Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

Adela 09:00, 13 lut 2022

basia3012 napisał(a)

Wiesz Elu, to prawda. Chciałabym już je sadzić.
Rośliny są, torf i obornik jest, kora mielona jest, igły sosnowe są. Przytargałyśmy je z lasu z Zuzią ( trzy latka)w piątek. Zuzia ciągnęła wielki samochód z workiem wypełnionym igłami. Tylko zbuntowała mi się w połowie drogi i musiałam radzić sobie sama.
Ale za to potem w Żabce podczas obiecanych, nagrodowych zakupów już nie buntowała się. Zakupy zrobiła takie, że jej zabrakło 20 zł.

Wiesz Elu, nad dodaniem tego obornika granul. to się waham. Bogdzia i Mirka jego nie dodawały. Inne osoby dawały. I co Ty na to? Jak byś zrobiła?

Basiu, to dobrze, że do pracy w ogródku masz taka kochaną pomocnicę stawka 20 zl to nie tak wiele a radość była pewnie wielka
Na temat obornika granulowanego, to Agnieszka już napisała.
Ja zastanawiam się, czy jednak nie dać i nie wymieszać z przygotowanym podłożem „na później”, gdy korzenie się rozrosną i przestanie działać substral. Jeśli nie dajesz obornika, to użyźnisz przygotowane podłoże. Z drugiej strony, to zanim korzenie przejdą głębiej, to minie dobrych kilka lat. Nie wiem, po jakim czasie granulowany obornik się rozpuszcza. Kiedyś mąż kupił taki fatalny, że dwa tygodnie we wiadrze z wodą nie mógł się rozpuścić. Teraz kupiłam w drobnych granulkach, ale go nie sprawdzałam.
Wiesz, to są moje, babskie dywagacje i mogę się mylić. Może Danusia poradzi?
Miłego weekendu:j
malgorzataka... 10:12, 13 lut 2022

Basiu-wstawione.
Magleska 12:02, 13 lut 2022

Basiu poczytałam o planach
a gdzie bylinki będziesz przesadzać ?

Fajną masz pomocnicę
basia3012 15:33, 13 lut 2022

Adela napisał(a)

Basiu, to dobrze, że do pracy w ogródku masz taka kochaną pomocnicę stawka 20 zl to nie tak wiele a radość była pewnie wielka
Na temat obornika granulowanego, to Agnieszka już napisała.
Ja zastanawiam się, czy jednak nie dać i nie wymieszać z przygotowanym podłożem „na później”, gdy korzenie się rozrosną i przestanie działać substral. Jeśli nie dajesz obornika, to użyźnisz przygotowane podłoże. Z drugiej strony, to zanim korzenie przejdą głębiej, to minie dobrych kilka lat. Nie wiem, po jakim czasie granulowany obornik się rozpuszcza. Kiedyś mąż kupił taki fatalny, że dwa tygodnie we wiadrze z wodą nie mógł się rozpuścić. Teraz kupiłam w drobnych granulkach, ale go nie sprawdzałam.
Wiesz, to są moje, babskie dywagacje i mogę się mylić. Może Danusia poradzi?
Miłego weekendu:j

Pomocnica jest przekochana, jak każda wnuczka i wnuk. Ale 20 zł za wyprawę do lasu 50 m od domu to moim zdaniem drogi pomocnik. Ale starszy wnuk (7 latek)byłby jeszcze droższy.Więc i tak jestem na +.

Wiesz Elu, pewnie sypnę delikatnie tego obornika w dołek i pod krzaczek trochę również. Niech ma krzaczek na teraz i na później.
basia3012 15:37, 13 lut 2022

Magleska napisał(a)
Basiu poczytałam o planach
a gdzie bylinki będziesz przesadzać ?

Fajną masz pomocnicę

Madziu, ale trudne pytania zadajesz. Sie zobaczy.
A tak poważnie to pójdą do donic i latem zobaczę gdzie jest miejsce i tam posadzę.
basia3012 15:38, 13 lut 2022

malgorzatakarpacz napisał(a)
Basiu-wstawione.

Ok, już lecę.
Waclaw 21:42, 14 lut 2022

basia3012 napisał(a)
Otrzymałam przesyłkę z zamówionymi miniaturowymi rh na wrzosowisko.

pięknie będzie
basia3012 16:22, 15 lut 2022

Waclaw napisał(a)

pięknie będzie

Mam nadzieję Wacku.
Dziękuję za odwiedziny.
mirkaka 14:55, 16 lut 2022

Bardzo dużo kupiłaś tych rh, ile sztuk?
Napisz nazwy tych japońskich i tych miniaturowych, bo wielkie to wiem jakie ale resztą się chyba nie chwaliłaś ?
Roocika 15:14, 16 lut 2022

basia3012 napisał(a)

Basiu, jakie ładne sadzonki przyszły Będzie sadzenie