Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Urszulla 17:15, 15 gru 2012

To może coś o tych ziołach napiszesz.....ja mam:
miętę i melisę w warzywniku ....ale na koniec sezonu władowałam do doniczek i zadołowałam.
bazylię posiałam i nawet wzeszła ładnie.....jako dekoracja mi służyła
rozmaryn nie wyszedł
czosnek niedźwiedzi posadziłam w maju, ciekawe czy wiosną się pokaże-wspaniały do sałatek i też ma działanie oczyszczające
koper wiadomo......

Mala_Mi 18:13, 15 gru 2012

Ja też coś mam z ziół... miętę, szałwię, tymianek lub oregano..zawsze je mylę
barbara_kraj... 19:02, 15 gru 2012

A ja estragon, lubczyk, miętę, melisę, rozmaryn /w doniczce, bo łatwiej do domu na zimę zabrać/, żywokost - wszystko to byliny
vita 19:52, 15 gru 2012

Rozmaryn też uprawiam w doniczkach, ale zwykle mam problem z jego zimowaniem.
Oprócz tradycyjnych ziół mam też trochę ciekawostek. Z czasem chciałabym te ziółka posadzić blisko siebie, w ogródku ziołowym, teraz mam je wszędzie.
Czosnek niedźwiedzi, powoli zaczyna mi się już siać.

Calaminta

Szałwia lekarska, to w środku nie wiem i agastache

pseudo żeń-szeń ) wszechlek, cała roślina ma ładny pokrój i prawie czarne pędy.

czosnek słoniowy, kwitnie, ale niestety nie zawiązuje nasion.

Mala_Mi 21:26, 15 gru 2012

O kurcze ale nowości dla mnie
aldonaz 22:05, 15 gru 2012

Dla mnie też dużo nowości u Ciebie. Mam także zamiar założyć grządkę z ziołami, ale wiem, że problem z zimowaniem. Rozmaryn właśnie zakwitł w doniczce w mojej sypialni. Napisz coś więcej o tym czosnku słoniowym.
Zeta 17:47, 17 gru 2012

Dla mnie Twój ogród jest jednym z najładniejszych na forum ja studiuje już wasze ogrody od roku.
U Ciebie bardzo bardzo klimatyczne niektóre zakątki nadają się na okładkę magnoli haha niesamowity ogród. Po cichu tam byłam już niejeden raz.
Pszczelarnia 17:51, 17 gru 2012

Vito, a ja w strugach deszczu z zakupami codziennymi w jednej ręce nabyłam donicę w naszym ulubionym jak sądzę typie do ogrodu ziołowego. Zaraz zgram i pokażę (pozwól, że u Ciebie). Jak również wyślę zdjęcia.
Bardzo lubię Twój ogród.
Bo mi się marzą również zioła w donicach w zielniku (pracochłonne) ale nieodzowne.
vita 18:39, 17 gru 2012

aldonaz napisał(a)
Dla mnie też dużo nowości u Ciebie. Mam także zamiar założyć grządkę z ziołami, ale wiem, że problem z zimowaniem. Rozmaryn właśnie zakwitł w doniczce w mojej sypialni. Napisz coś więcej o tym czosnku słoniowym.

Ach te zioła, mam wrażenie, że zawsze w zimie to o nich najpierw zaczynam myśleć.
Czosnek słoniowy jest właściwie w smaku taki sam jak zwyczajny, trochę łagodniejszy, no i ząbki ma kilkakrotnie większe. Początkowo obawiałam się, czy da radę u mnie (ściągnęłam go z Californii, taka się nadarzyła sposobność), ale zimuje już trzeci sezon i ładnie się rozmnaża. Na grządce wygląda jak por.

I kwiatostany ma ciekawe, niestety nie wiąże nasion, ale daje cebulki przybyszowe.

popcorn 18:44, 17 gru 2012

Ładny ten czosnek! pozdrawiam!