Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Dla odmiany czas na zmiany... 09:55, 02 sie 2012

Do góry
cześć Madziu

Sylwia to takie pomysły ma, że za każdym razem jak tam zaglądam to napatrzeć się nie mogę, niby proste zestawiania, ale takie ze smakiem, przemyślane, ahhh...

projektowanie pytasz, no cóż, narazie na projekcie się tylko zazieleniło

teraz aktualnie siedzę i myślę co na rabatę pod szopę dać

i wymysliłam tak:

glicynie biała
róża pnąca, myslałam o New Dawn,
powojnik Montana van Runbens- tak bliżej do winogrona go "przytulić"
potem- powojnik Huldin-myślałam o połączeniu z różą
przed nimi, jeszcze nie wiem w jakiej kolejności idą:
szałwia omszona rose Queen
lawendę tez bym chciała
przetacznikm kłosowy "Alba", lub pink goblin
o trawach myslałam , ale to już chyba by było za dużo?
aha podoba mi się jeszcze Mikołajek płaskolistny

i myslałm jeszcze o obwódce z bukszpana, może w jakiejś części, potem lawenda, a mejbi żurawki

co o tym myslicie?

nie chciałabym też bez przerwy siedzieć i chwaściorków z tamtąd wyrywać, więc musiałoby to być dość ciasno chyba?

aha , mam jeszcze niezadużego ciska, któego mogę gdzieś tam,

no nie wiem proszę o sugestie

nie wiem czy z tymi roślinami co wymieniłą ta rabata nie będzie za mdła

booszsz ale się rozpisałam, nie wiem czy ktos to wogólę przeczyta, ale licze na Was
Ogród Marty 08:06, 01 sie 2012

Do góry
Martek napisał(a)

Dzięki Sebku ale trawą trzeba się kiedyś zająć, bo jest masakryczna. Sam mniszek i koniczyna -okropność

U mnie za trawnik też muszę się porządnie brać
Piękne kulki a pod nimi jest sławny kuklik czy coś koło tego ???

Dzięki, kuklika nie znam nawet. Nie wiem o którą roślinkę ci chodzi??Jest tam tojeść, żurawki, szałwia, ale te napewno znasz. jest jeszcze ostrokrzew karbowanolistny, ten co ma Danusia, ale coś zzieleniał, może o to Ci chodziło?

O tojeść mi chodziło .
Wszystkiego dobrego jak się nie pomyliłam

Marto- dziękuję. Wprawdzie nie obchodzę imienin, dopiero teraz spojrzałam w kalendarz, ale dziękuję Ci bardzo. To bardzo miłe. Ja też Tobie życzę wszystkiego najlepszego. Życzenia spóźnione, ale szczere. Pozdrawiam
Zielony galimatias 13:11, 31 lip 2012

Do góry
Irenko Przepięknie wygląda ta brunera u Ciebie! nawet ładniejsza niż żurawka bordowa...Ale u mnie będzie raczej z cyklu "Bruner, nie ze mną takie numery!" - cały dzień patelnia - i to na całym ogrodzie....
A ziemia nie należy do najbardziej urodzajnych, więc brunera chyba odpadnie?... : (chociaż niewiele roślin nam się nie przyjmuje (sąsiedzi mówią, że dobrym ludziom rośliny dobrze rosną.... ..

Tereniu Dziękuję za link z trzmielinami Białą już mam w formie kuli i bardzo mi się podoba A z żurawkami pewnie zrobiłaś tak jak ja - CHCIAŁAM mieć ZURAWKI A że były bordowe, to brałam co było Ciekawe co my teraz z nimi zrobimy... Widziałam, że ktoś sadził cytrynowe funkie (chyba miniaturowe) - i nawet mimo sporego kontrastu nieźle to wyglądało! Trawka zielono - bordowa może przebarwiać się na borodowo i będzie ponuro Tereniu..Już chyba lepszy byłby Carex morrowii 'Variegata' :
http://sadzawka.pl/Carex_morrowii_Variegata-Turzyca_japonska_pstra

Tereniu, biały z założenia miał być kolorem dominujacym nawiązującym do białego tarasu, poza tym lubię biel.. Białe rośliny, które wpadły mi w oko to:
* rozchodnik sedum album – bylina płożąca kwitnie na biało od Diany
* płomyk szydlasty "white delight" - śliczny biały gęsty.. a poza tym jest też odmiana różowa i niebieska
* lilie
* hortensje (chociaż Limcia nie jest biała sensu stricte
* ubiorek wieczniezielony - cudnie kwitnąca niziutka krzewinka do 30 cm.. Ślicznie wygląda poprzetykany trawami
* trzmielina Euonymus fortunei 'Emerald Gaiety', moim zdaniem przed żurawki mogłaby być...

Odrobiłam zadanie domowe i podpatrzyłam co się da, robiąc notatki Wnioski:
Inne kolory, które chicałabym mieć to:
1. fiolet - bo lubię lawendę, jeżówki fioletowe, kosaćće syberyjskie mnie urzekły...Podoba mi się szałwia omszona - ślicznie wygląda w zestawieniu z tawułą "Golden Princessbez filoletowy biały też
2. cytrynowa zieleń - bo na jednej stronie ogrodu będzie żywopłot z pęcherznic, mam już tawułki golden princess o podobnej barwie, wierzba mandżurka też ma liście jasnozielone pięknie wygląda przywrotnik ostroklapkowy - nie jest żółty, ale ma taką śliczną jasną zieleń. Cytrynową właśnie...
3. bordowe - bo mam pęcherznicę no i te moje żurawki... , buk purple fontain,
4. róż... - ale ten tylko pojawi się raczej na altanie - Edenrose..

pytanie nr 1.
Czy takie zestawienie kolorów nie wprowadzi chaosu w galimatiasie?....
Te bordowe żurawki giną na razie na rabacie, ale może jeśli brzeg podsypię żwirkiem, wtedy będzie lepiej?... A jeśli nie będzie to fajnie wyglądało, to na obrzeża poszukam co innego, a żurawki posadzę w kępkach pod jakimś drzewkiem w zwartej grupie i już

Pytanie nr 2
Żwirek biały lub granitowy - biały jak taras albo granitowy jak obrzeża rabat - który byłby odpowiedniejszy...? Niezależnie od tego czy żurawki zostaną na obrzeżach czy nie żwirkiem i tak chciałabym podsypać przy obrzeżu, bo jakoś porządniej to wygląda niż kora

Ogród Marty 18:19, 29 lip 2012

Do góry
Marta napisał(a)

Dzięki Sebku ale trawą trzeba się kiedyś zająć, bo jest masakryczna. Sam mniszek i koniczyna -okropność

Dzięki, kuklika nie znam nawet. Nie wiem o którą roślinkę ci chodzi??Jest tam tojeść, żurawki, szałwia, ale te napewno znasz. jest jeszcze ostrokrzew karbowanolistny, ten co ma Danusia, ale coś zzieleniał, może o to Ci chodziło?

O tojeść mi chodziło .
Wszystkiego dobrego jak się nie pomyliłam
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 14:23, 29 lip 2012

Do góry

wiciokrzew

szałwia i rudbekia bylinowa od Finki pięknie kwitną

Marzy mi się Siedlisko.... 23:47, 28 lip 2012

Do góry
To pewnie zachowuje się jak lawenda, szałwia albo inne słoneczne byliny. Wyczytałam, że jak pszczoły już nie przylatują na kwiatki to trzeba ściąć.
Mus zapytać mądrzejszych.
Ania z zielonego wzgórza :-) 23:21, 28 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzisiaj byłam także u Ani

Szałwia jest olśniewającej urody

Witam Cię Aniu, piękny ogród staje się piękniejszy, po raz pierwszy jestem u Ciebie,słów mi brak na wyrażenie zachwytu, jak oglądam wasze ogrody, no to ja jestem w czarnej dziurze.
Aniu jaka nazwa tej pięknej kompaktowej szałwii, może wiesz , piękna, pozdrawiam
Ogród Marty 23:18, 28 lip 2012

Do góry
Martek napisał(a)

Marzy mi się Siedlisko.... 18:37, 27 lip 2012

Do góry
Zakwitł pierwszy mieczyk

szałwia po przycięciu znowu powoli zakwita

Liatrie szaleją, a lawenda wciąż czeka na przycięcie
Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 22:36, 26 lip 2012

Do góry
Pachnie róża i maciejka

Pachną też zioła: melisa, tymianek i szałwia

Ogród zmyślony 17:41, 25 lip 2012

Do góry
Dopiero co tutaj trafiłam, a już nie mogę się doczekać kolejnych zdjęć, masz przepiękny ogród i gratuluję zmian na lepsze Lawenda i szałwia po prostu cudne, o żurawkach już nie wspominając nawet
W cieniu - zacieniona 13:22, 25 lip 2012

Do góry
popcarol napisał(a)

Różowy szał...nadal trwa...
Bogusiu co to jest? Jakaś szałwia?

pozdrawiam!
To jest szałwia trójbarwna...u mnie w tym roku tylko w różnych odcieniach różu.W ubiegłym była jeszcze biała i niebieska.
W cieniu - zacieniona 13:10, 25 lip 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Różowy szał...nadal trwa...
Bogusiu co to jest? Jakaś szałwia?

pozdrawiam!
Marzy mi się Siedlisko.... 13:09, 25 lip 2012

Do góry
Witam Aniu w moim królestwie.Jak miło, że zajrzałaś.
Ja tam u ciebie tak bez śladu przemykam, muszę się poprawić
Kocimiętka pachnie przyjemnie, jak jest szturchana, tak jak lawenda czy szałwia.
U mnie większość to byliny, a one w sezon potrafią się rozrosnąć i to ich zaleta, ale po trzech latach to już w większości busz i trzeba dzielić, żeby trochę okiełznać.
Ale drzewa i krzewy też zaskoczyły mnie swoimi rozmiarami, szczególnie gdy oglądam zdjęcia sprzed tych trzech lat.

Moniko, dziękuję.Tę je uwielbiam, szczegółnie że to te mocno pachnące

Pozdrawiam
Ogród zmyślony 10:16, 22 lip 2012

Do góry
O Rany - myszorku - szacun wielki ! Piękny ogród stworzyłaś! Lawenda i szałwia jest na mojej żelaznej liście I jakie masz cudne anabelki !
Hirutkowy raj:)) 23:38, 20 lip 2012

Do góry
majkel0326 napisał(a)
Krysiu,jakie postępy w budowie! A jak kolorowo u Ciebie się zrobiło Masz piękne mieczyki!

Maja dzisiaj właśnie murarze dobrnęli do stropów jutro zrobię zdjęcia ,dom ładny ,ale jak dla nas troche chyba duży wyszedł oj .. od poniedziałku stropy,póżniej dach i okna i tyle na ten rok.
Kolory na razie tymczasowe zwłaszcza szałwia ,chociaz z zielenią wygląda bardzo ładnie.Mieczyki to z zeszłego roku w tym żadnej cebulki nie kupiłam ,mam ich sporo to takie "mamine" kwiaty ,pozdrawiam
Ogród w Holandii 19:57, 20 lip 2012

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

Konstancjo droga - hm..., może jednak istnieją dzieci doskonałe. Bo jeśli nie..., no w każdym razie bądź ostrożna.. Bo ja to żyję nadzieją, że wszystko co najgorsze to mnie spotyka teraz i potem będzie już tylko lepiej. I na prawdę nie chcę mysleć co będzie , jeśli moja nadzieja po raz kolejny okaże się matką głupich!
Natomiast z rzeczy przyziemnych - to fioletowe to jest szałwia. Ale lawendę tez mam, tylko z drugiej strony A poza tym na zdjęciu wyszło zamazane więc w sumie wszystko jedno chyba.

no to mnie Anna przechwaliła )) ... ostatnio ja miszcz)) od mylenia i przekręcenia nazw zielonych błysnełam botanicznym intelektem nabytym (na ogrodowisku naturalnie )) ) i nie tylko skojarzyłam, że nie ma fioletowej tojeści orszelinowatej !!! a jak fioletowa i podobna to budleja pewnie ... potem na "tszy" kfatki poprawnie nazwałam "tszy" a to już viktoria ponad wszystko ... więc jak dziś durna nie poznałam szałwi to nawet się troszku uspokoiłam ... to ciągle ja znaczy ))

No, no - ale osiągnięcia masz! Ja jeszcze do niedawna w ogóle nie wiedziałam, że istniej takie coś jak tojeść, nie mówiąc o orszelinowatej! Nadal mam z resztą w tej sprawie pewne wątpliwości, bo nazwa co najmniej podejrzana
Ogród w Holandii 19:50, 20 lip 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
Konstancjo droga - hm..., może jednak istnieją dzieci doskonałe. Bo jeśli nie..., no w każdym razie bądź ostrożna.. Bo ja to żyję nadzieją, że wszystko co najgorsze to mnie spotyka teraz i potem będzie już tylko lepiej. I na prawdę nie chcę mysleć co będzie , jeśli moja nadzieja po raz kolejny okaże się matką głupich!
Natomiast z rzeczy przyziemnych - to fioletowe to jest szałwia. Ale lawendę tez mam, tylko z drugiej strony A poza tym na zdjęciu wyszło zamazane więc w sumie wszystko jedno chyba.

no to mnie Anna przechwaliła )) ... ostatnio ja miszcz)) od mylenia i przekręcenia nazw zielonych błysnełam botanicznym intelektem nabytym (na ogrodowisku naturalnie )) ) i nie tylko skojarzyłam, że nie ma fioletowej tojeści orszelinowatej !!! a jak fioletowa i podobna to budleja pewnie ... potem na "tszy" kfatki poprawnie nazwałam "tszy" a to już viktoria ponad wszystko ... więc jak dziś durna nie poznałam szałwi to nawet się troszku uspokoiłam ... to ciągle ja znaczy ))
Ogród w Holandii 19:39, 20 lip 2012

Do góry
Moje poletko 22:40, 19 lip 2012

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
Celinko,piękne liście ma szałwia nowa.Ja dostałam na spotkaniu jakąś odmianę,której liście mają mieć około 20 cm,ale nie mam pojecia co to zaq szałwioa.

Małgosiu,powiem Ci ,że bardzo ładnie tzn.szybko rosną! tworzą zgrabne kępy!i kolor fajny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies