Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:50, 16 lis 2014

Do góry
Ja w tym roku długo nie kupowałam nic, bo nie wiedziałam czy zdążę gdzieś posadzić. Tuż przed 1 listopada zrobiłam jednak zamówienie i sadzę. W tym roku 218 szt. tulipana Sapporo, 50 szt. tulipana Turkestanica, 75 szt. żółtych krokusów (rozmaite) i 150 szt. filoetowych w różne wzorki i gładkie. Reszta to pojedyncze drobiazgi na próbę - czosnek Nigrum, czosnek Aflatunense i 3 różne lilie.
Ciekawią mnie efekty ubiegłorocznych nasadzen. Zobaczymy co zostało w ziemi i jak zakwitnie. Ja nie sadzę bardzo gęsto, raczej liczę, że za rok czy dwa wszystko się rozrośnie, bo u mnie takie przestrzenie, że nawet 100 cebulek można nie zauważyć i efektu wielkiego nie ma. Nie dziwię się, ze 300 szt. krokusów to u ciebie mało. Najpierw te ilości wydają się szalone, ale jak rozłoży się to na rabatce, to zawsze mało.
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:49, 16 lis 2014

Do góry
Aniu gratulacje z okazji trzeciego tysiączka no i oczywiście emisji odcinka
Twoja energia została pokazana, mąż pełna profeska, Muminek cudny ja chyba nie dałabym rady, język byłby poplątany. Odcinek mam nagrany, obejżę jeszcze z 5 razy
Zaciągnęłam przed tv mojego Grzegorza i mówie: to jest ta Ania, która dała mi zdjęcie na konkurs, o patrz oczko i lotosy i lilie, takie będziemy mieć ooooo i trawy przy oczku pokazywałam Ci. Lekko pobudzona oglądałam, G dziwnie na mnie patrzył
Aniu w lipcu widzę się w Twoim ogrodzie
Jeśli chodzi o przesadzanie tamaryszka, czekałam na ten moment z drabiną iiiii... I nie pokazali hmm... dziwne.
Jeszcze raz wielkie gratulacje, suuuper
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:33, 15 lis 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Ja to bym chciał mieć tak przygotowane miejsce pod bylinówke z takim szkieletem
Planuje od wiosny dość sporą rabatę w podobnej kolorystyce tylko bez bieli. Dokładnie to róż purpura i fiolet. Planuje dość sporą listę roślin, ale chce by bylinówka cały sezon od końca maja cieszyła aż do jesieni.
Plany na roślinne mam takie : szałwie, ostróżki, piwonie, pysznogłówki, lilie 'Purple Eye', kilka róż, Miskanty Ml i jakieś wyższe zielone, jeżówki, rutewke kocimiętke, przetacznik 'Red Fox' i jakieś fioletowe, tawułki, werbena, może floksy i rozplenice jak zmieszczę. Z tego co analizowałem z własnego doświadczenia, cały czas coś powinno z tym zestawieniem kwitnąć co nie zmienia faktu, że strasznie tego dużo. Może się przyda

To robimy wymianę - fifty-fifty Ty bierzesz szkielet, a mi dajesz tą bylinówkę z ogrodnikiem do pielęgnacji w pakiecie (gratis)
Będę z zazdrością podglądać, jak to wszystko posadzisz!!! Widać, że przemyślałeś każdą pozycję tej imponującej listy! jestem pod wrażeniem
Życie w wiejskim ogrodzie 16:02, 15 lis 2014

Do góry
Mirella napisał(a)
Hortensje wypasione bardzo ładne okazy,
już je widzę oczyma wyobraźni w pełni lata
dosadzisz jeszcze coś na rabatce z hortkami?

Na tej rabacie jest już dużo posadzone choć nie widać tego Za hortensjami rośnie rząd miskantów ML pomiędzy którymi są różowe lilie i fioletowe czosnki Przed hortensjami rośnie rząd rozpenicy Hameln Przed mimi 100 tulipanów żółto czarnych, firletki i szafirki Na wiosnę będę tam sadził róże ale jeszcze nie wiem jakie i dużo bylin m in geranium rozanne, czosnki skalne, szałwię omszoną, jeżówki i carexy m in verigata i ice dance Ogólnie zamysł jest taki że ma być to różowo niebieska rabata
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:31, 14 lis 2014

Do góry
Ja to bym chciał mieć tak przygotowane miejsce pod bylinówke z takim szkieletem
Planuje od wiosny dość sporą rabatę w podobnej kolorystyce tylko bez bieli. Dokładnie to róż purpura i fiolet. Planuje dość sporą listę roślin, ale chce by bylinówka cały sezon od końca maja cieszyła aż do jesieni.
Plany na roślinne mam takie : szałwie, ostróżki, piwonie, pysznogłówki, lilie 'Purple Eye', kilka róż, Miskanty Ml i jakieś wyższe zielone, jeżówki, rutewke kocimiętke, przetacznik 'Red Fox' i jakieś fioletowe, tawułki, werbena, może floksy i rozplenice jak zmieszczę. Z tego co analizowałem z własnego doświadczenia, cały czas coś powinno z tym zestawieniem kwitnąć co nie zmienia faktu, że strasznie tego dużo. Może się przyda
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:29, 14 lis 2014

Do góry
Milka napisał(a)
Napiszę u ciebie, bo mnie to mąż podgląda tablet mi padł i mam nowy
i..kurcze, chyba przy okazji robienia kancików na chodniku, ciepłam na taczkę, a potem do ogniska idealne nożyce Fiskarsa i po ptokach, i cicho sza teraz

Ha, ha, ha.... moich sporo juz tak skończyło żywot.. ostatnie z wiosny dało się wyszlifować i działają

A ja już prawą część mam na gotowo, a lewa już prawie, prawie... bez wykopków całości nie da sie nic poprawić, wiec ryję, już telewizja inspekcji nie zrobi to mogę wykładać łopatologię... Jutro skończę.. tylko fajne lilie sobie rozłupałam ...grrr

Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 20:05, 12 lis 2014

Do góry
O widzę, że podobnie spędzamy ostatnie piękne dni jesieni.
Ja też posadziłam krokusy, aż 140 na frontowej a na wrzosowisku 250 .
Do tego lilie, tulipany, narcyzy, przebiśniegi, cebulice i szafirki .
Czosnki na razie odpuściłam, ale w przyszłym roku na pewno posadzę.
Aż nie mogę się doczekać wiosny jak to wszystko zakwitnie
A tymczasem podobnie jak u Ciebie kwitną mi wrzośce.
Kamila Twoje ostatnie zdjęcia kolorowych liści ambrowca wymiatają, już na niego poważnie zachorowałam, nawet mąż już został nim zarażony
Viola, policzyć te cebule prosto, bo kupuje się w zestawach po 10, 50, 100, 200, a sadzenie szybko idzie.
Ogrodowa zachciewajka :) 13:44, 12 lis 2014

Do góry
Rabata powstaje. WyrywaMY korzenie ze starych wiśni.
W tym momencie jest już poszerzona i dłuższa. Dzisiaj jeszcze trochę mam zamiar powyrywać darni.
Tuje posadzone, lilie i hortensje piłkowane (że piłkowane doczytałam w domu, jak już kupiłam, ale nic to, mogą być i takie.
Zastanawiam się nad przesadzenie sosen, na wiosnę ale nie wiem czy im nie zaszkodzę, ale może lepiej jak są malutkie jeszcze.
W ogóle to się okazało, że jest tu całkiem niezła ziemia. Czarna mięsista. To chyba dobrze???
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 13:07, 12 lis 2014

Do góry
Z tymi odległościami zawsze kłopot.
Robię rabatę, teraz mnie zebrało. Całe lato nie miałam weny. Posadziłam tuje co 80 cm, patrzę na moje już duże tuje i powinno być dobrze, ale póki co mam wrażenie, ze za daleko, ale to tylko złudzenie, póki są nieduże. Latałam z miarką, przestawiałam, znowu mierzyłam aż wreszcie posadziłam. Ufff....
Później lilie może będzie dobrze, co 40 cm, coś im tam dosadzę na wiosnę Trzy hortensje piłkowane, też ustawiałam, wreszcie posadziłam, po czym stwierdziłam, że chyba za blisko ale już trudno, nie będę ich teraz ruszała przed zimą.
Trawy muszą być. Mała Mi ma niezłe trawiochy i ławeczka obok. Baaardzo mi się to podoba
Szałwia nie robiła na mnie wrażenia, ale wizja Kosolki z szałwią mi się podoba więc moooooże i u mnie zagości.
Początki w Kruklandii 20:33, 11 lis 2014

Do góry
Mathildis napisał(a)
niom mega wypas...ja nie mam ... się boję...
wiesz nic nie dzieje się przypadkiem te lilie to jak przepowiednia
a w ogrodzie lilie masz???

edit: heh przecież się droczyłam, chciałam żebyś wiedziała, że czekam

to co teraz trzeba iść potrąbić by i inni zdążyli obejrzeć

No właśnie na lilie jeszcze się nie zdecydowałam Może kiedyś

Ja Ci potrąbię!
Początki w Kruklandii 20:29, 11 lis 2014

Do góry
niom mega wypas...ja nie mam ... się boję...
wiesz nic nie dzieje się przypadkiem te lilie to jak przepowiednia
a w ogrodzie lilie masz???

edit: heh przecież się droczyłam, chciałam żebyś wiedziała, że czekam

to co teraz trzeba iść potrąbić by i inni zdążyli obejrzeć
Moja działka. 21:54, 08 lis 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Przesadzałam lilie i znalazłam takie paskudztwo jak wżerało się w cebulkę,
czy to larwa opuchlaka?

Bogusiu, ja też je mam. Musimy gnojówkę z wrotycza zrobić i dobrze zlać nią całą działkę.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:19, 08 lis 2014

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Jesienna odsłona ogrodu równie piękna jak w innych porach. Moje rybki jeszcze dość żwawe, ale roślinek już niet, wszystko prawie zamarło. Pozdrówka

Można to zmienić Iwonko, ale jak wiesz coś za coś, co miałam na myśli....pracę oczywiście...nad oczkami i nad tą strefą trzeba popracować i poświęcić się temu, żeby rybki i roślinki zachwycały i to jest nasze wyzwanie i czeka nas jeszcze dużo pracy...u Ciebie jest dużo ładniej

Lilie latem nas nie zawodzą

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 22:01, 06 lis 2014

Do góry
u mnie tawułki wyginęły stopniowo po roku, pomimo wymiany gleby i podlewania.
niektóre rośliny po prostu nie chcą rosnąć, i koniec.
na palcach rąk mogę wyliczyć gatunki, które rosną dobrze, i się trzymam. może i dobrze, bo jednak to prawda, że im więcej gatunków w ogrodzie, tym gorzej, więc życie zmusza mnie do konsekwencji w doborze roślin

często nie jest wcale tak, jak się czyta w opisach roślin.

co rośnie dobrze na moich piaskach, z trochę poprawioną glebą: cisy (bez podlewania prawie, wolno, ale rosną dobrze), brzozy, rosy rugosy, tuje i jałowce (z podlewaniem). za nic, pomimo wymiany gleby i doświadczenia w uprawie kwasolubnych borówek nie rosną u mnie wrzosy, rododendrony i azalie. próbuję z nimi od 10 prawie lat i kompletna klęska. a borówki rosną pięknie.z wymienioną gleba jak na razie (od 3 lat) dają radę róże, ostrokrzewy. świetnie sobie radzą bukszpany i winorośle, lawenda również. hortensje też - nawadniane. tawuła van Houtte'a też daje radę. rozchodniki Brillace - piękne cały sezon, rozrastają się bardzo. przez jeden - dwa sezony udają się tulipany, potem trzeba je wymieniac na nowe.
nie chcą rosnąć szałwie, przywrotnik (próbuję trzeci raz), wyginęły lilie, liliowce brzydko rosną, cyprysiki też nie dają rady, wszystko zlikwidowałam, bo tylko szpeciły.
ale się rozpisałam........

polecam ci różne róże pochodzące od rugosy - są piękne nowe odmiany. rozrastają się silnie i rosną nawet na wydmach. trochę ażurowego cienia od sosen wcale im nie szkodzi.
sprawdź, co najlepiej u ciebie rośnie, a potem kup tego sto sztuk - i będzie efekt.

A miało być tak pięknie.... 18:35, 06 lis 2014

Do góry
Rench napisał(a)

Przypomnij mi w sierpniu, wtedy się te lilie przesadza,to ci wyślę

wow, serio?? może mi się uda - wreszcie - kupić. Jak nie, i będę pamiętać za te 10 miesięcy, to się przypomnę

nowych fotek brak pokaż jesień u siebie!
Mam marzenie 10:21, 06 lis 2014

Do góry
Benex przyszedł! 2 lilie gratis, jedna dla Ciebie, azjatycka..
Jakbyśmy wyjeżdżali później w sobotę, to może udałoby mi się podskoczyć do Ciebie
pozdrawiam!!
Rododendronowy ogród II. 20:53, 05 lis 2014

Do góry
mira napisał(a)

Jestem,jestem i podziwiam jak zwykle i kwiaty i fotki no i te podpisy znajomość nazw niesamowite, a tego wykradam po prostu

Bogdziu tak musi być wiosną krokusy, potem azalie i rh, potem róże, potem liliowce, znów róże - coś pominęlam no i buki i wszelkie rudości, no musi dziś się stale
/ chyba pominęłam lilie co ?/

dziękuję, pozdrawiam i raz jeszcze oglądam

Niestety nie wiem który Ci się spodobał bo zdjecie sie nie otworzyło.
Rododendronowy ogród II. 20:42, 05 lis 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

[img size=640x427
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/74/740367/original.jpg[/img]

Jestem,jestem i podziwiam jak zwykle i kwiaty i fotki no i te podpisy znajomość nazw niesamowite, a tego wykradam po prostu

Bogdziu tak musi być wiosną krokusy, potem azalie i rh, potem róże, potem liliowce, znów róże - coś pominęlam no i buki i wszelkie rudości, no musi dziś się stale
/ chyba pominęłam lilie co ?/

dziękuję, pozdrawiam i raz jeszcze oglądam
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:50, 05 lis 2014

Do góry
Irenka - ja nie grabię liści, zbieram kosiarką, a z rabat z grubsza odkurzaczem....
Aniu Monte - schludnie to nie jest,ale inaczej się nie da.. byłabym niewolnikiem ogrodu
Kasial - sadź trawki.. rosną szybko... ja już wydałam 100 razy tyle co posadziłam
Kindzia - pióropusze już tylko beżowe, nawet czerwone pióropusze w tym roku się nie wybarwiły Ale i tak wysadzam zebrinusy s drugiej kępy i zastępuje czerwonymi czuprynkami
Jola - rosną, rosną... w szerz... jak ja
Jagódka - dawno Cię nie było, u mnie nie było, a mnie u Ciebie
Marzena - lotos jeszcze w kałuży, powycinałam lilie.

I goryczka Daje c zadu Ślicznota..

Ogrodowa zachciewajka :) 11:22, 05 lis 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Nie zabiłaś Tak ma być,przymrozek zniszczył to co nad ziemią a ziemia nie zamarzła więc bulw nie uszkodziło Buziaki

Całe szczęście
Rozprawiając nad daliami, moja babcia rzekła: aaaaaa miałam kiedyś takie kwiatki co to się wykopywało jak już po mrozie czarne były Gdyby tylko babcia pamiętała nazwy, miałabym źródło cennych informacji.

Malgosik napisał(a)
To wyjęłaś te dalie?
uśmiałam się z tekstu małgorzaty

Melduję, iż dalie wyjęłam, obsuszyłam, schowałam

Mam tylko problem z kannami. Chciałam podzielić bulwy, ale wyczytałam, że jak się zabrudzi ziemią to mogą dostać grzyba. Mam się nie przejmować i dzielić, czy nie dzielić, czy co????

Wczoraj spędziłam w ogrodzie 6 godzin. Umordowałam się, ale lubię to Jak dla mnie pogoda odpowiednia na roboty ogrodowe. Nie za gorąco i komary nie dziabią! tylko dzień za krótki.
Rabata dostaje kształtu, ale to dopiero połowa roboty. Chwasty wyciepane. Korzenie po starych wiśniach wykopane. Lilie posadzone. Dokumentacja powstaje ale zdjęcia będą jak rabata będzie już ukształtowana i coś urośnie. Może na wionę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies