Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:52, 06 cze 2014

Do góry
Ohh Irenka zna szczegóły Afrykarium i to jeszcze tajne... teraz to dopiero się zaciekawiłem bo kibicuje tej inwestycji od początku
Ogród w skali mikro cz.II 16:49, 06 cze 2014

Do góry
Ojj jestem ciekawy jakie będę wasze wrażenia
Ja nie wiedziałem czy zacząć się śmiać, czy uciekać gdzieś w krzaki
A te ogrody pokazowe... ahhh 'czelsi' powinno się uczyć
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 16:45, 06 cze 2014

Do góry
Wróciłem właśnie z imprezy, która nazywana hucznie Wystawą Kwiatów przeszła według mnie do historii 3 lata temu kiedy to organizatorzy wprowadzili opłaty nawet za wstęp na kiermasz. Tym procederem zniszczyli coś co zawsze było udane, a próby reanimacji imprezy 2 rok z rzędu są totalną porażką.
Na wstępie zostałem poinformowany, że nie można zaparkować blisko terenu ystawy, bo scena na koncert się rozkłada i trzeba jechać na parking 2 km dalej obok stadionu.
Później dwa kilometry spacerkiem do wystawy i co..... gdzie te 30 ogrodów pokazowych nie wiedziałem czy buchnąć śmiechem czy w ogóle zawrócić. Jeden ogród pokazowy to jak okazało się wystawka pewnego pomarańczowego marketu na O. Druga z kolei to piękne róże owinięte gustownym czarnym streczem.
Na terenie kiermasz tak na prawde tylko kilku wystawców ratowało sytuacje bo ogólnie to jakiś żart. Praktycznie zero wyboru... traw jak na lekarstwo, z bylinami troszke lepiej...
Wstyd nawet aparat wyciągnąć Po raz kolejny nie kupiłem tego co jest mi potrzebne i zaczynam wątpić czy w ogóle uda się u mnie coś kupić.
Dobrze, że mam przynajmniej jedną dobrą szkółke w okolicy.
Zniesmaczony całym wyjazdem ide kosić trawnik
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:04, 06 cze 2014

Do góry
Marto jak wiadomo odmian żurawek troszke mam i moge sobie wybrzydzać co mi się podoba bardziej a co mniej w przypadku Obsidian po prostu nie zachwyca mnie swoją urodą, ale nie można zarzucić jej zdrowotności i możliwości rośnięcia na patelni, nie ma z nią żadnych problemów. Citronell miałem raz i mi wypadła, ale to wszystko zależy jaką sadzonke kupimy... moja była troszke wybiedzona i nie ruszyła po zimie, ale widziałem w wielu ogrodach, że radzą sobie dobrze, mimo to u mnie jest już skreślona i raczej już jej nie kupie... jest sporo żółtych odmian, które o wiele lepiej rosną
Mnie z 6 Ice Dance zostały tylko 2... ale znowu ją zakupie bo podoba mi się, a dlaczego zgniła to nie wiem... sadzonki musiały być już zniszczone jak kupiłem
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:12, 06 cze 2014

Do góry
Agato na rabate dojdzie jeszcze troszke trawek, przy kostce po całości fioletowe i ciemne żurawki, a w fragmencik za żywopłocikiem z bukszpanu trzmielina w dywaniku
Na łubudu jeszcze troszke będzie trzeba poczekać... sesje trzeba zaliczyć

Marto tyle jest żurawek, że każdy wybierze coś odpowiedniego dla siebie, ja za Citronell i Obsidian nie przepadam
Trawki na rabacie to Carex Evergold ta jaśniejsza i ciemniejsza Ice Dance, kolorki różne dlatego bo częśc trzeba wywalić i wymienić, nie wiadomo dlaczego zgniły... podobno lubią wode Na zmiany jeszcze trzeba troszke poczekać, ale prawie wszystko już zaplanowane.
Ogród Sylwii od początku cz.II 11:06, 06 cze 2014

Do góry
No w końcu te stożki, ja to od zimy na nie czekam fotki, fotki, fotki.
Teraz to smaka narobiłaś. Aparat, rękawice i łopata obowiązkowo a w szczególności bez tego pierwszego nie odchodź od kawy.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:34, 06 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Obwieszczenie jednak robie średnio wielkie łubudu ze skalniakiem... szczegóły później

Ciekawa jestem tego łubudu
Kolorowy ogród na piasku 23:59, 05 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Podczytuje sobie po cichu wątek od dość dawna i jestem zachwycony Twoimi rabatami. Cienista z hostami rozłożyła mnie na łopatki... coś pięknego.
Liliowce z rozchodnikami to jedno z moich ulubionych połączeń. Zaznaczam i będę śledził teraz na bieżąco

Łukaszu, to tak wzajemnie się podglądamy Ja też cichaczem czasem do Ciebie zaglądam. Cieszy mnie to, że są młodzi ludzie o tak "przyziemnych" zainteresowaniach i działający z takimi efektami jak Twoje
Dziękuję i zapraszam
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:53, 05 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)
To jak zaczną śmigać po różnaecznikach i innych roślinach Calypso w ruch, a najlepiej latarka do ręki i w nocy zbierać z krzewów. Ja w ten sposób wytępiłem chyba z 50 robali i później już nie zauważyłem ich na różanecznikach. Myśle, że warto się poświęcić, chcociaż sąsiedzi dziwnie przez okna spoglądali
jak znalazłam te imago to zastanawiałam się ile im czasu potrzeba na zmianę, apotem znalazłam te prawie przemienione i myślę że lada dzień trzeba calypso użyć. Z latarka czołówką też chodziłam, myślę że moich sąsiadów już nic nie zdziwi. A może i nawet podczytują to co piszę więc może są przygotowani na moje wygłupy
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:45, 05 cze 2014

Do góry
Obwieszczenie jednak robie średnio wielkie łubudu ze skalniakiem... szczegóły później
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:43, 05 cze 2014

Do góry
To jak zaczną śmigać po różnaecznikach i innych roślinach Calypso w ruch, a najlepiej latarka do ręki i w nocy zbierać z krzewów. Ja w ten sposób wytępiłem chyba z 50 robali i później już nie zauważyłem ich na różanecznikach. Myśle, że warto się poświęcić, chcociaż sąsiedzi dziwnie przez okna spoglądali
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:38, 05 cze 2014

Do góry
Jagodo dziękuje bardzo buksiki będą mi się najbardziej podobały w przyszłym roku jak wszystkie równo się zazielenią nowymi przysrostami bo w tym roku tak w plamki troszke
Trawnik tó również nie jest moja dobra strona i dąże do tgo aby mieć go jak najmniej. Jak będę mógł mieć w przyszłości właśny ogród to trawnik będzie tylko delikatną dekoracją za dużo przy nim pracy.

Marto bardzo dizękuje.
Jeżeli chodzi o zastępstwo dla Obsidian to bardzo łana jest też Kira Black Beauty, ale też cięzko ją dostać. Na słońce nadaję się również Creole Night, Cajun Fire o takich diabelskich kolorach
Citronella tylko i wyłączeni do cienia, będzie sobie dobrze radzić. Ładna jest również Solar Power lub Solar Eclipse, ewentualnie Delta Dawn o dużych liściach i ciekawym czerwonawym wybarwieniu po środku liści.
Jak chcesz jakieś konkretne kolory to pisz

Agnieszko witam i bardzo mi miło Z Zapamiętywaniem nie ma tak źle, jak się ciągle je ogląda u siebie i powtarza się odmiany spacerując po ogrodzie to samo w głowie zostaje
Pozdrawiam i zapraszam.

Kasiu ja te, które rosnąć nie chcą zawsze przesadzam i z tymi odmianami też się tak stanie, z chęcią zobacze jak twoje rosną

Ewo dziękuje, rojniczkek ładny, ale to zarazem ich minus zakwitają i rozetka z której wyszedł kwiat zamiera mimo to nie przeszkadza mi to i bardzo je lubie.
Lilie - Lilium 20:11, 05 cze 2014

Do góry
Miałaś na liliach poskrzypke liliową, która zostawiła gratisy na dolnej stronie liści, wylęgają się z niej właśnie larwy, które zjadają Ci liście. Ja na poskrzypke nie stosuje chemii, zbieram ręcznie, ale najlepiej zapobiegać już wcześniej i zbierać dorosłe poskrzypki.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 19:50, 05 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Wiesz co myśle patrząc na zdjęcia że przynajmniej za dwa lata stwierdzisz, że masz za dużo trawnika i powstanie drugie mniejsze koło ... o ile nie szybciej

No nie strasz hahahahaha
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:35, 05 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Kasiu spokojnie przecież żurawki to i tak jedne z najmniej chorowitych roślin.
Moja Fire chef i Autumn Lives też na słonku, ale brzydko rosną

Powiem Ci, że ja właściwie z nimi kłopotu nie mam...obfocę Fire i Ci pokażę, bo Autumn mam pomieszane z innym na skarpie i nie rzucają się w oczy.
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:37, 05 cze 2014

Do góry
Karola - wiedziałam, że mnie zrozumiesz... MY pokrewne dusze..
Magda - wszystkie kwiaty są OK ale jakoś lubię wesoło... a te ciemne to trzeba wypatrywać.. mało widoczne. I Boziuuuuu co ja pisałam zbereźnego, żę sie zrobiło seksualnie.. aż sie chyba sama cofnę i popatrzę co znów strzeliłam ....
Agata - wiedziałam w jaki rejon Polski się przeprowadzić... podświadomie czułam.. że nie przeprowadzam sie na drugi koniec z powodu chłopa tylko z powodu ogrodu co ma powstać za lat 25 To sie nazywa intuicja
Tusiala - u nas Polarisa nie ma... szukaj na necie..tu masz dostępne.. tylko odbiór osobisty.. zobacz co jest koło ciebie http://www.rododendrony.com.pl/kontakt.php

Anna_g - kurde co ja takeigo napisałam??? Że zaraz zwał, myśli kosmate.. chyba muszę zacząć czytać po raz drugi co pisze. Aż sie faktycznie cofnę ... u siebie.... i poczytam co ja takiego napisałam...

Luki - ja jak idę do sklepu i coś che kupić to może metek z ceną nie być.. od razu wybiorę najdroższe Liliowce odpuszczam, bo już nigdzie mi sie nie zmieszczą... ale oglądać mogę

Jarzmianki są bardzo fotogeniczne, ale w realu.. już mnie nei zachwycają tak bardzo.. ani ciemne, ani jasne.. a może rosna w miejscu które je nie eksponuje jak należy??

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:05, 05 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)

Z tego będę zadowolony tak w pełni dopiero w przyszłym roku jak wszystko się wyrówna i będa wszystkie rośliny

Luki, super to wygląda i jeszcze takie fajne ujęcie z góry. Wszystko szybko się rozrośnie i będzie piękny dywan.
U mnie w trawie też robią się żółte placki, które do tego nie rosną, trawa jakaś karłowata w tych plackach... Trawnik to nie moja domena... coś sobie z nim nie radzę.
Żurawka - Heuchera 00:08, 05 cze 2014

Do góry
Najbardziej czerwona odmiana jaką do tej pory miałem okazje mieć u siebie to Rio. Wszystkie nowe liście są mocno czerwone. Starsze robią się pomarańczowe, daje to świetny efekt. Czerwona jest też odmiana Fire Alarm, ale nie polecam, w większości zachowuje się jako jednoroczna
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 00:05, 05 cze 2014

Do góry
Marzenko jęzeli to rdza to plamy są prawie czarne i liście od tego mocno nie zasychają. Moje też mają czasem brązowe plamy i zasychją te liście. Zrobie jutro zbliżenie co rdzą nie jest, bo na takie 'zardzewiałe' będzie trzbea poczekać bo na szczęście u siebie takich nie mam.

Iwonko witam i dziękuje za miłe słowa. Zapraszam

Nikita ja również pozdrawiam i uciekam spąc bo mózg mi się już przegrzewa
Postawić trawkę nad i... 22:39, 04 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)
No skrzynki roślin, a tu z fotkami jak z wodą na pustyni

...gorzej... czasu nie mam na robienie fot a jak już mam to...pada....
...dzisiaj zrobiłam kilka fotek komórką i są tak fatalne że nie nadają się na forum...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies