Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 14:04, 05 cze 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
To co wyczytałam to igliwie dobrze służy kwasolubow. Zresztą Toszka też miesza podłoże pod np hortensje, rododendrony z igliwiem, reszta nie wiem.

No właśnie.. kwaspluby...
Czyli pod horki mogę podrzucać.A a rabaty wybierać.
Bo róże tego raczej nie lubią.
Ptasi gaj 14:00, 05 cze 2019

Do góry
To co wyczytałam to igliwie dobrze służy kwasolubow. Zresztą Toszka też miesza podłoże pod np hortensje, rododendrony z igliwiem, reszta nie wiem.
Ptasi gaj 13:04, 05 cze 2019

Do góry

U nas bardzo gorąco upał. Słoneczne poranki najładniejsze jak rosa wszędzie od trawy oo rośliny.
Ten zakątek jeszcze w zeszłym roku bardzo zaniedbany to jest lewa strona a poniżej prawa. Poranne przebłyski słońca wyglądają ładnie i ten chłód pod drzewami.
Rabata pod sosnami więc dużo igliwia spada. Bardzo lubię tutaj zaglądać, rodki, funkie, swiecznice i tawuły arendsa, cisy, w tym roku posadzilam rudbekie i żurawki. Bluszcz płozy się po ziemi i drzewach dobry efekt

Ale fajna rabata,Bardzo ladne hostki.
Mam pytanie co do igliwia .Czy w innych rabatach tez ono może byc ??
Sąsiadka ma sosny przy granicy mojej siatki.I na wiosnę tego tam pełno.Czym się martwiałam.a może nie potrzebnie ?
Ja zawsze je usuwałam Tam rosną horki, róże, byliny..
A może je zostawia ??
Pozdrawiam Elu
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:04, 05 cze 2019

Do góry

Jest to nie mozliwe aby chwastoks tak wypalil trawnik. Nawet resztki randapu jak gdzies tam byly to tak nie wypala. Niezle pryskasz wszystko raz randapem raz chwastoksem. Pomyliles. Moze srodki i tak ske stalo.

Nie uzywaj randapu w Niemczech wycofany to najgorsza truciz a dla srodowiska.

Musisz czekac teraz kilka tygodni bo randap siedzi w ziemi i moze spalic nastepny zasiew trawy moze nie wzejsc.

Witam Pani Elzbieto Roundup wykorzystałem do zupełnie innej lokalizacji i niemożliwoscią jest pomyłka gdyż miałem go trochę w kubeczku od sąsiada. Do trawnika się z nim nie zbliżałem bo wiedziałem że skutki mogą być oplakane.
Co Pani radzi w zaistniałej sytuacji? Skosić, wygrabić lać wodą i poczekać co się zacznie dziać? Czy przygotowywać się do zakładania od nowa?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 00:25, 05 cze 2019

Do góry
Do damjan

Troch za malo fotek pokazales, ale wedlug mnie jest tam chwastnica to najgorszy chwast i ciezko jej sie pozbyc poza wyrywaniem. Jest rozlozysta zreszta przeczytaj o jej w necie.
Wiec mogly sie znajdowac nasiona w glebie lub w nasionach trawy,. Ale sadze, ze to pierwsze.
Inne chwasty przy czestym koszeniu same sie wytraca.
Chwastnica ma ciemne kwiatostany czesto orzy ziemi ktore sie rozsiewaja i nie da rady ich skosic jedynie trzeba usuwac recznie z korzeniem.

Sprawdz czy to chwastnica.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 00:05, 05 cze 2019

Do góry
Krolik1910 napisał(a)
Plukalem w ubiegłym roku 5 razy po uzyciu plus przelałem także wąż spryskujacy. W tym roku było to pierwsze użycie. A druga sprawa że nawet jak by była jakaś resztka to po pierwszym zbiorniczku powinno się chyba przepłukać. A efekt jest na całej darni. Powiedzcie proszę co teraz można zrobić. Zakładanie od nowa? Czy lać wodą i obserwować? Może inne pomysły?

Jest to nie mozliwe aby chwastoks tak wypalil trawnik. Nawet resztki randapu jak gdzies tam byly to tak nie wypala. Niezle pryskasz wszystko raz randapem raz chwastoksem. Pomyliles. Moze srodki i tak ske stalo.

Nie uzywaj randapu w Niemczech wycofany to najgorsza truciz a dla srodowiska.

Musisz czekac teraz kilka tygodni bo randap siedzi w ziemi i moze spalic nastepny zasiew trawy moze nie wzejsc.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:57, 04 cze 2019

Do góry
B_E_R_E_K napisał(a)
Urszulka 30 lat temu napewno byla tam łąka koszona kosą poniewaz jeszcze nie bylo w polsce kosiarek. Od 20-25lat trawnik koszony jest kosiarką (pamietam pierwsze kosiarki zrobione z silnika od pralki bez zadnego kosza i osłon). Teren jest podmokły a ziemia bardzo tłusta i czarna jak smoła. Trawnik tam nigdy nie był niczym nawożony ani podlewany. Przy drzewach rosną maślaki i borowiki a w niektórych miejscach są dzikie poziomki. W wielu miejscach jest też mech i sporo koniczyny. Po deszczu zawsze jest duuuużo ptaków bo dzdzownice wychodzą na powierzchnie a jest ich tam bardzo dużo. Cały trawnik ma około 2500m2 i jest koszony co dwa tygodnie

Powinienes noz w kosiarce na ostrzyc trawa poszarpa a nie rowno cieta.
Co to znaczy nawoz i regarne ciecie to i sa efekty.

Sprawdź jeszcze. Ph ziemi moze ja trzeba nawiezc wapnem. Jak zbita to rozluzni sje troche koniczyna lubi kwaśna ziemie. To trzeba sprawdzic koniecznie.
Nowoczesny ogród ze skarpami 23:46, 04 cze 2019

Do góry
Co niektorzy zagladaja i kibicuja. Toszka ma duzo do powiedzenia nje kazdy ma pojecie o mieszaniu ziemi co gdzie i w czym posadzic.

Sluchaj Toszki to wyjdziesz dobrze na tym.

Pozdrawiam
Gożdzikowa - wiejski ogród 23:30, 04 cze 2019

Do góry
gobasia napisał(a)

Elu napiszę

Pochwalę się ,że mam już wnuka..a u ciebie już jest?

Czekamy jeszcze.

Gratulacje wiem, ze sie cieszysz.

Basiu ta kocimietka to groniasta taka jej uroda. Tez tak mialam nie wiem czy pamietasz przenioslam w inne miejsce bo przejsc nie mizna bylo i za duzo trzmielikow w jednym miejscu. Posadzilam po 2 sztuki i tez tak rosnie.
Jak okwitnie to ja zetnij i drugi raz zakwitnie.

Wlasnie Marczynski hodowca zle pokrzyzowal powojnik i wyszlo jest jak widac.
Pamiętajcie o ogrodach 23:19, 04 cze 2019

Do góry
W tym roku mam bardzo dużo kwitnacych margaretek rozsialy sie w calym ogrodzie pieknie wygladaja, konkuruja z orlikami. Mam tez duzo orlikow nie wiem co to bedzie w przyszlym roku nie do ogarniecia te samosiewy.

Jak sie pracowalo w kulturze to wiersze i piosenki sa na zawolanie.

Duzo osob lubi jasmin ja nie należę do nich dla mnie smierdza glowa mnie boli. Mszyce czarne to przeklenstwo mojej mlodosci, u sasiada rosly jasminy wyzsze od stodoly.

Mam fiolki tak wyrosniete, ze siegaja do pol lydki nigdy takie nie byly.
Rozsiane tez po całym ogrodzie a najlepiej im w cieniu.

Pozdrawiam
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 21:44, 04 cze 2019

Do góry
Witam
Słowacja piękna a Tatry od południowej bardzo piękne.
Róż teraz nie ruszaj szkoda aby nie kwitły. Zostaw miejsce w oddarnionej glebie. Jak przekwitna zetnij badyle pakowe dosyć mocno i przesadź z dużą bryła korzeniowa.
Róże mają głęboki system korzeniowy albo najlepiej jesienią. Ja tam bym darni nie zrywala przykryla bym folia i na to sypała trawę skoszona, albo bez folii. Jesienią przysypała ziemia.

Piszesz chłopaki mamusia taka młoda i takie chłopaki.

Słowacja cudowna lubimy tam bywać i troszkę już zwiedziliśmy

strasznie mnie korci to przesadzanie żeby już to wszystko było tak jak trzeba ,ale z drugiej strony wiem że jak to teraz zrobię to mogę tego pożałować

Z tą moją młodością to tak nie do końca po prostu tryb wygładzania zmarszczek w telefonie działa i takie piękne zdjęcie wyszło
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:52, 04 cze 2019

Do góry
Basiu u ciebie różne dziwolągi rosną. Coś jest w twojej ziemi, że wszystko pięknie rosną.
Jak tam się wszystko udało wczoraj.

Pozdrawiam

Elu napiszę

Pochwalę się ,że mam już wnuka..a u ciebie już jest?
Ogrod stewardessy 09:39, 04 cze 2019

Do góry
Najważniejsza edukacja i rodzina. Masz taki ogród wypielegnowany, że przez miesiąc możesz nic nie robić.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 09:35, 04 cze 2019

Do góry
Kamcia napisał(a)
Twoj trawnik mnie powalil, Elu .

Ale korzystam z Twoich rad Co so mojego.

Pozdrawiam

Korzystaj korzystaj dobrze mu zrobi to nie żadna filozofia tylko trzeba przestrzegać pewnych zasad - wertykulacja, nawożenie, podlewanie i koszenie to wszystko.
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 07:47, 04 cze 2019

Do góry
Witam
Słowacja piękna a Tatry od południowej bardzo piękne.
Róż teraz nie ruszaj szkoda aby nie kwitły. Zostaw miejsce w oddarnionej glebie. Jak przekwitna zetnij badyle pakowe dosyć mocno i przesadź z dużą bryła korzeniowa.
Róże mają głęboki system korzeniowy albo najlepiej jesienią. Ja tam bym darni nie zrywala przykryla bym folia i na to sypała trawę skoszona, albo bez folii. Jesienią przysypała ziemia.

Piszesz chłopaki mamusia taka młoda i takie chłopaki.
Bawarka 22:58, 03 cze 2019

Do góry
Kasiu witam

Czytam o tych twoich powojnikach. U ciebie jest bardzo ciepło i nie marzną pąki. Polska jest dalej na Wschód i mamy syberyjski klimat.
Może Wrocławskie np. Irenka ma też piękne montany. Zdarzają się u niektórych kwitnienie ale to w zacisznych miejscach.
Też posadziłam u siebie wiosną montanę zobaczymy co z tego wyjdzie posadziłam w zacisznym miejscu ale w cieniu jak urośnie to głowę będzie miał w słońcu. Miałam w tym roku kwitnącą magnolię żółtą i przyszedł na początku maja mróz i wszystko zmroziło nie może się opamiętać ledwo zipie.

Warszawska Nike bardzo ładny niezawodny powojnik.

Pozdrawiam

Elu, z tymi montanami to jest roznie, rzeklabym Juz tyle sie napisalam o nich, tyle razy przekonywalam, itp...ze tym razem juz nic nie powiem, niech kazdy sam podejmie decyzje Napisze tylko jedno, tutaj montany rosna tez w gorach, tam zimy sa naprawde srogie, u mnie mlode sadzonki przezyly temperatury do -28 stopni, przezyly rowniez majowe przymrozki...Wiec nie wiem co jest droga do sukcesu, naprawde nie wiem Warszawska Nike, tak, rosnie, ale mysle zeby ja zmienic na inny. Jakos dla mnie nie za bardzo atrakcyjna jest...
Pamiętajcie o ogrodach 22:27, 03 cze 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
Elu pontederia cordata "blue" czyli jak napisała Danka rozpław sercolistny.

Dziś pompa godzine pochodziła i nagle zieleń znikła, na pierwszym zdjęciu na dole po lewej trochę widac zieleni.

A te roślniki to chyba muszą dłużej dojść do siebie.

Jeżogłówka zaczyna coś wypuszczać, hurrrrra

A co ty myślałeś, że w ciągu tygodnia będziesz na Allegro sprzedawał bo masz nadmiar?
Nie jest tak źle. Obrywaj zżółknięte liście na bieżąco. Rośliny musza się w nowym środowisku zaaklimatyzować. Niech ta kula chodzi będzie ruch wody przez co się woda dotlenia. Tam masz miętę w doniczce spróbuj uszczyknąć przynajmniej jedną gałązkę i niech pływa sobie po wodzie, zobaczysz, że wypuści korzonki.

Na tej drugiej focie co to za roślina.
Gożdzikowa - wiejski ogród 22:10, 03 cze 2019

Do góry
Basiu u ciebie różne dziwolągi rosną. Coś jest w twojej ziemi, że wszystko pięknie rosną.
Jak tam się wszystko udało wczoraj.

Pozdrawiam
Bawarka 21:50, 03 cze 2019

Do góry
Kasiu witam

Czytam o tych twoich powojnikach. U ciebie jest bardzo ciepło i nie marzną pąki. Polska jest dalej na Wschód i mamy syberyjski klimat.
Może Wrocławskie np. Irenka ma też piękne montany. Zdarzają się u niektórych kwitnienie ale to w zacisznych miejscach.
Też posadziłam u siebie wiosną montanę zobaczymy co z tego wyjdzie posadziłam w zacisznym miejscu ale w cieniu jak urośnie to głowę będzie miał w słońcu. Miałam w tym roku kwitnącą magnolię żółtą i przyszedł na początku maja mróz i wszystko zmroziło nie może się opamiętać ledwo zipie.

Warszawska Nike bardzo ładny niezawodny powojnik.

Pozdrawiam
Miłkowo - sezon 2016-2022 21:29, 03 cze 2019

Do góry
Milka napisał(a)

U mnie już 3 rok, mam w sumie 4dobrze, tylko wilgoć i lekki półcień im trzeba
hortensja pnąca prawie w kwieciu, jeszcze na zapach czekam

O kurcze taka duża toż to kolos. Moje to ok. 1 m wysokości.

na str, 1408 nasz fotkę z powojniki z różą. Piękna ta róża jak pamiętasz Milka nazwę i te powojniki jakie to są.
U nas jeszcze opóźnienie wzrostowe w roślinach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies