Ale fajna rabata,Bardzo ladne hostki.
Mam pytanie co do igliwia .Czy w innych rabatach tez ono może byc ??
Sąsiadka ma sosny przy granicy mojej siatki.I na wiosnę tego tam pełno.Czym się martwiałam.a może nie potrzebnie ?
Ja zawsze je usuwałam Tam rosną horki, róże, byliny..
A może je zostawia ??
Pozdrawiam Elu
Witam Pani Elzbieto Roundup wykorzystałem do zupełnie innej lokalizacji i niemożliwoscią jest pomyłka gdyż miałem go trochę w kubeczku od sąsiada. Do trawnika się z nim nie zbliżałem bo wiedziałem że skutki mogą być oplakane.
Co Pani radzi w zaistniałej sytuacji? Skosić, wygrabić lać wodą i poczekać co się zacznie dziać? Czy przygotowywać się do zakładania od nowa?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
Troch za malo fotek pokazales, ale wedlug mnie jest tam chwastnica to najgorszy chwast i ciezko jej sie pozbyc poza wyrywaniem. Jest rozlozysta zreszta przeczytaj o jej w necie.
Wiec mogly sie znajdowac nasiona w glebie lub w nasionach trawy,. Ale sadze, ze to pierwsze.
Inne chwasty przy czestym koszeniu same sie wytraca.
Chwastnica ma ciemne kwiatostany czesto orzy ziemi ktore sie rozsiewaja i nie da rady ich skosic jedynie trzeba usuwac recznie z korzeniem.
Jest to nie mozliwe aby chwastoks tak wypalil trawnik. Nawet resztki randapu jak gdzies tam byly to tak nie wypala. Niezle pryskasz wszystko raz randapem raz chwastoksem. Pomyliles. Moze srodki i tak ske stalo.
Nie uzywaj randapu w Niemczech wycofany to najgorsza truciz a dla srodowiska.
Musisz czekac teraz kilka tygodni bo randap siedzi w ziemi i moze spalic nastepny zasiew trawy moze nie wzejsc.
Powinienes noz w kosiarce na ostrzyc trawa poszarpa a nie rowno cieta.
Co to znaczy nawoz i regarne ciecie to i sa efekty.
Sprawdź jeszcze. Ph ziemi moze ja trzeba nawiezc wapnem. Jak zbita to rozluzni sje troche koniczyna lubi kwaśna ziemie. To trzeba sprawdzic koniecznie.
Basiu ta kocimietka to groniasta taka jej uroda. Tez tak mialam nie wiem czy pamietasz przenioslam w inne miejsce bo przejsc nie mizna bylo i za duzo trzmielikow w jednym miejscu. Posadzilam po 2 sztuki i tez tak rosnie.
Jak okwitnie to ja zetnij i drugi raz zakwitnie.
Wlasnie Marczynski hodowca zle pokrzyzowal powojnik i wyszlo jest jak widac.
W tym roku mam bardzo dużo kwitnacych margaretek rozsialy sie w calym ogrodzie pieknie wygladaja, konkuruja z orlikami. Mam tez duzo orlikow nie wiem co to bedzie w przyszlym roku nie do ogarniecia te samosiewy.
Jak sie pracowalo w kulturze to wiersze i piosenki sa na zawolanie.
Duzo osob lubi jasmin ja nie należę do nich dla mnie smierdza glowa mnie boli. Mszyce czarne to przeklenstwo mojej mlodosci, u sasiada rosly jasminy wyzsze od stodoly.
Mam fiolki tak wyrosniete, ze siegaja do pol lydki nigdy takie nie byly.
Rozsiane tez po całym ogrodzie a najlepiej im w cieniu.
Korzystaj korzystaj dobrze mu zrobi to nie żadna filozofia tylko trzeba przestrzegać pewnych zasad - wertykulacja, nawożenie, podlewanie i koszenie to wszystko.
Witam
Słowacja piękna a Tatry od południowej bardzo piękne.
Róż teraz nie ruszaj szkoda aby nie kwitły. Zostaw miejsce w oddarnionej glebie. Jak przekwitna zetnij badyle pakowe dosyć mocno i przesadź z dużą bryła korzeniowa.
Róże mają głęboki system korzeniowy albo najlepiej jesienią. Ja tam bym darni nie zrywala przykryla bym folia i na to sypała trawę skoszona, albo bez folii. Jesienią przysypała ziemia.
Piszesz chłopaki mamusia taka młoda i takie chłopaki.
Elu, z tymi montanami to jest roznie, rzeklabym Juz tyle sie napisalam o nich, tyle razy przekonywalam, itp...ze tym razem juz nic nie powiem, niech kazdy sam podejmie decyzje Napisze tylko jedno, tutaj montany rosna tez w gorach, tam zimy sa naprawde srogie, u mnie mlode sadzonki przezyly temperatury do -28 stopni, przezyly rowniez majowe przymrozki...Wiec nie wiem co jest droga do sukcesu, naprawde nie wiem Warszawska Nike, tak, rosnie, ale mysle zeby ja zmienic na inny. Jakos dla mnie nie za bardzo atrakcyjna jest...
A co ty myślałeś, że w ciągu tygodnia będziesz na Allegro sprzedawał bo masz nadmiar?
Nie jest tak źle. Obrywaj zżółknięte liście na bieżąco. Rośliny musza się w nowym środowisku zaaklimatyzować. Niech ta kula chodzi będzie ruch wody przez co się woda dotlenia. Tam masz miętę w doniczce spróbuj uszczyknąć przynajmniej jedną gałązkę i niech pływa sobie po wodzie, zobaczysz, że wypuści korzonki.
Czytam o tych twoich powojnikach. U ciebie jest bardzo ciepło i nie marzną pąki. Polska jest dalej na Wschód i mamy syberyjski klimat.
Może Wrocławskie np. Irenka ma też piękne montany. Zdarzają się u niektórych kwitnienie ale to w zacisznych miejscach.
Też posadziłam u siebie wiosną montanę zobaczymy co z tego wyjdzie posadziłam w zacisznym miejscu ale w cieniu jak urośnie to głowę będzie miał w słońcu. Miałam w tym roku kwitnącą magnolię żółtą i przyszedł na początku maja mróz i wszystko zmroziło nie może się opamiętać ledwo zipie.
O kurcze taka duża toż to kolos. Moje to ok. 1 m wysokości.
na str, 1408 nasz fotkę z powojniki z różą. Piękna ta róża jak pamiętasz Milka nazwę i te powojniki jakie to są.
U nas jeszcze opóźnienie wzrostowe w roślinach.