Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 23:54, 29 cze 2019

Do góry
Anusia napisał(a)
Ela u mojego sąsiada juki tak kwitną. Ma tylko trzy ale potężne.

Bardzo lubię juki są bezproblemowe jedynie ciężko jest z rozetami przekwitły mi.
Zawsze wtedy je porzadkuje. U mnie są dosyć spore i mają dużo nowych rozet trzeba będzie porozsadzac. W tym roku wyjątkowo duże i dużo kwitnących

Ptasi gaj 23:46, 29 cze 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
W naszym społeczeństwie jest sporo bezmyślnych ludzi, komu przeszkadzał ten stary dąb. Niestety czasem głupota ludzka jest bezkresna.

Piękne macie nasadzenia w mieście, a Twoje różyczki ślicznie i obficie kwitną. U mnie kilka kwitnie, kilku słoneczko upaliło wierzchołki i nie zakwitły.

Dorotka to nie pierwszy raz. Dorosły tego nie zrobil. Wcześniejsze wakacje pętają sie mlokosy piją, palą papierosy tak jak wszędzie. Jeden drugiego podpuszcza dziewczyny też nie lepsze.
To jest taka uliczka samochody tam nie jeżdżą. Osiedle rządowe Miler tam mieszka nie raz go spotykam na spacerze ma fajnego pieska.

Dorotka bardzo sucho. Podlewalismy i to solidnie w środę dzisiaj w południe jak przyjechałam to ręce opadły róże ciemne troche przypalone jasne się trzymają inne rośliny omdlały. W doniczkach w cieniu też.
Słońce i silny wiatr robi swoje.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:43, 29 cze 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Wodotrysk piękny, lilie jednak lubią spokoj w wodzie.
Wczoraj to pewnie w takich głębinach nawet ciepło było.
Rozchodniki piękne. Zbieram stare tortownice i nie mam czasu posadzić. Dużo czasu w domu spędziłam przez te upały nie do zniesienia.
Trzeba palmy sądzić

Tak, wiem Elu, to tylko test tego sprzętu nam Tomek zrobił i zapytał, czy nam się podoba. Dwie minuty pochodziło i tyle. To nie dla nas, a na pewno nie do tego stawu.
Tam, gdzie się ludzie kąpią, stosujemy pompy na zewnątrz stawu, nie mogą być zatopione w wodzie ze względów bezpieczeństwa. Mamy jedynie 3 strumienie, które kierują powierzchnię wody w kierunku skimmera. To wszystko.
Ogród Małej Mi 2017 23:02, 29 cze 2019

Do góry
Pokazałam na moim wątku środek na ślimaki. Czytając "Działkowca" natrafiłam na artykuł o ślimakach nagich.
Wiedząc o tym że masz dużo ślimaków dałam cynka na ten środek i tyle
Jak widziałaś i twierdzisz środek jeden z wielu to usunę.

Rozumie odnośnie ryb też chciałam podpowiedziec odnośnie czesciowej podmiany wody.

Pozdrawiam

Jest dużo środków na ślimaki... bez nich u nas byłoby fatalnie.. niestety wszystkie są dość szkodliwe dla innych organizmów. Niby pies nie jej ,a le po tym depcze. a potem oblizuje łapy. Niestety bez tego się po prostu na dużym ogrodzie nie da.. szczególnie jak się ma byliny. Sam trawnik z tujami by obeszło się bez.. tylko zbierając. Na trawniku widać, ale na rabatach działają jak partyzantka
Sorki, ale u nas ślimaki to chleb powszedni, wiec nie zawsze zatrybię, że u Was jeszcze tego problemu nie ma,. a przynajmniej nie w tej skali. Dlatego nie zajarzyłam o co chodzi z tym środkiem, myślałam, że może jakaś nowość..

A rybami, to naprawdę próbowałam wszystkiego.. i próbowałam napisać co zrobiłam ,aby nie wyjść na ignoranta totalnego co nie umie zadbać.. dziś synowa się śmiałą i mówiła patrzajcie dzieci ile tu kasy pływa .. nie pytałam czy miała na myśli cenę lekarstwa czy ile te ryby są warte

Nie gniewaj się ale czasami piszę szybko i nie zawsze zastanowię się nad wydźwiękiem tego co napisałam.. Teraz też na szybko też piszę bo zwłoki przywlekłam do domu i idę gotować kaszę na rano.. i do spania, bo skoro świt pobudka.. Byliśmy na fontannie multimedialnej, a pokazy są późno wiec późno wróciliśmy. Chłopakom się bardzo podobało

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:43, 29 cze 2019

Do góry
Dorotka oj tylko nie to niech młodzi żyją sobie osobno. Mieszkałam z teściową więc nie chcę nią być za żadne skarby we własnym domu.
Wróciłam przed chwilą mam 10 minut jest dobrze tfu tfu spokojny jest i dobrze cycka ssie to najważniejsze.

Obcinalam w zeszłym tygodniu róże byłam wczoraj i już odbijały młode odrosty. Jak będą kwitly zobaczymy pierwszy rzut był imponujący może róże też już dobRze się zakrzewione bo dużo mam z jesieni 2017 i nawóz dobry sypie. Szybko przekwitly wiec wcześniej będzie drugi rzut początek sierpnia już może nie będzie takich upałów.

Mam parę lilii ale nigdy nie widziałam ich w rozkwicie kwitną wtedy jak mnie nie ma. Teraz kwitną u mnie liliowce Stella...

Tam gdzie syn mieszka widziałam coś niespotykanego na moim wątku foty
Oczywiście najlepiej jest jak młodzi od początku zamieszkają osobno. Dobrze, że masz blisko do wnuka, zawsze możesz iść z wizytą.
U mnie teraz wysyp lilii, ale foty jeszcze nie zgrane.
Moje róże jak do tej pory słabo powtarzały kwitnienie. Zobaczymy jak będzie w tym roku.

Widziałam u Ciebie co może zrobić bezmyślna osoba - straszne.

Ptasi gaj 13:35, 29 cze 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
I o co chcesz się zapytać bo nie rozumiem.

Nie chcę się o nic zapytać. Odpisalam
Ogród Małej Mi 2017 13:30, 29 cze 2019

Do góry
Pokazałam na moim wątku środek na ślimaki. Czytając "Działkowca" natrafiłam na artykuł o ślimakach nagich.
Wiedząc o tym że masz dużo ślimaków dałam cynka na ten środek i tyle
Jak widziałaś i twierdzisz środek jeden z wielu to usunę.

Rozumie odnośnie ryb też chciałam podpowiedziec odnośnie czesciowej podmiany wody.

Pozdrawiam
Ogród Małej Mi 2017 13:21, 29 cze 2019

Do góry
ślimaki masz? A tego środka u mnie co pokazałam probowalas?

Wyczytałam przeglądając "Działkowca" z lipca 2017 r. I podaje dalej.

Te środki stosuję od 12 lat, inaczej bym ogrodu nie miała. Niestety to chemia działająca na inne organizmy, wiec nie da się tego bez umiaru... podsypuję pod rośliny które wybitnie uwielbiają, a zebrać nie mam szans.

A moich krokodylków mi szkoda
Ogród Małej Mi 2017 13:16, 29 cze 2019

Do góry
ślimaki masz? A tego środka u mnie co pokazałam probowalas?

Wyczytałam przeglądając "Działkowca" z lipca 2017 r. I podaje dalej.

Ogród Małej Mi 2017 12:53, 29 cze 2019

Do góry
Witam Aniu

Ja tu o ślimakach chciałam abyś u mnie popatrzyła a tu choroby ryb.

Niec nie wiem na temat chorób ryb, akwariowe to tak, ale oczkowe nic. Może jakieś pasożyty wszystko się mnoży na potege przy tej pogodzie.
Muszą być jakieś preparaty pewnie spece od stawów hodowlanych wiedzą.
A może by zrobić trochę podmiany wody. To co pamiętam jak w akwariach było jakieś badziewie to podmiana wody co jakiś czas była skuteczna.

A jak długo masz lampy UV.

Też sobie nie wyobrażam oczka bez ryb, one słyszą jak idę do nich. Te podkoki w wodzie jak się nachylam dzibia dłoń.

Może jakoś im przejdzie to chorowanie. Życzę zdrowia.

I o co chcesz się zapytać z tymi ślimakami bo nie rozumiem. Byłam obejrzałam i co? Środek jak środek. Jeden z wielu.

Z rybami pisałam, ze była u fachowca od ryb oczkowych, który ma też w sprzedaży leki. Ale powtórzę, bo gdzieś się już mogło zapodziać. Stwierdził, że nikt na podstawie opowieści nie wyda diagnozy w 100% pewnej co dolega rybom. Jak wrzuciłam też wcześniej tabelkę z chorobami ryb, to jest tego sporo i naprawę różni się wszytko tylko na etapie laboratorium,. A takie mam najbliżej w Puławach. Gdzie mam ponad 3 godziny jazdy autem.. i w dodatku muszę tam dowieźć żywą rybę. A przedtem ją odłowić .. co graniczy z niemożliwym. Dostałam leki przypuszczalnie na pasożyty. Podobna jest inna choroba ale na nią nie ma lekarstwa. Wiec albo pierwsze i wyjdą z tego, albo drugie i padną. Albo co innego i tego nie wie nikt.
Ryby potrafią zachorować w każdym oczku!!! Dlatego ważne jest utrzymanie prawidłowych parametrów wody, , nie powodowanie stresu, bo przy tym się choroby po prostu uaktywniają. Do tej pory parametry miałam wszystkie idealne, w tym jedne parametr NO2 jest nieprawidłowy. Po prostu za dużo ryb, długa zimna wiosna spowodowała ze rośliny nie ruszyły ,wiec parametry się spieprzyły. Glony szalały, rozpitoliły mi pompę, odkurzacz strajkuje wiec wybierałam syf z wody by wodę uzdatnić ,czym stresowałam ryby.. i gotowe. By odłowić ryby znów muszę je stresować, i tym sposobem co nie zrobię to źle. Woda była podmieniana, parametry kontroluję na bieżąco.. Lampy UV mam od tego roku, bo to pierwszy rok, że nie potrafiłam dać rady z glonami.

Na chwilę obecną wszystkie parametry wody mam idealne. Ryby po podaniu preparatu trochę odżyły. Jeszcze jedna nie wie czy żyć czy nie, jest kiepska.. ale zdarza się jej podpłynąć do powierzchni wody na chwile. No i już więcej żadna mi nie padła. jakby padały byle jakie to bym tak nie rozpaczała, ale niestety padają w pierwszej kolejności najbardziej wartościowe

Żółty nie jest lubianym kolorem w ogrodzie, ale ma jedną zaletę..kochają go wszystkie owady.. ileż tam pszczółek i innego dobra... kochamy róże, a na różach owadów ja nie widzę, za to na niektórych bylinach aż się nie mieszczą.. Koniecznie muszę powiększyć znów bylinówki.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:07, 29 cze 2019

Do góry
Takie grzyby się zdarzają i każdy je ma rozniaste. Usuń i wyrzuć
Na tej fotce zauważyłam, że masz postrzępione źdźbła trawy. Koniecznie musisz naostrzyć nóż w kosiarce.

Też kiedyś mieliśmy wahacze, ale to musi być dobrej firmy. 30 min za mało to jest tylko po 15 min na jedną połowę wahacza.

Kup sobie kogucika takiego jak na fotce dzisiaj przyszedł w paczce. Ma regulowane rozprysk i wysokosc.. Mam automatyczne podlewanie ale mąż uznał że za mało i trzeba dodać wodotrysków przy takim upale.
"Kogucik" zamontowany na statywie jutro próba zrobię fotkę to pokaże. Mamy własną studnie więc podlewamy. Kosztuje to ok 120 zł mamy duży przekrój rury 1 cal więc daje czadu.
Mam jeszcze druga łąkę z brzozami też trzeba podlewać bo brzozy to pijawki i zaczynają schnąć i śmiecić liśćmi wszędzie.

Dziękuje za cenne wskazówki, mam zraszacz pulsacyjny jednej z znanych firm na literkę Ga... ale mam wrażenie że zraszacz wahadłowy jakoś równomierniej podlewa trawnik. Pulsacyjny bardziej leje przy końca a po środku lekko zrasza, takie jest moje odczucie. Niestety nie mam takiej średnicy rury jeśli chodzi o pod-licznik do podlewania także takie ciśnienie zapewne nie jest takie jak u Pani. zakupiłem jeszcze dwa zraszacze pulsacyjne Celfast Lux. Pytanie jeszcze do Pani jakiej firmy jest ten "Kogucik" czy sprawdza sie w domowym podlewaniu chodzi mi o cisnienie 2-3bar, czy przeznaczony jest tylko do pomp? Ewentualnie jakies zdjecie jak dziala Widzę że chyba jest profesjonalny bo ma wiecej regulacji.

Teraz dużo więcej podlewam mój trawnik, przez ostatnie 3 dni i mam wrażenie nabiera lepszych kolorów. Po wskazówkach Pani Eli, mam wrażenie że mało podlewałem mój trawnik, tym bardziej że jest skierowany na południe, także ciągle w miejscu nasłonecznionym. Nie wiem jak to wyjdzie za wodę ale trudno sprawdzmy czy efekt bedzie lepszy. Teraz sa upały także chyba trzeba lać i jeszcze raz lać. Zastanawiam się jeszcze czy nie dać nawozu jak tylko bedą zapowiadać jakieś deszcze.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 05:57, 29 cze 2019

Do góry

Nie odpisywałam do tej pory. Przeczytałam wpisy doradcze więc tak.

Nie wiemy co jest powodem tych plam gdyż są bardzo nie regularne. Nawet w ciemnej wysepce jest wysepka trawy zielonej fotka w górnej prawej stronie.
Czy nawoziles trawnik i kiedy? Na pewno jest w tych miejscach za mało podlewane.
Musisz sprawdzić czy w tych miejscach gleba dobrze nawodniona. Weź szpadla odkryj darń i popatrz na jakiej głębokości jest mokro. Roczny trawnik ma już sporą darń.
Zrobiłeś dosiewki to nie szkodzi wzejdzie albo i nie. Weź jeszcze widły jak masz i nakluwaj ziemię w tych miejscach jepiej będzie woda wsiąkać,

Podlewanie 2x w tygodniu stanowczo za mało przy takich upałach. Proponuje podlewanie co drugi dzień ale dłuższe godzine do półtorej. To wszystko zależy od dysz natryskowych od ich przepustowości.
Też mam automat i mimo wszystko jeszcze w okresie suszy posiłkujemy się ręcznym nawadnianiem.

Co jeszcze zaobserwowałam czy dysze masz zainstalowane od strony paska roślinności z kora? Sprawdź czy przy samych dyszach do 4 m woda dobrze zrasza. Coś mi się wydaje że źle dysze ustawione może coś nie gra.

Aeracja i woda w tych miejscach
Ogród Małej Mi 2017 01:25, 29 cze 2019

Do góry
Witam Aniu

Ja tu o ślimakach chciałam abyś u mnie popatrzyła a tu choroby ryb.

Niec nie wiem na temat chorób ryb, akwariowe to tak, ale oczkowe nic. Może jakieś pasożyty wszystko się mnoży na potege przy tej pogodzie.
Muszą być jakieś preparaty pewnie spece od stawów hodowlanych wiedzą.
A może by zrobić trochę podmiany wody. To co pamiętam jak w akwariach było jakieś badziewie to podmiana wody co jakiś czas była skuteczna.

A jak długo masz lampy UV.

Też sobie nie wyobrażam oczka bez ryb, one słyszą jak idę do nich. Te podkoki w wodzie jak się nachylam dzibia dłoń.

Może jakoś im przejdzie to chorowanie. Życzę zdrowia.
Ptasi gaj 00:47, 29 cze 2019

Do góry
Może zamiast środka na ślimaki dwie fotki

Ptasi gaj 23:02, 28 cze 2019

Do góry
Chciałam coś pokazać widziałam pierwszy raz takie kwitnienie
Zresztą u nas jest bardzo dużo juk posadzonych na klombach , a to jedno z osiedli

W moim małym ogródeczku - Dorota 22:55, 28 cze 2019

Do góry
Dorotka oj tylko nie to niech młodzi żyją sobie osobno. Mieszkałam z teściową więc nie chcę nią być za żadne skarby we własnym domu.
Wróciłam przed chwilą mam 10 minut jest dobrze tfu tfu spokojny jest i dobrze cycka ssie to najważniejsze.

Obcinalam w zeszłym tygodniu róże byłam wczoraj i już odbijały młode odrosty. Jak będą kwitly zobaczymy pierwszy rzut był imponujący może róże też już dobRze się zakrzewione bo dużo mam z jesieni 2017 i nawóz dobry sypie. Szybko przekwitly wiec wcześniej będzie drugi rzut początek sierpnia już może nie będzie takich upałów.

Mam parę lilii ale nigdy nie widziałam ich w rozkwicie kwitną wtedy jak mnie nie ma. Teraz kwitną u mnie liliowce Stella...

Tam gdzie syn mieszka widziałam coś niespotykanego na moim wątku foty
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 16:07, 28 cze 2019

Do góry
Witam Kasiu
Też się długo męczyłam z ostnicą/stipą przezimowała wreszcie w tym roku mam kępki.
Jest bardzo ładna wg mnie jest ładna i pojedyncza i w łanach. Dobrze się prezentuje z werbeną patagońską.
Hortki - tak już ruszają cieszę się bo to po różach u mnie główna roślina kwitnąca aż do późnej jesieni zmieniająca barwę.
Widzę juka ci pięknie kwitnie i mnie jak nigdy lasek z jukami.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 15:58, 28 cze 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Bardzo szkoda Mieszka. Może się zregenuje z ludzką pomocą.

Kasiu dosyć długo się palił widać, że ktoś podpalił od spodu. Tam jest taka rynna (po lewej stronie widać część jest zabetonowana) i widocznie ktoś włożył ogień od spodu. Od prawej strony (2 fotka) duży konar jest zdrowy.
Dębina twarda to długo się pali. Nawet w dzień przyjeżdżali go gasić bo niby ugaszone ale za kilka godzin znowu zaczął się tlić.

u mnie na osiedlu jest kilka takich dębów dużych też zabytki pod konserwatora należą. Zrobię fotki któregoś dnia najładniejsze są jesienią

Może uratują pewnie już nad tym pracują
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:50, 28 cze 2019

Do góry
Tomasz_Tomasz napisał(a)
Dzień dobry,

Trawnik z rolki założony rok temu.
Kilka dni temu wyszło coś „takiego” .
Nawodnienie automatyczne 2x w tygodniu.
Zrobiłem oprysk na grzyba.
Dzisiaj zrobiłem również dosiewkę.
Jak i czym można doprowadzić trawnik do normalności?

Dziękuje i pozdrawiam!

Nie odpisywałam do tej pory. Przeczytałam wpisy doradcze więc tak.

Nie wiemy co jest powodem tych plam gdyż są bardzo nie regularne. Nawet w ciemnej wysepce jest wysepka trawy zielonej fotka w górnej prawej stronie.
Czy nawoziles trawnik i kiedy? Na pewno jest w tych miejscach za mało podlewane.
Musisz sprawdzić czy w tych miejscach gleba dobrze nawodniona. Weź szpadla odkryj darń i popatrz na jakiej głębokości jest mokro. Roczny trawnik ma już sporą darń.
Zrobiłeś dosiewki to nie szkodzi wzejdzie albo i nie. Weź jeszcze widły jak masz i nakluwaj ziemię w tych miejscach jepiej będzie woda wsiąkać,

Podlewanie 2x w tygodniu stanowczo za mało przy takich upałach. Proponuje podlewanie co drugi dzień ale dłuższe godzine do półtorej. To wszystko zależy od dysz natryskowych od ich przepustowości.
Też mam automat i mimo wszystko jeszcze w okresie suszy posiłkujemy się ręcznym nawadnianiem.

Co jeszcze zaobserwowałam czy dysze masz zainstalowane od strony paska roślinności z kora? Sprawdź czy przy samych dyszach do 4 m woda dobrze zrasza. Coś mi się wydaje że źle dysze ustawione może coś nie gra.

W moim małym ogródeczku - Dorota 08:59, 28 cze 2019

Do góry
Witam Dorotko

Widzę, że się wyrwalas. Prężną grupa odwiedzających.
U mnie wnuk się urodził i jestem na innych torach. Ogród jednak podlewać trzeba bo upały nie w tej ziemi. Już prawie po różach jeszcze te późniejsze zostaly. Nawet pąki mi przysmarzyło co to będzie to nie klimat dla tych roślin.
Jak zwykle ptaszki skaczą u ciebie. Teraz lilie zaczynaja.

Pozdrawiam
Urwałam się jak z łańcucha i jestem bardzo zadowolona. Widzę, że na takie jednodniowe wypady modę się porywać.
W ubiegłym tygodniu miałam trzy burze, ale od wtorku znów podlewam. U mnie bardzo szybko ziemia wysycha. Duże róże też już mi przekwitły i są poobcinane kwiatostany, ale zaczynają następne. Teraz u mnie pierwsze skrzypce grają lilie.

Gratuluję wnuka, czy on domowy jest? Czy dochodzisz do niego?
U mnie będzie późną jesienią.

Zdjęcia jeszcze od Sylwii

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies