Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Działka prawie w Borach Tucholskich 09:05, 17 wrz 2021

Do góry
Hania nie ma się co stresować, ogród ma być dla spokojności duszy i rozruszania jej cielesnej otoczki

N-ce Garden 08:42, 17 wrz 2021

Do góry
pawel2806 napisał(a)
Żeby wieczór był jeszcze ciekawszy

Pięknie.
Co to za smukła trawa??
Glina i zielsko 07:35, 17 wrz 2021

Do góry

Hortka z 3 zdjęcja NN.
Wysoka w 3 sezonie na 150 cm . Cieta nisko.
Kwiat taki kremowo bialy i sie przebarwia na taki ładny róż.
Ten róż jest czysty kilka dni a potem pojawiają aie na nim kropki.
Ma czerwone łodygi.
Mam 2 szt . Rosną w podporach bo zeszłego roku sie kładły.

Może wiecie jaka to ?

Poniżej widać jej pokrój

Na skrzyp nie patrzymy.
Sałatka pokrzywowa 06:01, 17 wrz 2021

Do góry
Mgduska napisał(a)

Co to za cudna roślinka?

Dalie masz wspaniałe.
Kompostownik wypas, eM się postarał, zazdroszczę. (u mnie sklecone z palet, krzywe cztery komory, które pieczołowicie staram się zasłonić cisami)
Urzekła mnie pysznogłówka cytrynowa. Kiedyś siałam ale nie mam takich zielonych łapek jak twoje i nie powiodło się
Astry mega, uwielbiam takie ciemne
Śliczny mieczyk ten w ciemnym różu.
To tak w telegraficznym skrócie nadrobiłam
Sezon 2017 u Hanusi 23:30, 16 wrz 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
No moje zimowity już też wychynęły z płatkami. Lubię je, chociaż wiosną mają mocne przyrosty trawiasto liściaste. Na pokazową rabatę nadają się tylko jesienią.

Wiosną, w czerwcu, jak zżółkną liście, nad nimi sadzę aksamitki. Albo inne jednoroczne

Twoje, w takiej kępie cudne
Ja posadziłam w złym miejscu, wprawdzie na brzegu rabaty, ale z tyłu rośnie rdest pośredni i już na nie wszedł.
Trochę go wyskubałam, ale zimowity przesadzę.
Jednoroczne nad nimi to dobry pomysł
Sezon 2017 u Hanusi 22:57, 16 wrz 2021

Do góry
No moje zimowity już też wychynęły z płatkami. Lubię je, chociaż wiosną mają mocne przyrosty trawiasto liściaste. Na pokazową rabatę nadają się tylko jesienią.

Wiosną, w czerwcu, jak zżółkną liście, nad nimi sadzę aksamitki. Albo inne jednoroczne

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 22:49, 16 wrz 2021

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
14,5mb muru rozszalowane i przygotowany następny kawałek

Niestety podobno od jutra pogoda już się kiepści

Super to wygląda.
Fajnie ze wczesniej krzaki posadziłas to efekt macie od razu.
Bardzo mi się Wasze betony i skarpy podobają
Mata przeciw chwastom 22:41, 16 wrz 2021

Do góry
Ogród długi 22:25, 16 wrz 2021

Do góry
Joann napisał(a)
Dziś na tapecie miałam płyty, a właściwie zastanawiam się, czy posiać trawę między nimi czy posadzić np. rumiankę.

Za paskiem z kostki granitowej będą płyty w trawie.

A tu widok, który rano przed wyjściem do pracy pozytywnie mnie nastraja (porównując do tego, co było kiedyś). Mam nadzieję, że brzoza w przyszłym roku będzie już bujniejsza.

Bosko to wyszło!
Sezon 2017 u Hanusi 22:10, 16 wrz 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Grażynko, też tak w kościach czuję, że może być za chwilę ranek z przymrozkiem. Może jeszcze nie we wrześniu, ale kto tam wie?
Widziałam u Ciebie już zimowita z kwiatuszkiem. Ostatnio u mnie widziałam tylko "patyki" od niego, ale już we fiolecie. Czyli wszystko w normie. Idzie jesień.

Jeszcze coś kwitnie. Edenka chce się pożegnać przed zimą.

Haniu, zimowitów jest już 5
Masz rację z możliwością przymrozków, oby nie, choć miałam raz wrzesień ze śniegiem /nie pamiętam w którym roku/, a potem październik i listopad były ciepłe.

Chwalę cudne dalie i różę
Plamy na trawniku 22:00, 16 wrz 2021

Do góry
Dziękuję za odpowieďź. Pytałem o diagnozę bo mam też swoją teorie ale potrzebowałem tylko wiedzieć czy w ciągu paru dni trawa sama od siebie może się aż tak zniszczyć. To nasz pierwszy wyczekiwany trawnik i cała rodzina na niego chucha i dmucha żeby ładnie rosną zwłaszcza że kosztowało nas dużo pracy przygotowanie ciężkiej gliniastej ziemi przed wysiewem. Niestety mamy ostatnio na pieńku z sąsiadem a akurat 2 dni przed tym jak trawa zaczęła żółknąć dostał mandat po inetwencji Żony. Niestety za rękę nie złapałem ale trop ciągnie się tylko w jednym kierunku
W ogródku Martki 21:55, 16 wrz 2021

Do góry
Agatorek, planowanie jest bardzo przyjemne, ale na razie jestem na etapie błądzenia i wielu pytań.
1) wybrałam już kształt oranżerii. Nie może być duża, adekwatnie do działki, na planie kwadratu 3,6x3,6 będzie optymalnie. Rozważałam też szerszą a węższą, ale wtedy w środku jest mniej miejsca na ruchy i mniejsza ustawność stanęło na kwadracie, dodatkowo ptaki mają mniej miejsca na obsiadanie i dachu i nie tylko .

2) wybrałam miejsce posadowienia: z tyłu za domem, od północnej, ale w pełni nasłonecznionej wbrew pozorom stronie. Patrząc od strony tarasu, będzie przed tą rabatą z klonami.

3) materiał: aluminium i szkło hartowane, czy wiecie może jakiej grubości powinno się sprawdzać? Widzę 3 mm i 4 mm.

Czyli mniej więcej coś takiego (drzwi na pewno będą inne, bo nie chcę tak mocno zabudowanych)

Matę już mam Pozostała reszta

W jednym rogu będzie koza!, witajcie zimowe szaleństwa i biesiadki? Komin wyprowadzę do góry.

Będą też oczywiście rynny i zbiornik na deszczówkę.

Rozważyć muszę,
- czy podłoże dać z płyt takich jak taras (cement, antracytowe 80x80) czy z innych, jeśli innych to tylko jasny szary granit, bo nie chcę wprowadzać nowych materiałów, czy może połączenie jednego z drugim...
- czy podłoże dać po całości, czy zostawić gołą ziemię - pas w kształcie litery L od zachodniej strony - na wsadzenie roślin do gruntu
- jakimi roślinami obsadzić? Róże oczywiście, tu myślę o Lady Emma Hamilton oraz Jude de Obscure, byłyby od frontu i może wzdłuż lewego boku, czyli południowo-zachodniego. Do tego z pewnością trawy.

Ekipa brukarska ma terminy bardzo odległe, realnie to będzie raczej kwiecień-maj... Dopiero wtedy mogłabym umawiać się na montaż oranżerii. Czyli wiosna będzie znów intensywna. Chyba już teraz zacznę myśleć o przykryciu darni kartonami i trawą, aby do wiosny przekompostowała się?... łatwiej będzie wybierać humus.

April podbija las... 21:45, 16 wrz 2021

Do góry

Na dzisiaj koniec bo oczy mi się zamykają a o piątej muszę wstać do pracy...
Pa
April podbija las... 21:34, 16 wrz 2021

Do góry

Dębowe zakątki 21:28, 16 wrz 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Dalijki

Piękna ta ciemna dalia fajnie też wygląda ta eszeweria w dzbanku
April podbija las... 21:25, 16 wrz 2021

Do góry

April podbija las... 21:18, 16 wrz 2021

Do góry
Pomponella jeszcze walczy

Zawilce już się kończą

April podbija las... 21:09, 16 wrz 2021

Do góry

April podbija las... 21:02, 16 wrz 2021

Do góry
April napisał(a)

Ale pinteresty

DLa ciebie to stara bida, a dla nas coś innego, nowego.
Wrzucaj dużo! Ja chętnie oglądam. Zawsze!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies