Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Początki 21:26, 20 cze 2012

Do góry
Mille napisał(a)
Ojej, kiedy moja lawenda będzie taka piękna...? U mnie dopiero pączki

To odmiana Hidcote, jedna z większych zdaje się. Ja już kupiłam ją sporą, inaczej też musiałabym długo czekać. Choć muszę przyznać, że lawenda lawendą ale ta szałwia jest obłędna. Niestety poskąpiłam na więcej i jak wróciłam do centrum kolejnego dnia, to już śladu po niej nie było.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 21:17, 20 cze 2012

Do góry
Boćku, zaglądam brak czasu na pisanie...mam nadzieję, że po kleszczu ani śladu ! szałwia obłedna, treszta też
Początki 21:08, 20 cze 2012

Do góry
Lawenda i szałwia nie znalazały jeszcze finalnego miejsca bo nie mogę się zdecydować:

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 20:03, 19 cze 2012

Do góry
Witam Wszystkich miłych Gości odwiedzających mój wątek oj jakby było fajnie tak siąść razem gdzieś w ogródku i pogadać
Postaram się wyczerpująco odpowiedzieć

Magdalena - dzięki za regionalne wsparcie i miłe słowa

Karolinka - masz rację mają o czym gadać, a bukszpan chyba się przyjął, bo wypuścił młode przyrosty to chyba znaczy, że się przyjął ?

Agnes - dzięki, że zaglądasz zakątek to moje wybawienie od zgiełku dnia codziennego

Justi - faktycznie jest zielono i może aż za bardzo wszystko się zlewa, w związku z tym czekam z utęsknieniem na szybki wzrost miskantów oraz rozkwit przede wszystkim hortensji - wszystkie mają pączki, a Anabelka lada dzień rozkwitnie. "Czy to już ostateczna wersja tego zakątka?" - nie )) będą zmiany po całości po zakończeniu budowy posadzony już szkielet zostanie napewno czyli świerki serbskie i thuje, hortensje w narożniku z miskantami raczej też dojdzie również śliwa wiśniowa Nigra wysoko szczepiona, ale powstanie tam kiedyś chyba koło żwirowe z ławeczką lub łezka żwirowa jak w projekcie więc bukszpany zostaną wyciągnięte bardziej na zewnątrz. Na stałe zostanie też reanimowany bukszpan bo drugi raz wykopywać koparką go raczej nie będziemy a cała reszta roślin będzie z całą pewnością przesadzona i skomponowana całkowicie inaczej np. te 50 cisów, które rosną na rabatach pójdzie na ekrany to tak mniejwięcej w skrócie ) mam plany zakupu w przyszłoście wielu nowych roślin m.in. rh róże wiśnie "Umbraculifera" i inne
A na razie jest jak jest jakbym mogła, to bym już organizowała cały ogród )
Kwitnące na czerwono żurawki są cudne liście zielone i potrzebują jakiegoś kontrastu, mi najbardziej podobają się posadzone w grupie, wtedy efekt kwitnących na czerwono kwiatuszków jest lepszy, u mnie rosną w odstępach i to jest do zmiany , co już widzę i wiem no ale tak przecież zdobywa się doświadczenia ) ufff, to się chyba wytłumaczyłam

Bogusiu - bardzo mi miło, że poświęciłaś czas na spacerek jeśli się podoba, to tym bardziej się cieszę, bo przekonuję się, że chyba zmierzam w dobrym kierunku to wybrane przez Ciebie zestawienie powstało już w ubiegłym roku - przesadziłam wiesiołka od razu jak przekwitł, no i dopiero mam efekt ale wiesiołek powinien być z przodu przed szałwią bo okazał się niższy, no chyba, że szałwia wyjątkowo wybujała do góry, bo myślałam, że będzie niższa ) ot kolejne doświadczenie wszystko przede mną wspaniale, że udało Ci się znaleźć przywrotniki na spacerze ja niestety nie trafiłam takiej okazji więc kupiłam sadzonkę za 5 zł i to można powiedzieć cudem Może mi się rozsieje Przesyłam serdeczności

Betysia - witaj w moim skromnym zakątku bardzo mi miło Ciebie gościć, zapraszam na ławeczkę to pogadamy sobie jaki tam ze mnie doświadczony ogrodnik )))) to dopiero drugi sezon, wciąż się uczę totalnie wszystkiego, ale za to z uwagą,ale przede wszystkim pasją wiesz napewno o ogrodzie więcej niż ja a ja jeśli tylko mogę to dzielę się choć tym skromnym kawałkiem wiedzy i dotychczasowego doświadczenia z innymi, w tym również spoza Ogrodowiska
Uwielbiam Twoje klimaty i będę częstym gościem jak tylko czas pozwoli wisteria też mi chodzi po głowie ) Pozdrawiam

Irenko - dzięki za odwiedzinki sianie raz mi wychodzi a raz nie np. nie powiódł mi się wysiew kobei. Zatem, jak ostróżki nie będą się wysiewać, to będą sadzonki i trudno ) nie są drogie, a przynajmniej to pewna metoda pozyskania ostróżek )
Charakterek to ma .... moja córcia ))) a zakątek i kiedyś ogród mam nadzieję, że będzie posiadał wiele przymiotów, w tym i charakter w zasadzie to mam obrazy w głowie a póki co cieszę się tym co mam, bo jest zdecydowanie lepiej niż w 2011 )))) dzisiaj się śmieję z tych pierwszych początków, a kiedyś będę się pewnie śmiała z tego zakątka, jak można było tak to posadzić i oby tak było )) wciąż się rozwijam ) Ściskam Cię serdecznie!

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 22:01, 18 cze 2012

Do góry
Hej Karolciu,
odpiszę u Ciebie bo już muszę znikać
Oto moja szałwia w ubiegłym roku i to w środku lata ))) nie do poznania sadzonki miały po jednym kwiatostanie ) w przyszłym roku Twoje maluchy staną się buszem Pozdrowionka
Ogród w Holandii 21:48, 18 cze 2012

Do góry
Myślę, że szałwia podobnie jak lawenda będzie z różami wyglądać super no i oczywiście przywrotnik do kompletu są szałwie fioletowe, różowe i białe ) u Danusi róże rosnął z bluszczem i Clematisami
p.s. kiedys też jeździłam daaaawne czasy, ale toczek jeszcze mam ))
a tu bukiecik dla Ciebie Pozdrawiam
Boćkowe perypetie ogrodkowe 21:46, 18 cze 2012

Do góry
Bogda napisał(a)
Fajnie ten skalniaczek sie zapowiada, za rok juz będzie pękała w szwach

A biała pelargonia cudna, czy to ta co ma liście takie przykurczone?mialam kiedys taką-cudnie kwitła ale nie przewieszała się tak jak ta pospolitka czerwonka

Fajnieaha, i szałwia pikna tyż

Bogda, dzieki Ta przewiesza sie tak samo jak czerwona, ale faktycznie jest bardziej zwarta anizeli czerwona
Ogród w Holandii 21:42, 18 cze 2012

Do góry
Agatko -jestem za
Szałwia bardzo ładnie wygląda z różami Dzwonki są też idealne Ja lubię jeszcze przy różach bodziszki - jest masa odmian! Fajnie wyglądają też powojniki bylinowe, kiedy płożą się pomiędzy różami. No i oczywiście lawenda
A alchemilla to przywrotnik
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 21:26, 18 cze 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
Witaj! Wpadłam z rewizytą i żałuję, że jakoś wcześniej mi to do głowy nie przyszło, żeby tu zajrzeć. To była niesamowita metamorfoza. Wiem, że na razie tylko kawałek, a reszta to plac budowy, ale ten kawałek zagospodarowany jest piękny. I chyba masz rękę do roślin. Wszystko idzie pięknie, a przecież to tak niedawno było pobojowisko! Zestawienie tej ciemnej szałwii i wiesiołka bardzo odwazne, ale jak dla mnie fantastyczne - takie dwa mocne kolory przyciągają wzrok. Ja tę szałwie to juz od dawna mam na oku bo chcę ją z różowymi różami pożenić. Z tymi najjaśniejszymi, porcelanowymi. A kiedy dom będzie gotowy? Bo wtedy na prawdę się zacznie ogrodowanie

Witam witam serdecznie dziękuję za miłe słowa stworzyliśmy ten zakątek żeby w chwastach nie siedzieć )
Szałwia zachwyciła mnie ogromnie chcę jeszcze dokupić białą, a jest również różowa Myślę, że szałwia podobnie jak lawenda będzie z różami wyglądać super no i oczywiście przywrotnik do kompletu ach... chyba się rozmarzyłam już widzę to zestawienie A dom nie wiem kiedy będzie gotowy mam nadzieję, że w miarę szybko, bo faktycznie wtedy będzie można już poważnie zabrać się za ogród
Na okrągło:) 17:02, 18 cze 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)
no to do kompletu może jakiś bluszczyk? albo nie, szałwia albo.... ekran z cisa... ) oj chyba ta temperatura mi na głowę pada

Taaaaaaa, bluszczyki u mnie roooooooosną , że okiełznać się nie da
Ekran z cisa na tych kilku centymetrach brzmi dumnie
Ale może bylinami faktycznie jakimiś?
Na okrągło:) 16:59, 18 cze 2012

Do góry
no to do kompletu może jakiś bluszczyk? albo nie, szałwia albo.... ekran z cisa... ) oj chyba ta temperatura mi na głowę pada
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 10:03, 18 cze 2012

Do góry
ell napisał(a)
Kasia ma wyjątkowo porządnych budowlańców.
Piękna biała ostróżka. U mnie tak jak u Gabrysi nie chcą się same wysiewać. Kompozycja szałwi z wiesiołkiem -rewelacja. Jeśli pozwolisz to skopiuję, bo mam jedno i drugie, ale daleko od siebie.

Cześć Elunia no w zasadzie to różnie jest z tymi budowlańcami trochę rozjeździli mi koparką w ubiegłym roku, szczególnie rabatę pod sosnami w tym roku również koparką przenosiliśmy bukszpana od sąsiadków, który poddawany jest regeneracji i chyba w tym miejscu pozostanie na zawsze, bo nawet trudno w dwie osoby go było przekręcić ) generalnie wielkich szkód nie poczynili, może dlatego, że ten kącik jest najdalej od domu, a teraz jest jeszcze płotek. Roboty fundamentowe zakończone, więc koparka narazie nie będzie potrzebna, a materiały będą składowane całkiem w innym miejscu, więc w sumie powinno być ok

Co do ostróżki - szczerze mówiąc, bardzo mnie zaskoczyła, że jest taka wysoka i ładna )) nie będę jej ścinać tylko poczekam na zawiązanie nasion i postaram się zebrać w porę
Co do szałwii i wiesiołka - nawet nie musisz pytać, kopiuj co chcesz ) też rosły od siebie daleko, ale w tamtym roku przesadziłam wiesiołka (jak przekwitł) do szałwii, tylko w tej kompozycji nie przewidziałam jednej rzeczy: że szałwia przerośnie wiesiołka )) zatem od frontu wiesiołka w ogóle nie widać, bo jest za szałwią - miał stanowić wyższe piętro ))) trzeba podejść bliżej do rabaty żeby go zobaczyć ) dodam jeszcze, że w szałwii rosną w środku dwa cisy ) szałwia miała stanowić obrzeże i wypełniacz w przestrzeniach między cisami )..........
Pozdrowionka )
Mój kawałek raju 00:46, 18 cze 2012

Do góry
Szałwia omączona srebrzysta też bardzo mi się podoba
kwitnie fasola na grządce i pnąca Jaś 2 rodzaje niziutkich dzwonków gazanie znalazły miejsce po narcyzach
Ania z zielonego wzgórza :-) 22:48, 17 cze 2012

Do góry
Ach Aniu dziękuję, rzeczywiście chyba szałwia to mi się udała ale u Ciebie za to WSZYSTKO jest obłędne
Ania z zielonego wzgórza :-) 22:36, 17 cze 2012

Do góry
Aniu, ta szałwia jest obłędna !!!!
Ogród Leny. 21:54, 17 cze 2012

Do góry
Biała szałwia obłędna , chyba też się na taka skuszę. Tojeść też jest w sferze moich marzeń a Twoja jest cudna Lenko.
Zielony ... ogród 20:23, 17 cze 2012

Do góry
Oto oryginalny kolor bodziszków

pierwsza róża

szałwia

macierzanka

kocimiętka

a na deser cukinia

Zielony ... ogród 18:28, 17 cze 2012

Do góry
Zapomniałam!...wysiana biała i różowa odętka, i naparstnice wschodzą w plastikowych pojemnikach Kwitnie szałwia, kocimiętka, macierzanka i pierwsza róża
Boćkowe perypetie ogrodkowe 10:39, 17 cze 2012

Do góry
Fajnie ten skalniaczek sie zapowiada, za rok juz będzie pękała w szwach

A biała pelargonia cudna, czy to ta co ma liście takie przykurczone?mialam kiedys taką-cudnie kwitła ale nie przewieszała się tak jak ta pospolitka czerwonka

Fajnieaha, i szałwia pikna tyż
Ania z zielonego wzgórza :-) 01:59, 17 cze 2012

Do góry
Moja szałwia właśnie się też pokłada. Tak samo zrobię, a nawet myśle że jak teraz przekwitnie - zetnę do zera.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies