Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Miskantowo 08:03, 09 wrz 2025

Wafel napisał(a)
Jolu,Wiolu u mnie wiele roślin zimuje w donicach, tylko róże mi się wydają jakieś specjalnej troski U mnie hula wiatr, nie jestem specjalnie osłonięta a wręcz jestem w jakimś przeciągu. Boki tarasu mam zabudowane i osłonięty ganek na szczęście.

Ja przezimowałam w donicy bez problemu różę Herzogin Christiana.
Inna kwestia, ze niekoniecznie jej w tej donicy dobrze i chyba jesienią pójdzie do gruntu.
Wafel 17:57, 09 wrz 2025

Moje róże, też zbierają się jeszcze do kwitnienia

Znam już kolor powojnika Jeszcze tylko rozwikłać tajemnicę odmiany...
Wafel 16:04, 10 wrz 2025

Tu zrobiłam zmianę na osiedlowej-
wysadziłam tawułę nippońską, bo było za gęsto i kącik bylinowy był niewidoczny przycinanie jej było bez sensu bo ma ładny pokrój naturalny. Przesadziłam w tym miejscu zatrwiany, 1 heuflerianę i jeżówkę,porozsadzałam siewki jeżówki.
Było:

Jest:

A tawuła trafiła w ten kącik, który najmniej lubię, ale może teraz polubię, obok mój przesadzony jesienią dereń Ivory Hallo, słaby jeszcze w tym sezonie...
Wafel 16:22, 10 wrz 2025

Może ktoś kojarzy odmianę, mam kilka typów z katalogu powojników, ale nie do końca jestem pewna
Joku 16:48, 10 wrz 2025

Takiego nie mam, zresztą odmian powojników jest bardzo dużo. Może Rouge Cardinal? Guru powojnikowym jest Szczepan Marczyński, jego strona to clematis.com.pl
Wafel 17:28, 10 wrz 2025

Brałam "Kardynała" pod uwagę ale jego pylniki nie są chyba takie czysto kremowe. "Sunset" też mi pasuje...
Wafel 17:47, 10 wrz 2025

Zrobiłam sobie zestawienie jakie kolorki będą w miejscu po miskancie, o ile róże nie zawiodą...

i wiosną ten powojnik

Kordina 22:06, 10 wrz 2025

Wafel napisał(a)
Może ktoś kojarzy odmianę, mam kilka typów z katalogu powojników, ale nie do końca jestem pewna

Kolorek ma cudny, taki biskupi
nicol21 22:19, 10 wrz 2025

Wafel napisał(a)
To kruszyna Fine Line. Werbeny się przycina? Kiedy, jak podpowiedz

wiesz co, widzę, że te w sklepach tną późną jesienią. Może na jakieś 10-15cm. ja w poprzednim ogrodzie przyciełam wiosną, jak miały jakieś 30-40cm, też na jakieś 15cm. Wtedy sie rozkrzewiały ładniej.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Wafel 22:28, 10 wrz 2025

Kordina napisał(a)

Kolorek ma cudny, taki biskupi

Noo