Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Może sielski ogródek? 16:19, 14 paź 2012

Do góry
Bodziszkowy akuratny bardzo, tak, naturalny. Ja też nie wiem w zasadzie jak się robi takie sielskie ogrodowe przestrzenie... Próbowałam onętki posiać - wzeszły 4 sztuki, próbowałam len pod oknem, nie szczędziłam nasion - wyrosły 3 niepozorne łodyżki... Za to mam nadzieje na ładny efekt - szałwia omszona sprawdza się na działce, bardzo się wysiała, rośnie wysoka, pomiędzy nią szczypiorek, liatrie i w czerwcu powinna wyglądać okazale.
A sielskości życzę jak najbardziej : )
Mój ogródek pod Gdańskiem 00:37, 14 paź 2012

Do góry
Monika wczesniej napisała,że sprzedawca ją zapewniał iż ta szałwia jest wieloletnia. Co zrozumiałam że normalnie zimuje u nas w ogrodzie. A Ty Aniu własnie odpowiedziałaś w jaki sposób zimuje
Mój ogródek pod Gdańskiem 23:16, 13 paź 2012

Do góry
No i szałwia szafirowa przezimowała
Mój ogródek pod Gdańskiem 22:57, 13 paź 2012

Do góry
No właśnie Moniko na czas zimy na Teneryfie mieć dom i wracać wiosną, super sprawa Kobea pięknie kwitnie, a szałwia patens niebieska zwana otwarta jest byliną u nas jednoroczną, żeby ja przezimować trzeba przechowywać w pom.+ 5 st., kwitnie od sierpnia do października, stanowisko słoneczne gleba lekka Moniko musisz ją schować na zimę a ja dzisiaj się dowiedziałam , że przyszły do mnie czosnki i krokusy, a siedzę już 2 tydzień w domu, w poniedziałek mus sadzić
Mój ogródek pod Gdańskiem 17:06, 13 paź 2012

Do góry
Wpadłam i ja z rewizytą Masz piękne kwiaty wszystkie.Powojniki i róże przepiękne.
Mam nadzieję,że w przyszłości mój ogród też się tak ukwieci.
Ta szafirowa szałwia jest obłędna, muszę sobie taką zamówić na wiosnę.

Mój ogródek pod Gdańskiem 14:51, 13 paź 2012

Do góry
Witaj Moniiko
Ta szałwia polecona to jednoroczna roślinka ?
Mój ogródek pod Gdańskiem 14:39, 13 paź 2012

Do góry
mirka napisał(a)
A jak z zimowaniem tej niesamowitej szałwi.Jaka to odmiana może wiesz.?Pozdrawiam serdecznie ze spaceru po twoim cudownnym ogrodzie.

Witaj Mirko! Niestety nazwy sprzedawca nie znał jedyny napis na metce to : szałwia ! Jakby była tylko jedna na świecie! Straszne także jak zimuje to się dowiem wiosna nasypię im kory , spróbuje trochę zabezpieczyć i zobaczymy co wyjdzie również pozdrawiam m
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 00:14, 13 paź 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)

To pokażę taki rzut z mojego okna w salonie na ogród w dzisiejszy słoneczny piękny dzień

przecudowny widok, chyba lubisz patrzeć przez okno, bo kto by nie lubił, widząc coś takiego

ta szałwia na pierwszym planie jest śliczna, oby i u mnie tak się rozrosła

Uwielbiamy patrzeć przez okno na nasz ogród do tego stopnia, że jesteśmy gotowi wymienić dwuskrzydłowe okna ze szprosami na jedną taflę witryny, żeby nic nam nie zaburzało tego widoku

Popieram

Ja zamówiłam okna ze szprosami... wpłaciłam zaliczkę... i spotkałam kuzynkę mojego M.... jak się dowiedziała co zrobiłam..to takie pranie mózgu mi zrobiła... że pojechałam i odwołałam zamówienie.....
Co patrzę w okna, to wspominam Agnieszkę ciepło...... uratowała mnie przed kratami
Przystojny Pacal.. i piękna kuchnia
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:03, 12 paź 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)

To pokażę taki rzut z mojego okna w salonie na ogród w dzisiejszy słoneczny piękny dzień

przecudowny widok, chyba lubisz patrzeć przez okno, bo kto by nie lubił, widząc coś takiego

Uwielbiamy patrzeć przez okno na nasz ogród do tego stopnia, że jesteśmy gotowi wymienić dwuskrzydłowe okna ze szprosami na jedną taflę witryny, żeby nic nam nie zaburzało tego widoku

Anitko, widok śliczny wymieniajcie okna. Mi czasem u mnie ściany przeszkadzają.
Kuruj się kochana, dużo dużo zdrówka Ci przesyłam i pozytywnej energii
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 20:01, 12 paź 2012

Do góry
kasik778 napisał(a)

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 19:36, 12 paź 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 19:00, 11 paź 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)
Witaj Olu, miło mi, że zajrzałaś To szałwia omszona. Jedna mała sadzonka z najmniejszego pojemnika, tak mi wybujała, że sama jestem zaskoczona.

A nazwy odmiany nie znasz?
Mam też u siebie szałwię omszoną ale nie jest taka piękne jak ta Twoja.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 18:44, 11 paź 2012

Do góry
Witaj Olu, miło mi, że zajrzałaś To szałwia omszona. Jedna mała sadzonka z najmniejszego pojemnika, tak mi wybujała, że sama jestem zaskoczona.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 18:00, 11 paź 2012

Do góry
Marleno, Diano i Betysiu- bardzo Wam dziękuję. Dziś już trochę lepiej, mniej kaszlę i generalnie nastrój lepszy, bo słonko wyszło i mogłam chociaż przez szybę podziwiać mój jesienny ogród.
Jak M wrócił z pracy, to poprosiłam go o zrobienie kilku zdjęć.
Najpierw rzut oka na gont drewniany altany, specjalnie dla Grembosi Gont drewniany nie jest tak trwały, jak bitumiczny czy ceramiczny, ale taki drewniany, spatynowany i naturalny najbardziej nam się podoba

No i trochę jesiennych impresji

Szałwia nadal obficie kwitnie

Blaski i cienie nowego życia 15:01, 10 paź 2012

Do góry
A dzisiaj wpadłam w szał ogrodowy
Posadziłam rozchodnika okazałego. Będzie w przyszłym roku przed Limelight sobie rósł.....nawet fajnie wygląda przed tym nieładnym zielono-żółtym płotkiem

I szałwię posadziłam w swoim warzywniaku....i przez tą szałwię przekopałam pod wszystkimi krzewami ziemię na zimę i odchwaściłam, a przy okazji kora weszła głębiej w ziemię.....właśnie usiadłam..... po tym kopaniu

Szałwia posadzona w doniczkach i zadołowana-tak robię z ziołami żeby nie rozrosły się zbyt dużo i ogródka nie opanowały-tak zrobiłam z miętą i melisą, szczególnie ta druga mi się rozrastała jak szalona w tym roku, za to mięta ma tak twarde kłącza że jej ruszenie po paru latach byłoby naprawdę kłopotliwe (u kogoś przeczytałam o ograniczaniu ziół w donicach i próbuję tych eksperymentów u siebie)

A to moje okopywanie -niby nie dużo ...6 krzewów....amiesiąc się za to zabierałam i dzisiaj dopiero natchnienia dostałam)

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:07, 09 paź 2012

Do góry
Jesień 2012 u nas na działce

Miskanty Morning Light pięknie się zagęściły

Nie wiadomo skąd na siatce pojawił się winobluszcz skoro już się pojawił, to niech na siatce zostanie muszę tylko pilnować żeby się nie rozpełz )

szałwia jeszcze kwitnie

Ania i róże i cała reszta :) 21:01, 09 paź 2012

Do góry
vita napisał(a)
Karadonna, jak prosiłaś. Reszta na pw.

Cudna ta szałwia
Ania i róże i cała reszta :) 16:55, 09 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Aniu spytaj Kasię- Greglis. Ona ma cudną kocimietkę, taka sztywniejsza i o bardzo długich kwiatostanach. Piękna, ale nie wiem jaka to odmiana.

Zapytam, ale już zamówiłam tamtą
Została jeszcze szałwia do kupienia.
Pójdę z torbami (bo nie wiecie ile wydałam na róże....).

Ania i róże i cała reszta :) 14:20, 09 paź 2012

Do góry
Aniu tę szałwię widac w awatarku gusiarza a tu masz link do zdjęć z kilkunastoma niebieskimi bylinami, które moga różom towarzyszyć, może akurat coś Ci w oko wpadnie. Szałwia caradonna tez tu jest - takie zdjęcie z bodziszkami; pozdrawiam
Ania i róże i cała reszta :) 07:42, 09 paź 2012

Do góry
Monic napisał(a)
Przywrotniki będą tworzyły duże kępy - coś jak głowa tej trzmieliny, a nawet większe. Ja osobiście je uwielbiam i dominują u mnie na obrzeżach rabat. Pomyśl jednak, czy nie za blisko będą miały do innych roślin, czy ich nie zakryją. Na pewno szałwie są niższe.

właśnie szałwia caradonna będzie wyższa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies