Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród zalany przez sąsiada 16:41, 12 lut 2019

Do góry
Chodzi o to, aby przywrócić teren do stanu poprzedniego, a nie o odszkodowanie. Co ci da odszkodowanie, skoro ogród będzie martwy?
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 16:37, 12 lut 2019

Do góry
Wobec tego co widzę, te "drogie" nasiona były do kitu. To jakaś masakra, nigdy takiego czegoś nie widziałam jak żyję.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:17, 12 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aniu, to prawda, wizytówkę bardzo łatwo stworzyć. Koniecznie musisz po prostu.
No jak Szefowa pisze "koniecznie musisz" to nie będzie wyjścia
Dzięki za odwiedziny
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:16, 11 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Plan musi być, chodzi o zmianowanie. Wiem co gdzie rosło i co po tym może być posiane. Ale połowa warzywnika będzie przeznaczona na kwiaty Juupi.

Kwiaty? hmm będą warsztaty bukieciarskie? a może kwiaty takie jadalne czy tez takie które odstraszają robale, na pewno jednoroczne co? hehe ale się rozmarzyłam
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:58, 11 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dla zainteresowanych chciałabym także nieśmiało zwrócić uwagę, że zdjęcia z ogrodów angielskich można oglądać także w artykułach pod tagiem "ogrody angielskie'

Zdjęć jest w bród, nawet po 100 w niektórych. Zapraszam.

https://www.ogrodowisko.pl/tag/ogrody-angielskie

Byłam w 173 a na razie pokazałam około 50-ciu.

O....Danusiu to w takim razie czekam na kolejne.Muszę też raz jeszcze przejrzeć czy na pewno wszystkie oglądałam.

Oglądanie zdjęć z tych ogrodów to nie tylko multum inspiracji - czasem sobie myślę że za dużo i można się zgubić. Oglądanie tych relacji to także ciepłe spędzanie zimy - ja też tak lubię.

A ja tymczasem dołożyłam swoje zdjęcia do wątku który Gabrysia rozpoczęła z Great Dixter.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/742-great-dixter-anglia
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:17, 11 lut 2019

Do góry
Dla zainteresowanych chciałabym także nieśmiało zwrócić uwagę, że zdjęcia z ogrodów angielskich można oglądać także w artykułach pod tagiem "ogrody angielskie'

Zdjęć jest w bród, nawet po 100 w niektórych. Zapraszam.

https://www.ogrodowisko.pl/tag/ogrody-angielskie

Byłam w 173 a na razie pokazałam około 50-ciu.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 20:10, 11 lut 2019

Do góry
Nie tylko przygotowanie gleby jest ważne. Najważniejsze po wysianiu jest podlewanie codzienne, aby wszystkie gatunki traw w mieszance wzeszły. Jak wiadomo niektóre wschodzą po 21 dniach i te po prostu mogły nie wzejść, a to jest właśnie wiechlina łąkowa (Poa pratensis)która wiąże darń.

A może tam była wiechlina roczna ?? albo po prostu nie wzeszły nasiona wiechliny łąkowej?.

Ludzie często przestają podlewać, jak wzejdzie życica trwała (Lolium perenne), bo wschodzi po kilku dniach.

To co pozostało to moim zdaniem kostrzewa (Festuca rubra). Dlatego masz kępy.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 17:31, 11 lut 2019

Do góry
A to skąd jesteś, z Niemiec?
Moim zdaniem może zrobiliście błąd, że nie wzeszły wam w ogóle wszystkie gatunki.
W ogóle nie jest podany skład mieszanki. Ja tam nie wiem, co robiliście, ale jest źle, że jest tak a nie inaczej.

Nie przysypać ziemią, a posypać ziemią, a to różnica. Przysypuje się całkowicie a posypuje częściowo.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 12:47, 11 lut 2019

Do góry
Jejku, nie wiem ile Tyle żeby nierówności nie było Stara trawa leciutko tylko przysypana nie całkiem zasypana, żeby wybiła z kępy.

To była podejrzana mieszanka, musiała zawierać nasiona traw jednorocznych, bo to niemożliwe, żeby same kępy zostały.

Inna opcja, wynająć sprzęt (brona rotacyjna), glebogryzarka, wyrównać i posiać Gala Rasen Kiepenkerla za konkretną kasę, ale konkretne nasiona.

Potrzebna tutaj jest wiechlina, która swoimi podziemnymi rozłogami wiąże darń, tego tutaj brakuje.
Ogród zalany przez sąsiada 12:37, 11 lut 2019

Do góry
Powinnaś była działać już w trakcie, gdy widać było, co zamierza deweloper. On nie mógł tak postąpić, zrobił to "na chama" że tak powiem, bo liczył po cichu że nikt nic nie zrobi. Rób więc jak najszybciej, wystosuj pismo do wójta/burmistrza.Oni mają "narzędzia" wymuszające, nie odbiorą mu budowy czy coś innego...

Deweloper mógł na swoim terenie, w swoim czasie wybudować instalację deszczową/odwodnienie, nie niszcząc nic u sąsiadów.

Działaj, nie czekaj.

My jak podnosiliśmy teren w ogrodzie z lustrem to zrobiliśmy odwodnienie zatrzymujące wodę na "naszej działce" i pomimo nasyłania służb na kontrolę - "mucha nie siadała" i kontrole nic nie miały do roboty. Udokumentowaliśmy jak zostało zbudowane i po sprawie. A "wizyty" ochrpny środowiska i nie wiem kogo tam jeszcze, mieliśmy bardzo często.

Doraźnie to możesz wykopać w najniższym miejscu dół/jeziorko, aby woda spływała. Wybór jakiegokolwiek rozwiązania musi być
poprzedzone rozeznaniem w terenie, znajomością przekroju glebowego (na jakiej głęb. jest warstwa przepuszczalna, wtedy kopiesz studnie chłonne aż do piachu, woda będzie wtedy wsiąkać.
Ale to nie jest żadne rozwiązanie, bo to powinien zrobić sąsiad.

Inne wyjście - rabaty podniesione.

Żadne opryski nie spowodują, że korzenie będą miały tlen. Po 2 tyg. pod wodą każda roślina (oprócz bagiennej i wodnej) zgnije i umrze.
Ogrodowy spektakl trwa ... 10:53, 11 lut 2019

Do góry
Przebiśniegi można dzielić podczas kwitnienia, to prawda, że lepiej posadzić kwitnące niż cebulki.

Ja mam misy z rojnikami w namiocie, już puszczają nowe listki. Jest sporo na plusie. Stipa gigantea też jakby widać że przetrwała, czekam na kwiaty, może w 3 roku doczekam się.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 10:50, 11 lut 2019

Do góry
Tak wygląda jakby wszystkie trawy poza kępowymi zamarły, jeszcze czegoś takiego nie widziałam. Zmień mieszankę na jakąś sportową, musisz sporo ziemi posypać i wysiać nasiona oraz uzupełnić te zagłębienia.
Przed tą robotą skoś trawnik nisko.
Gleba w ogrodzie - podłoża do sadzenia roślin 10:31, 11 lut 2019

Do góry
Na pewno krowi i na pewno spróchniały. Czyli zleżały, stary, nigdy świeży.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:22, 10 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie, żadnych wilców
Kup bluszcz od razu odpowiedniej długości np 2 metry, zapleć go na balustradzie. Odplącz z kijków bambusowych, przetnij plastikowe zielone opaski, bluszcz powinien być "czysty" bez niczego.

OK, tak zrobię. Muszę taki bluszcz poszukać. Pozdrawiam.
Drewutnia 20:00, 10 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie do wiary, bardzo estetyczna drewutnia. Super pomysł na wykonanie.

A dziękuję bardzo. Prosta w wykonaniu, nie związana z podłożem, do tego pojemna i stabilna Na wiosnę dalsze prace, trawnik rabaty wokół i drewutnia "zleje się z tłem"
Drewutnia 19:39, 10 lut 2019

Do góry
Nie do wiary, bardzo estetyczna drewutnia. Super pomysł na wykonanie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:37, 10 lut 2019

Do góry
Nie, żadnych wilców
Kup bluszcz od razu odpowiedniej długości np 2 metry, zapleć go na balustradzie. Odplącz z kijków bambusowych, przetnij plastikowe zielone opaski, bluszcz powinien być "czysty" bez niczego.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:15, 10 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Daj na pniu na schodach oba drzewka takie same, a chudego cisa wyeksportuj w ogród.

Już wszystko jasne. Obejrzałam Danusiu Twój projekt u mnie. Wielkie dzięki.
Jeszcze u mnie zapytałam czy póki nie urośnie bluszcz to radziłabyś posadzić na schodach takie limonkowe wilce zwisające za balustradę? Albo zielone bo chyba wilce zielone tez są.

Jestem Ci Danusiu bardzo wdzięczna za cenne rady. Bardzo mi podoba się Twoja propozycja. Będę już teraz szukała krzewów na pniu.
Już dawno chciałam zapytać Ciebie o te schody ale nie śmiałam zawracać Ci głowy takimi drobiazgami. Bardzo dziękuję.
Pozdrawiam.
Ogród Basi 17:01, 10 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeszcze postaw jedną donicę.
Przy drzwiach, będzie bujna zieleń.
Pstrokatą wycieraczkę usuń. Psuje wszystko.

Oczywiście, na podeście przy drzwiach było"goło". Dzięki. Poszukam 3 sztuk krzewów na pniu. Pewnie jakieś jałowce lub żywotniki. Zobaczę co tam będzie w mojej pobliskiej szkółce. Na pewno coś zimozielonego.
Wycieraczkę usunę, racja bardzo pstra. Człowiek patrzy się i patrzy a tego nie widzi.:
Bardzo dziękuje Danusiu za rady.
Pozdrawiam.
Ps. Danusiu a póki jeszcze nie urośnie bluszcz to czy radzisz jakieś rośliny zwisające na schodach posadzić, przewieszające się przez balustradę? Bo ten bluszcz zimozielony to chyba b. wolno rośnie.
Zamówiłam takie limonkowe wilce i gipsówki ogrodowe do donic na rabatach i na schody tez planowałam je posadzić. Ale oczywiście mogą inne miejsce sobie znależć.
Pozdrawiam.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 15:52, 10 lut 2019

Do góry
PEL1234 napisał(a)
Gleba staję się twarda jak skała że problem jest wbić zraszacz.

Napisałeś to co powyżej, a więc sama wertykulacja nie wystarczy, bo nacina tylko wierzchnią warstwę!

Nakłuwać widłami na taką głebokość na jaką da się maksymalnie wbić widły!
Ile wbić, ile się da. Ile dadzą radę Twoje nogi, ale widząc areał to zalecam wypożyczenie mechanicznej maszyny do wbijania rurek w trawnik. Nożnie nie dasz rady.

Załóż system nawadniający, bo latem trawnik cierpi na brak wody oraz jest zagłodzony, o czym świadczy żółta barwa.

Jaki nawóz? - dobre dajesz, może za słabo, za mało?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies