Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:58, 11 lut 2019

Gardenarium napisał(a)
Dla zainteresowanych chciałabym także nieśmiało zwrócić uwagę, że zdjęcia z ogrodów angielskich można oglądać także w artykułach pod tagiem "ogrody angielskie'

Zdjęć jest w bród, nawet po 100 w niektórych. Zapraszam.

https://www.ogrodowisko.pl/tag/ogrody-angielskie

Byłam w 173 a na razie pokazałam około 50-ciu.

O....Danusiu to w takim razie czekam na kolejne.Muszę też raz jeszcze przejrzeć czy na pewno wszystkie oglądałam.

Oglądanie zdjęć z tych ogrodów to nie tylko multum inspiracji - czasem sobie myślę że za dużo i można się zgubić. Oglądanie tych relacji to także ciepłe spędzanie zimy - ja też tak lubię.

A ja tymczasem dołożyłam swoje zdjęcia do wątku który Gabrysia rozpoczęła z Great Dixter.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/742-great-dixter-anglia
laurowisnia 10:03, 12 lut 2019

Danusiu, właśnie w jednej z Twoich relacji wypatrzyłam duże donice z tymi pachnącymi pelargoniami, pamiętam nawet fotkę, stały gdzieś w pobliżu schodów, jaki to był ogród jednak nie pamiętam, dawno to było.

Mira, poczytałam o pracach i się zastanawiam czy Ty mieszkasz na wschód czy na zachód ode mnie. Dodatkowo będąc u Ciebie myślę czy nie przesadzić całej rabaty by zrobić z tyłu miejsce na nowy warzywnik?
A z przebiśniegami potwierdzam, kupiłam kilka paczek woronowii i trzy kwiatki tylko miałam.
Dorota123 13:48, 12 lut 2019

Napracowałaś się przy tym torcie, widzę tam mnóstwo ciekawych detali. Najbardziej cieszy jak wszystkim smakuje, to największa pochwała dla cukiernika.
Bardzo spodobało mi się porównanie, że ogród to nie bieżnia wyścigowa bo ja czekam na wyższe temperatury.
mira 22:40, 13 lut 2019

Hej, hej !

Rozpoczynam kolejny rok na Ogrodowisku a mam za sobą już s i e d e m

Zalogowałam się po kilku dniach czytania głównie art. o angielskich ogrodach ale też wchodziłam na wątki i czytałam wyłącznie merytoryczne treści.

Czego szukałam o tym kiedy indziej.
Wątek założyłam w pierwszy dzień wiosny - szybko.
Po co o tym kiedy indziej.

Nie można było lepiej poświętować jak na spotkaniu ogrodowym a jakże .
Ewa Sierika zagląda do nas na forum i jest moją ogrodową koleżanką.
A z ogrodową koleżanką co się robi ? - gada, gada, gada i tak kilka godzin wyłącznie na tematy ogrodowe - miodzio. Do tego cudowna herbatka różana i takie tam. No i dostałam nasionka, nasioneczka i mega giga power do działania / Ewa a może to ta dawka słodkiego /

Proszę nie odpisujcie bo chcę wrócić jeszcze do poprzednich postów.
Świętować będę do pierwszego dnia wiosny

pozdrawiam
Wendy79 08:20, 21 lut 2019

Mój tato już bób wsadził. Jak twierdzi mama, do z lekka zmrożonej ziemi. Ja też się powoli szykuję.
Gruszka_na_w... 20:57, 21 lut 2019

Zajęłam już miejsce na bratkowy pokaz.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Pszczelarnia 10:06, 22 lut 2019

mira napisał(a)
Hej, hej !

[b](...)

Czego szukałam o tym kiedy indziej. (...)

Po co o tym kiedy indziej.
(...)

Zaznaczam, żeby nam (i Tobie) nie umknęły te otwarte pytania.
mira 11:40, 22 lut 2019

Pozdrawiam serdecznie wszystkich.

Dzisiaj u mnie spadł śnieg, jest biało i zima przypomniała że luty jest.

Ja wczoraj poczyniłam pierwsze wysiewy,co wyjdzie się okaże bo ziemia mi się nie podobała za mokra była.
W ogrodzie korzystając z tych ciepłych dni popracowałam już troszkę godzin wycinając byliny, cięłam krzewy i grabiłam, grabiłam oczywiście tylko trawnik bo rabat jeszcze nie ruszam.

Ciszą wszystkie wystające cebulowe i ten cudowny śpiew ptaków, dłuższe dni - więcej światła i te szurszające kolorowe torebeczki z nasionami - taka ziemia obiecana .
Ja już czuję że zaczyna się sezon choć za oknem dziś brrr.

Obejrzyjcie sobie wiosnę w Japonii - od roku coś mi się klimaty japońskie podobają ale w rozumieniu japońskich .

https://www.dailymotion.com/video/x72h4qi

Mam sporo do napisania i zaległości ale na razie inne obowiązki mnie zajmują i na O. jestem sporadycznie. Wrócę niebawem - tak mi się wydaje

pozdrawiam

Justyna 18:42, 24 lut 2019

Miruś, morze inspiracji u Ciebie. Dziękuję zaraz idę pooglądać relację z wycieczek ogrodowych.
Gardenarium 10:08, 25 lut 2019

mira napisał(a)
Czy oczary lubią cięcie? chciałabym chciała ale nie może być wielki krzew

Nie, nie lubią.

Tniemy delikatnie po kwitnieniu usuwając najsłabsze gałązki i te rozmieszczone na samym dole. Krzew w zasadzie ma regularny pokrój i słabo odbija ze starego drewna, więc radykalne cięcie nie jest zalecane.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/269-czarujace-oczary

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies