Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pamiętajcie o ogrodach

Pamiętajcie o ogrodach

Doranma 16:39, 19 sie 2019

Grzesiu, stresującą końcówkę urlopu masz, a ja początek pracy też z problemami w pracy i w domu, ale musimy trzymać się dobrych myśli, mieć nadzieję. Skoro lekarz powiedział, że będzie dobrze, to będzie dobrze, oni częściej straszą na wyrost, niż pocieszają. Głowy do góry!
anabuko1 16:42, 19 sie 2019

anna_g napisał(a)
Piękne zawilce. Uwielbiam. Grechutę też bardzo lubię

to tak jak i ja.
Grzesiu, musisz być dobrej myśli, że będzie, ba musi być dobrze
ElzbietaFranka 18:46, 19 sie 2019

pestka56 napisał(a)
Aż szkoda, że tak wcześnie odszedł. Wczoraj akurat słuchałam go

Trudno to powiedzieć, ale nie za bardzo przepadam za do Grechutę za wyjątkiem jednej piosenki "Bedziesz moja pania....".

Uwielbiam Ewe Demarczyk, "Grandę Valse Brillante", "Groszki i róże" wykonanie majstersztyk. Będąc jeszcze dzieckiem naśladowałam ja. Głos przepiękny.

Grzegorz to dziwne, że nie możesz się werbeny patagonskiej wyhodować.
To takie proste. Nasiona werbeny trzeba przetrzymać w lodówce czyli stratyfikować ok 2 m-cy potem wysiewamy do gleby bezpośrednio nawet w marcu lub w domu w lutym.
Jeżeli rosną w ogrodzie nie zrywaj ich przed zimą bo one się wysiewają nawet na snieg. Gdzieś w kwietniu tego roku byłam zawiedziona, że werbena się u mnie nie wysiała. A tu za jakiś czas patrzę zielono werbeny od groma. Więc trzeba uważać żeby nie wypielic wiosną.
Jak już się pojawi to błyskawicznie rośnie. Muszę ci powiedzieć, że mnóstwo werbeny usunelam wysiała się wszędzie nawet w trawniku.

Pozdrawiam
greg66 20:16, 19 sie 2019

No pewnie że będzie dobrze tym bardziej że kiedys otarliśmy się o sepsę i wyszła z tego

Elu ja werbenę kupiłem w zeszłym roku, nie ścinałem na zimę, były cztery siewki tylko, teraz nie widze żadnej
Ciężki jest żywot ogrodnika

AnnaMS 21:17, 19 sie 2019

greg66 napisał(a)

Piękny widok, mniam
hankaandrus_44 22:41, 19 sie 2019

Czas traw u Ciebie! Super!
AniazUroczyska 00:05, 20 sie 2019

ElzbietaFranka napisał(a)

Grzegorz to dziwne, że nie możesz się werbeny patagonskiej wyhodować.

Pozdrawiam

Elu, a może dlatego,że werbena lubi odczyn zasadowy, a na leśnych , kwaśnych piaskach nie chce rosnąć?
Ja też w tym roku wysiałam werbenę i nic nie wzeszło. Kupowałam nasiona w torebkach. Takich chyba nie trzeba już stratyfikować?
greg66 21:28, 20 sie 2019

Zamówiłem pare kwiatków zobaczymy co przyjdzie. Sześć jeżówek i dwa kłosowce poquito butter orange i yellow, znalazłem nowe miejsce jutro je będę oczyszczał, bo dziś moja Funia zazdrosna nie dała mi pokopać

gogo 22:06, 20 sie 2019

Taka ilość zawilców robi wrażenie, mam nadzieję, że i u mnie kiedyś będzie taki gąszcz.
Te Twoje trawy śnią mi się po nocach
Grześ, trzymajcie się, będzie dobrze u żony
ElzbietaFranka 23:17, 20 sie 2019

AniazUroczyska napisał(a)

Elu, a może dlatego,że werbena lubi odczyn zasadowy, a na leśnych , kwaśnych piaskach nie chce rosnąć?
Ja też w tym roku wysiałam werbenę i nic nie wzeszło. Kupowałam nasiona w torebkach. Takich chyba nie trzeba już stratyfikować?

Jak to nie - trzeba trzymać w lodówce. A jaka masz pewność że przeszły stratyfikację.