Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 20:47, 09 wrz 2025

Lidka, czasem też tak mam, zwłaszcza jak pogoda jest niepewna, deszczowa. Wtedy nawet do ogrodu nie chce się wychodzić. A jutrzejszych sadzonek jestem ciekaw
Marcin89 16:27, 10 wrz 2025

Do mnie również dotarły rośliny. Z zawilców jestem najbardziej zadowolony, bo są spore i za moment wszystkie zakwitną, a jeden kwiatek już jest

Tiarelle całkiem duże, będzie można podzielić. Kolor mają taki zwyczajny, zielony, a może takie są i już? A najsłabsza hakone. W gratisie dostałem budleję i nie wiem co z nią zrobić.

Judith 21:01, 10 wrz 2025

Marcin, tiarelle wyglądają dokładnie tak, jak o tej porze roku wyglądać powinny . Ładne sadzonki
Zawilce miodzio.
Marcin89 21:08, 10 wrz 2025

Judith napisał(a)
Marcin, tiarelle wyglądają dokładnie tak, jak o tej porze roku wyglądać powinny . Ładne sadzonki
Zawilce miodzio.
To na zdjęciu wyglądały na bardziej kolorowe, ale to nic. Czytając Twoje posty, zastanawiam się, czy zawilcom u mnie ma piasku się spodoba
nicol21 21:47, 10 wrz 2025

Zawilce na pewno lubią wodę. U mnie nie podlewane prawie co roku giną, więc kwitnienia za dużego nie mam. Ale co roku wychodza i są coraz większe.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
MagdaLenka 10:48, 11 wrz 2025

Marcin, hakonka też wyglada dobrze. Jest niska, ale gęsta. A tiarella to chyba raczej jest po prostu zielona... nie kojarzę, żeby były jakieś barwne odmiany.
Marcin89 21:27, 11 wrz 2025

Hej, przypomnę pewien rysunek z planem ogrodu. Zdaje się, że dużo rzeczy udało się zrobić zgodnie z nim

Chciałbym za wczasu porady w sprawie końca działki, czyli za orzechem (czarny okrąg), gdzie z lewej strony jest huśtawka i zjeżdżalnia, a z prawej warzywnik.

Problemem jest granica działki, która nie biegnie równolegle do dużego trawnika, domu, czy rabat. Fajnie by było by "drugi" trawnik też był prostokątem, bo inaczej wszystko się rozjeżdża

Zrobiłem pomocnicze linie, czyli zdjęta darń w miejscu planowanego ogrodzenia, a żółty sznurek to brzeg rabaty. Na rysunku to czerwone linie. Wychodzi po jednej stronie 1 m głębokości, a po drugiej już 2,5 m.

Ogólnie brat chciałby na końcu formalny żywopłot, a ja niekoniecznie. Z jednej strony fajnie było by się zasłonić, a z drugiej nie dam sobie thuji przy warzywniku. A tak ucięty żywopłot w pewnym momencie będzie dziwnie wyglądał?

Inna opcja to rabata z krzewów, traw i bylin. W najszerszym miejscu chętnie dał bym magnolię i ze 3 forsycje. Do tego hortensje Annabelle i piłkowane, miskanty, proso Nortwind i byliny z przodu. Fajnie jakby układ tej rabaty zgubił ten "skos". Żeby oszukać oko

Jakieś porady, rozwiązania?
Marcin89 21:47, 11 wrz 2025

Jeszcze takie foto. Jakoś dziwacznie to wygląda. Jak tam stoisz, to jest wrażenie, że ta linia z lewej jest zbyt daleko (a nie jest, bo mierzyłem odległość do żywopłotu grabowego)

LIDKA 22:08, 11 wrz 2025

Marcin nieformalny żywopłot fajny ale u Ciebie wszystko elegancko i prosto. I błagam ... nie sadź 3 forsycji. Tyle krzaków jest , tawuły pęcherznice jaśminowce lilaki i inne.

Ja mam skrzynkę warzywną tuż przy tujkach i korzenie tuj wędruja do góry w tej skrzyni. Na wiosnę muszę wywalić ziemię i zrobić tam świeżą mieszankę ziemi. Już o wysychaniu tej grzadeczki nie wspomnę.
Także dobrze że tuj nie chcesz przy warzywniaku.
LIDKA 22:10, 11 wrz 2025

P.s trawnik wcale nie musi być prostokątny a szer rabaty 1m to jest nic. Starczy tylko na żywoplot. Zrób rabatę szeroką po całości. ♥️