Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Zielonym do góry... :) 15:05, 25 kwi 2016

Do góry
Konieczki napisał(a)
Z samego rana sama wykopalam orzecha... Lepiej niż ostatnio mój tato to zrobił, wszystkie korzenie wkopane bez pomocy piły, za pomocą siekierki. Przesadziłam dwie duże brzozy, dwie kolejne wykopałam i zawiodłam w dobre ręce. Skosiłam trawnik, odchaszczylam 1/5 żywopłotu grabowego. I... Nie miałam sił posprzątać domy
Targi na Klimeckiego maja być 05-06maja, Chemobudowa. Chyba się wybiore

szalona kobietko!!!!!!!!!!!!!!!! nieźle
Targi w Krakowie?! ooo wreszcie coś blisko
Moje ukochane miejsce na ziemi 14:40, 25 kwi 2016

Do góry
Mimo brzydkiej pogody odwaliłam kawał roboty.
Posadziłam dwie magnolie, dwie brzozy o ozdobnych liściach, dwie choiny kanadyjskie, dwie azalie japońskie o ciemnych listkach, tamaryszka, kalinę, dwie ozdobne trawy, dwa miniaturowe iglaki, dwa niebieskie pierwiosnki, dwie tawuły wiosenne.

Ostatnio kupione pelargonie też posadziłam do doniczek.

Zaraz idę się grzać przy żelazku.

Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 14:26, 25 kwi 2016

Do góry
Jestem po telefonicznej konsultacji z hodowcą brzóz. Szkodnik, który zaatakował brzozy to trociniarka czerwica, trudna do zwalczenia.
W Kruklandii 20:44, 24 kwi 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

Kasiu rabaty jeszcze nie ma...jest tylko zarys.
No i nie brzozy wielopniowe tylko jedna brzoza będzie wielopniowa...zrobiona z dwóch

Czekam na tuje. Jak posadzę do końca żywopłoty to zabieram się za tę rabatę z brzozą.
Pokażę jak już coś ruszy

A czyli nie zarejestrowałam bo jeszcze nie zrobiona ...a to jak chcesz ja zrobić to wiem, już pisałam, że bym na taki pomysł sama nie wpadła.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 15:40, 24 kwi 2016

Do góry
Ja kocham Twoje brzozy - i całą tę rabatę - nadają jej takiej szlachetności
Szałwie czy lawendy? 15:36, 24 kwi 2016

Do góry
Dziękuję za odwiedzyny A czy Ty te nowe brzozy za dnia to pokazywałaś? O i widzisz, u Katiixx wkleiłam link do grabczewskich i tam jest zdjęcie brzóz w rozplenicach, które koniecznie chciałam Ci wkleić jak sadziłaś swoje. Ale za cholercię nie mogłam sobie wtedy przypomnieć gdzie ja to zdjęcie widziałam.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:32, 24 kwi 2016

Do góry
Leśne akcenty igiełkowo i szyszkowo

Grab pendula, wygląda wiosną jak pylące brzozy

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 11:40, 24 kwi 2016

Do góry
Jagodaa napisał(a)

I co? nie pokłuły Cię berberysy? mnie się w końcu udało, po dwóch tygodniach, wyciągnąć kolec z uda .

A widzisz, zmylił mnie ten kijek, ale z brzozą też byłoby lux .

Brzozy w kulkach ostatnio bardzo popularne ale brzóz nie będę sadzić, bo u mnie uczuleniowcy w rodzinie. Wystarczą mi te u sąsiada

ps. Szkoda, że berberysy mają kolce
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:26, 24 kwi 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Uwielbiam wiosnenn szable irysów?
Twoj bardzoza ma juz takie duze liscie? Moje dooorenbosy startują zwykle ze dwa tygonie pózniej, aktualnie mam liscie w pękajacych pąkach...

Szabelki irysów wiosną fajnie i zdrowo wyglądają, ale nie zawsze kwitną, bródkowe trzeba przeprowadzać
na nowe miejsca i moje w tym roku muszę przesadzić.
Najbardziej lubię irysy nad oczka wodne...

żółte, variegaty, orintalny, japońskie, syberyjskie...moje marzenie obsadzić trzecie oczko tylko nimi

Mam jedną sosnę Doorenbos...jest z roku na rok coraz piękniejsza....w sąsiedztwie mam olbrzymie
brzozy pospolite, to one są już liściach, więc moja rośnie jak gwiazda w pojedynce, ale w towarzystwie

Obrazki z sąsiedztwa
Brzozy w liściach

i moja Dorenbos też jeszcze bezlistna

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 10:16, 24 kwi 2016

Do góry
butterfly napisał(a)
Kilka wczorajszych zdjęć

Pięknie
Ktory sezon masz już brzozy? Bardzo ładnie odznaczają sie już te białe pnie ... u mnie jeszcze trochę do takiego widoku Gdzie kupowałaś tą mediopictę?
W Kruklandii 08:49, 24 kwi 2016

Do góry
makkasia napisał(a)
Juziu czy Ty byś mogła obfocić tą rabatę z brzozami wielopniowymi sorry ale ja je nie zarejestrowłam jakoś

Kasiu rabaty jeszcze nie ma...jest tylko zarys.
No i nie brzozy wielopniowe tylko jedna brzoza będzie wielopniowa...zrobiona z dwóch

Czekam na tuje. Jak posadzę do końca żywopłoty to zabieram się za tę rabatę z brzozą.
Pokażę jak już coś ruszy
Pogubiłam się po drodze... 22:54, 22 kwi 2016

Do góry
AgaeM napisał(a)
U mnie gracki rozplenice i nawet pospolite miskanty cukrowe suche jeszcze. Buksy zbrązowiałe. Brzozy pączki z listków. Nawet wierzby mikre jeszcze. Tulipki zwarte.
Aga a sezonie ci potem bukszpany odbijają, czy wymienisz na nowe?
Pogubiłam się po drodze... 22:31, 22 kwi 2016

Do góry
U mnie gracki rozplenice i nawet pospolite miskanty cukrowe suche jeszcze. Buksy zbrązowiałe. Brzozy pączki z listków. Nawet wierzby mikre jeszcze. Tulipki zwarte.
Moje ukochane miejsce na ziemi 21:43, 22 kwi 2016

Do góry
inag napisał(a)
Zakupy super! Zawsze podobały mi się brzozy o tych ozdobnych listkach i nadal mnie kuszą Na razie staram się być twarda ale nie wiem jak długo dam radę. Z wisienki będziesz zadowolona coś czuję w kościach (Dobrze napisałaś)
Pozdrowienia niezmordowana kobieto

Ilonka na te brzozy miałam ochotę w ubiegłym roku. Dopiełam swego.

Wisienka czeka na sadzenie...straszą jakimś zimnem.
Dzisiaj rano o 6 jechałam do Krakowa.
Trawa biała była.

Dzisiejszy dzień był odpoczynkiem od ogrodu. W Krakowie kwitną już bzy.
W szoku byłam.

W Kruklandii 21:23, 22 kwi 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

Kasiu kochana!
Z trawkami to ja jeszcze czekam. Mam nadzieję, że jeszcze odbiją.... bo przecież niemożliwe żeby wszystko tak padło! Takich ususzonych na amen mam mało. Większość jest niepewna....dlatego spokojnie czekam.
U mnie jeszcze wszystko śpi....miskanty, rozplenice, buki, brzozy. Host nawet nie widać.
Jakbym została z niczym, to wtedy się odezwę!

Ja mam wyczesane? Ja mam pustki...dlatego tak czysto
Oprócz bukszpanów mało co jest na tych rabatach... Liczyłam na carexy i żurawki a tu d.... Miało być dużo tulipanów i hiacynty....a tu wszystko kwitnie po trochu zamiast na raz No nie podoba mi się ta wiosna! Nic a nic

zimno jest dlatego to wszystko rusza tak jakby nie chciało, bo na to zimno komu by się chciało ?
a Ty nie zaciemniaj mi tutaj, ze masz pusto dlatego czysto. U mnie jak pusto to jeszcze bardziej widać. Pogodziłam się jednak z tym, że wyczesane Makowo to czas mojej emerytury ale na to musi jeszcze sporo poczekać
a tulipki Cię jeszcze zaskoczą
W Kruklandii 20:55, 22 kwi 2016

Do góry
makkasia napisał(a)
Juziu to ja Ci te goldeny podeślę bo mi tylko jeden marnie wygląda reszta kwitnie i ma się dobrze, ale ja miałam całą zimę niektóre niskie trawy przykryte świerkiem niezbyt grubo. Nie wiem czy to coś pomogło ale np FC nie przykryłam i wyglądają jakby nie żyły a dotychczas przykrywane co roku były zieloniutkie ...zobaczymy czy z FC coś jeszcze bedzie. Niestety stipy wszystkie nie żyją myślałam, że dwie przeżyły ale chyba nie. Miskanty ruszyły oprócz Variegatusów. Inne trawy pół na pół ...ta zima nie była dla nich dobra.
Juziu Ty masz tak wyczesane, że ja nie wiem jak ja mam te zdjecia moje pokazać...jak je już zrobię. Twój ogród wpisuje sie w poczet ogrodów pedantycznych, wychuchanych i powiem Ci że zaczynasz brylować a ja w kompleksy coraz większe popadam Masz pieknie ...porankowe zdjęcia świetne

złote trawki wzmocnione prześlę
ściskam mocno

Kasiu kochana!
Z trawkami to ja jeszcze czekam. Mam nadzieję, że jeszcze odbiją.... bo przecież niemożliwe żeby wszystko tak padło! Takich ususzonych na amen mam mało. Większość jest niepewna....dlatego spokojnie czekam.
U mnie jeszcze wszystko śpi....miskanty, rozplenice, buki, brzozy. Host nawet nie widać.
Jakbym została z niczym, to wtedy się odezwę!

Ja mam wyczesane? Ja mam pustki...dlatego tak czysto
Oprócz bukszpanów mało co jest na tych rabatach... Liczyłam na carexy i żurawki a tu d.... Miało być dużo tulipanów i hiacynty....a tu wszystko kwitnie po trochu zamiast na raz No nie podoba mi się ta wiosna! Nic a nic

Moja "przyziemna" :) pasja 18:19, 22 kwi 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
ten mur wcale nie jest taki zły. ja był jedna zrobiła go jasnego ewentualnie jasno szary
https://pl.pinterest.com/pin/324892560596282853/
https://pl.pinterest.com/pin/514114113684350658/
https://pl.pinterest.com/pin/550213279447535571/
https://pl.pinterest.com/pin/540080180294813656/
https://pl.pinterest.com/pin/336010822168131089/

Na chwilę obecną skłaniam się najbardziej do takiego w miarę neutralnego betonowego koloru https://pl.pinterest.com/pin/540080180294813656/, chyba ciut ciemniejszego i może donica grafit i płyty betonowe, jasne na placyku. Nie wiem, prowadzę wewnętrzne rozważania .

Pierwsze co przychodzi na myśl, to kostki grabowe, ale nie do końca chyba będą pasować do całości. Na wprost jest rabata berberysowa z umbrami.

Jeśli graby na tle muru to wrzecionowate raczej niż geometrycznie formowane. Muszę poczytać o ich systemie korzeniowym. Jeśli brzozy, to fajnie wyglądałyby na ciemniejszym tle.
Moja "przyziemna" :) pasja 17:03, 22 kwi 2016

Do góry
Urodziwy Mur

1. Dosadzam trzecią kulkę Danica

2. Pod tujami hortensje bukietowe nn, które mam na składzie trzeci rok, mają wielkie kwiaty + może sesleria jesienna dociągnięta spod kulek

3. Równolegle do muru na brzegu donicy lawenda, będzie też obok prostokąt lawendowy o wymiarach 250x340cm pod przerobionym gospodarczym

4. Na tle muru najchętniej posadziłabym 3 brzozy/graby, ale boję się że korzenie rozwalą donicę i garaż sąsiada (donica ma 160cm szerokości)

5. Zastanawiam się nad "obniżeniem" szmaragdów.

6. Pod ścianą gospodarczaka będzie deskowane siedzisko/leżanka .

7. Oczywiście przeróbka kabli, gniazdek, wyłączników, jakieś fajne lampki, zmiana pokrycia dachu i obróbek.
Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie? 14:53, 22 kwi 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
mi się podobają klony palmowe, sumak octowiec też fajny, zastanawiam sie nad brzozą Doorenbos, buki

no to się uzewnętrzniłam

Dominiko, czytam wszystko uwaznie. Każdy pomysł jest na wagę zlota Klony, buki to też moje klimaty
Brzozy bardzo lubię, ale eMowi się nie podobają
a czasem nie na temat ... 09:03, 22 kwi 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Ale piękne poletko seslerii wysadziłaś! A brzozowa utopiona w śmiałkach to będzie czad. Super pomysł, nie są za wysokie, wcześnie kwitną. Już sobie wyobrażam te brzozy w śmiałkowej mgiełce. Pozazdrościć! Co prawda jak pomyślę o ścinaniu ich wiosną, to ..., ale to chyba drobiazg w porównaniu do efektu.

Zana - dzięki - to wszystkie za ale długo się ociągałam z zakupem śmiałka ; są opinie że się rozsiewa ; jedni mówią że niemiłosiernie - inni nic nie zauważyli, nie tego się boję - boję się pokładania ; jak bede miała sfilcowaną płaszczyznę po deszczu i połowa z tego nie wstanie będzie kiepsko ale projektant je sadził w masie i nie było temu problemu więc ufam
ale biorę i taką możliwość pod uwagę - nie wiem co wtedy , nie mam planu B

a w śmiałku planuję niespodziankę ale nic nie będę pisać bo to może być absolutny niewypał
jak się nie uda to powiem ku przestrodze - a jak się uda to pokażę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies