Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogródek Iwony 20:32, 06 paź 2014

Do góry
Iwonko specjalistą nie jestem, ale twoje hortensje to raczej nie Vanilki, a Limlight. Vanila Frise ma czerwone/bordowe gałązki i na pewno w ten sposób się nie przebarwia. Mam obydwie i tak przebarwiała się moja Limlight no i na dodatek twoje też mają taki limonkowy kolor zanim zrobiły się białe
Pewny nie jestem, ale pisze co wiem i widze... warto zapytać kogoś kto ma dłużej hortensje
Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:27, 06 paź 2014

Do góry
Gosiu ja tylko napomkne, że bylinowy gdyby co byłby w sobote otwarty, ale napisze, że jak to z bylinami o tej porze roku szału ni ma, ale zawilce były
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:25, 06 paź 2014

Do góry
No ja się uśmiałem z sadzarki bo ja mimo piasczystej gleby już 3 załatwiłem w ten sposób i więcej tego skromnie mówiąc dziadostwa nie zakupie, gdybym od razu kupił sadzarke z gardeny nie byłbym w plecy, ale jak to mówią skąpy dwa razy traci
Jesień u Ciebie w ogrodzie na całego, ale taka słoneczna może trwać bardzo długo.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:35, 06 paź 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Miskanata Morning Light bardzo polecam tworzy takie delikatne zwiewne srebrzyste tło lub dodatek do różnych roślin jednak u nas raczej nie zakwita, musiałby się trafić wybitnie długi sezon... w tym roku w niektórych miejscach zakwitł, ale to sporadyczne przypadki.
Z traw to ja też jestem w sumie cienki, a zielone jakie sadze to MIskant Gracillimus, ale on jest dość duży, Zebrinus też dobrze rośnie, ale ma żólte paseczki. Z niższych traw to rozplenice np Moudry ma ładne żywo zielone wybarwnienie, a kotki są dość ciemne. Mam też miskanta Giganteus, ale u mnie na piasku wyrósł na potforra 3 metrowego to na twojej glinie byłby jeszcze wyższy
Jest też niski miskant Adagio, ale nie mam u siebie i tylko raz widziałem w wojsłąwicach, ładny również był Yaku Jima, Silberpfeder jest wysoki i mocno kwitnie co świetnie wygląda. Niskie trawki to seslerie, hakonechloa, kostrzewy i oczywiście osobny temat to bardzo zróżnicowane turzyce
No i jeszcze bym zapomniał o miskancie Variegatus z białymi paskami i wąskimi źdźbłami i z szerszymi rónież z paskami odmiana Cabaret... ta druga podobno gorzej zimuje. Mam Variegatusa, ale od tego roku i jest malutki.
Więcej na temat traw nie wiem ... taki troszke bełkot mi wyszedł, ale chyba da się zrozumieć.

Wszystko zrozumiałe .
I nie gadaj że mało wiesz, bo jak widać wyżej wiadomości jest pełna czopka .
Jeszcze ten Silberpfeder mnie zastanawia

Aż wczoraj wyszłam i sie przyglądałam tym co już są wsadzone, ale nie umiem ich rozpoznać hahahahaha

Mam 3 albo 4 rodzaje.
Zebrinus jest oczywisty

W 3 miejscach rosnie taki

Pod lasem jest mu najgorzej

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:56, 05 paź 2014

Do góry
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:55, 05 paź 2014

Do góry
Kilka dzisiejszych zdjęć.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:31, 05 paź 2014

Do góry
Madzia też sadziłem w donice, ale denerwowało mnie to goraniczenie ich kształtem, a takie rozwiązanie dla mnie bardziej wygodne, chociaż w kilku miejscach i tak doniczki zakopie, żeby właśnie szybko liści się pozbyć
Wiesz co do składni wypowiedzi to ja zdecydowanie jestem zbyt często z nią w konflikcie i moje posty wyglądają jak bezsensowny bełkot, ale ja już tak mam... polonista nigdy ze mnie nie był, a wszelkie wypracowania itp pisałem byle na pozytywną ocene co często i tak było trudne

Bożenko dziękuje i również ciepłego tygodnia życzę... ja planuje zakończyć temat sadzenia i spraw z tym związanych w tym tygodniu, na później pozostaną tylko porządki.

Iwonko dziękuje
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 20:22, 05 paź 2014

Do góry
Kawał dobrej roboty i to na dodatek tej najgorszej z pozbywaniem się trawnika, też w tym tygodniu chce zakończyć wszystkie sprawy z przesadzaniem i sadzeniem byłe by rośliny miały ten miesiąc na dodatnich temperaturach chociaż po cichu liczę na troche wecej.

Pamiętasz może jaką masz odmiane hosty??

Przerażają mnie miskanty, tyle tego nasadziłęm w tym roku i na dodatek tak ciasno, że chyba za dwa lata jedyna czynność jaka mi pozostanie w ogrodzie to podział roślin
Rododendronowy ogród II. 20:00, 05 paź 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Ogród niesamowicie wtapia się w las, świetnie z nim współgra i tworzy obraz który można by zawiesić w domu, aby podziwiać go przez cały rok... co ja mówie, przecież Ty masz ten obraz 'w' ścianie na stałe

Najlepsze co mogłam zrobic to ten obraz w scianie , przy zachądzącym słońcu bardzo lubię na niego się gapic. Pozdrówka serdeczne.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:14, 05 paź 2014

Do góry
Gosiu to zapraszam serdeczecznie, ale gdybyś coś z bylinowego chciała to pisz śmiało i czekam na wiadomość
Jedna żurawkowa fala nie ma już takiego efektu bo przesadzona, ale tragedii nie ma

Łukaszu, Kasiu dziękuje bardzo
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 16:56, 05 paź 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Gosiu zapraszam bardzo chociaż tak głupio by mi było, że specjalnie z roślinami do mnie... Do bylinowego mam 18km czyli jakieś 20 minutek drogi tylko jest ewentualne uno grande problemo, w weekendy od piątku jest praktycznie nieczynne bo zazwyczaj wszyscy na targi wyjeżdzają, zawsze możesz ewentualnie napisać co cię konkretnie interesuje bo to już mimo wszystko koniec sezonu i byliny nieciekawie wyglądają

Nie specjalnie z roślinami, tylko specjalnie do Ciebie na kawkę i żurawkową falę zobaczyć
Jak bynowy nieczynny w weekendy to trudno To jeszcze na 100% nie jest pewne ale może się uda
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:43, 05 paź 2014

Do góry
Gosiu zapraszam bardzo chociaż tak głupio by mi było, że specjalnie z roślinami do mnie... Do bylinowego mam 18km czyli jakieś 20 minutek drogi tylko jest ewentualne uno grande problemo, w weekendy od piątku jest praktycznie nieczynne bo zazwyczaj wszyscy na targi wyjeżdzają, zawsze możesz ewentualnie napisać co cię konkretnie interesuje bo to już mimo wszystko koniec sezonu i byliny nieciekawie wyglądają
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:35, 05 paź 2014

Do góry
O 400 Gratki Luki Mówiłam dzisiaj Krzysiowi że żałujesz tych cisów i jeszcze trzmieliny byś chciał On na to a jaki problem to tylko 5 godzin tam i z powrotem Może więc ...? A ile do tego bylinowego od Ciebie ??
Piękno ukryte w detalach ... na skraju zielonego świata 12:17, 05 paź 2014

Do góry
Pytałaś czy widze różnice... owszem widze i to spore. Z tego co udało mi się zauważyc do dosadziłaś sporo bukszpanów, na rabacie pod pewnym elementem na początku działki rośliny mocno podrosły, a kolorystyka się ujednoliciła. Przy placyku jeszcze wiele nie pokazałaś, ale zaczęłaś strzyc jałowce i kulki bukszpanowe zawitały... ciekaw jestem jak teraz prezentuje się miejsce na prawo od placyku tam gdzie był lub nadal jest element wodny
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 11:37, 05 paź 2014

Do góry
Miskanata Morning Light bardzo polecam tworzy takie delikatne zwiewne srebrzyste tło lub dodatek do różnych roślin jednak u nas raczej nie zakwita, musiałby się trafić wybitnie długi sezon... w tym roku w niektórych miejscach zakwitł, ale to sporadyczne przypadki.
Z traw to ja też jestem w sumie cienki, a zielone jakie sadze to MIskant Gracillimus, ale on jest dość duży, Zebrinus też dobrze rośnie, ale ma żólte paseczki. Z niższych traw to rozplenice np Moudry ma ładne żywo zielone wybarwnienie, a kotki są dość ciemne. Mam też miskanta Giganteus, ale u mnie na piasku wyrósł na potforra 3 metrowego to na twojej glinie byłby jeszcze wyższy
Jest też niski miskant Adagio, ale nie mam u siebie i tylko raz widziałem w wojsłąwicach, ładny również był Yaku Jima, Silberpfeder jest wysoki i mocno kwitnie co świetnie wygląda. Niskie trawki to seslerie, hakonechloa, kostrzewy i oczywiście osobny temat to bardzo zróżnicowane turzyce
No i jeszcze bym zapomniał o miskancie Variegatus z białymi paskami i wąskimi źdźbłami i z szerszymi rónież z paskami odmiana Cabaret... ta druga podobno gorzej zimuje. Mam Variegatusa, ale od tego roku i jest malutki.
Więcej na temat traw nie wiem ... taki troszke bełkot mi wyszedł, ale chyba da się zrozumieć.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:23, 05 paź 2014

Do góry
Magdo no cóż ja moge na żurawki powiedzieć tyle, że zrezygnowałem z barwnych zestawień bo mimo, że mi się podobają to troszke pracochłonne są, a skomponowanie czegoś z nimi jest bardzo trudne. Hakone będzie tam posadzone, a nad evergoldem myślałem bo uwielbiam tą trawke, ale zobacze jak zimuje bo i tak sporo w tym roku jej posadziłem, a nie chciałbym dużych strat mieć. Trzmielina będzie biało zielona, żeby zbyt żółto się tam nie zrobiło... mam już jakąś koncepcje na to wszystko i jak za gęsto wszystkiego nie posadze to może skończy się sukcesem, ale na efekty będzie trzeba poczekać co najmniej do końca maja przyszłego roku

Iwonko miło słyszeć, że pomysł staje się przydatny, nieprzetestowana siatka na zębiska nornic, ale można zawsze zrobić dwie warstwy, a duża korzyść w takich siatkowych koszyczkach to łatwość zakopywania. No i dziękuje

Ewo, Mileno, Jagodo dziękuje

Ewelino pomysł bardzo ekonomiczny, a jeszcze jak ktoś miał robioną elewacje w niedalekim terminie to material z resztek prawie za darmo
Cebul w tym rok dośc sporo bo prawie 800, ale w tym bardzo dużo drobnicy 250 szafirków, które miałem z kilku lat, 150 krokusów i jakies 70 czosnków główkowatych, do tego lilie, czosnki gladiatory i oczywiście tulipany
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:30, 05 paź 2014

Do góry
Luki napisał(a)
No teraz to ja się nie dziwie, że co chwile jakieś skarby od mamy przywozisz jak tam na działce tyle bujnego kwiecia Pieknie to wszystko teraz wkitnie, a pomyśleć, że to zapewne tylko jeseinne byliny, a gdzie tam wiosna i lato.

Teraz faktycznie kwitną praktycznie tylko astry - we wszystkich kolorach

Ciągle podziwiam za wytrwałośc w pracach i pochwalam bardzo bardzo noszenie wszędzie aparatu

Aparat tylko cierpi, przydałoby mu się porządne czyszczenie u profesjonalisty

Astry to ja bym widział z jakimiś trawami o żywo zielonym kolorze.

Łukasz a masz jakąś propozycję?
Bo ja kiepsko się w trawach orientuję
Ogród Loczka 01:02, 05 paź 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Gdybym ja u siebie zobaczył taki widok to cały humanitaryzm mógłby się schować głęboko w lesie Niech sobie zwierzątka żyją, ale sio z ogrodów

No właśnie podobnie myśle po tej akcji.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:47, 04 paź 2014

Do góry
Luki napisał(a)

Magdo takie dni trzeba wykorzystywać tym bardziej przy bezchmurnym niebie
No i następna no i gdzie tak krytyka... chociaż jakaś malutka konstruktywna

Wiesz co...skoro już chcesz...ale to będzie raczej szukanie dziury w calym...ja bym nie sadzila zurawek tylko trawy zamiast nich. Jakieś carexy. Evergold np. Albo hakone...
Ale to dlatego, że jak akurat nie przepadam za żurawkami...ale ty je kochasz Więc? Trzmielina będzie żółta? To w jej nogach Evergold fajnie by wyglądał...
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:30, 04 paź 2014

Do góry
Gosiu wyobraziłem sobie jak siedze w pociągu z 6 cisami i dwoma trzmielinami haha z uśmiechem pójde spać. Nie chce też nikomu problemu robić z przewożeniem roślin bo to jednak troszke zamieszania. Myśle cięzko co z tym fantem zrobić... w sumie do soboty ewentualnie miałbym czas hmmm, cięzka sprawa
Gdybym jednak sę zdecydował to z zawilcami nie będzie problemu... tylko mam nadzieeję, że nie spakowali mi ich na targi i wszystkiego nie sprzedali bo teraz ładnie kwitną, a dużo ich nie mieli.

Agnieszko dzisiaj troszke lepiej z praca mi poszło bo ostatnio na bardzo zwolnionych obrotach pracuje, normalnie zrobiłbym o wiele więcej, ale to już chyba pora roku nas tak spowalnia

Jolu tak brzmi, że dużo zrobiłem, ale wcale tego tak sporo nie było, bynajmniej nie robiłęm nic w pośpiechu

Ewo ale coś o trzmilinach wyczytałaś masz usprawiedliwienie bo wiosną rzeczywiście ptrzebowałem trzmieliny, ale już rośnie

Magdo takie dni trzeba wykorzystywać tym bardziej przy bezchmurnym niebie
No i następna no i gdzie tak krytyka... chociaż jakaś malutka konstruktywna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies