Witam mam problem ze swoim trawnikiem, ma żółte miejsca brzydko to wygląda nierównomierny kolor, trawnik nawożony małą ilością nawozu Yara Miła i systematycznie podlewany, nie wiem czy to problem nierównomiernego nawoženia lub jakiejś choroby grzybowej. Nie wiem jakie kroki podjąć. Pędraki odpadają robiłem test czy trawa się odrywa ale trzyma dobrze się podłoża.
No tak, biała budleja nie jest też taka pokazowa. Ja też chyba wolę kolory, najlepiej prezentuje się purpurowy kolor. Znajoma mi powiedziała że źle widzi i fioletowego nie sadzi na rabaty. U mnie fioletowa fajnie zza hortensji wystaje ale jeszcze bardziej ją lubię na obrzeżu i często przechodzę, w tym roku mało rozkrzewiona bo długo się zbierała po przesadzeniu. Też raczej oglądam się za niskimi.
Na fotce zobaczysz placyk rozgrzebany pod buka
I muszę Ci jeszcze napisać co wyjątkowego się zdarzyło uchowała się jedna z lilii którą z przecen kupowałam razem z tulipanami. Kupiłam Zambesi i Exotic Sun, ciekawe która z nich??? Uchowała się w najgorszym miejscu sadzona- najtwardszym, suchym i koło traw. Kto by pomyślał....sama radość Pokażę jak się otworzy
Popracowaliśmy trochę. Kupa drewnianych odpadów powoli znika.
Na froncie wycięłam wszystkie kosmosy, jest dużo porządniej. Jeszcze taczka lub dwie werbeny i będzie dobrze a przynajmniej dużo lepiej niż było. Dorzuciliśmy pięć taczek wiórków drzewnych żeby pozostałe w ziemi nasiona nie kiełkowały.
W chwili obecnej nie ma żadnych kosmosów a warstwa ściółki jest uzupełniona
Na tyłach domu pomiędzy rzędem morning lightów a rabatą położyliśmy czarną szmatę, na to dopiero krawężniki i wiórki pomiędzy. Cięcie trawy dookoła krawężników to była masakra. Teraz jest tak: