Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kaszubskie piaski

Kaszubskie piaski

antracyt 10:54, 10 wrz 2025

Podoba mi się ten widok
Naprawdę dobrze wpasowałaś się w krajobraz.
Bee 10:55, 10 wrz 2025

Bee 11:04, 10 wrz 2025

Dziękuję Zuza, taki był plan - wpisać się w krajobraz kaszubski. Zobacz jaką mam glebę: czysty piach i kamienie Ten suchy murek jest z kamieni wykopanych przez lata na działce.
Bee 11:31, 10 wrz 2025

I jeszcze wrzosowisko widziane z huśtawki pod domem. Kaszubskie piaski wersja naturalna czyli nie koszone i z kopcami kreta

Gosialuk 12:29, 10 wrz 2025

Niezłe wrzosowisko powstało. I rabatę angielską widać z daleka.
Basieksp 22:11, 10 wrz 2025

No i bardzo dobrze, że te wrzosy tak Cię wciągnęły, bo one mają u Ciebie idealnie warunki Pięknie wyglądają Macieżanka też lubi podobne warunki, szkoda, że Ci nie odbiła. Nie chcesz posadzić nowej i zrobić taką, osobną rabatę z macieżanką, też są różne odmiany Ja ją lubię głównie za zapach
Bee 09:39, 11 wrz 2025

Gosiu rabata angielska jest teraz na etapie pokazywania z daleka

Kwiaty przekwitają, chwasty rosną i kancika brak. Muszę koniecznie zdążyć zrobić szeroki kant przed zimą i wypielić bo perz mnie pokona. Czyściłam brzeg rabaty tylko raz w tym roku a dobrze byłoby robić to co najmniej dwa razy w roku. Ogród weekendowy to stały wyścig z czasem niestety.

Przy wrzosowisku już się poddałam z kancikiem i wykończyłam brzeg szeroką przegrodą trawnikową wkopaną w ziemię i zamaskowaną kamieniami.

Basiu oj wciągnęło mnie wrzosowisko Jest tyle pięknych odmian i pewnie będę sadzić następne. Macierzanka też jest w planach ale już w innym miejscu.
Eupraksja 08:40, 12 wrz 2025

Bee napisał(a)

Beata, Twoje wrzosowisko jest przepiękne! I mówisz, że one lubią piaski?? Jakoś żyłam w przekonaniu, że wrzosowisko = torfowisko Że lubią kwaśno i mokro? Bo ponoć w donicach trudno wrzosy utrzymać ze względu na zbyt mało wilgoci?
Hmm, suchych piasków to i u nas dostatek, tyle że cienistych bardziej, a u Ciebie widzę że rosną chyba w miejscu raczej nasłonecznionym?
Bee 10:50, 12 wrz 2025

Lubią piaski z wzajemnością . Według Wikipedii: "Rośnie w różnych zbiorowiskach roślinnych i w różnych warunkach wilgotnościowych, zawsze jednak na glebach kwaśnych i ubogich"

U mnie i w kaszubskich lasach sosnowych rosną na naprawdę jałowym piasku.

Przy sadzeniu dodaję im garstkę torfu kwaśnego albo próchnicy z kory sosnowej i to wszystko. Nie podlewam i nie nawożę tej rabaty. Na początku ściółkuję korą lub trocinami potem już nie bo wrzosy zakrywają szczelnie glebę. Przy cięciu nie zbieram ścinków i nie usuwam spadających liści brzozowych jesienią.

Wrzosy na piasku bardzo głęboko się korzenią, nawet do 1 m, oraz żyją dłużej niż na wilgotnych stanowiskach.

Lubią światło, ale myślę że w takim świetlistym półcieniu jaki jest pod wysokimi sosnami też dadzą radę. Rosną przecież w borach sosnowych.
Wafel 10:50, 12 wrz 2025

Bardzo mi się podoba to, że nie walczysz ze swoją glebą a dostosowujesz do niej nasadzenia, wrzosowisko pięknie wygląda. W tym roku sadziłam macierzankę na rabacie osiedlowej, którą się zajmuję, chciałam piaskową, zamówiłam przez OLX, ładnie rośnie, ale w sezonie, w sklepie ogrodniczym zobaczyłam piaskową i ona wygląda zupełnie inaczej niż ta moja, nawet sobie dokupiłam, bo stwarza wrażenie jakby takiego mchu, bardzo mi się podoba Te co sadziłam to chyba cytrynowe Myślę, że na tych piaskach fajnie by rosły i wyglądały małe chmurki zatrtwianu, też go sadziłam w tym roku