Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 17:44, 06 paź 2014

anabuko1 napisał(a)
Witaj!!
Pięknie Ci kwitną róże.
I hortensje, którymi się zachwycam.Zachorowałam na nie 2 lata temu i odkochać się już nie mogę.

Witaj Aniu u mnie. Masz piękny ogród. Widzę, że masz już w ogrodzie lekarstwo na twoją chorobę. Pozdrawiam cieplutko
anabuko1 17:47, 06 paź 2014

Iwk4 napisał(a)

Witaj Aniu u mnie. Masz piękny ogród. Widzę, że masz już w ogrodzie lekarstwo na twoją chorobę. Pozdrawiam cieplutko

Hmm, a o jakim lekarstwie myślisz ??
Iwk4 18:12, 06 paź 2014

anabuko1 napisał(a)

Hmm, a o jakim lekarstwie myślisz ??

Widziałam hortensje w twoim ogrodzie. Patrzeć codziennie na nie, to marzenie.
Nawet Vanilki pięknie ci sie wybarwiły. Moje mam pierwszy rok i mimo mojego zachwytu latem, nie wybarwiły się tak, jakbym chciała. Brunatnieją, zanim zdążyły dostać burgundowego koloru. Mogą być dwie przyczyny: albo mają za mało słońca, albo tak robią w pierwszym roku po posadzeniu. Zobaczę na drugi rok, jak się zachowają
Iwk4 18:27, 06 paź 2014

A to moje Vanilki (taką mają etykietę). Obcinać te brunatne kwiatki? Nie za bardzo mi się podobają takie uschłe Połowę już poobcinałam, a reszta ?

W lipcu wyglądały tak:

W sierpniu nadal zachwycały bielą:

We wrześniu tak:

anabuko1 18:27, 06 paź 2014

hmm, może faktycznie maja za dużo cienia.ale to nic,,poczekaj i zobaczysz jak będzie na drugi rok.
Moja Vanilka, była kupiona w ubiegłym roku z kwiatkiem.Nie był to okazały kwiatek,ale był.w tym roku już ładniej się rozrosła. Chociaż i tak przycięłam ja na wiosnę .Moja rośnie praktycznie na słońcu, jak i inne hortensje, bo innego miejsca dla nich nie mam.
Myślę,ze i Twoja na przyszły rok, wypięknieje, rozrośnie się i będzie ładnie i długo kwitła.
Vanilka i Magical Fire.To moje ulubienice. Chociaż Magical Fire mam pierwszy rok , bo kupiona na wiosnę, to już zdobyła moje serducho, cudnie się wybarwia, bardziej na czerwono, duże ma te płatki,kwiatowe.Na drugi rok i ona powinna stworzyć ładniejszy krzaczoerk i mięć więcej kwiatów,
Iwk4 18:36, 06 paź 2014

Magical Fire sobie wygooglowałam, nie znałam tej odmiany. Też ładna,ale w szkółce chyba jej nie spotkałam.
Napia 18:45, 06 paź 2014

Iwonko, nadrobiłam, bo kilka dni mnie u Ciebie nie było i trzeba było sporo nadgonić Świetnie wyszły ceglane murki, a właściwie donice, w których kwitną czerwone róże i rabatki przy płocie bardzo ładne Ogród pięknieje
Pozdrawiam serdecznie
Iwk4 19:16, 06 paź 2014

Napia napisał(a)
Iwonko, nadrobiłam, bo kilka dni mnie u Ciebie nie było i trzeba było sporo nadgonić Świetnie wyszły ceglane murki, a właściwie donice, w których kwitną czerwone róże i rabatki przy płocie bardzo ładne Ogród pięknieje
Pozdrawiam serdecznie

Agnieszko, też cię pozdrawiam. Sama nie wiem, jak szybko stronki lecą.
Dziękuję za miłe słowa.
Ja dziś mam więcej czasu, postanowiłam kilka wątków od deski do deski przerobić. Może uda mi się zaplanować dalsze nasadzenia. Muszę wymyślić, jak w przyszłym roku zaplanować wjazd do garażu na podwórku, gdzie zrobić trawnik, gdzie rabaty, co posadzić. Dziś u nas było zimno, nie chciało mi się iść do ogrodu, choć jeszcze muszę tulipany dokończyć sadzić na frontowej rabacie.
Luki 20:32, 06 paź 2014

Iwonko specjalistą nie jestem, ale twoje hortensje to raczej nie Vanilki, a Limlight. Vanila Frise ma czerwone/bordowe gałązki i na pewno w ten sposób się nie przebarwia. Mam obydwie i tak przebarwiała się moja Limlight no i na dodatek twoje też mają taki limonkowy kolor zanim zrobiły się białe
Pewny nie jestem, ale pisze co wiem i widze... warto zapytać kogoś kto ma dłużej hortensje
Malgosik 20:53, 06 paź 2014

mi też przyszło do głowy że to inna odmiana hortensji