Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:55, 09 lis 2024

Do góry
Magara napisał(a)
Haniu, zapłocie masz cudne Czyj to grunt jest? Twój czy droga wspólna? Nikt się nie "czepia", że masz tam nasadzenia???

Odnośnie podkaszarki mój DT w tym roku postanowił przy małych narzędziach zainwestować w akumulatorowe. Żeby kabla nie ciągać i się nie wkurzać. Jest bardzo, bardzo zadowolony. Ma podkaszarkę i małą piłę, póki co Wszystko leciutkie Planuje kolejne zakupy narzędzi z tej samej stajni żeby do aku pasowały

Wykancikowania zazdroszczę Ja pewnie nie zdążę - cebule nadal kwiczą jak młode prosięta

Zapłocie plus droga to teren wspólny kilkunastu osób. Podczas korytowania drogi koparka jakoś nie trzymała się środka terenu i przy moim ogrodzeniu pozostał kilkumetrowy pas ziemi. Obsiałam go trawą, żeby łatwiej to było pielęgnować i posadziłam drzewka, aby powstało coś na kształt alei. Trawa w okolicach frontu nie bardzo chciała rosnąć, stąd wziął się pomysł na zrobienie tam rabat ozdobnych. Gdyby kiedyś powstał pomysł na ucywilizowanie naszej okolicy, to płakać za tymi rabatami nie będę. Prawdopodobnie nie będę już wtedy zajmowała się ogrodem.
Mam już tyle narzędzi, że w kolejne nie będę już inwestować. Te, co mam, spełniają swoje zadanie.
Oj, nie wiem, czy w tym sezonie zakończę porządkowanie całości. Może się uda, jeśli energii mi starczy. Zgniłe wyże jakoś mi nie służą.

To jeszcze przede mną.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:44, 09 lis 2024

Do góry
Margo2 napisał(a)
Jakie dobranoc?
Mam nadzieję, ze nie pozasypiacie na zimę.

Haniu, ogród jesienny zachwyca. Zresztą jak zawsze.
Ja już tylko cebulę mam wsadzić i wykopać dalie. Kancikowanie zostawiam już na wiosnę, bo teraz zabieram się za ozdoby świąteczne

Jesienny ogród rzeczywiście może się podobać, ale nie ukrywam, że sporo w nim pracy związanej z opadającymi liśćmi. Dzisiaj półtorej godziny zbierałam liście z zapłocia, grysu i trawiastych powierzchni w ogrodzie. Kanciki będę robiła też wiosną. Teraz robię je po to, aby szron ładnie podkreślał linie rabat. Taki mój kaprysik estetyczny.
Ozdób świątecznych nie robię, a trochę ruchu na świeżym powietrzu dobrze mi robi na głowę.

Gaura i rdest Red Arrow kwitną w najlepsze mimo nocnych przymrozków i niskiej temperatury w dzień. Trochę mnie martwi brak opadów. Pod drzewami jest bardzo sucho.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:24, 09 lis 2024

Do góry
Makao napisał(a)
Ambrowce?

Tak kupiłam jedną sztukę na przedpłocie. Hania Gruszka ma u siebie już sporą sztukę na przedpłociu, a w przedogródku u Olcimanolci i u Marcina rosną po dwie sztuki.
Stare zdjęcie z okna kuchennego, ale plan jest by wsadzić tutaj gdzie to bordowe narysowane. Przesłoni widok na bliźniaka. Te dwa zaznaczone na zielono to świdośliwy w przedogródku.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:21, 09 lis 2024

Do góry
GingerO napisał(a)
Posadziliśmy ambrowca na działce i nie wiem czy dobrze, bo ma być duży. No zobaczymy. Mam pytanie w sprawie magnolii. Rosnie u nas 3 rok Alexandrina. Miała jeden pień. W tym roku wypuściła dodatkowe odrosty od korzenia, takie pnie z tego będą. Nie wiem czy magnolia powinna być jednopienna, czy zostawić te odrosty. Jeśli wycinać to kiedy? Wiem, że u Hani i Magary mogę zadawać takie pytania, mam zgodę. Może ktoś doradzi w tej kwestii?

Magnolie mogą występować w wersji krzaczastej. Od Ciebie zależy, czy taka forma Ci odpowiada. Swoją podkrzesywałam, bo bardziej pasuje mi w formie jednopiennej. Cięcie najlepiej robić wiosną i wczesnym latem.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:08, 09 lis 2024

Do góry
„Mój ci on”

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:21, 09 lis 2024

Do góry
Podwójne skarpety w kaloszach I można pracować

Igloo wyczysxczone I wygrabione. 2 bakłażany, 3 chilli I imbir w donicach I w domu. Może przetrwają zimę na parapecie

Zimowisko:

Jeszcze musa basjoo trzeba zabezpieczyć przed zimą.

W igloo M umocował folię bąbelkową I wnieśliśmy 2 kurniki. Potem cyknę foty ale jestesmy gotowi na zimę. Jsk będzie zimno I mokro parę dni z rzędu I bez nadziei na poprawę, przenosimy kury do igloo. Przynajmniej będą miały sucho. I ze 2 stopnie cieplej.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:25, 09 lis 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Czy możesz napisać jak się nazywa ten klon na ostatniej focie?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:08, 09 lis 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Na pierwszej i drugiej focie to Miskant Rosi różowe liście i białe pioropusze o ile je tam posadziłas.
Czytając listę co masz zrobić to głowa boli. Nieraz listopad choć nie jest ciepły ale można robić. Też jutro jadę i resztę liści trzeba sprzątnąć. Mam dmuchawkę to że skalniaka raz dwa zdmuchnie. eM się zajmnie sprzątaniem oczka..mam jeszcze sadzenie róż i drzewek.
Wiosna są inne prace więc lepiej jesienią sprzątnąć
Łąka twoja jak każdej jesieni rewelacyjna.
Czy te rajskie jabłuszka można jakoś przetwarzać czy tylko dla ptakow
Glina i zielsko 06:24, 09 lis 2024

Do góry
Tne krótko.
Wims red są szerokie i ok 140
Polary ok 120-130
Limki tez .

Najstarsze mam limki od 2021 siedzą w ziemi.

Limelighty

Polar beary

Tu troche widać wims red. Rosną w gąszczu z różą candy rokoko.
April podbija las... 22:15, 08 lis 2024

Do góry
April napisał(a)

Ewo, może i nie są to zawody ale jak patrzę na takie piękne i dopracowane ogrody jak twój, to tracę pewność siebie.

W weekend nie miałam możliwości zrobienia zdjęć mimo że pogoda była cudna.
Może uda mi się coś wygrzebać co jeszcze nie pokazywałam.

Jolu coś pięknego. I pomyśleć, że to w cieniu, półcieniu wszystko rośnie i tak pięknie się przebarwia. Ładny kolorek tego Marcinka.
Ogród z rzeźbą 21:52, 08 lis 2024

Do góry
Zana napisał(a)
Widoczek ogólny, to jest można powiedzieć połowa działki. Prawy dolny róg to fragmencik słonecznej rabaty. Oczywiście zawsze musi być jakaś porzucona doniczka Niedługo to będzie mój znak rozpoznawczy

Piękny widok. U ciebie liście nie opadają tak czysciutko. U mnie kompostownik pełny.
Nie jestes odosobniona z doniczkami. Też wszędzie je mam jak kupuje rośliny wysadzamy a do donic daje kamienie aby wiedzieć jak się dana roślina nazywa bo zapominam co kupiłam a po zimie gdzie co posadziłam.

Z tych miskantow przebarwiających się popatrz jeszcze na Neil Lucas mam, Navajo - zamówione, trochę się spóźniłam, oczywiście Ledy in Red nowość - mam pierwszy rok.

W kamiennym kręgu od początku 21:48, 08 lis 2024

Do góry
GorAna napisał(a)
Prace dobiegają końca
Aniu Twoje prace zawsze podziwiam, są stylowe, wypracowane ze smakiem i na temat,
nie musi być wszystkiego dużo, ważne wysmakowanie tematu,
Podziwiam i pozdrawiam
Ogród w Klein Kottorz 20:56, 08 lis 2024

Do góry
daszum napisał(a)

Danusiu przepiękny widok. Ja mojemu ograniczam trochę teren pewnie też by tak wyglądał. Mam posadzone przy nim ostróżki które kwitły drugi raz i musiałam go związać. Mam już nowe kępy vanilki więc tam beda miały większy luz.

Róże też u mnie kwitną, ale przycielam aby je suszyć na suche bukiety.
Z Flor... Przyszły różyczki, ale zadołowałam. Muszę najpierw przygotować miejsce jak dam radę i pogoda pozwoli.

Ładnie też wyglądają ambrowce chyba na żółto się przebarwiają. U mnie też ma taki żółto różowy kolor.

Pozdrawiam ciepło
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 20:44, 08 lis 2024

Do góry
40 minut I gotowe. Bo mi się śliwki na blacie kuchennym marnowały

Grzebiuszka ziemna 20:32, 08 lis 2024

Do góry
Wg informacji to one najlepiej lubią cień, półcień, ale u mnie moje poprzednie, te utracone z powodu mojego błędu, rosły w donicy w ogródku kuchenno-ziołowym słonecznym, także ten tego...
W sumie kwitną jesienią właśnie, to słońca jak na lekarstwo

Kuchenno-ziołowy wycięty i prawie pusty, z brzegu lawendy za Justyśką będę ścinać w lutym (chociaż teraz przesunęła termin na styczeń ) przesadziłam koper rubrum, jeden w inne miejsce i dwa do donicy, jaki on "potfur" wysoki chyba na 2 m wyrósł u mnie, a korzeń długi palowy, że nie dałam rady sama go wykopać, musiałam wesprzeć się na sile małża. No i posadziłam w jego miejsce nowe ziółko hyzop lekarski różowy, poprzedni znikł:

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 20:14, 08 lis 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Kawał roboty wykonałaś i to bardzo szybko jak patrzę na efekt w postaci tego zdjęcia.

U mnie totalne przeciwieństwo, czyli to co Ci się nie podoba haha, ale widzę różnorodność wśród odmian pomidorów co może wskazywać na podobne zainteresowanie warzywne.

Odnosząc się do Twojego wpisu o dzierganiu to przypadkiem natchnęłam się na niezłą kolekcję starych magazynów, w tym tych o szydełkowaniu, robieniu na drutach. Są tam wzory różnych rzeczy. W tych czasach na ETSY wiele osób wrzuca wzory w wersji płatnej, a tu możesz sobie podejrzeć je za free. Oprócz magazynów jest tam wiele książek w wersji pdf, starych nagrań itp. https://archive.org/details/knittingmagazines

Taaak, efekt jest bardzo szybki. W tej cześci ogrodu glownie dzięki bylinom. Tak to wyglądalo w maju 2021 .
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:36, 08 lis 2024

Do góry
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 18:52, 08 lis 2024

Do góry
Moja wanna jest za polowe ceny a ja nawet okien nie mam (I scian I podlog). Heh

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 17:33, 08 lis 2024

Do góry
Wracając z pracy jeszcze rzuciłam okiem na osiedlową z Kanzanem, zostawiam ku pamięci. Też się rdzawo zrobiło

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:03, 08 lis 2024

Do góry
Milego weekendu!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies