Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród pod pliszką 15:36, 10 sie 2021

Do góry
Mój ulubiony placek
Sezon 2017 u Hanusi 15:33, 10 sie 2021

Do góry
Zrzucanie owoców w czerwcu to normalna sprawa. Ale u swojej zauważyłam, że zrzuca też, jak ma mało wody w czasie tworzenia owoców, a jeszcze bardziej zrzuca je, kiedy nie ma co jeść.
Dlatego raz w tygodniu podlewam ją gnojówką z trawy i chwastów, które w wiadrze fermentują obok drzewa. Po podlaniu, to co zostaje w wiadrze rozkładam wkoło niej.
Nie chcę dawać sztucznych nawozów, ale owoce chcę. Obok rośnie bukszpan, ten tez zabiera drzewu dużo pokarmów. Mus wspomagać biedaczkę.

Kiedyś w sadach miejsce wkoło drzewa przez sadowników, oprócz wiosennego nawożenia obornikiem, było wywracane do góry nogami co miesiąc, w ten sposób wyrosła trawa i chwasty, były w zmuszane do stałego nawożenia sadów.
W Naszych wypielęgnowanych ogrodach nie znosimy bałaganu pod drzewami, ale trzeba brać poprawki, na to co dla nas ważniejsze, porządek czy zbiory.

Moja wypowiedź w żadnej mierze nie dotyczy Twojego ogrodu, to tylko moje życiowe doświadczenie i obserwacje ogrodowe.
Pozdrawiam

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 15:23, 10 sie 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Hakonechloa macra 'Aureola' z Alchemilla mollis

I nawet nasze guru Danusia taki zestaw wklejała

U mnie przywrotnik tez dość szybko rusza i nie mam aktualnie co z nim zrobić, jak go zdejmę ze skarpy.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 15:07, 10 sie 2021

Do góry
mrokasia napisał(a)
Parę fotek cykniętych w biegu .

Piękne światło uchwyciłaś
Ogród długi 15:04, 10 sie 2021

Do góry
Mrokasiu, Johanko, Rojodziejowa zdecydowałam, że zakupię je do siebie na pewno. Na razie musze uporać się z przesadzaniem moich rabat, które teraz rosną w dole. Najbardziej szkoda mi tej rabaty z klonami, bo dużo pracy włożyłam w ulepszenie gleby, a poza tym każda roślina dostała inne dobroci w dołek.

A już mi wszystko porosło, przyjęło się Ścianka nie skończona jeszcze, a jeżówki wsadziłam na inną rabatę skoro stąd będzie wszystko wykopywane.

Tu rabatki przy płocie i tujach. Płot jeszcze nie do końca pomalowany.

Hortensja i rozplenice, które mnie zachwyciły!

A tu jeżówka
Zieleń, drewno i antracyt 15:01, 10 sie 2021

Do góry
Kokesz napisał(a)
Porównaj sobie knautie i scabiose.
U mnie widziałaś wczoraj knautie a nasiona masz ze scabiosy.

To u mnie jednak scabiosa Na żywo ciemniejsza buraczkowa.
Ogród długi 14:58, 10 sie 2021

Do góry
Joann napisał(a)
Wreszcie skończyły się prace brukarskie. Wszędzie pełno piasku, a ja ciągle zamiatam i zamiatam. Utworzyły się nowe rabatki do obsadzenia w przedogródku, ale na to w tym roku już nie mam siły i koncepcji. Zostawię planowanie na zimę.
Muszę przyzwyczaić się do nowego looku mojego podwórka, które zrobiło się trochę betonowe w porównaniu do tego, co było. Była ziemia z trawą, jest beton z miejscami na rabatki. Postawiłam na funkcjonalność. Na wygodę domowników.

Ogród dla mnie będzie zaczynał się tu, stopień niżej. Proszę nie patrzeć na niedoróbki, bałagan jeszcze, ziemia nie nawieziona, ścieżka nie ułożona jeszcze itp.
Było

Jest teraz

Pierwsze zdjęcie takie smutne, robione było w pochmurny dzień.

Jak dla mnie to już jest świetnie!!
Ogród długi 14:42, 10 sie 2021

Do góry
Wreszcie skończyły się prace brukarskie. Wszędzie pełno piasku, a ja ciągle zamiatam i zamiatam. Utworzyły się nowe rabatki do obsadzenia w przedogródku, ale na to w tym roku już nie mam siły i koncepcji. Zostawię planowanie na zimę.
Muszę przyzwyczaić się do nowego looku mojego podwórka, które zrobiło się trochę betonowe w porównaniu do tego, co było. Była ziemia z trawą, jest beton z miejscami na rabatki. Postawiłam na funkcjonalność. Na wygodę domowników.

Ogród dla mnie będzie zaczynał się tu, stopień niżej. Proszę nie patrzeć na niedoróbki, bałagan jeszcze, ziemia nie nawieziona, ścieżka nie ułożona jeszcze itp.
Było

Jest teraz

Pierwsze zdjęcie takie smutne, robione było w pochmurny dzień.
Ogrodowe wariacje 14:25, 10 sie 2021

Do góry
Lepiej późno niż wcale mój nowy zakup

Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:06, 10 sie 2021

Do góry
mrokasia napisał(a)

O widzisz, to Limeczki tez masz tak boczkiem, szpalerem podobnie piszczone
O i bergenię też widzę
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 14:02, 10 sie 2021

Do góry
mrokasia napisał(a)
A jakby tak zrobić miks? Cisy, bergenie i hakonki?

W połączeniu bergenie+hakone jestem zakochana.

Znalazłam je w wątku zgrane duety, a ma go w ogrodzie Margerytka40

I teraz widzę że hortka tu też się wcisnęła
Sezon 2017 u Hanusi 13:24, 10 sie 2021

Do góry
Basiu, my brzoskwinię przycinamy po zbiorach, czyli teraz. ona zawiąże pąki kwiatowe na tych co w tym roku wypuści do zimy. Gałązki przycinamy prawie o połowę.

Co roku kwitnie, ale trudno utrafić u mnie z pogoda. nawet w maju bywają zimne tygodnie z przymrozkiem. W tym roku udało się. Był jeden rok, że uchował się tylko jeden owoc. Ja mam posadzone drzewko na częściowo zacienionej, Słońce oświetla dopiero czubki, więc wiosną za szybko się nie budzi. I może w tym tkwi sukces? Nie wiem. Może tak jak z magnolią, warto by było deskami zacieniać jej wiosną korzenie i pień, aż do gałęzi jeżeli rośnie w słońcu?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:13, 10 sie 2021

Do góry

Witam.
Potrzebuję pomocy z zaprojektowaniem ogrodu za domem. Cała przestrzeń jest pusta, przy ogrodzeniu (tam gdzie czarne linie) zasadzone są tuje. Nie mam pomysłu co do kształtu rabat.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:56, 10 sie 2021

Do góry
Oj tam trudno…

i już

Dorii Magical mam w innym miejscu i bardzo ładne są, ale te limki na fotkach mnie przekonują, a siostra tez ma taką, więc już wzięte Plus taki ze akurat mam je pod nosem w szkolce

Martus ta O. hayes cudna, ale jeszcze mam trochę miejsca, wiec moze kiedys…

Kasia, to chyba mi przeslaas jakies wskazowki mind to mind bo akurat limki kupione
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:40, 10 sie 2021

Do góry
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 12:30, 10 sie 2021

Do góry
Drugie kwitnienie szałwii. Jak widać to już nie to samo co pierwsze .. Te różowe coś mają problem się przystosować ... Poczekam do przyszłego roku i najwyżej je wykopię.

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 12:28, 10 sie 2021

Do góry
Rozchodnik Herbstfreud

Rozchodnik Orbit Bronze

Rozchodnik Dark Magic

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 12:25, 10 sie 2021

Do góry
Hortensje Wims Red i Pinky Winky na pniu coraz bardziej różowe.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies