Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:37, 27 maj 2025

Do góry
Trudno uwierzyć, że mamy już końcówkę maja. Czas mi pędzi jak szalony. Udało mi się z koleżanką na 5 dni wyskoczyć na Maltę, jest tam co podziwiać i zwiedzać. Plusem jest krótki lot, praktycznie pewna pogoda, poza sezonem jest całkiem niedrogo i całą wyspę, zarówno Maltę jak i Gozo można objechać komunikacją miejską. Zostawiam na pamiątkę kilka fotek.

Dziko rosną kapary i karczochy.
Pachnący różami, malowany bylinami 09:43, 27 maj 2025

Do góry
ewsyg napisał(a)

Lidzia, mam nadzieję, ze te róże spełnią Twoje oczekiwania, bo inaczej spłonę ze wstydu, że źle doradziłam.

W tamtym roku też kupiłam różę Chopin. Widziałam ją na żywo u znajomych w ogrodzie i po prostu tak mnie oczarowała, że kupiłam. Moja nie ma pąków kwiatowych, chyba zmarzł pierwszy rzut. No trudno, zakwitnie później. Rośnie u mnie jako soliter. To ta w czerwonym kółku.

Jak sobie zrobisz jakieś oczko wodne, to też będziesz miała ważki i nie tylko one.

Mina zła, chyba się zezłościł, że go podglądałam w kąpieli

Ewo, Chopin jest zachwycający przesadziłam swojego po wielu latach, odbił jedną odnogą, może się rozbuduje. Ja lubię róże wielkokwiatowe może u Ciebie ruszy z opóźnieniem.
Ożankowy ogród 09:35, 27 maj 2025

Do góry
Misz masz, ale czosnki u mnie się udają orliki bardzo ograniczyłam do dwóch miejsc i tylko fioletowe i białe, a bodziszek wspaniały ma adekwatną nazwę do wyglądu, narazie tylko przy murze kwitnie, w ogrodzie zbyt zimno.

Ożankowy ogród 09:31, 27 maj 2025

Do góry
Dąb błotny przyrósł chyba z 70cm

Lubię ten szeroki widok na część ogrodu, a pod bukiem rabata ożankowo- liliowcowa, narazie zielony busz.
Ożankowy ogród 09:22, 27 maj 2025

Do góry
Alija napisał(a)
Ulka, kukliki wspaniale się prezentują, bardzo mi się podobają, też mam kilka, fajnie rosną i długo kwitną.
Róże pięknie zapączkowane, czekam na ich kwitnienie, bo masz je piękne.

Zawiadomię jak zakwitną róże bo będzie spektakularnie

Kilka kadrów

Ożankowy ogród 09:18, 27 maj 2025

Do góry
mirkaka napisał(a)

Ja gnojówki używam do podlewania pomidorów, ozdobnych nie podlewam gnojówkami Tylko nawóz i kompost

ładna azalia i chyba kalina ?

Acha, pomidorów nie mam narazie, jakoś mi w gruncie się nie udawały. Może za mało czasu im poświęcałam. Latem ma stanowisko zbyt upalne, a warunki glebowe do kitu. Z każdym rokiem ziemię na rabatach mam lepszą, może kiedyś się doczekam, może na emeryturze jak dożyję

Azalie pójdą w inne miejsce bo już mi się koncepcja zmienia. Kalina Shirogami, podobno o dużych kwiatach i duża, a u mnie wciśnięta narazie ale mimo to zakwitła na bogato Muszę za rok zmienić jej stanowisko, tzn. Przesadzić o metr dalej. Uwielbia ją kruszczyca złotawka, w niedzielę przyłapana na objadaniu się kwiatkiem

Chcę zlikwidować to przejście widoczne za rabatą, połączyć w całość. U mnie ciągle poważne rewolucje ogrodowe, one się nie kończą

Zacisze Alicji 09:04, 27 maj 2025

Do góry
Alija napisał(a)

Piękny busz też lubię mieszane rabaty,bo w sezonie nie jest nudno. Powtarzalne nasadzenia też lubię
A rodki i azalie odbite w wodzie to coś niesamowitego, mieliście super pomysł z tymi nasadzeniami. Chętnie zobaczyłabym Twój ogród na żywo, szkoda że tak daleko
Muszę wrócić w wolnej chwili do fotek sprzed buszu i odnaleźć układ ogrodu.

Chciałam zapytać co masz pośrodku rabaty na drugiej fotce, jakieś trawy?
U Polon 08:31, 27 maj 2025

Do góry
Polon napisał(a)
Truskawy co drugi dzień miseczka się zbiera, ale nowych kwiatków nie widać. Na tym krzaczku kumulacja

Świetny patent, to miskantowe łodygi???
Glina i zielsko 08:09, 27 maj 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)

Mirka jeszcze w tym roku bedą z niej ładne krzaczki. Już tak rozmnożyłam w zeszłym roku. Kwitła do mrozów.

To zdjęcie z sierpnia 2024.
A to z września

Teraz przetaczniki próbóję.

O i przypomniałaś mi, że też muszę swoje spróbować rozmnożyć. Będziesz też w wodzie, czy w ziemi?
Te moje nie chcą się dzielić, po dzieleni zdychają, a nornice mi dużo zniszczyły, a nie można ich kupić.

Fajnie, że z gaurą wyszło.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 07:39, 27 maj 2025

Do góry
Makao napisał(a)

A to ja myślałam że to już te betonowe skrzynie

Nie… czekam az sie rozpadną

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 07:30, 27 maj 2025

Do góry
Miskantowo napisał(a)
Fotozagadka.

Co to może być?
Pielęgnuję pracowicie bo nie wyglądało mi jakoś na pospolity chwast.

Wygląda jak piołun.
Glina i zielsko 07:06, 27 maj 2025

Do góry
mirkaka napisał(a)

Ale teraz nie będzie kwitła? Nie wiedziałam że gaura tak łatwo się rozmnaża z sadzonek

Mirka jeszcze w tym roku bedą z niej ładne krzaczki. Już tak rozmnożyłam w zeszłym roku. Kwitła do mrozów.

To zdjęcie z sierpnia 2024.
A to z września

Teraz przetaczniki próbóję.

U Polon 06:47, 27 maj 2025

Do góry
Polon napisał(a)
W weekend był plan na posadzenie rozsad. Zrealizowany połowicznie, albo i mniej, bo posadzona część a i tak do poprawy. Po dyskusji u Ani/Ajki jednak rozsadzę pomidory. Teraz posadzone co 30cm, będą co ok 45-50.
Zdjęcia z kronikarskiego obowiązku będą jak skończę.

Na spacerze z czworonogiem zobaczyłam na przedpłociu taką roślinkę. Czy ktoś wie co to jest? No i chyba liliowce już kwitną - szok, bo moje same liście mają, do tego niezbyt rozrośnięte.

To trzykrotka wirgilijska. Mam 3.
Też terax kwitnie.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 23:50, 26 maj 2025

Do góry
Muszę kurczę ponadrabiać u Was. Na dobranoc wrzucam minibusz przyszklarniowy.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 23:48, 26 maj 2025

Do góry
Miskantowo napisał(a)

O, to mam ciut lepsze wyniki.
Moje to mlódki, trzeci sezon i dopiero cos tam widać. Kwitną 2 z 3.
Ta trzecia jesienia zostanie przesadzona. Podejrzewam, ze posadzilam ją za głęboko i dlatego nie kwitnie.

Moje też młode
Najstarsze - Kelway’s Glorious zasadziłam w kiepskiej porza jak na sadzenie piwonii - zimą 2022.
Tu mam 3 krzaczki. Jak w tle posprzątam, to im lepsze ujęcie zrobię

Ogród Basi i Romka 23:02, 26 maj 2025

Do góry
Magara napisał(a)

Basia - czas masz do lutego

Oj chyba nie , bo nasionka już latem eM zbiera takie fotki znalazłam z 2023 roku
Wybiera ładny, dojrzały owoc. Wybiera nasionka, płucze je na sitku pod bieżącą wodą, oczyszcza je trochę, na ręcznik papierowy do wysuszenia i na talerzyk

Tak czekają w specjalnej szafce, do lutego. W tej chwili mamy pomidory tylko z własnych nasion, razem chyba 5 albo 6 odmian
Ważna rzecz, nasionka muszą być równiutko poukładane
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 22:40, 26 maj 2025

Do góry
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 22:36, 26 maj 2025

Do góry
Rośniemy w siłę Deszcz padał 3 razy z cudną przerwą na słoneczko
Ogród Basi i Romka 22:34, 26 maj 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)
Na żółto azalia i taki irysek

Ładnie skomponowana rabatka żółta azalia rzuca się w oczy

Nie pomyliłam się, że u Ciebie kwitnie już pysznogłówka?
Ogród Basi i Romka 22:30, 26 maj 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)

I posadzony judaszek

Co tak kwitnie na biało na dwóch pierwszych fotkach?
Judaszek to rarytas, lubi osłonięte miejsca czy będziesz go na początku owijać?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies