Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

W Kruklandii 13:10, 05 sie 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
po co 1,5 metra? brzozy omijasz ...a śordek..to musisz stwierdzic gdzie to koło ci się ma zaczynaać i gdzie kończyc i wyznaczasz środek...

Bo rozplenice tyle mają no prawie
Haha...pojechałaś z tym środkiem
W Kruklandii 12:18, 05 sie 2015

Do góry
po co 1,5 metra? brzozy omijasz ...a śordek..to musisz stwierdzic gdzie to koło ci się ma zaczynaać i gdzie kończyc i wyznaczasz środek...
W Kruklandii 12:16, 05 sie 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

no proszę Cię...jak ci zacznie drzewo przeszkadzać to przewiniesz za i dalej koło robisz...a patyki miej takie wysokie żeby nie zawadzały o rośłiny rosnące niżej

No proszę Cię...to muszę mieć patyki półtorametrowe i trzy brzozy obchodzić dookoła!!!
Aaaa! To jeszcze mi napisz jak środek teraz znaleźć???
Mirkowy ogród (początki) 11:37, 05 sie 2015

Do góry
Te brzozy rosną tak w rogu przy wjeździe do budynku maja 15m od granicy 3m i na tym długim boku od granicy1.5m.Limki potwory piękne hortensje między brzózki z tyłu bym dała
Mirkowy ogród (początki) 11:07, 05 sie 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Kasiu
Tak na szybko teraz nabazgrałam .Dobrze że zapytałaś o strony swiata. Teraz to nie wiem czy hosty tam sadzić bo cały dzień w sumie miałyby słonko.

Mirko, brzozy dadzą półcień. Ja miałam kilka lat na południowej stronie hosty, bo się nie znałam I rosły, bo musiały, hi, hi i nawet nie wiedziały, ze mogą się zbuntować.
Czy na tym kawałku, co narysowałaś - będzie tylko ogród, czy tam jest (będzie) budynek?
Masz tam 9 brzóz? Sześć przy płocie jest ?
No to hortki muszą być w tym ostatnim rzędzie.
Chcesz Anabelki, czy inne hortensje ? Limki po kilku latach są wielkie

Roztoczańskie klimaty 10:29, 05 sie 2015

Do góry
zeta jak brzozy? obstawiam susze bo ja ostatnio zasadziłam młodziaki i tak samo się im liście zaczęły zachowywać
Małymi kroczkami do celu... 09:15, 05 sie 2015

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Paulina widzę, że masz ten sam dylemat z drzewami co ja. Niby podwórko duże, cały ogród od strony południowo zachodniej i żadnego cienia naturalnego. Mamy niby cztery drzewka owocowe ale są małe jeszcze. Mam jeszcze bez, śliwę wiśniową i trzy brzozy, które też są młode ale chyba "najszybciej" rosną. Też myślę o posadzeniu drzew tylko nie wiem jakich. Nie chcę, żeby były mega olbrzymie. Na pewno dosadzę śliwy wiśniowe jak będę robić rabatę kolejną ale to na wiosnę dopiero.

Witaj Marzenko z tymi drzewami tak jak piszesz nie jest latwo, co prawda wybor jest spory, ale jak przyjdzie cos wybrac to nie ma co Ja poki co mam magnolie na srodku dzialki, ale nie spieszy sie jej z rosnieciem, sliwo-wisnie mam dwie i nawet szubko rosna,ale mam je przy wykuszu na rabatce,wiec cienia nie daja. Teraz dokupilam klona, rosnie przy hustawce. Nad brzozkami tez sie zastanawiam, ale Syn ma astme i sie zastanawiam, czy sa to odpowiednie drzewa dla alergika ?? Podoba mi sie jeszcze buk pendula, ktorego na wiosne na pewno zakupie i poki co nie ma nic innego z drzew na mojej liscie
Mój ogród nad rzeką... 08:43, 05 sie 2015

Do góry
ewelaa74 napisał(a)
Ogród nad rzeką Brzozy, hosty, bukszpany.... moje klimaty
Przejrzałam zdjęcia i na moje oko to sporo zrobiliście przez ostatni rok. Taras masz ładny i duży. Jakiś parasol stawiasz w upały czy masz w planach zadaszenie?

Dziękuję
Taras duży, to fakt. W przyszłym roku zakładamy markizę. W tym roku już nie damy rady.
Na dniach zrobimy za to nawadnianie
Mój ogród nad rzeką... 08:41, 05 sie 2015

Do góry
Edit napisał(a)
Zaglądam z rewizytą i muszę przyznać, że piękny ogród powstaje
Przeczytałam cały wątek i wiem, że w ogrodzie pracujesz sama. To zupełnie jak ja
Pamiętaj aby się oszczędzać troszkę przy ciężkich pracach, bo my kobitki to jednak bardziej delikatne jesteśmy Przerzuciłam kilka ton kamienia, bo tak wszystko sama chciałam robić a teraz kręgosłup się odezwał, niestety ps. Brzozy mnie urzekły, super wyglądają, tworzą bardzo fajny klimat

Bardzo dziękuję za miłe słowo
Przy ciężkich pracach staram się angażować eMa. Przez ostatni czas głównie odpoczywałam, więc teraz mogę spokojnie wziąc się do pracy

Na Łowieckiej 08:23, 05 sie 2015

Do góry
też jestem ciekawa, jaka to odmiana brzozy? ja bym może jakąś niską, ale nie płaczącą u siebie widziała, bo te brzozowe zagajniki mi się podobają, chociaż brzozy u sąsiada takiej zwykłej nie lubię !
Mirkowy ogród (początki) 07:41, 05 sie 2015

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Sorry Mirka, że wetnę się w Wasze rozważania. Widziałam, że szefowa wstawia w kompozycji brzozę Doorenbos znacznie bardziej przyjazną ogródkowiczom (choć nie ich kieszeniom) A czy brzozy nie wypiją całej wody w ogrodzie? Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Uwielbiam brzozy i całe laski brzozowe na piachach rosnące. Teraz odkąd mam dom nieco moja miłość do nich osłabła, bo choć rosną tylko u sąsiadów jakieś 150 m od domu, to owocniki mam w pokojach i to od drugiej strony

A jednocześnie są to drzewa bardzo wrażliwe na nadmiar wody. Po powodzi w okolicy większość brzóz uschła. Jak mają się więc brzozy do posadzonych pod nimi hostami i hortensjami? Ciekawa jestem jak sobie z tym radzicie?
Ja też uwielbiam brzozy i
w ogrodzie chcę je mieć☺ mus się pogodzić z tym że śmiecą nie jest to długo da się wytrzymać. ☺
Mirkowy ogród (początki) 07:32, 05 sie 2015

Do góry
AgataRed napisał(a)
Witam serdecznie z zaciekawieniem czytam wątek o brzozach, bo sama je uwielbiam. Lasek brzozowy i ławeczka wygląda bardzo obiecująco, idealne miejsce wypoczynku Wasze pomysły mnie inspirują i może sama coś podpatrzę do mojego ogródeczka Tylko w moim przypadku hosty by się nie sprawdziły za sucho pod moimi brzozami ale rozplenica i hortensje może prędzej by dały radę
Witaj i podglądaj do woli.Ja też się inspiruje innymi ogrodami choć nie wszystko u nas pasuje.Co do tych nieszczesnych host to teraz nie wiem czy tam nie będzie ich za bardzo przypalać ale przecież brzozy dadzą chyba trochę cienia☺Pozdrawiam i zapraszam częściej ☺Kwiatuch na powitanie
Na Łowieckiej 06:53, 05 sie 2015

Do góry
inag napisał(a)
Ta część podczas "remontu"
Takie maluszki to i u mnie po podziale są no ale przecież rosną. To jest świeża rabata ?Jakie masz brzozy posadzone?Ilona czy 8 brzóz na rabacie to nie za dużo tak się cicho zastanawiam bo potem będzie ciężko je usunąć. Jak myślisz? A i co tam jeszcze posadzisz☺
Kiedyś będzie tu ogród 00:18, 05 sie 2015

Do góry
U Mirki w wątku trwa dyskusja czym obsadzić lasek brzozowy. Ponieważ i u mnie te piękne drzewa zamieszkują, więc studiuję wpisy z ciekawością.

Prace ruszyły dzięki pomocy Asi/asiach (bardzo żałuję, że zamknęła wątek). Taki był projekt autorstwa Asi.

Ze względu na zmiany techniczne (brak mostku przez staw a jedynie pomost) musiałam lekko zmodernizować projekt. Wyszło mi coś takiego. (Góra północ, dół- południe itd)

Rabata łezkowa to będzie lasek brzozowy. Z tym, że rosną tu dwa gatunki brzozy- papierowa i brodawkowata. A właściwie trzy, bo przyplątała się jedna brzoza żółta.

Niestety wszystko to jeszcze maluchy i w zasadzie ich nie widać. Tak wygląda moja największa brzoza papierowa (po prawej klon strzępiastokory ma ok 1,6- 1,8m)

Brzozy brodawkowate- przy nich będzie ławeczka z widokiem na staw.

Czerwoną strzałeczką zaznaczyłam brzozę papierową- tak wyglądają te sadzone w tym roku. Nieduże 0k. 1,2m, ale urosną.

Naprzeciwko lasku brzozowego (po drugiej stronie ścieżki) będzie tzw. rabata trójkątna. Rys z zachowaniem stron świata.

Teraz tylko to obsadzić.
Małymi kroczkami do celu... 23:52, 04 sie 2015

Do góry
Paulina widzę, że masz ten sam dylemat z drzewami co ja. Niby podwórko duże, cały ogród od strony południowo zachodniej i żadnego cienia naturalnego. Mamy niby cztery drzewka owocowe ale są małe jeszcze. Mam jeszcze bez, śliwę wiśniową i trzy brzozy, które też są młode ale chyba "najszybciej" rosną. Też myślę o posadzeniu drzew tylko nie wiem jakich. Nie chcę, żeby były mega olbrzymie. Na pewno dosadzę śliwy wiśniowe jak będę robić rabatę kolejną ale to na wiosnę dopiero.
Kiedyś będzie tu ogród 23:40, 04 sie 2015

Do góry
Marga napisał(a)
Wow! 18 brzóz i jeszcze będziesz dosadzać... toż to las brzozowy chyba będzie

I takie jest zamierzenie.

Karol99 napisał(a)
I bardzo dobrze, brzozy piękne drzewa.

Uwielbiam brzozy , choć tak trochę wbrew logice bo jestem uczulona. Ale i tak tyle rośnie w koło, że te trochę więcej to bez różnicy.

Kiedyś będzie tu ogród 22:58, 04 sie 2015

Do góry
I bardzo dobrze, brzozy piękne drzewa.
Mirkowy ogród (początki) 17:39, 04 sie 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Mnie też się podoba. Moje brzozy rosną w długość i tam chcę rabatę prostokątną nie wiem czy dobrze kombinuję te proste linie bo moja działka jest długa i czy optycznie jej jeszcze bardziej nie wydłuży. Dzięki Kasiu za inspirację.

To zależy jak prostokątną...jak dasz spore różnice w długości dwóch sąsiednich boków (chodzi mi o taką "kiszkę") to wtedy wydłużysz optycznie i owszem, ale jak dasz zbliżone długości to myślę, że nie będzie takiego problemu
Mirkowy ogród (początki) 17:35, 04 sie 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Brzozy super, cala reszta tez, wszystko zachwyca, a ja dalabym tez hosty, poradza sobie a wrzosy padna, tak z moich doswiadczen wynika, hosty nie do zdarcia

Ja absolutnie nie twierdzę, że hosty sobie nie poradzą...jak kcesz,oddam Ci jeszcze swoje nadmiary...ale mnie się po prostu kojarzą wrzosy z brzozą i tyle...doświadczenia w tej dziedzinie nie mam...nie wiem co przetrwa, a co nie....buziaki
Mirkowy ogród (początki) 13:58, 04 sie 2015

Do góry
Sorry Mirka, że wetnę się w Wasze rozważania. Widziałam, że szefowa wstawia w kompozycji brzozę Doorenbos znacznie bardziej przyjazną ogródkowiczom (choć nie ich kieszeniom) A czy brzozy nie wypiją całej wody w ogrodzie? Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Uwielbiam brzozy i całe laski brzozowe na piachach rosnące. Teraz odkąd mam dom nieco moja miłość do nich osłabła, bo choć rosną tylko u sąsiadów jakieś 150 m od domu, to owocniki mam w pokojach i to od drugiej strony

A jednocześnie są to drzewa bardzo wrażliwe na nadmiar wody. Po powodzi w okolicy większość brzóz uschła. Jak mają się więc brzozy do posadzonych pod nimi hostami i hortensjami? Ciekawa jestem jak sobie z tym radzicie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies