Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogrodomania Oli 18:36, 10 lis 2011

Do góry
Kochani, poradżcie. Chciałabym obsadzić obrzeże scieżki do domu ( to oczywiście plany na wczesną wiosnę). A, że mam bzika na punktcie niebieskich i fioletowych kwiatów to nie wiem co wybrać.
I oto jest pytanie: szałwia omszona czy lawenda?
Malwesowe początki 21:03, 05 lis 2011

Do góry
Ślicznie dziękuję za te inspiracje! Wersja w dwiema ławeczkami bardzo mi się podoba.
Ewa - jeśli chodzi o nasłonecznienie tej strony to jest baaaardzo słonecznie bo to jest południe. W zasadzie od rana do nocy jest tam mocno naświetlone - to drzewko musiałoby być calkiem solidne, żeby te cieniolubne roślinki czuły się tam dobrze.

Jeśli chodzi o zioła - to głównie bazylia, mięta, lawenda, melisa, tymianek, szałwia

Kurczę.....zasiałyście we mnie "niepokój" bo ta wersja ławeczkowa super tylko wtedy gdzie ten kompostownik postawić?

Danusiu - nad pnączem jeszcze się pozastanawiam

Pozdrawiam - Malwes (Gosia)
Zielony ... ogród 11:02, 05 lis 2011

Do góry
Dzisiaj mam parę zakupionych roślinek do posadzenia, to szałwia omszona fioletowo-różowa 3 szt, dzwonek skupiony fioletowy 3 szt, macierzanka i kocimiętka. Pomyślę też gdzie przesadzić jeden świerk srebrny i może te wielkie derenie od strony asfaltu. Miałam pewien plan co do nich. Chciałam zaplatać im gałązki tak by po kilki latach był to pień złożony ze splątanych gałązek i z reszty górnych przyrostów formować kulę jak korona drzewa. Wyszłoby takie miniaturowe drzewko. Są już na tyle wysokie, że mogłabym już zacząć to robić.
U Kasi w ogrodzie ... 14:45, 04 lis 2011

Do góry
Ciągle omawiamy metamorficzną rabatę
Stan z maja po przeróbkach ogrodowych.

Cytat z Danusi:
Na tej rabacie rosną dość chaotycznie następujące rośliny:

tawuła "Golden Princesse", berberys "Red Chief", szałwia omszona, trzmielina "Sunspot". Tam gdzie jest moja Kropka po prawej rośnie trzmielina Emerald Gaiety. Wysiały się też maki jasnofioletowe. Mamy zamiar z Kasią dosadzić jeszcze trzmieliny w wolne miejsca i ciąć poziomo, aby powstała niska platforma o różnych kolorach. Wiosną przycięto wszystkie krzewy równo z ziemią.
Ogródkowe perypetie:) 12:46, 04 lis 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Abiko, ma za ciężką ziemię. Wymień mu na lekki piach z kompostem. Dużo nie trzeba, bo to cebulowa roślina. Ja bym w obrębie warzywnika nie wprowadzała kul, bo będzie zbyt ozdobnie. Ale tu mogę nie mieć racji. Można papryczkami podsadzić ale to pracochłonna zabawa..... . Melisa z bukszpanu wyzierająca dobrze będzie się prezentować, szałwia purpurowa też - wszystko lubi słońce i niezbyt mokro.
hmm a może tam posadzić zioła, mam szałwię, melisę, mięte, ale na razie są w donicach.
Ogródkowe perypetie:) 12:34, 04 lis 2011

Do góry
Abiko, ma za ciężką ziemię. Wymień mu na lekki piach z kompostem. Dużo nie trzeba, bo to cebulowa roślina. Ja bym w obrębie warzywnika nie wprowadzała kul, bo będzie zbyt ozdobnie. Ale tu mogę nie mieć racji. Można papryczkami podsadzić ale to pracochłonna zabawa..... . Melisa z bukszpanu wyzierająca dobrze będzie się prezentować, szałwia purpurowa też - wszystko lubi słońce i niezbyt mokro.
Amatorskie rozmnażanie roślin w ogrodzie 22:56, 28 paź 2011

Do góry
Sylwia - według mnie to ta najzwyklejsza
SZAŁWIA OMSZONA MERLEAU BLUE
Ogród Marty 20:40, 18 paź 2011

Do góry
Witam! U mnie mimo przymrozków kwitnie jeszcze róża

lawenda

i szałwia
Rajski ogród Ani 20:38, 12 paź 2011

Do góry
an_tre napisał(a)

Koleuski wysadziłam do doniczek -już ukorzenione.
Szałwia przekwitła,ale niebieskiej nie mam.
A tak w ogóle, to u Ciebie bajecznie kolorowo.

Bogusiu jeszcze mogę zebrać nasiona z niebieskiej zanim wyrzucę, reflektujesz?

Bardzo chętnie,mogę przygarnąć.
U mnie miały być różne -ale wyszły dwa odcienie różu i białe.
Rajski ogród Ani 20:35, 12 paź 2011

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)

Bogusiu jeszcze mogę zebrać nasiona z niebieskiej zanim wyrzucę, reflektujesz?
Rajski ogród Ani 20:29, 12 paź 2011

Do góry
Mój kawałek raju 23:28, 11 paź 2011

Do góry
Joku to szałwia omszona a ta różowa to lobelia

Elu dzieci maja zdolna mamę

Sebku nie przesadzaj
W cieniu - zacieniona 21:28, 11 paź 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
Już wróciłam, za dużo nie narobiłam bo padało 2dni, musiałam kosić bez kosza i potem to grabić, pozbierałam pigwę i 3 skrzynki gruszki, jutro robota od rana, dzisiaj jestem zbyt zmęczona. Mam Bogusiu weigelę o czerwonych liściach jest najniższa z wszystkich weigelek Szkoda tej szałwii już bidula na kompoście, a jeszcze taka ładna

U nas też deszczowo i zimno.
Z gruszkami jest dużo pracy,tyle obierania.Ja dzisiaj obierałam jabłka i szarlotka już w piekarniku -na razie tylko pachnie jabłuszkami.
A szałwia miała swój czas na kwitnienie i już go wykorzystała,nasionka zebrałam.
Ogród zapachów u Jasi 19:15, 10 paź 2011

Do góry
To jest szałwia okręgowa (Salvia verticillata), kwitnie bardzo długo, po pierszym kwitnieniu przycinam całą roślinę, szybko się odnawia i znowu kwitnie.
Pozdrawiam
Ogród zmyślony 11:41, 08 paź 2011

Do góry
fajnie przebarwiły się trawki przy wrzosach

miskant może jeszcze zdąży zakwitnąć

a szałwia ciągle się nie poddaje
Mój ogród - co dalej? 13:41, 06 paź 2011

Do góry

Szczerze powiedziawszy trochę jestem rozczarowana moją szałwią omszoną. Wcześniej miałam inną, nie wiem jak się nazywała, ale miała ładniejsze liście. Szałwia omszona zawsze przyciagała mój wzrok na stronach ogrodniczych magazynów. Moja ma brzydkie liście i dość nędżne kwiatostany. Rośnie u mnie co prawda pierwszy rok.....Jak myślicie? Dać jej szansę, czy na kwarantannę za płot wysłać??

Czytałam gdzieś u Danusi, że klonów palmowych się nie tnie. Moj jest dość rzadki, chciałabym go zagęścić? Co powinnam zrobić
W cieniu - zacieniona 20:32, 04 paź 2011

Do góry
Szałwia trójbarwna rozsiewa nasionka,poczekam do wiosny,moż e wykiełkują?
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 18:42, 04 paź 2011

Do góry
Rozplenica, werbena patagońska i szałwia omączona (Salvia farinacea) te niebieskie kwiatostany - to szałwia jednoroczna.

Jej zdjęcia tutaj
Zakątek Olgi 19:18, 01 paź 2011

Do góry

kwitnące bukiety

róży zamontowałam pergolkę
szałwia się bardzo zagęściła, a jak ładnie pachnie
Ogród - moje hobby. 06:54, 29 wrz 2011

Do góry
Dziekuję za miłe przyjęcie, cieszę się, że tu trafiłam.
Korzeń to stara 50 letnia jabłoń, odwrócony do góry nogami

korzeni mam jeszcze kilka, to korzeń sosny

W ogrodzie mam wszystkiego po trochę, ale przede wszystkim kocham jednoroczne

a w szczególności osteospermum

Sama hoduję wszystkie sadzonki jednorocznych i dlatego stać mnie na duże ilości. Czerwona plama na wcześniejszym zdjęciu to szałwia.
Z tegorocznych nowości warzywnych: pomidory do góry nogami. Nie ma chwastów, nie groźny im turkuć, owocowały doskonale całe lato, rosną także na balkonie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies