To osobiste fotki z osobistego ogrodu na printeresta prawie nie zaglądam.
Mam taki zapie,...... Ze nie starcza czasu. Ledwo się wyrabiam.
eM twierdzi że w domu nie ma dużo pracy. Chodziłam po domu z telefonem mam opcje kroków zrobiłam w samym domu 4500 kroków. A gdzie wyjścia poza dom.
U nas była potężna ulewa przez 15 minut lało nie do opisania ściana prosto padającego deszczu. Teraz słonko świeci.
Basiu pewnie już po wycieczce. Kujawy też piękny region Polski.
Ciechocinek, Toruń, Bydgoszcz Inowrocław byłam, ale jeszcze raz bym chętnie pojechała.
Chciałabym w tym roku pojechać na kilka dni na Roztocze podobno nie zapomniane wrażenia. Czy mi się uda?
Widzisz jednak te wielkie markety mają ładne odmiany zamawiający nie kupuje byle czego a dostawcą nie może sobie pozwolić na sprzedanie byle czego więc się starają. Towar cebulkowy to miliony.
Nie ma lepszej przyjemnosci niz spedzanie czasu na wolnym wybiegu czyli na polaci swojego ogrodu. W milczeniu wsluchujac sie w glos natury wlasnie ptakow.
W sobote przeszlam sie przy tujach tam dopiero rajwach ptaki skrzeczaly pelno gniazd w tujach zostalam potraktowana jak intruz zaczely latac nad moja glowa. Jak tu podcinac.
Zajaca mialam przez kilka lat na dzialce cos mu od zeszlego roku nie pasuje.
A moze rzeczywiscie za gleboko posadzilas bo irysy swoje korze maja prawie na wierzchu moje przynajmnjej tak maja. Widac ze niebieski irys bedzie kwitl bo mam takie same tylko kepy o srednicy 60 cm.
Po przekwitnieciu je rozsadze. Ladnie wygladaja tylko szkoda, ze tak krotko kwitna.
To, że w Doniczce kwitl to nie dziwi. Wszystko sztucznie pedzone aby sprzedac.
Teraz narod napala sie na hortensjami ogrodowymi fiolety, roze, czerwienie cala gama kolorow. Tydzien czasu i po hortce. Codziennie kilka samolotow do Polski z Holandii przylatuje z roslinami. Tam hodowane na roznych substratach pedzone sztucznie aby sprzedac, jeden sezon i do widzenia.
Syn pracuje na Okeciu to wie co sie dzieje. Tirami tez przywoza do hurtowni.
Trawy mokrej nie koszę kosiarką, dzisiaj jak wróciłam do domu znowu padało i tak w kółko ... Trawa nie jest duża tylko słaba bo rośnie w cieniu i dlatego pod ciężarem wody się położyła w kilku miejscach.
Masz ladny trawnik. U mnie 2 maja taki nie byl u nas dopiero od zeszlej srody pada z przerwami bylo bardzo sucho.
Na 2 focie po lewej stronie masz. Piekne zielone kepki co to jest czy to nie przytacznik. Stipka tez ladna czy to przezimowana?
A ty wiesz, ze nie znosilam kiedys funkii w zeszlym roku mi cos odbilo i kupuje gdzie sie da. Funkia jest dekoracyjna
Aniu tez tak mialam po posadzeniu dopiero zakwitly w 3 sezonie jest za mala karpa za malo rozetek. W przyszlym roku beda kwitly nawiez je aby sie rozrastaly. Podlewaj bo to roslina raczej bagienna lubi wode.
To prawda chocbym kazda rosline focila z. Kazdej strony nigdy fota nawet film nie odda rzeczywistosci.
Moj tez ma prawie 7 lat oczywiscie nie caly. Czesc byla wczesniej ale w od 2013 r zmienil sie nie do poznania, ile juz podcielam krzakow, drzew.
Mamy prawie taki sam areal u mnie troche luzniej, ale tez zaczyna sie robic wszystkiego duzo.
W sobote przyjechalam na dzialke i chodzilam przez 1,5 godziny ogladajac prawie kazdy krzak i rosliny. Tu chwast tam chwast chodze i wyrywam robie przystanek aby zrobic fotke, aby sie napatrzec jak ladnie.
To jest spacer.
Milus wierze, ze masz piekny ogrod. Tyle fot przeciez te rosliny musza gdzies rosnac. Poutykane, ale wszystko pieknie pasuje. A po drugie co zrobic jak czlowiek zachlanny. W ogrodzie jest bardzo wazny klimat a u ciebie z fot to widac. Co z tego, ze nasadzisz wszystkiego narobisz fontann, oczek, kaskad, skalniakow jak nie bedzie klimatu no wiesz musi miec to cos co zaciekawi ogladajacego i dobrze sie czuje w danym miejscu.
Oj rozpisalam sie, ale tak mam
Przed chwila przeszla u nas druga burza, lunie i po 15 minutach po wszystki jest bardzo cieplo.
Jak tylko stanę przy oczku zaczyna się rybi taniec te wiry to otwierane dzioby, skaczą nad wodę. Jak tu je gdzieś oddać jest ich dużo. Umiaru w rozrodczości nie mają. Jak żyć z takim stadem.
Tutaj mam też bałagan właściwie nasadzenia są hosty, tawuły arendsa i róże blues i horty, ale jeszcze pod kurnikami chce posadzić bordowe pluskwice i trzmielina płożąca może bluszcz.
To późny rododendron
Tutaj za 3 lata też powinno już być ładnie. Na środku pluskwica jasna biala poniżej czerwonego Rodka