Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:04, 10 kwi 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

Czyli tak nie powinno się szczepić???
A coraz więcej dziewczyn pisze, że w różnych szkółkach widziały takie pokraki!
No oszukują nas na każdym kroku...

Danusiu ja zostawiłam te brzozy. Przetestuję te głbokie sadzenie. Zobaczymy czy się tak da jak Pan pisze. Dał gwarancję, że brzozom nic nie będzie... No zobaczymy.

towar niezgodny można odesłać, koszty ponosi sprzedawca!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:39, 10 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wg mnie niedopuszczalny i dość sprytny sposób na ukrycie rażącego błędu?
Wolę się nie wypowiadać i na mnie się nie powołuj, powiedz, że twoje poczucie estetyki zostało zachwiane i nie chcesz ich, po prostu oddaj mu te brzozy i niech odda kasę.

Czyli tak nie powinno się szczepić???
A coraz więcej dziewczyn pisze, że w różnych szkółkach widziały takie pokraki!
No oszukują nas na każdym kroku...

Danusiu ja zostawiłam te brzozy. Przetestuję te głbokie sadzenie. Zobaczymy czy się tak da jak Pan pisze. Dał gwarancję, że brzozom nic nie będzie... No zobaczymy.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:29, 10 kwi 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Danusiu...jeszcze jedno pytanie mam
Czy mogę posadzić brzozy 10 - 15 cm niżej niż są w doniczce???
Dostałam taką instrukcję od Pana ze szkółki...

Wg mnie niedopuszczalny i dość sprytny sposób na ukrycie rażącego błędu?
Wolę się nie wypowiadać i na mnie się nie powołuj, powiedz, że twoje poczucie estetyki zostało zachwiane i nie chcesz ich, po prostu oddaj mu te brzozy i niech odda kasę.

Zbyt głębokie zakopywanie pnia, sadzenie drzew powoduje ich osłabienie i w efekcie zamieranie.
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 10:02, 10 kwi 2016

Do góry
Moje trzy brzozy są mieszkaniem dla szkodnika, który niszczy pnie drażąc w nich korytarze i powodując spękania kory. Pień w miejscu pęknięcia znieksztalca się. Znajomy leśnik doradził, żeby nie usuwać drzew i dać im szansę się obronić. Brzózki są młode, ale widzę, że z roku na rok wygladają gorzej. A mam w planach posadzić kolejne.
Proszę Was o poradę czy spotkaliście się z tego typu szkodnikiem, jak się nazywa ta paskuda, czy można sie go skutecznie pozbyć, jakimi metodami. A jeśli nie to czy powinnam usunąć drzewa i jaki jest czas kwarantanny przed posadzeniem nowych. Będę Wam wdzieczna za podpowiedzi.
Pozdrawiam.

Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 10:02, 10 kwi 2016

Do góry
szkabona napisał(a)
Moje trzy brzozy są mieszkaniem dla szkodnika, który niszczy pnie drażąc w nich korytarze i powodując spękania kory. Pień w miejscu pęknięcia znieksztalca się. Znajomy leśnik doradził, żeby nie usuwać drzew i dać im szansę się obronić. Brzózki są młode, ale widzę, że z roku na rok wygladają gorzej. A mam w planach posadzić kolejne.
Proszę Was o poradę czy spotkaliście się z tego typu szkodnikiem, jak się nazywa ta paskuda, czy można sie go skutecznie pozbyć, jakimi metodami. A jeśli nie to czy powinnam usunąć drzewa i jaki jest czas kwarantanny przed posadzeniem nowych. Będę Wam wdzieczna za podpowiedzi.
Pozdrawiam.
W Kruklandii 10:01, 10 kwi 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Pokażesz nam jak zasadziłaś?

Bez rewelacji wyszło
Ale tylko dwie sztuki do jednego dołka, bo mam trzy gałązki

I teraz zostały mi dwie brzozy. Szczepione na 10 cm.
I nie wiem czy znajdę miejsce dla dwóch
To tu... 21:10, 09 kwi 2016

Do góry
I muszę bo się uduszę. Runianka to chwast. Rozrasta się to na potęgę i wyłazi absolitnie wszędzie! Jak Wy ją okiełznujecie? Wywalkłam ją obok placu zabaw pod brzozy. Tam z 3 stron nie ma gdzie wyleżć ani niczego nie zagłuszy.
Ogród tworzony z pasją 20:49, 09 kwi 2016

Do góry
L00zak napisał(a)

Sylwia ma brzozy

Musze się zatem do niej udać. Dzięki.
Ogród tworzony z pasją 19:59, 09 kwi 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Szukam kogoś kto ma u siebie brzozy w ogrodzie. Mianowicie mam ten problem, że tuje mimo podlewania zrobiły się dziwne, albo pomarzły albo faktycznie to z braku wody. Jeżeli byłaby to 2 opcja to musze je wymienić bo tego podlewania jest za wiele a i tak efektów nie przynosi. Czy świerki serbskie dadzą sobie radę? Macie jakieś inne propozycje? Szukam czegoś iglastego.

Nie chce zapeszać ale w razie czego...

Ja bym zapytała Małej Mi
Ogród tworzony z pasją 19:24, 09 kwi 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Szukam kogoś kto ma u siebie brzozy w ogrodzie. Mianowicie mam ten problem, że tuje mimo podlewania zrobiły się dziwne, albo pomarzły albo faktycznie to z braku wody. Jeżeli byłaby to 2 opcja to musze je wymienić bo tego podlewania jest za wiele a i tak efektów nie przynosi. Czy świerki serbskie dadzą sobie radę? Macie jakieś inne propozycje? Szukam czegoś iglastego.

Sylwia ma brzozy
Ogród tworzony z pasją 19:19, 09 kwi 2016

Do góry

Eksperymentarium 15:29, 09 kwi 2016

Do góry
Piękne rośliny - magnolia Gieni i brzozy doorenbos
W Kruklandii 14:39, 09 kwi 2016

Do góry
Gabisia napisał(a)
Juziu, łączę się w bólu z tobą….

Powiem brutalnie: te brzózki wyglądają okropnie.

Dorenboosów we Wrocku jest mnóstwo, ale czegoś takiego to ja nie widziałam.
Nawet dziś w Stefanogrodzie oglądałyśmy z Karabelą i były cudne, a przede wszystkim PROSTE - nawet bez bambusa.

U mnie nie widać żadnego szczepienia.

Ja bym oddała, ale to przez internet i pewnie logistycznie skomplikowane...

Gabi... ja też mam Doorenbosy proste jak strzały
I jak je sadziłam to nawet nie wiedziałam, że są szczepione.
Do wczoraj myślałam, że ich się nie szczepi!!!
A tu taka niespodzianka.

Mogłabym je odesłać. Stracę na tym raptem 20zł... Ale ja się łatwo nie poddaję
Chciałam wymusić na Panu żeby zabrał te a przysłał nowe....ale on się upiera, że jak posadzę głęboko to wszystko będzie ok. Dał gwarancję.
Nie jest to jakaś firma krzak, bo kupowałam u nich już kiedyś i trochę są na rynku....więc myślę, że tak szybko nie znikną

Myślę jeszcze....zastanawiam się
Mi proste w sumie nie są potrzebne, bo chcę wielopniowe.

Może zostawię te brzozy w ramach eksperymentu
Dla wiedzy i dobra ogółu

W Kruklandii 14:31, 09 kwi 2016

Do góry
Kuba napisał(a)
do sądu to nie, ale możesz chyba opisać sprawę do urzędu ochrony konsumenta poza tym wystaw mu odpowiednią opinię
i tak dobrze że pan podejmuje się dyskusji, bo zwykle przestają odbierać telefony i nie odpisują na maile

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów raczej się tym nie zainteresuje
A Rzecznik Praw Konsumenta może tylko poprosić Pana do polubownego załatwienia sprawy.

Opinię mogę na allegro i tu... ale! Pan napisał mi przed chwilą:

"Tak daję gwarancję, brzozy będą dobrze rosły, bez obaw. Brzozy posadzone powyżej szczepienia nie będą wypuszczać dziczków, dlatego trzeba je głębiej posadzić."

I co teraz?
Ogród Ani :) 12:56, 09 kwi 2016

Do góry
Wracając do mojego ogrodu cały czas myślę o połączeniu brzozy i strzelistych cisów.

Toszko na pewno wiesz czym się inspirowałam - ogrodem Dominiki. Znam ten ogród prawie na pamięć

Wklejam kilka linków z jej ogrodu, co prawda nie potrafię ocenić odległości brzozy od tych strzelistych form (nie wiem co Dominika tam ma, czy to są jakieś niebieskie cyprysiki?) ale bardzo mi się to podoba. A pod spodem kulki, dużo kulek, trawy i obwódki.
Nie wiem jak to połączyć aby grało

brzoza a w jej sąsiedztwie strzeliste formy

brzoza + jakieś świerki

znowu brzoza i strzeliste formy
W Kruklandii 10:07, 09 kwi 2016

Do góry
Cholera, no jak to czytam to się we mnie gotuje, partacze.....moje są nisko szczepione i proste.....jak posadzisz niżej to dziczka napewno będą rosły, jak kupowałam to Pan w szkółce powiedział, że sadzić tak jak w donicy rosną bo brzozy mają płytko korzenie.....moja brodawkowata już ma 3 lata i też prosta szczepienia nie widać.....odaj je bo będziesz się kilka lat wkurzać.....
W Kruklandii 09:48, 09 kwi 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

moim zadniem nie spiesz sie tak bardzo tylko popytaj fachowcow od drzew i szczepienia, wyslij fotki

a skad te brzozy ?

Się nie spieszę. Myślę i kombinuję

Borysławice.
W Kruklandii 09:34, 09 kwi 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

Myślisz, że nie będzie śladu???
Ale właśnie te najbardziej proste mają szczepienie najwyżej.
Boję się, że dół będzie się bardzo odróżniał, bo to brodawkowata.... będzie czarny dół i biała góra!

A te dwie krzywe...jakbym posadziła ciut niżej i do jednego dołka....to może by wyszła trzypniowa?

Już tak kombinuję.... ale może źle kombinuję?
Może lepiej odesłać?

Pan reklamacji raczej nie przyjmnie, musiałabym robić zwrot.

moim zadniem nie spiesz sie tak bardzo tylko popytaj fachowcow od drzew i szczepienia, wyslij fotki

a skad te brzozy ?
W Kruklandii 09:31, 09 kwi 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

na moje laickie oko to 1 i 3 nie powinno byc sladu za jakis czas bo pien zgrubieje i nierownosci znikną

2 i 3 wygladają troche dziwnie ale sa nizej zaszczepione
a czy brzozy mozna posadzic troche glebiej ? nie wiem

ja bym wyslala gdzies foty z prosba o opinie...moze jakis ogrod botaniczny ?

bo to nie chodzi o drzewo tylko o brzozy, kazdy gatunek pewnie zachowuje sie inaczej

Myślisz, że nie będzie śladu???
Ale właśnie te najbardziej proste mają szczepienie najwyżej.
Boję się, że dół będzie się bardzo odróżniał, bo to brodawkowata.... będzie czarny dół i biała góra!

A te dwie krzywe...jakbym posadziła ciut niżej i do jednego dołka....to może by wyszła trzypniowa?

Już tak kombinuję.... ale może źle kombinuję?
Może lepiej odesłać?

Pan reklamacji raczej nie przyjmnie, musiałabym robić zwrot.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies