Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

anpi 10:27, 01 lip 2019

Mi wygląda na to, że te dzwonki wiatr załatwił i już nie miały siły sie podnieść,u mnie tak leży większość ostróżeczek i maków i nawet niektóre krwawniki. Gdzie w poprzednim roku stały sztywno. A ich wysokość,chyba nie jest zbyt dziwnym zjawiskiem? Bo ja to tylko takie wysokie widziałam,chyba że to jakaś inna odmiana. Miałam podobne też wysokie ale białe gdzieś chyba za bardzo wydałam a zostały same niebieskie ale nie tworzą tak dużej kępy i stoją w miarę prosto.
sylwia_slomc... 10:30, 01 lip 2019

Też możliwe. Co do ostróżek ja mam zawsze mieszane uczucia bo w podwórku gdzie osłoniete od wiatrów rozłożyły sie na amen , nawet na chodniku leżą, a tej samej wysokości na dużym ogrodzie gdzie wiatr chula jak chce nadal stoja bez problemu, zgłupieć można normalnie
Anda 15:18, 01 lip 2019

Magara napisał(a)
eh, łąki zazdroszczę i tylko Ty wiesz czemu

a moje dzwonki tak się pokładają:

zdjęcie usunę

maleńkie były w zeszłym roku, teraz z tych dwóch sadzoneczek kępa o wymiarach metr na 50 cm lekką ręką, tyle, że leżą, a zdjęcie robione przed podlewaniem
co z nimi nie tak???

Czy one nie mają przypadkiem za mokro? One są raczej sucholubne. U mnie z lawendą rosną przez przypadek, a tej rabaty prawie nie podlewam.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sylwia_slomc... 16:33, 01 lip 2019

A moje rosną na rabacie poniżej łaki koło dmuchawca i podlałam jak na razie raz i chyba dziś muszę jak niebo nie podleje. Czyli też mają sucho. Moje kepki są mniej więcej po 35-40cm średnicy max - po 3 latach od sadzenia.
ElzbietaFranka 18:16, 01 lip 2019

Coś tym dzwonkiem białym dolega słaba galazka przy samej ziemi, może nie są dobrze przysypane ziemia.
U mnie tak wyglądają kocimiętki, ale to wina panoszących się kotów które ciągle się w niej wylegują.

Mamy z Małgosia te same skojarzenia. Jak chwytam za konewkę bo też trzeba podlać doniczkowe i jakieś tam drobiazgi to przypomina mi się Sylwia jak zasuwacie z wiadrami. Matko ja bym nie wyrobila.

Sylwio i wszystkim życzę deszczu a nie ulew.
sylwia_slomc... 18:42, 01 lip 2019

ElzbietaFranka napisał(a)
Coś tym dzwonkiem białym dolega słaba galazka przy samej ziemi, może nie są dobrze przysypane ziemia.
U mnie tak wyglądają kocimiętki, ale to wina panoszących się kotów które ciągle się w niej wylegują.

Mamy z Małgosia te same skojarzenia. Jak chwytam za konewkę bo też trzeba podlać doniczkowe i jakieś tam drobiazgi to przypomina mi się Sylwia jak zasuwacie z wiadrami. Matko ja bym nie wyrobila.

Sylwio i wszystkim życzę deszczu a nie ulew.

Dzieki Elu allerty dostajemy, niebo od zachodu ciemne, ale ani kropli na razie właśnie dumamy lecieć podlewać czy czekac do jutra, rosliny w południe były zemdlone bardzo, mimo, że podlewamy ile możemy, średnio 4 godziny dziennie codziennie. Deszcz bardzo potrzebny, ale żeby nie utopił....
ElzbietaFranka 19:23, 01 lip 2019

Wy to się tam macie ze skrajności w skrajnosc. U nas jedna skrajnosc - susza. Co z tego chmury wychodzą jak nic z tego nie wynika. Znowu wychodzi

sylwia_slomc... 19:32, 01 lip 2019

ElzbietaFranka napisał(a)
Wy to się tam macie ze skrajności w skrajnosc. U nas jedna skrajnosc - susza. Co z tego chmury wychodzą jak nic z tego nie wynika. Znowu wychodzi

No poprostu ręce opadają teraz się zaniosło, wieje okropnie drzewa w pół gnie, ale trzy krople dosłownie poleciały, tak jedna od drugiej w odległości półtora metra i nic więcej.....patrząc na to jakie wielkie to chyba się cieszę, że nie więcej.....normalnego deszczu mi trzeba, a nie jak kule armatnie.
JoannA 20:30, 01 lip 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

No poprostu ręce opadają teraz się zaniosło, wieje okropnie drzewa w pół gnie, ale trzy krople dosłownie poleciały, tak jedna od drugiej w odległości półtora metra i nic więcej.....patrząc na to jakie wielkie to chyba się cieszę, że nie więcej.....normalnego deszczu mi trzeba, a nie jak kule armatnie.

Takie gęste armatnie i u nas dzisiaj padały. Dosłownie przez 5 minut ale ogród podlało. Sucho tylko pod drzewami.
Mam nadzieję na spokojny deszczyk nocą.
sylwia_slomc... 20:36, 01 lip 2019

JoannA napisał(a)

Takie gęste armatnie i u nas dzisiaj padały. Dosłownie przez 5 minut ale ogród podlało. Sucho tylko pod drzewami.
Mam nadzieję na spokojny deszczyk nocą.

Nawet całą noc takiego spokojnego mi trzeba, dobrze, że już Ci roślinki się napiją, żeby tak moje swoja porcje dostały to by była pełnia szczęścia u mnie, a nie siano