Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Dracena 15:50, 10 lut 2019

Do góry
Zima, ciepłe, suche powietrze, za ciepło. Może za dużo podlewania? Ona nie lubi za mokro.
Ogród Basi 15:48, 10 lut 2019

Do góry
Jeszcze postaw jedną donicę.
Przy drzwiach, będzie bujna zieleń.
Pstrokatą wycieraczkę usuń. Psuje wszystko.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:45, 10 lut 2019

Do góry
Daj na pniu na schodach oba drzewka takie same, a chudego cisa wyeksportuj w ogród.
Ogród Basi 15:43, 10 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ma znaczenie bo chciałam po lewej stronie coś "sadzić" a tu widać, że nie można bo nie mam miejsca Jedynie właśnie chyba tylko bluszcz da się posadzić. Ja bym dała po prawej stronie kuliste drzewko, aby korona właziła na balustradę.

Bardzo Danusiu dziękuję Ci za cenne rady. U Ciebie wpisałam się już o tym wszystkim. Serdeczne dzięki.
Pozdrawiam.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 13:48, 10 lut 2019

Do góry
Zdjęć brak.

Zapewne gleba jest gliniasta, zbita, należy wykonać aerację czyli napowietrzanie i piaskowanie. Wbijaj widły szerokozębne, poruszaj aby wytworzyły się dziury. Potem posyp piaskiem i zamiataj szorstką miotłą, żeby piasek wpadł w dziury. To znacznie poprawi stan gleby.

Zamiast wideł są buty z kolcami, ale słabiej działają.

Ogród Basi 08:27, 10 lut 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)

Nie wiem czy ma to znaczenie ale jeszcze kawałek frontu z roślinami przy garażu.

Danusiu zrobiłam zdjęcia frontu ze schodami. Jeśli mogłabyś coś doradzić aby wizualnie trochę " zgubić" tą wysokość schodów to byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam.

Ma znaczenie bo chciałam po lewej stronie coś "sadzić" a tu widać, że nie można bo nie mam miejsca Jedynie właśnie chyba tylko bluszcz da się posadzić. Ja bym dała po prawej stronie kuliste drzewko, aby korona właziła na balustradę.

Dobroczynek 17:57, 09 lut 2019

Do góry
19441968 napisał(a)
Poproszę o wykaz preparatów grzybobójczych których nie można używać po zastosowaniu dobroczynka gruszowego

Nie znam odpowiedzi, może ktoś inny zna.
Śmietniki - kosze- odpady 17:54, 09 lut 2019

Do góry
jackpolcz napisał(a)
Cześć. Nie znalazłem na forum wątku dotyczącego koszy do segregacji odpadów więc zakładam nowy. Temat dosyć osobliwy.

Mam w ogrodzie najzwyklejsze kosze/worki do segregacji odpadów w tym na liście, trawę itd. Kompostownika brak żeby nie podpadać sąsiadom
Na osiedlu domków mamy jednak taki problem że jakiś piroman co jakiś czas podpala losowo kosze na śmieci i żadne działania żeby go złapać nie przyniosły jeszcze skutku.
U mnie paliło się już dwa razy, opaliło mi krzewy i boję się że kiedyś może roznieść się dalej. Z tego tez tytułu nie zamykam koszy pod żadną zabudową.

Macie może jakiś patent na takie sytuacje?
Nie chciałbym też trzymać koszy w domu a garaż jest zawalony.

Założyć kamery i złapać podpalacza. Innej opcji nie ma.
Chyba że wciągać kosze na wysokość 5 metrów w górę na linach.

Żywopłoty iglaste - ekrany szczelne.
Kosze na śmieci do segregacji odpadów zamkn. 17:53, 09 lut 2019

Do góry
Odpowiedź tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2515-smietnik-przy-ogrodzeniu?page=2#post_1
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:42, 09 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Basiu, bez zobaczenia tego miejsca nie sposób doradzić, idę się zorientować.

Danusiu, wstawiłam u mnie zdjęcia tych wysokich schodów, str 110. Gdybyś miała czas je zobaczyć i coś doradzić w sprawie zgubienia trochę ich wysokości to byłabym bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam.
Ogród Basi 13:38, 09 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zrób to zdjęcie na prosto od furtki. Tutaj mało można się zorientować jak wygląda wejście.

Nie wiem czy ma to znaczenie ale jeszcze kawałek frontu z roślinami przy garażu.

Danusiu zrobiłam zdjęcia frontu ze schodami. Jeśli mogłabyś coś doradzić aby wizualnie trochę " zgubić" tą wysokość schodów to byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:32, 09 lut 2019

Do góry
mira napisał(a)

Czy Ty masz jakiś plan co do sadzenia warzyw w skrzyniach czy polecisz spontanem?

Ja już powojniki pocięłam - jakbyś widziała jaka u mnie jest pogoda to pewnie z ogrodu byś nie wyszła albo byś się wkurzała że iść nie możesz
Jutro idę ! tnę jak leci.
pozdrawiam

Plan musi być, chodzi o zmianowanie. Wiem co gdzie rosło i co po tym może być posiane. Ale połowa warzywnika będzie przeznaczona na kwiaty Juupi.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:31, 09 lut 2019

Do góry
chelll napisał(a)

Danusiu, a Wy kiedy zabieracie się za wycinanie w Twojej Anglii?

Jeszcze nie wiem, ale też pytałam Witka kiedy. Nie otrzymałam wiążącej odpowiedzi odnośnie terminu.
Sama tego nie zrobię, bo bym się zamordowała na amen na samym początku sezonu.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:30, 09 lut 2019

Do góry
Gochna napisał(a)
Jeżeli to nie problem to bardzo proszę o informację jakie są najlepsze optymalne wymiary skrzyń do warzywniaka Pewnie było już to gdzieś pisane ale jestem tutaj nowa))

Szerokość max 120 cm aby z obu stron wygodnie było pielić.
Długość - nie ma ograniczenia. Ograniczeniem może być jedynie dostępne miejsce.
Jeśli skrzynie długie, wymagane poprzeczki aby ziemia nie rozpychała skrzyń.

Wysokość zależy od stanu zdrowia ogrodnika. Przy chorym kręgosłupie im wyższe tym wygodniejsze, bo nie trzeba się schylać.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/466-warzywniki-w-skrzyniach
Ogród Basi 01:00, 09 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zrób to zdjęcie na prosto od furtki. Tutaj mało można się zorientować jak wygląda wejście.

Dzięki Danusiu, jutro rano zrobię. Pozdrawiam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:39, 08 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Serdecznie dziękuję Danusiu. Jutro zrobię lepsze zdjęcie. Pozdrawiam.
Ogród Basi 18:45, 08 lut 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:43, 08 lut 2019

Do góry
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:41, 08 lut 2019

Do góry
ewsyg napisał(a)
Danusiu, śliczny jest ten oczar. Czy on pachnie ?

Zapytam jeszcze o te skrzynie. Ja też chcę zrobić warzywnik w skrzyniach. Moje będą węższe i chciałabym, żeby były wyższe. Wysokość chyba nie szkodzi roślinom ? W moich rejonach zamieszkuje turkuć. Zastanawiam się, czy takimi skrzyniami nie zwabię go do siebie, bo w skrzyniach jest gleba cieplejsza. Co o tym sądzisz Danusiu ?

Oczar wąchałam dzisiaj, ale nie czułam zapachu, powinien pachnąć, ale jeszcze kwiaty za mało rozwinięte i chyba za zimno.

Odnośnie skrzyń wyjasniałam kiedyś, że nie są to skrzynie docelowe, a najszybsze jakie można było zrobić. Mam ich 33 szt. plus te długie na cały warzywnik. Są za niskie, powinny być wyższe i drugi warzywnik będzie zupełnie inaczej zrobiony. Ten ma wytrzymać 3 lata.
Turkucia zwabia obornik koński. W żadnym wypadku go tam nie syp.

Pszczelarnia napisał(a)
Piękny oczar!

Mój pierwszy w życiu, posadzony kiedyś wybił z podkładki (po przemarznięciu) i stał się leszczyną. Teraz pilnuję

Będę pilnować.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies