No to fajne grube, może dłużej posłużą. Można zapytać skąd brałaś?
wielka ta molinia z Janiny moja Heidebraut ma ok. 12-15cm więc to chyba coś innego
ta pewnie była podpędzana w szklarniowych warunkach, a liście inne ma Twoja Heidebraut? bo jeśli tak, to wychodzi, że źle obstawiamy tą odmianę.
powiększyłam zdjęcie z kiedyś liście szersze i jaśniejsze to już teraz pewne, że ta janinowa to jakaś inna, pożyjemy zobaczymy Dzięki za fotkę.
Moze zwykla albo transparent
Z limonkowych ja mam carex Elata Aurea, tylko on lubi półcień i duuużo wody, więc nie wiem czy pod brzozy to dobry wybór. Podobny jest Everillo, ja go nie mam (droga trawa i rzadziej spotykana), musiałabyś poczytać czy on by się nadawał na takie warunki. Ma go Ewa Kuba, więc może podpytaj.
O tej odmianie też myślałam. Fajnie, że jeszcze dostałaś W każdym razie stwierdzam, że ze wszystkich traw, ktore ostatnio kupiłam, a było tych odmian sporo, ta jest najładniejsza. Najbardziej podobna do Seslerii Heflera, ale ma węższe ździbła z prążkami, które dodają jej uroku, ładniejszy pokrój, bo jest bardziej fontannowa i sztywniejsza i śliczne seledynowe młode przyrosty. A tu na fotce - po lewej sesleria Heflera, po prawej rzeczona molinia caerulea.