Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Jesienne spotkanie Ogrodowiska w Wojsławicach 28.09.2014(niedziela) 21:22, 28 wrz 2014

Do góry
Powitania

Weź no Gosia pomóż bo gorąco się zrobiło
Jesienne spotkanie Ogrodowiska w Wojsławicach 28.09.2014(niedziela) 21:13, 28 wrz 2014

Do góry
Na początek muszę serdecznie podziękować Gosi i Krzysiowi za transport do Wojsławic... BARDZO DZIĘKUJE
Teraz zdjęcia jak leci

Brakuje Ani na grupowym zdjęciu, ale nie umknęła przed obiektywem... razem z motylkiem

Moja "przyziemna" :) pasja 10:34, 28 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Pytasz czy na takiej ziemi coś będzie rosło... mówię Ci że będzie bo mój cały ogród tak wygląda 20-40cm czarnego piachu, a później żółciutki piasek przez następne 4 metry (na tyle odwierty były robione ) z taką różnicą, że ja tak fachowo dołków nie zaprawiam nową ziemią, ale na rabatach po kilku latach strefa żółtego piasku poszła w dół

Bardzo mnie Łukasz pocieszyłeś, bo patrząc na Twoje rabaty, w życiu nie pomyślałabym, że masz tak ubogą glebę, jak ja .

To miejsce przy skarpie jest najgorsze. Tu było zebrane najwięcej ziemi. Podobna ilość została zebrana tu gdzie donica, ale tam nie ma problemu piachu, bo w donicy nawet poziom ziemi musiałam podnieść, dosypać. Tu w rogu, gdzie donica się załamuje jest takie piaskowe pole. Trzeba będzie pomyśleć o tym przy zakładaniu trawnika.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:43, 28 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Danusiu czyżbyś kładła się znów na trawce do zdjęć trawki i reszta zachwyca

Nie kładłam się, udało się innym sposobem
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:05, 27 wrz 2014

Do góry
Iwonko bardzo Ci dziękuje trzmielina będzie piękniejsza bo jeszcze odchorowuje moje zaniedbanie w zeszłym roku

Beato cieszę się, chyba się jutro widzimy, gdyby co to wiadomo jak wyglądam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:41, 27 wrz 2014

Do góry
Sylwio nie ma za co dziękować zawsze chętnie odpowiadam. Za komplementy dziękuje bardzo mi miło. Jak chcesz już przeglądać wątek to zeszłego roku nie ma co oglądać od marca zaczęło się coś dziać

Kasiu na tej rabacie wyleciały jedynie liliowce bo to już była przesada , a dojdą czosnki i dużo tulipanów na wiosne, najchętniej wsadziłbym w skalniak krokusy, ale dam sobie spokój bo sklaniak i tak kiedyś zniknie ale spokojnie jeszcze troche u mnie będzie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:27, 27 wrz 2014

Do góry
Danusiu czyżbyś kładła się znów na trawce do zdjęć trawki i reszta zachwyca
Moja "przyziemna" :) pasja 21:24, 27 wrz 2014

Do góry
Pytasz czy na takiej ziemi coś będzie rosło... mówię Ci że będzie bo mój cały ogród tak wygląda 20-40cm czarnego piachu, a później żółciutki piasek przez następne 4 metry (na tyle odwierty były robione ) z taką różnicą, że ja tak fachowo dołków nie zaprawiam nową ziemią, ale na rabatach po kilku latach strefa żółtego piasku poszła w dół
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:10, 27 wrz 2014

Do góry
Iwonko ja to miałem konkretny kryzys w zeszłym roku i ciągłe pytanie jak zmienić na lepsze nie marnując masy roślin, częśc mimo wszystko musiałem oddać w dobre ręcę, ale tylko mniejszą częśc... reszte upycham

Donia ja mam nadziję, że to wszystko dopiero zacznie rosnąć w przyszłym roku, chociaż o kilka miejsc się obawiam, że miejsca już będzie mało w przyszłym sezonie

Mileno cieszę się, że tak mówisz bo na niektórych rabatach na prawde jest totalny miks gatunkowy, ale już się z tym pogodziłem i tłumacze sobie po prostu... taki już jest ten mój ogród

Trawek mnóstwo przybyło w tym roku i nie mam z nimi większego doświadczenia. To co mam dłużej niż ten sezon to kostrzewa sina, która wymaga pozbywania się kwiatostanów i częstego dzielenia, miskant zebrinus i giganteus który jest gigantyczny , miskant morning Light cudowny, turzyce evergold i amazon Mist mam od zeszłego roku, ale czy dobrze zimują to będzie można powiedzieć po normalnej zimie

Olu dziękuje, bardzo mi miło

Słoneczko nieśmiało przedziera się przez chmurki, więc uciekam do ogrodu
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:12, 27 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Irenko ja u siebie też znalazłęm jednego porażonego bukszpana wrocławskiego, ale przyczyna u mnie akurat jest jednoznaczna... leżały na nim zamoknięte i przegniłe kwaity bylin, w tych miejscach liści nie ma, reszta ma więcej przewiewu i nie ma z nimi problemu.
Do zobaczenia jutro w Wojsławicach

A widzisz, ja już też się i nad tym zastanawiałam, czy aby nie jest tam za gęsto i brak przewiewu, muszę to jeszcze zanalizować...
do jutra, bardzo się cieszę, bo ciut mi smutnawo ostatnio...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:04, 27 wrz 2014

Do góry
Irenko ja u siebie też znalazłęm jednego porażonego bukszpana wrocławskiego, ale przyczyna u mnie akurat jest jednoznaczna... leżały na nim zamoknięte i przegniłe kwaity bylin, w tych miejscach liści nie ma, reszta ma więcej przewiewu i nie ma z nimi problemu.
Do zobaczenia jutro w Wojsławicach
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:39, 27 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Tragedia z tymi bukszpanami ale żeby tak w dwa dni. Trudne to ogrodniczkowanie, ale trzeba próbować ratować bo strasznie byłoby szkoda.

Oj trudne; nie chorują mi tylko te moje najstarsze bukszpany, nadal jeszcze myślę, czy to chorowanie nie przerzuciło się z tych pstrych, czy też od róż czy też coś w tych deszczach...
Moja "przyziemna" :) pasja 10:17, 27 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Może nie jest bardzo zwiewna, ale kwiaty w miare delikatne, mowa o pysznogłówce. Teraz jest duży wybór odmian i można by takie do 90cm o fioletowym lub jasno różowym kolorze, albo wysiać kosmosy.

Fioletowa pysznogłówka wygląda ładnie, może pasowałaby , kosmosy są ładne, ale boję się, że rozsieją się po całej rabacie, a to ma być taki pas.
Żurawka - Heuchera 07:54, 27 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Patrząc na pierwsze zdjęcie to od góry mamy Autumn Leaves, druga to Berry Smothie

Łukasz - ślicznie Ci dziękuję! Duży rośnij
Moja "przyziemna" :) pasja 00:23, 27 wrz 2014

Do góry
Może nie jest bardzo zwiewna, ale kwiaty w miare delikatne, mowa o pysznogłówce. Teraz jest duży wybór odmian i można by takie do 90cm o fioletowym lub jasno różowym kolorze, albo wysiać kosmosy.
Moja "przyziemna" :) pasja 00:12, 27 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
No to może jarzmianka... chociaż nie wiem na jaką wysokośc dorasta kłosownica, jarzmianka jest niby czerwona, ale taka bardzo blada i myśle, że ciekawie by wyglądało.

Też pomyślałam o jarzmiance, ale nie wiem, czy ona da radę w takim skwarze... U Butterfly cudnie wygląda taki łan, ma białą.
Moja "przyziemna" :) pasja 00:10, 27 wrz 2014

Do góry
No to może jarzmianka... chociaż nie wiem na jaką wysokośc dorasta kłosownica, jarzmianka jest niby czerwona, ale taka bardzo blada i myśle, że ciekawie by wyglądało.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 00:03, 27 wrz 2014

Do góry
Marzenko jak dobrze pamiętam to jutro...tzn dzisiaj ma być rewolucja na rabacie przy podjeździe Gdzie ty 100 cisów posadzisz, ja bym też nie przepuścił takiej okazji gdybym miał blisko, a obecnie cisów poszukuje, może u mnie będą jakąś szkółke likwidować
Do zobaczenia w Wojsławicach
Moja "przyziemna" :) pasja 21:45, 26 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Jagoda ja CIe tak doskonale rozumiem z tym betonowym płotem z doświadczenia jak będzie tylko częściowo widoczny pozasłaniany w różnych miejscach to więcej to mnie to już tak nie przekadza. Na zdjęciach zawsze bardziej rzuca się w oczy, ale jak ja patrze na swój za roślinami to już mi tak nie przeszkadza jak kiedyś

Oby ten niski murek zasłonić na początek, to już będzie lepiej. Może brzozy odciągną uwagę od tego co nieciekawe .
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 21:41, 26 wrz 2014

Do góry
Oj żurawki ja zasilam i to dośc konkretnie trzeba też zabrać poprawke na moją słabą glebe, ale wiosną sypie azofoske, a później raz w miesiącu florowit dolistnie lub doglebowo, ostatni raz na przełomie lipca i sierpnia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies