Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Uporządkowanie rabaty 11:14, 27 lut 2012

Do góry
Witam serdecznie.

Od jakiegoś czasu podczytuję to forum i zachwycam się Waszymi ogrodami.
Sama od 3 lat próbuję zakładać swój ogród, z różnym skutkiem. W zeszłym roku sadziłam dużo roślin i myślałam, że będzie ok, niestety efekt nie jest zadowalający. Poddaję się i bardzo poproszę o poradę.

Mam do uporządkowania tył ogrodu. Na załączonym rysunku jest to co jest teraz. Ponieważ z tyłu za moją działką ma być droga i jakieś domy (teraz jest pole), więc chcę dosadzić tam 2 duże drzewa jako zasłonę.

Proszę o podpowiedź co z tej rabaty wyrzucić, co dosadzić, jakie drzewa tam by pasowały ? Trochę jestem podłamana i mam ochotę wyrzucić stamtąd wszystko, ale może da się to jakoś poukładać ładnie ? Do dyspozycji mam jeszcze takie rośliny, które ew. mogę tu przesadzić:

- sporo żurawek Marmelade i purpurowych
- kilka odmian host
- jaśminowiec wonny o pełnych kwiatach,
- żywotniki zachodnie "Teddy" - około 20 szt
- Pęcherznicę Dart's Gold
- forsycję o żółto nakrapianych liściach chyba "Kumson"
- 2 krzewuszki o ciemnych liściach i różowych kwiatach
- 3 krzewuszki większe chyba Bristol Ruby
- trzmielinę 'Emerald'n Gold'
- dużo mieczyków ciemnoróżowych i purpurowych
- 7 krzaków róży rabatowej White Rose
- 2 sztuki żywotnika małego takiego okrągłego o żółtych igłach, chyba Golden Tuffet
- bukszpan - mała kulka
- szałwia rabatowa o fioletowych kwiatach
- szałwia taka zwykła pachnąca o srebrnych liściach
- kilka krzaków lawendy
- 3 małe krzaczki piwonii
- małe drzewko Pigwy o liściach takich omszonych białawych od spodu
- kocimiętka - 3 krzaczki

I mogę oczywiście coś dokupić

Bardzo proszę o wszelkie rady
Początkująca ogrodniczka i jej milion pytań i rozterek..... :-) 20:28, 26 lut 2012

Do góry
Nie wiem czy coś będzie widoczne ale jak bardziej powiększę to jest nieczytelne. Jakby co to podaję lonk do obrazka wtedy można go powiększyć http://i274.photobucket.com/albums/jj260/ngel_01/ogr.jpg

i po kolei
1,2,3 myślę że to jasne- podjazd na razie jest bez kostki ale już istnieje i spełnia swoją funkcję
4. Planowana rabatka- ale to będzie jedna z ostatnich- na razie rosnie tam świerk srebrny i sosna himalajska. Rosła jeszcze jodła koerańska ale z niewiadomego mi powodu zaczeła umierać- przesadziłam ją w inne miejsce ale szansa, że ja uratuję jest niestety minimalna
5. To okrągła rabatka- rośnie tam klonik japoński "aurea", kiścień, bereberys czerwony, kilka rodzajów trzmielin i sadzę tam niecierpki bo świetnie rosną w tym miejscu.
6. taras ze schodami- na tym tarasie stoją donice z powojnikami, jedną różą pnącą. Planuję jeszcze postawić tam donicę z hortensją bo nie wierzę, żeby hortensja udała się u mnie wieć będzie sezonowo wynoszona na taras a zimę spędzi na tyłach garażu- mam tam pomieszczenie gospodarcze gdzie jest zawsze powyżej zera.
7. Skarpa- czego tam nie ma? Wszelkie rozchodniki, jałowce płożące, irgi, wierzby japońskie, kosówki, pięciorniki, goździki, floksy,szałwia omszona, kocimiętka, jaśminki, trzmieliny,sosenka, jodła balsamiczna, macierzanka w dużej ilości (najszybciej zarasta). lawenda itd. A na szczycie skarpy mam kącik ziołowy gdzie rosły: mięta, melisa, tymianek, oregano, rozmaryn, szałwia i dużo lawendy.
8.Rabatka iglaczkowo- wrzosowa. Są tam : jałowiec blue arrow i jakiś cyprysik- też o takim wąskim pokroju, kilka azalii japonskich, jałowce płożące, hebe (ciekawe czy przeżyło zimę?), wrzosy, wrzośce (jeden właśnie kwitnie! ), kalocefalus (na razie zimuje w domu- był cudną ozdoba stołu wigilijnego), thuje (te okrągłe), modrzewnica i dabecja
9. Planowany plac zabaw- czyli piaskownica (teraz stoi na środku ogródka ale wiatr ją poniszczył) i huśtawka, którą też kiedyś kupię
10. Rabatka na której na razie rośnie tylko sosna czarna, pigwowiec, dwie róże pnące i tyle- więc niewiele jak widać
11. Planowana rabatka, która będzie centralnym i najlepiej widocznym z domu punktem ogródka- na razie rośnie tam jodła kalifornijska "compacta" i dookoła niej powstanie okrągła rabatka- ale ciągle myślę jak ją skomponowac bo ona musi być taka na tip- top
12. Planowane miejsce na ognisko- tzn teraz też tam palimy ogniska ale docelowo my być wybrukowane (lub inaczej utwardzone) i mają tam stać mebelki na stałe (a nie przynoszone z tarasu)
13. Planowana rabatka- tzn cześciowo już jest- u góry jest rabatka różana a niżej rabatka iglaczkowo- azaliowa. Poniżej rośnie kilka roślin- tamaryszek, berberys, tawułka ale ta rabatka jest w fazie tworzenia.
14, to coś szumnie nazywamy "boiskiem" jest to po prostu kawałek równego terenu, ktory służy do grania w badmintona czy piłkę
15. ten długi prostokąt to "plantacja" borówki amerykanskiej
16. to miedza na której niedługo zamieszka 20 krzaczków malin
17. Planowany domek narzędziowy (ma zasłonić studnię w której zbieramy wodę z dachu)

Aha- na samym dole działki jak widac jest sporo drzew - to są właśnie drzewa owocowe

Uff jak ktoś przebrnął to gratuluję Problem jeszcze z ogródkiem jest taki, że wzdłuż ogrodzenia (tam gdzie borówki) biegną dreny od oczyszczalni więc nie moge tam sadzić nic co się głęboko korzeni Aha od północy są posadzone thuje "aerospicata" i kilka "aurescnes" (przepraszam jeśli przekręciłam nazwy). I więcej nie mam raczej w planach bo od wschodu nie mogę ze względu na dreny a od zachodu nie ma sensu bo sąsiedzi mają posadzone piekne thuje tuż za płotem.
I tak w skrócie wygląda mój ogród- czy coś się zmieni w planach? Nie wiem- ta koncepcja, która jest powstała na bazie tego co już jest, co lubimy (dużo owocków, ogniska i sport), tego jak "chodzimy" po ogródku- stąd taki a nie inny pomysł na przebieg ścieżek i tego co potrzebujemy (dodatkowy domek narzędziowy). Mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie rozszyfrować cokolwiek na tym obrazku i zrozumieć z opisu mojego
Początkująca ogrodniczka i jej milion pytań i rozterek..... :-) 20:27, 24 lut 2012

Do góry
witaj Zuza . widzę że nie próżnujesz i od razu chcesz wiedzieć wszystko . no dobra :

1- do róż żeby nie plewić kup sobie wg. uznania ze dwa gatunki . podaję do wyboru moje typy : szałwia . lawenda i najbardziej zadarniająca kocimiętka . dobrze wygląda przetacznik kłosowy( ale to nie pokrywa )
można też dać róże okrywowe ....ale czy to nie za dużo . przelicz ilość róż i zobacz czy nie będzie przeładowania .
- róże tniemy jak się zrobi ciepło ...teraz jeszcze mogą być przymrozki w marcu . tnij gdzieś ok. 15 marca . wtedy wypuszczą już jakieś pąki i będziesz widziała gdzie trzeba ciąć , ja tnę dopiero jak są już pąki liściowe

2- wrzosy w zasadzie już możesz jak mieszkasz na zachodzie ( podaj nam gdzie mieszkasz , to ułatwi doradzanie ). jak w górach to jeszcze poczekaj ze dwa tyg.

3 -z młodymi drzewkami nic nie rób . ewent . brzoskwinię jak masz to opryskaj miedzianem na kędzierzawość . innym jedynie możesz pnie pomalować wapnem .

4 - maliny -nie randapuj miejsca . przykryj już folią . trawa zdechnie za dwa- trzy tygodnie i możesz sadzić. maliny nie są wymagające . jak masz kompost to użyj do sadzenia . sadź w rzędach żebyś mogła obkosić

5 Z lawendą podobnie jak z resztą . zależy gdzie mieszkasz - po odkryciu musisz ją obciachać jak wrzosy

6-- kocimiętkę trzeba obciąć . podobnie jak lawendę .

7 -- poziomki potrzebują ciepłej ziemi . w kwietniu posadź jak będzie ciepły

8-- do clematisów podsadź co ci się żywnie podoba ...tylko kolor kwiatów dopasuj na wypadek gdyby razem zakwitły . ja mam tawułkę . ale może być brunera wielkolistna , hosty . fiolki rogate może być tez barwinek ( tylko się bardzo rozrasta ). fajnie pasuje żółta trzmielina lawenda bodziszki co ci pasuję do reszty kompozycji a co nie ma większego systemu korzeniowego niż powojnik
Ogród pełen motyli...... 17:58, 16 lut 2012

Do góry

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za odwiedziny.

Taka sobie zwykła szałwia.......
Rajski ogród Ani 19:53, 15 lut 2012

Do góry
Dobrze, że mam przed oczami piękną różę od Bożenki, bo za oknem cały dzień podało... Chciało mi się śniegu, to go mam. Rano z trudem wyjechałam na główną drogę, która była bardzo śliska, a po powrocie do domu musiałam auto postawić na podjeździe u sąsiadki ( jej córka odśnieżyła ) i wziąć się za łopatę i odtańczyć z nią taniec żeby podjechać pod garaż trochę się zmęczyłam Jutro ma być nie lepiej , zobaczymy...
Na poprawę humor mam całe Ogrodowisko kwiatów, a Danusia pokazuje takie cudeńka wiosenne, że same oczy do nich się śmieją
Szałwia lekarska, chyba jej jeszcze nie pokazywałam

ogrodoweimpresjejolki 21:39, 10 lut 2012

Do góry
A własnie, zioła Zamierzam wydzielić ziołowy zakątek z mojego warzywniaka. I dodatkowo ujarzmić melisę i miętę sadząc je w duże donice. W tym towarzystwie znajdzie sie też (mam w planach) czosnek niedźwiedzi, rozmaryn, szałwia, tymianek, majeranek, bazylia ...
W cieniu - zacieniona 20:02, 10 lut 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
U mnie w donicach na tarasie był bardzo wysoki, szałwia mi zginęła trójbarwna te nasionka piwonii moga być drzewiastej, ale podobnież trzeba je lekko zgnieść przed wsadzeniem, chciałam podac strone z ta piwonią ale nie mogę znaleźć tyle tego u mnie jest

Aniu,już wsadzone ,nie będę zaglądać.Poczekam.
W cieniu - zacieniona 17:40, 10 lut 2012

Do góry
U mnie w donicach na tarasie był bardzo wysoki, szałwia mi zginęła trójbarwna te nasionka piwonii moga być drzewiastej, ale podobnież trzeba je lekko zgnieść przed wsadzeniem, chciałam podac strone z ta piwonią ale nie mogę znaleźć tyle tego u mnie jest
W cieniu - zacieniona 17:21, 10 lut 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
no właśnie posadziłam tytonie, a one takie wysokie porosły i pozasłaniały inne rośliny, fakt pachniały, ale ładnie to w całości nie wyglądało, tak samo aksamitki piękny kolor miały ecru, ale porosły zamiast niskich wzniosłe i tak było z innymi nasadzeniami, cynie mi zagłuszyły dzwonki irlandzkie miałam chyba tylko ze 3 mizeroty a u ant_re ładnie rosły, teraz już nie będę szalała, niech zakwitnie to co jest to starczy

Tytoń posieję - ale do donic,nie wyrosły takie olbrzymy i chodziłam z nimi po całej działeczce.Także zagości u mnie ponownie szałwia trójbarwna -wysieję malutko -wydaje mi się,że się rozsiała-widziałam jesienią małe wschody,ale dla pewności wysieję nasiona.Milin też -puszczę go na pień aronii.Wysiałam nasionka -od Ciebie-tej białej piwonii,ale na razie cisza.
To nasiona moje,zebrane przeze mnie.Zastanawiam się jeszcze nad wysianiem złocienia dużego -gdzieś mi uciekł i małych dalii -tez do doniczek [ślimaki je lubią].
Moje roślinki 11:08, 09 lut 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Witaj Maju, kolorowo i kwitnąco u Ciebie. Mi też spodobał się zielony i fioletowy mieczyk. Ale najbardziej zafascynowała mnie ta szałwia (chyba, że to coś innego - świeża ze mnie ogrodniczka) U mnie nie kwitła tak ładnie. A cóż Ty jej robisz, że u Ciebie jest taka bujna?

Przepiękna.
Moje roślinki 15:31, 07 lut 2012

Do góry
Szałwia przepiękna!
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 23:53, 02 lut 2012

Do góry
Kazimiera Woźniak u nas na Facebooku

Pięciopłatkowe kwiaty i ozdobne liście
z nasturcją kochamy ogród oczywiście!
Zaś samopoczucie szałwia nam poprawi
na pewno gdy jadło jej zielem doprawisz.

ell napisał(a)

Moje roślinki 18:40, 30 sty 2012

Do góry
Witam! To rzeczywiście szałwia Nie robię przy niej praktycznie nic,poza obcinaniem uschniętych gałązek.Mam jeszcze różową szałwię,obie rosną u mnie już trzy lata.I muszę powiedzieć,że to jedne z ulubionych roślin pszczół,bąków i motyli.Kiedy moja szałwia kwitnie są ich ta niej całe roje.
Moje roślinki 18:24, 30 sty 2012

Do góry
Witaj Maju, kolorowo i kwitnąco u Ciebie. Mi też spodobał się zielony i fioletowy mieczyk. Ale najbardziej zafascynowała mnie ta szałwia (chyba, że to coś innego - świeża ze mnie ogrodniczka) U mnie nie kwitła tak ładnie. A cóż Ty jej robisz, że u Ciebie jest taka bujna?

Mój ogród to moje szczęście. 20:00, 27 sty 2012

Do góry
1. AGASTACHE MIĘTA MEKSYKAŃSKA 0,3G MIESZANKA
2. ASTER ALPEJSKI 0,5G MIESZANKA
3. BARWINEK 0,2G RÓŻOWY
4. CHABER CESARSKI,MIESZANKA 0,5G
5. CZYŚCIEC WEŁNISTY 0,1G RÓŻOWY
6. DZIEWANNA FIOLETOWA 0,1G MIESZANKA
7. DZIEWANNA OMĄCZONA 0,1G ŻÓŁTY
8. DZWONECZNIK SZEROKOLISTNY 0,3G NIEBIESKI
9. FASOLNIK EGIPSKI-WSPIĘGA 2G RÓŻOWY
10. FIRLETKA CHALCEDOŃSKA 1G SZKARŁATNY
11. FIRLETKA SMÓŁKA 0,3G RÓŻOWY
12. FIRLETKA WIEŃCOWA 0,2G CZERWONY
13. KOCIMIĘTKA 0,2G NIEBIESKI
14. KRWAWNIK POSPOLITY, MIESZANKA 0,3G MIESZANKA
15. KRWAWNIK WIĄZÓWKOWATY 0,3G ŻÓŁTY
16. KUKLIK 0,3G CZERWONY
17. KUKURYDZA OZDOBNA, MIESZANKA 10G MIESZANKA
18. LEN TRWAŁY 1G NIEBIESKI
19. LEN WIELKOKWIATOWY 0,5G CZERWONY
20. ŁUBIN TRWAŁY RUSSEL 2G MIESZANKA
21. MACIERZANKA, RÓŻOWA 0,2G RÓŻOWY
22. MALWA CHATERS, BIAŁA 1G ŻÓŁTY
23. MALWA CZARNA 1G PURPUROWO-CZARNA
24. MIECHUNKA 0,5G POMARAŃCZOWY
25. MIKOŁAJEK ALPEJSKI 0,1G NIEBIESKI
26. NAPARSTNICA TRWAŁA 1G+0,2G MIESZANKA
27. ORLIK CRIMSON STAR 1G CZERWONO-BIAŁY
28. OSTRÓŻKA TRWAŁA MAGIC FOUNTAIN MIESZ.
29. RĄCZNIK, CZERWONY 3G CZERWONY
30. RUDBEKIA DWUBARWNA MAINE FREUDE 1G+0,2G ŻÓŁTO-BRĄZOWA
31. SŁONECZNIK OZD.EVENING SUN 2G BRĄZOWO-CZERWONY
32. SZAŁWIA OMĄCZONA, NIEBIESKA 0,2G NIEBIESKI
33. SZARŁAT WYSOKI 2G CIEMNOCZERWONY
34. SZCZEĆ, RÓŻOWY 0,8G RÓŻOWY
35. WIECZORNIK DAMSKI 1G RÓŻOWY
36. WILCZOMLECZ BIAŁOBRZEGI 0,3G BIAŁY
37. RODZYNEK BRAZYLIJSKI 0,2G
38. HYZOP LEKARSKI 0,5G

Nie mogłem się powstrzymać i zrobiłem zakupy w sklepie internetowym teraz tylko czekać wiosny i siać siać siać!!!
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:10, 27 sty 2012

Do góry
Magnolio - dzięki! Jesteś niezawodna jeśli chodzi o projektowanie !!!
Skala rysunku 1:100. Z szałwią nie mam dobrych doświadczeń - tak jak u Gosi, rosła źle obok pięknej kocimiętki. Może za mokro jej było - teraz jest tam odwodnienie. No i szałwia wydaje mi się za niska.
Z hortensjami super pomysł - dokładnie tak zrobię!

Ekran z cisa nie bardzo wysoki - tak ok.60 - 80cm max. Za tymi katalpami jest trochę miejsca Za tym ekranem jest ta "odgradzana" część ogrodu (przy donicy, którą projektowałyśmy wcześniej odgrodzeniem są serby).

No właśnie też mi się wydawało, że trzmielina pomiędzy te wszystkie roślinki to będzie pstrokacizna, ale nie pomyślałam nawet o żurawce jako roślinie zadarniającej, ze względu na cenę (a będzie tam potrzeba duuuużo sadzonek) i jeszcze warunki - żurawki nie mogą mieć za mokro, tak samo wrzośce, więc szukałam czegoś mało wymagającego i nie pstrokatego. Padło na runiankę. To zły pomysł Magnolio? Zaproponowana przez Ciebie trzmielina Minimus też mi się podoba .

Magnolio, napisałaś:
"Nie wiem czy nie boisz się odejść od stosowania rzędów. Ja bym się nie bała. W nowoczesnych ogrodach mogą być rzędy,symetria, ale też odejście od symetrii, dodanie plam, czy grup, ale w przemyślany sposób. Za to wolałabym ograniczać ilość gatunków w zestawieniach- dla mnie tu jest o 1 gatunek o wyraźnej formie za dużo."
Nie boję się odejść od rzędów - nawet bym chciała, tylko nie umiem rozmieścić roślin ładnymi plamami. No i nie rozumiem który gatunek o wyraźnej formie jest za dużo - z istniejących, czy planowanych? Jeśli z istniejących, to najchętniej pozbyłabym się stamtąd thuj Danica.
Ogród w parkowym stylu 19:05, 18 sty 2012

Do góry
Agnieszka - a gdzie mi tam do ogrodu botanicznego .U mnie to jest taka zbieranina różnych roślin :

Czasami się zastanawiam, czy już powinna iść na jakiś roślinny odwyk, czy jeszcze trochę poczekać

Elfik szałwia muszkatołowa ma ładne i liście i kwiaty. Rośnie duża w sprzyjających warunkach
może mieć do dwóch metrów wysokości .
Mam jeszcze o białych kwiatach, ale nie mogę zdjęć odszukać .

Ewa - no widzisz przecież ,że u mnie to jest zbieranina . Jak widzę jakąś roślinę, której nie mam
to zaraz kombinuję jak ją zdobyć Normalne to chyba nie jest, ale pocieszam się tym ,że ideałów nie ma na tym świecie i dla maniaków miejsce się znajdzie

Złocienie

Ogród zapachów u Jasi 19:03, 06 sty 2012

Do góry
Witaj Eluniu, miły dzisiaj mamy dzień
To szafirowe to była szałwia ( 1 egz. )
Pozdrawiam cieplutko Jasia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies