Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Mgduska 08:26, 16 lut 2022

Sasankę znam, jest coraz mniejsza z każdym rokiem, ale jest, na pewno ma większe liście i bardziej elastyczne, ta moja zagadka jest delikatniejsza.
Gdyby to była skalnica, bardzo bym się cieszyła, taż kiedyś miałam, też zanikła, kosówka ją zacieniła, ale ta odmiana wygląda na bardzo żywotną, a u koleżanki, która mi ją podarowała, już tworzy piękną poduchę.
Czyli czekam, aż zakwitnie
Mgduska 08:52, 16 lut 2022

ryska napisał(a)
Radość ze stipy w pierwszym roku od wysiania ma inny wymiar niż w późniejszych latach
Ja dziś przy wycinaniu traw wyrwałam trochę samosiejek. Oczywiście rosną sobie same w innym miejscu niż matki.
Papryczki niech zdrowo rosną.

Ja wiem, że stipa potrafi nabałaganić, ale będę się tym martwić później
Mam też wysianą turzycę o biało-zielonych liściach. Podobno nie zawsze nasiona są pełne, więc nie wiadomo, czy w ogóle coś wzejdzie, czekam
Wysiałam też lwie paszcze, ale one potrzebują dużo czasu. Na razie zajęte są, jak obliczyłam, 4/9 parapetu
mirkaka 13:07, 16 lut 2022

Mgduska napisał(a)
Sasankę znam, jest coraz mniejsza z każdym rokiem, ale jest, na pewno ma większe liście i bardziej elastyczne, ta moja zagadka jest delikatniejsza.
Gdyby to była skalnica, bardzo bym się cieszyła, taż kiedyś miałam, też zanikła, kosówka ją zacieniła, ale ta odmiana wygląda na bardzo żywotną, a u koleżanki, która mi ją podarowała, już tworzy piękną poduchę.
Czyli czekam, aż zakwitnie

Wg mnie to skalnica, ja mam taką kwitnącą na czerwono-różowo, jes śliczna
Ale białe też piękne
Magara 16:09, 16 lut 2022

Ja się nie znam ale moja skalnica wygląda podobnie
Sama zobacz, zdjęcie później usunę

Martka 18:54, 16 lut 2022

Mgdusko, pociągnę temat, mój sąsiad wszystko pryska roundupem... z zaciśniętymi zębami w takich momentach przyjmuję maksymę "Wolnoć, Tomku". Ale też pamiętam, jak sama poszłam za poradą pani ze sklepu rolniczego i opryskałam rabatę z żerującymi opuchlakami dursbanem. Nie zdając sobie sprawy, co czynię. Ogród nie zwalnia z myślenia tak jak nieznajomość prawa z przestrzegania go, ale to często działa tylko w teorii.

Za to wysiewy Twoje tworzą bardzo budujące widoki! Stipy nie mam i głos rozsądku mówi mi, aby tak pozostało, jednak znów kusi jej wizja na rabatach... nawet miałam nasionka w koszyku i zagłuszyłam to ciche pragnienie, na widok Twoich niteczek cały plan bierze właśnie w łeb i oznacza jedno...
antracyt 19:36, 16 lut 2022

Marta, a dlaczego tak się bronisz przed stipą?
Moją wysiałam raz, 2(albo 3)lata temu i nigdy tego nie pożałowałam Może dlatego, że mi się nie sieje, tzn dochowałam się jednej sadzonki w truskawkach Jest piękna, zwiewna i niewiele wymaga uwagi. Wyczesuję ją raz jesienią i tnę wiosną, ot i cała filozofia
Helen 20:28, 16 lut 2022

Też obstawiam skalnicę, u mnie już ma malutkie pączki.
Mgduska 09:17, 17 lut 2022

mirkaka napisał(a)

Wg mnie to skalnica, ja mam taką kwitnącą na czerwono-różowo, jes śliczna
Ale białe też piękne

Magara napisał(a)
Ja się nie znam ale moja skalnica wygląda podobnie
Sama zobacz, zdjęcie później usunę

Niech zostanie do porównania.

Z tym słowem "podobnie" kojarzy mi się nieodmiennie historia, jak wybrałam kolor ścian, a wykonawca kupił "podobny" Na szczęście to nie były moje ściany, a miejsce, do którego wybierałam na tyle pojemne, że i "podobne" uszło.
Mgduska 09:27, 17 lut 2022

Martka napisał(a)
Mgdusko, pociągnę temat, mój sąsiad wszystko pryska roundupem... z zaciśniętymi zębami w takich momentach przyjmuję maksymę "Wolnoć, Tomku". Ale też pamiętam, jak sama poszłam za poradą pani ze sklepu rolniczego i opryskałam rabatę z żerującymi opuchlakami dursbanem. Nie zdając sobie sprawy, co czynię. Ogród nie zwalnia z myślenia tak jak nieznajomość prawa z przestrzegania go, ale to często działa tylko w teorii.

Za to wysiewy Twoje tworzą bardzo budujące widoki! Stipy nie mam i głos rozsądku mówi mi, aby tak pozostało, jednak znów kusi jej wizja na rabatach... nawet miałam nasionka w koszyku i zagłuszyłam to ciche pragnienie, na widok Twoich niteczek cały plan bierze właśnie w łeb i oznacza jedno...

Całego świata nie naprawisz, ale swój kawałek możesz prowadzić mądrze. Na Ogrodowisku też zdarzały się wpisy i polewaniu sąsiednich, niezagospodarowanych działek roundapem, żeby zielsko nie przełaziło...
Może warto facetowi podrzucić metodę przykrywania chwastów kartonem i mulczowania? To pewnie taki typ, co nie wykorzystuje trawy na kompost? Miałby mniej worków do oddania, same korzyści

A nasionek stipy nie kupowałam - wyczesałam dłonią miejską sadzonkę Niteczki są rozczulające, prawda
Mgduska 09:29, 17 lut 2022

antracyt napisał(a)
Marta, a dlaczego tak się bronisz przed stipą?
Moją wysiałam raz, 2(albo 3)lata temu i nigdy tego nie pożałowałam Może dlatego, że mi się nie sieje, tzn dochowałam się jednej sadzonki w truskawkach Jest piękna, zwiewna i niewiele wymaga uwagi. Wyczesuję ją raz jesienią i tnę wiosną, ot i cała filozofia

Ja mam jedna sadzonkę na mojej suchej górce, nawet z daleka ją widzę, fajna jest. To moja druga próba ze stipą, dlatego sieję, na wypadek, gdyby mi znów wypadła po zimie.