Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

Anda 10:26, 16 lut 2022

Myślę, że dęby Green Pillar to lepszy wybór do tego miejsca. Tulipanowiec Fastigiata będzie mimo to wielki, średnica 6m albo i więcej. System korzeniowy w kształcie serca, czyli część idzie powierzchniowo a część w głąb, silnie rozwinięty, podobnie jak u ambrowcow.

Do tych dębów pasowałby wg mnie wspaniale jarząb Dodong albo Fastigiata

Summer Song wg mnie nie nadaje się do półcienia, ale to też zależy od tego jaki to półcień. U mnie ma trzy rzuty kwiatów. Kwitnie obficie, ale nie tak obficie jak rabatówki, bardziej typowo dla róż parkowych. Rośnie bardziej w górę niż na boki, czyli nie jest rozłożysta U mnie na kompletnej patelni jest bardzo zdrowa. Na czarną plamistość chorowała tylko raz, po posadzeniu. Po tym jak już się dobrze ukorzeniła jest całkowicie zdrowa.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mirkaka 11:10, 16 lut 2022

Anda napisał(a)
Myślę, że dęby Green Pillar to lepszy wybór do tego miejsca. Tulipanowiec Fastigiata będzie mimo to wielki, średnica 6m albo i więcej. System korzeniowy w kształcie serca, czyli część idzie powierzchniowo a część w głąb, silnie rozwinięty, podobnie jak u ambrowcow.

Do tych dębów pasowałby wg mnie wspaniale jarząb Dodong albo Fastigiata

Summer Song wg mnie nie nadaje się do półcienia, ale to też zależy od tego jaki to półcień. U mnie ma trzy rzuty kwiatów. Kwitnie obficie, ale nie tak obficie jak rabatówki, bardziej typowo dla róż parkowych. Rośnie bardziej w górę niż na boki, czyli nie jest rozłożysta U mnie na kompletnej patelni jest bardzo zdrowa. Na czarną plamistość chorowała tylko raz, po posadzeniu. Po tym jak już się dobrze ukorzeniła jest całkowicie zdrowa.

Dziękuję Ewo, bardzo mi pomogłaś będą dęby
Co do Summer Song, to ma piękny kolor, mam w podobnym kolorze Pat Austin, na patelni, jednak bardzo szybko tam więdnie i zwiesza kwiaty, powinnam ją przesadzić w chłodniejsze miejsce.
Czy Summer Song w gorącym słońcu trzyma kwiaty, czy podobnie reaguje jak Pat?
Anda 11:56, 16 lut 2022

mirkaka napisał(a)

Dziękuję Ewo, bardzo mi pomogłaś będą dęby
Co do Summer Song, to ma piękny kolor, mam w podobnym kolorze Pat Austin, na patelni, jednak bardzo szybko tam więdnie i zwiesza kwiaty, powinnam ją przesadzić w chłodniejsze miejsce.
Czy Summer Song w gorącym słońcu trzyma kwiaty, czy podobnie reaguje jak Pat?

Niestety podobnie jak Pat. Nie zwiesza kwiatów, ale szybko przekwita. Na patelni trwa to 3 dni, a w upale powyżej 35 stopni tylko 1 dzień.
Jednak mam wrażenie, że wszystkie Angielki i w ogóle mocno pachnące róże szybko przekwitają. Jedynie róże o słabym zapachu lub bez niego kwitną dłużej. Tak samo jest z historycznymi, a Angielki są z nimi spokrewnione.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mirkaka 12:52, 16 lut 2022

Może i tak jest, natomiast na tym samym stanowisku mam Golden Celebration, The Pilgrim, Tea Clipper i one zachowują się zdecydowanie lepiej. Pat potrafi w ciągu jednego dnia rozwinąć kwiat i za parę godzin go stracić. Pozostałe trzymają trochę dłużej
mirkaka 13:38, 16 lut 2022

dzisiejsza wiosna, jest wietrznie, zrobiłam szybko zdjęcie jednego ciemiernika i przebiśniegi i uciekłam do domu

Ten tak prawie całą zimę wygląda

Te natomiast rozwijają się w odpowiednim tempie

Sonka 14:00, 16 lut 2022

Mirko myślę,że każde z drzew , które zostały wymienionne będą się nadawały, tulipanowiec rośnie bardzo szybko, ale jest szeroki, chyba,że odmianowy, wiśnia też dośyć szybko rośnie, moja po 14 chyba latach ma ok.6 m?.Podobają mi się dęby wąskokolumnowe.
Roocika 14:19, 16 lut 2022

Ale piękne przebiśniegi, u mnie dopiero się przebiły
Mirka 15:00, 16 lut 2022

Mirko ale masz dużo przebiśniegów. Ostatnio przeglądałam oferty sklepów i miałam je kupić a wyszło jak zwykle
Cztałam żeś się przerobiła ? Tak to jest po zimie człowiek wariuje w ogrodzie już by się podziałało
Odpocznij kilka dni .
Basieksp 15:28, 16 lut 2022

Piękne kępki przebiśniegów u mnie tak nieśmiało zaczynają kwitnienie
Ewa777 17:17, 16 lut 2022

Nie wiedziałam, że tak blisko Ciebie budują. Wydawało mi się, że nie ma tam miejsca na blok i trasę tramwajową.
U mnie wiesz jak blisko są bloki. Nie przeszkadza nam to, bo rzadko tu ludzie wychodzą na balkony. Czasami mam wrażenie, że tami nikt nie mieszka.
Przebiśniegi śliczne