Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AgataP 17:32, 29 kwi 2016

Kasya napisał(a)
jak przy takich sielskich widoczkach chce ci sie cos robic ? ja to bym tylko lezala na lezaczku majac takie widoki

No właśnie nie robię nic i tylko patrzę sobie zza laptopa na widok jak z pocztówki, te kolory mnie urzekają. Jem śniadanie i też je widzę

Oj cudnie cudnie... ale w majówkę do pracy trzeba się zabrać, babcie przyjadą przypilnować zasmarkańca a my z mężem musimy uprzątnąć górę, bo zamawiamy wełnę na ocieplenie no i przygotować podjazd na przyjęcie 10 ton i może jeszcze 10 ton klińca. Ja sobie zaplanowałam przygotowanie rabaty tam gdzie w tygodniu posadzę bukszpany, czyli pod domem.

Co wyjdzie więcej zobaczymy
AgataP 17:34, 29 kwi 2016

Bogdzia napisał(a)
No dzisiaj nie trzeba innych seriali bo serial jest u Ciebie i to długi jak diabli. Grusza drogie dziewczynki w rzeczywistosci wygląda jeszcze piekniej niz na zdjeciach, byłam widziałam i też zabroniłam ścinac ale dzis podjęcłam decyzję że jednak musi ją ściąc, ile można zbierac te spady i odganiac osy a dzieci ma małe i jest zagrożenie, poza tym jest jeszcze u niej co oglądac, niech scina zanim się rozmyślę.

Bożenka wiesz że mi się serce kroi, nie byłoby nawet dyskusji gdyby owocowała co drugi rok, ale tak nie jest. Mentalnie nie jestem przygotowana jeszcze na jej ścięcie
Luteczka 17:48, 29 kwi 2016

czyli trzeba zrobić imprezę pożegnalną gruszy
taką stypę, wtedy będziesz pogodzona
anna_t 18:04, 29 kwi 2016

AgataP napisał(a)

Ania - od lewej brzozy, potem nigry śliwy, z tyłu jabłonka royalty i leszczyna purpurowa w przyszłym roku wszystkie te drzewka będą w rabacie, mam dość koszenia trawy koło nich

ale chyba nie w tym roku pracusiu?
ostatnio u Danki zobaczylam cudna rabatę, jezówki rozchodniki rozplenice szalwia i morning light - czad!
Luteczka 18:07, 29 kwi 2016

anna_t napisał(a)

ostatnio u Danki zobaczylam cudna rabatę, jezówki rozchodniki rozplenice szalwia i morning light - czad!

oooooo, na taki zestaw też choruję
AgataP 18:25, 29 kwi 2016

Luteczka napisał(a)
czyli trzeba zrobić imprezę pożegnalną gruszy
taką stypę, wtedy będziesz pogodzona

może i masz rację, musi po prostu przyjść moment wtedy wybieram numer i dzwonię do ścinki pewnie zdecyduję się szybciej jesienią
AgataP 18:34, 29 kwi 2016

anna_t napisał(a)

nie, w tym roku rozmnażam rośliny rozchodniki i rozplenice,
a na rabacie będą zapewne ML, oregano, macierzanka, jakieś trawy preriowe
pomyślę, mam na to całą zimę
anna_t 19:35, 29 kwi 2016

uff..
Bogdzia 21:44, 29 kwi 2016

AgataP napisał(a)

Bożenka wiesz że mi się serce kroi, nie byłoby nawet dyskusji gdyby owocowała co drugi rok, ale tak nie jest. Mentalnie nie jestem przygotowana jeszcze na jej ścięcie

Wiem ze Ci się kroi i mnie tez sie bedzie kroic i pewnie Ewie bo pięknie wygląda ,dlatego trzeba podjąc decyzję jak chirurg i szybko wykonac operacje.
Mala_Mi 01:00, 30 kwi 2016

Agata.. fajny ogród się tworzy.. i fajne jest to co jest.. zajrzę tu jeszcze w wolniejszej chwili..

Osy.. ależ z nimi utrapienie.. ja też z nimi walczę.. choler coraz więcej.
Piesio to berneńczyk??

Ale do rzeczy, bo zapomnę po co przyszłam.. katalpa to kruche drzewo i jak przyjdzie wiatr to może ci to drzewo połamać, właśnie z powodu tej gałęzi. Katalpa bardzo szybko rośnie i nabiera masy liściowej .. dla bezpieczeństwa drzewa.. sugerowałabym wyciąć tę gałąź.. Jak lubisz takie poczochrańce (ja lubię ) to przynajmniej pilnuj ,a by to odgałęzienie było zawsze małe..
Mi katalpę przepołowiło..bo żal było mi ją podcinać.. była cudownym odwróconym kielichem.. konary poziome idealne do zabawy dla wnuków.. Niestety wnuki nie dorosły do tego.. O mojej katalpie było w Mai w ogrodzie. Zachwycali się nią.. jak przyjechali ponownie to już była połamana

Decyzja należy do ciebie.

A względy praktyczne przy koszeniu też mówią by ja wyciąć.. .. zacienia trawnik i nie ma jak dojść kosiarką, bo jest bardzo nisko.