A dziękuję bardzo. Prosta w wykonaniu, nie związana z podłożem, do tego pojemna i stabilna Na wiosnę dalsze prace, trawnik rabaty wokół i drewutnia "zleje się z tłem"
Nie, żadnych wilców
Kup bluszcz od razu odpowiedniej długości np 2 metry, zapleć go na balustradzie. Odplącz z kijków bambusowych, przetnij plastikowe zielone opaski, bluszcz powinien być "czysty" bez niczego.
Już wszystko jasne. Obejrzałam Danusiu Twój projekt u mnie. Wielkie dzięki.
Jeszcze u mnie zapytałam czy póki nie urośnie bluszcz to radziłabyś posadzić na schodach takie limonkowe wilce zwisające za balustradę? Albo zielone bo chyba wilce zielone tez są.
Jestem Ci Danusiu bardzo wdzięczna za cenne rady. Bardzo mi podoba się Twoja propozycja. Będę już teraz szukała krzewów na pniu.
Już dawno chciałam zapytać Ciebie o te schody ale nie śmiałam zawracać Ci głowy takimi drobiazgami. Bardzo dziękuję.
Pozdrawiam.
Oczywiście, na podeście przy drzwiach było"goło". Dzięki. Poszukam 3 sztuk krzewów na pniu. Pewnie jakieś jałowce lub żywotniki. Zobaczę co tam będzie w mojej pobliskiej szkółce. Na pewno coś zimozielonego.
Wycieraczkę usunę, racja bardzo pstra. Człowiek patrzy się i patrzy a tego nie widzi.:
Bardzo dziękuje Danusiu za rady.
Pozdrawiam.
Ps. Danusiu a póki jeszcze nie urośnie bluszcz to czy radzisz jakieś rośliny zwisające na schodach posadzić, przewieszające się przez balustradę? Bo ten bluszcz zimozielony to chyba b. wolno rośnie.
Zamówiłam takie limonkowe wilce i gipsówki ogrodowe do donic na rabatach i na schody tez planowałam je posadzić. Ale oczywiście mogą inne miejsce sobie znależć.
Pozdrawiam.
Napisałeś to co powyżej, a więc sama wertykulacja nie wystarczy, bo nacina tylko wierzchnią warstwę!
Nakłuwać widłami na taką głebokość na jaką da się maksymalnie wbić widły!
Ile wbić, ile się da. Ile dadzą radę Twoje nogi, ale widząc areał to zalecam wypożyczenie mechanicznej maszyny do wbijania rurek w trawnik. Nożnie nie dasz rady.
Załóż system nawadniający, bo latem trawnik cierpi na brak wody oraz jest zagłodzony, o czym świadczy żółta barwa.
Jaki nawóz? - dobre dajesz, może za słabo, za mało?
Zapewne gleba jest gliniasta, zbita, należy wykonać aerację czyli napowietrzanie i piaskowanie. Wbijaj widły szerokozębne, poruszaj aby wytworzyły się dziury. Potem posyp piaskiem i zamiataj szorstką miotłą, żeby piasek wpadł w dziury. To znacznie poprawi stan gleby.
Zamiast wideł są buty z kolcami, ale słabiej działają.
Ma znaczenie bo chciałam po lewej stronie coś "sadzić" a tu widać, że nie można bo nie mam miejsca Jedynie właśnie chyba tylko bluszcz da się posadzić. Ja bym dała po prawej stronie kuliste drzewko, aby korona właziła na balustradę.
Danusiu, wstawiłam u mnie zdjęcia tych wysokich schodów, str 110. Gdybyś miała czas je zobaczyć i coś doradzić w sprawie zgubienia trochę ich wysokości to byłabym bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam.
Nie wiem czy ma to znaczenie ale jeszcze kawałek frontu z roślinami przy garażu.
Danusiu zrobiłam zdjęcia frontu ze schodami. Jeśli mogłabyś coś doradzić aby wizualnie trochę " zgubić" tą wysokość schodów to byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam.