Trawnik na ostatniej focie nie jest wcale taki zły. Widzę że ma trochę cienia i jest zielony to już masz odpowiedź dlaczego w innym miejscu jest żółty.
Jak trawnik się prezentuje zależy od wyboru nasion.
Kiedy zasiany trawnik. Koszenie lepiej częściej a wyżej. Na ostatniej focie trawnik jest wysoki i golisz go za krotko. Za tydzień wróci do normalności.
Nie przejmuj się jakaś trawa obca zawsze się znajdzie, po roku dwóch ci przejdzie i nie będziesz jej widział.
Co rok będzie różnych innych traw przybywało i nie będzie powalający. Trawy się pylą i tak będzie. Przecież nie będziesz co 2 lata zdzierał trawnika i sial na nowo.
To ty tylko będziesz widział ewentualne mankamenty twojego trawnika goście nie mają pojęcia o trawniku więc trzeba podchodzić do tego problemu z umiarem
Od wiosny wertykulacja, nawożenie nawozami wieloskładnikowymi do traw (kwiecień początek druga dawka koniec czerwca) i później nawóz jesienny we wrześniu) podlewać mocno, kosic, przy upalach raczej zrezygnować z częstego koszenia.
Jeszcze jedno sprawdź szpadlem darn czy w miejscach jasnych jest odpiwiednio wilgotna ziemia. Może w tym miejscu jest zbita ziemia nakluj ja widłami na gl 10 cm
ElzbietaFranka zobaczymy jak z tą fasolą, myślałem o winobluszczu. Pełno tego u mojej babci na działce, muszę poczytać jak pobrać sczepki czy coś Dzięki.
malgorzata_szewczyk Dzięki za nazwę i rady Czasami za bardzo upieram się nad wymyślonymi nasadzeniami ale chętnie korzystam z waszych rad, są dla mnie bezcenne
O i właśnie wpadł pomysł. Chciałbym za pergolą z wisterią postawić kratkę na pnącza żeby zasłonić blaszak. Nie wiem czy ma być tylko zielone tło czy coś kwitnącego bo myślę nad nasadzeniami roślinami przy garażu i tujach (takie L, dużą tuje widać resztę muszę dosadzić) żeby zrobić kawałek trawnika i ustawić tam leżaki. Rabatę "francuską" chyba przeniosę.
Co myślicie? Jakie pnącze wybrać? Coś kwitnącego czy zielonego? Słońce będzie tam cały czas + blaszak. Czyli trochę piekło. Bluszcz chyba sobie odpuszczę. Widziałem winorośl pachnąca w ogrodzie botanicznym, fajnie to wyglądało.
Przeglądam i pisze. U nas na szczęście ulew nie było, ale nieraz też tak miałam. Po zrobieniu wewnętrznego drenażu problem zniknął.
Na mazowszu znowu suszę przechodziły jakieś tam deszcze ale to takie kropelkową nie więc sucho nawet bardzo. Co drugi dzień podlewamy bo skwar się leje z nieba. Róże w tym roku były piękne ale krótko był ten szczyt kwitnienia gotują się na słońcu niektóre.
Widzę, że ekipa filmowa była to dobrze będziemy oglądać. Sporo ogrodów z ogrodowiska już filmowano.
Nie wyrabiam w te upały w dzień siedzę w domu bo lepiej po nocnym wietrzeniu. Wieczorem wychodzę ale tną komary.
Mira pogody takiej jakiej sobie zyczysz pozdrswiam
Jak można co 3 tygodnie podsiewać trawnik to nie normalne. Poczytaj o reakcji nawozu na rosliny. A wiesz co to znaczy zasolenie korzenia. Nie długo korzenie twojego trawnika nie będą pobierały ani wody ani nawozów. Będą usychaly przez to twoje 2-3 tygodniowe nawożenie.
Trawnik nawozi się 3 razy w roku kwiecień, czerwiec - nawóz letni i wrzesień - nawóz jesienny. Nawozy wieloskładnikowe.
Widocznie ziemię masz beznadziejna że trawa nie rośnie.
Odpowiedziałam już na temat doradztwa w sprawie wertykulacji dwa wpisy wyżej.
Najpierw wygrab sucha trawę i podlewaj. Przez tydzień półtora popatrz czy nadal trawa schnie. Moim zdaniem dostanie powietrza i będzie dobrze.
Nie napisałeś czy ja nawoziles i kiedy, jeżeli nie to możesz nawieźć nawozem letnim i podlewaj dosyć mocno.
Po pedrakach to raczej żółte kółka zostają. Po ślimakach nie wiem za dużo suszu. A może a mało podlewales i trawa wysycha. Korzenie traw rosna na różnych wysokościach w glebie. Sprawdź odkryj łopata darń czy mokra.
To wszystko
Tak to chwastnice. Pamiętaj o tym, że podłoże pod trawnik z rolki musi być idealne czyste, bo chwastnice też może wyrosnac. Mało tego rozsieje się teraz a wiosna wyrosną nowe siewki.
Jeżeli nie masz trawnika dużo to możesz się skusić na trawnik z rolki.
Jeżeli nie to wycinaj wybieraj chwastnice do skutku i jesienią zasieje nowa trawę np we wrześniu zdążysz skosic, a wiosna już będzie ukorzeniona jak rozsiejesz nawoz w połowie kwietnia na początku maja kosidz i chwastnice jak zaobserwowałes zaczyna wyrastać w połowie czerwca.
Do tego czasu trawnik się zagesci i chwastnice raczej nie będzie miała szans wyrosnac. Nawet jak się jakaś trafi to nie będzie miała możności kwitnienia przy ziemi.
Wertykulację robi się dopiero po dwóch latach. Trawa po dwóch miesiącach nie jest dobrze ukorzeniona. Trzeba trawę wygrabic te źdźbła które uschły i będzie dobrze.
Dzięki
U nas pewnie też tak będzie sierpień-wrzesień.To wszystko zależy od rodziców.
Większe dzieci na chrzcinach ładnie wyglądają fajne foty wychodzą bo już się uśmiechają.
Wiolu przejrzałam spory kawałek twojego watku. Róże piękne masz zapisałam sobie kilka razem ze stronami twojego watku. Teraz będę szukać w necie jak się zachowują. Bo teraz kupuje tylko zdrowe róże aby nie latać że środkami i pryskać.
Oprócz róż masz sporo bylin to dopiero kwitnienie będzie.