Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Tusiala 08:22, 05 cze 2014

Też się zachwyciłam rabatą ze stożkami a na warzywniak nie masz co narzekać
Nie mogę nigdzie u siebie dostać (choć u mnie w ogóle mało co jest żurawki Obsidian. Może mógłbyś polecić jakąś inną odmianę, na słońce? A i z Citronellą też mam problem, ogrodnik próbowałam mi dać inną żółciótką i teraz nie wiem brać, czy nie brać. Ona ma być do cienia.
Napia 09:19, 05 cze 2014

Łukaszu, jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego ogrodu, żurawek (są boskie!), liliowców i host! Oraz imponującej wiedzy! Zastanawiam się, jak to możliwe, że zapamiętujesz wszystkie odmiany i jeszcze potrafisz je rozpoznawać ze zdjęć! Będę zaglądać do Twojego ogrodu Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia
Kindzia 10:35, 05 cze 2014

Luki napisał(a)
Kasiu spokojnie przecież żurawki to i tak jedne z najmniej chorowitych roślin.
Moja Fire chef i Autumn Lives też na słonku, ale brzydko rosną

Powiem Ci, że ja właściwie z nimi kłopotu nie mam...obfocę Fire i Ci pokażę, bo Autumn mam pomieszane z innym na skarpie i nie rzucają się w oczy.
Nallar 19:00, 05 cze 2014

Łukasz zobacz, prawda że piękny? to za pomoc w identyfikacji żurawek.
Luki 22:38, 05 cze 2014

Jagodo dziękuje bardzo buksiki będą mi się najbardziej podobały w przyszłym roku jak wszystkie równo się zazielenią nowymi przysrostami bo w tym roku tak w plamki troszke
Trawnik tó również nie jest moja dobra strona i dąże do tgo aby mieć go jak najmniej. Jak będę mógł mieć w przyszłości właśny ogród to trawnik będzie tylko delikatną dekoracją za dużo przy nim pracy.

Marto bardzo dizękuje.
Jeżeli chodzi o zastępstwo dla Obsidian to bardzo łana jest też Kira Black Beauty, ale też cięzko ją dostać. Na słońce nadaję się również Creole Night, Cajun Fire o takich diabelskich kolorach
Citronella tylko i wyłączeni do cienia, będzie sobie dobrze radzić. Ładna jest również Solar Power lub Solar Eclipse, ewentualnie Delta Dawn o dużych liściach i ciekawym czerwonawym wybarwieniu po środku liści.
Jak chcesz jakieś konkretne kolory to pisz

Agnieszko witam i bardzo mi miło Z Zapamiętywaniem nie ma tak źle, jak się ciągle je ogląda u siebie i powtarza się odmiany spacerując po ogrodzie to samo w głowie zostaje
Pozdrawiam i zapraszam.

Kasiu ja te, które rosnąć nie chcą zawsze przesadzam i z tymi odmianami też się tak stanie, z chęcią zobacze jak twoje rosną

Ewo dziękuje, rojniczkek ładny, ale to zarazem ich minus zakwitają i rozetka z której wyszedł kwiat zamiera mimo to nie przeszkadza mi to i bardzo je lubie.
Luki 22:45, 05 cze 2014

Obwieszczenie jednak robie średnio wielkie łubudu ze skalniakiem... szczegóły później
Agania 09:33, 06 cze 2014

Ładnie Ci wyszła ta rabata

Co ty tutaj jeszcze chcesz posadzić?

Ja też eksoerymentuję z warzywnikiem, po raz pierwszy, mój do twojego to na razie bidula jest
Agania 09:34, 06 cze 2014

Luki napisał(a)
Obwieszczenie jednak robie średnio wielkie łubudu ze skalniakiem... szczegóły później

Ciekawa jestem tego łubudu
Tusiala 10:11, 06 cze 2014

Łukaszu dziękuję za "zamienniki". Są śliczne ale jednak Danusi typy wyjątkowe Zapisałam siebie na kartce i jeszcze o nie popytam mojego ogrodnika. Może chociaż te by miał. On ma ich tak mało
Będę pisała zachęcona Twoimi słowami
A jeszcze chciałam zapytać o te trawki wśród bukszpanów. Czy to jedna odmiana? Bo na zdjęciach wydają się różne po przez kolor - kilka zielonych, kilka spopielałych i brązowych.
"Łubudu" - też jestem ciekawa
Luki 11:12, 06 cze 2014

Agato na rabate dojdzie jeszcze troszke trawek, przy kostce po całości fioletowe i ciemne żurawki, a w fragmencik za żywopłocikiem z bukszpanu trzmielina w dywaniku
Na łubudu jeszcze troszke będzie trzeba poczekać... sesje trzeba zaliczyć

Marto tyle jest żurawek, że każdy wybierze coś odpowiedniego dla siebie, ja za Citronell i Obsidian nie przepadam
Trawki na rabacie to Carex Evergold ta jaśniejsza i ciemniejsza Ice Dance, kolorki różne dlatego bo częśc trzeba wywalić i wymienić, nie wiadomo dlaczego zgniły... podobno lubią wode Na zmiany jeszcze trzeba troszke poczekać, ale prawie wszystko już zaplanowane.