Zapewne gleba jest gliniasta, zbita, należy wykonać aerację czyli napowietrzanie i piaskowanie. Wbijaj widły szerokozębne, poruszaj aby wytworzyły się dziury. Potem posyp piaskiem i zamiataj szorstką miotłą, żeby piasek wpadł w dziury. To znacznie poprawi stan gleby.
Zamiast wideł są buty z kolcami, ale słabiej działają.
Ma znaczenie bo chciałam po lewej stronie coś "sadzić" a tu widać, że nie można bo nie mam miejsca Jedynie właśnie chyba tylko bluszcz da się posadzić. Ja bym dała po prawej stronie kuliste drzewko, aby korona właziła na balustradę.
Danusiu, wstawiłam u mnie zdjęcia tych wysokich schodów, str 110. Gdybyś miała czas je zobaczyć i coś doradzić w sprawie zgubienia trochę ich wysokości to byłabym bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam.
Nie wiem czy ma to znaczenie ale jeszcze kawałek frontu z roślinami przy garażu.
Danusiu zrobiłam zdjęcia frontu ze schodami. Jeśli mogłabyś coś doradzić aby wizualnie trochę " zgubić" tą wysokość schodów to byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam.
Jeszcze nie wiem, ale też pytałam Witka kiedy. Nie otrzymałam wiążącej odpowiedzi odnośnie terminu.
Sama tego nie zrobię, bo bym się zamordowała na amen na samym początku sezonu.
Szerokość max 120 cm aby z obu stron wygodnie było pielić.
Długość - nie ma ograniczenia. Ograniczeniem może być jedynie dostępne miejsce.
Jeśli skrzynie długie, wymagane poprzeczki aby ziemia nie rozpychała skrzyń.
Wysokość zależy od stanu zdrowia ogrodnika. Przy chorym kręgosłupie im wyższe tym wygodniejsze, bo nie trzeba się schylać.
Oczar wąchałam dzisiaj, ale nie czułam zapachu, powinien pachnąć, ale jeszcze kwiaty za mało rozwinięte i chyba za zimno.
Odnośnie skrzyń wyjasniałam kiedyś, że nie są to skrzynie docelowe, a najszybsze jakie można było zrobić. Mam ich 33 szt. plus te długie na cały warzywnik. Są za niskie, powinny być wyższe i drugi warzywnik będzie zupełnie inaczej zrobiony. Ten ma wytrzymać 3 lata.
Turkucia zwabia obornik koński. W żadnym wypadku go tam nie syp.