Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 21:15, 08 wrz 2025

LIDKA napisał(a)
Patrycja ja bym się z hakone nie poddawała. Wyjełabym je z ziemi, zdarła mate, porządnie na głęboko przekopała ziemię widełkami razem z tą skoszona trawa i drobną korą i bym je wsadziła. Jeszcze bym rozważyła hydrożel. Hakone musi mieć luźną glebę ale sucho nie lubi. Ja mam 2 kępy ale dopiero po 3 sezonach są ładne. Mam też zbitą glinę, przesadzałam te hakonki że 3 razy ale wreszcie wzięłam się za glebę i mam 2 ładne kępy.

Na slońce zielone hakone się nadaje najlepiej. Zapomniałam nazwy.

Hortki zostawiłam i nie cięłam. Dopiero wiosną następną zrobię radykalne cięcie.

To właśnie te na słońce mam - Greenhills. Widok na nie w maju i czerwcu straszny od dwóch sezonów. Spróbuję raczej je przesadzić na wschód. Tam mam lepszą glebę i zobaczę jak sobie poradzą. Tutaj rozważam czy dać seslerie, bo ona świetnie sobie u mnie radzi. Może dołożę też rozplenic w głębi rabaty jak radzicie.
LIDKA 21:35, 08 wrz 2025

Pati a masz seslerie ?
Patrycja_KG_Lu 06:31, 09 wrz 2025

LIDKA napisał(a)
Pati a masz seslerie ?

Mam w wąskich i w mniejszym trojkącie.
Makao 07:03, 09 wrz 2025

To przy ogrodzeniu frontowym pierwszy rządek to te hakonki?

Ja na frontowej mam hortki, daniki i trzcinnik krótkowłosy. Nad tym wszystkim górują graby. Jeśli masz wybierać z pośród traw to daj coś co szybko jest widoczne. Sesleria jesienna będzie super bo na rozplenice to się naczekasz aż ruszy a do tego czasu będzie brzydko.
Do mojego zestawu chcę dodać werbenę patagońską żeby się tam siała ale coś nie bardzo chce tam rosnąć.

Na Twoim projekcie ja bym kule tuje przesunęła w linię prostą przy trawniku by obrzeże zrobiły a resztę seslerią wypełnić. Możesz też dodać akcent i powtórzyć szałwię tak jak masz wzdłuż chodnika na wejściu. Powtórz efekt.

Nad rozstawieniem hortensji jeszcze myślę bo nie wiem czy lepiej tak czy porozrzucać.
Agatorek 16:02, 09 wrz 2025

LIDKA napisał(a)

Na slońce zielone hakone się nadaje najlepiej. Zapomniałam nazwy.

Podstawowy gatunek lub greenhills.

Jest jeszcze odmiana albostriata z cienkim jasnym paskiem, też może być na słońce.
Marcin89 20:53, 09 wrz 2025

Zapewne trwa analiza wszystkich pomysłów i sugestii w sprawie rabaty

Patrycja, a może już coś zaplanowałaś?
Patrycja_KG_Lu 12:10, 10 wrz 2025

Marcin89 napisał(a)
Zapewne trwa analiza wszystkich pomysłów i sugestii w sprawie rabaty

Patrycja, a może już coś zaplanowałaś?

Jakiś tam pomysł w głowie mam od jakiegoś czasu, ale nie chciałam go ujawniać, by była swoboda w rzucaniu inspiracji. Może poczekam co tam jeszcze narysuje Justynka zanim się ujawnię.

Za to dziś mnie natchnęło jak siedziałam na tarasie odpoczywając po porannym pieleniu rabaty z amanogawami - znalazłam miejsce dla ambrowca Slender Silhouette. Jak będę pod koniec miesiąca w szkółce to pewnie jakoś wpakuję go do samochodu i przywiozę ze sobą.
Patrycja_KG_Lu 12:16, 10 wrz 2025

W międzyczasie poruszę temat laurowiśni. Dwie sztuki od wschodu zaczęły zwijać listki. Myślę sobie pewnie sąsiad prysnął czymś dziki bez czarny, bo chce się go pozbyć i może trochę poleciało w moją stronę, może jakiś rolnik jechał z opryskiwaczem koło płotu...wszystkie inne laurowiśnie ładne.

Ale tydzień później na zachodniej stronie więcej sztuk ma zwinięte liście. W poradnikach piszą niemal zawsze o opuchlakach albo grzybie, a to raczej nie to. Co to i jak sobie z tym poradzić?

Zdrowa roślina.

Ta poszkodowana.

Makao 12:35, 10 wrz 2025

Opuchlaki to tak mi objadają laurowiśnie

Na jednym zwijają się liście

ale u mnie ewidentnie mączniak
Patrycja_KG_Lu 12:36, 10 wrz 2025

P.S.: Dotarło 5 minut temu zamówienie poniedziałkowe. Będzie co sadzić Tylko co począć z gratisem??? Nie planowałam w ogóle mieć u siebie Budleja Dawida.