Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Donia72 12:33, 11 sie 2015

Paula23. kurczę, nie wiem co to za odmiana Na początku rosła w górę, a potem jakoś tak zrobiła się odmiana płacząca.
Izolda 13:12, 11 sie 2015

Nie drzewo, a co byś tam chciała?
Izolda 13:36, 11 sie 2015

A_gawa napisał(a)
Hej!
Chciałabym na skarpie posadzić trzy krzaki hortensji Limelight lub Magical Candle lub Vanille Fraise. Jest tam stanowisko słoneczne, która z nich będzie najlepsza? Elewacja ma kolor zielony, więc wydaje mi się, że najlepsze będą te przebarwiające się na różowo.

Chciałabym je podsadzić irgą poziomą Variegatus. Czy ona opuści się po murze?

Za hortensjami chciałabym wsadzić miskanty. Odmiany odpowiednio do danej hortensji.

Jaką roślinę zimozieloną mogłabym dokomponować do tego zestawu?

Daj zdjęcie tej skarpy, bo trudno tak w ciemno coś doradzić
A_gawa 18:27, 11 sie 2015

Izolda napisał(a)

Daj zdjęcie tej skarpy, bo trudno tak w ciemno coś doradzić
A_gawa 18:28, 11 sie 2015

Właściwie to się zdecydowałam na hortensje. Posadzę je we wkopanych wielkich pojemnikach i zasłonią mi brzydkie schody. Co myślisz?
Izolda 18:55, 11 sie 2015

No sorry, ale te schody nie są wcale brzydkie, trzeba uzupełnić kafelki i tyle.
Patrzę troszkę inaczej na tą przestrzeń. Zobaczyłam w wątku, że to wejście do domu, podkreślą je kolumnowe iglaki po obu stronach schodów najlepiej, tuja Brobecks Tower, cis kolumnowy coś w tym stylu.
Nad hortensjami jeszcze się zastanów, tam jest bardzo sucho, gleba chyba piaszczysta z tego co widzę. Zimą liści nie będzie tylko suche badylki. Rozsadź tą trawę, która tam jest i daje sobie radę, dodaj jej trochę koloru, jakieś rozchodniki, jeżówki. Pod schodami i tę małą rabatkę wysyp żwirkiem, tylko nie białym i będzie wyglądać schludnie. Masz taras nowoczesny raczej trzymaj się tego stylu.
Jak zrobisz zdjęcie ze schodów do furtki, to pomyślimy co dalej
Donia72 22:04, 11 sie 2015

Izolda napisał(a)
Nie drzewo, a co byś tam chciała?

ha, dobre pytanie sama nie wiem co tam chcę. Drzewo raczej nie, bo to mała rabata i na innych mam już drzewa:klon, śliwa, jabłoń ozdobna, brzozy 3szt, głóg, no i czereśnia. Myślę o czymś niższym
A_gawa 22:33, 11 sie 2015

Izolda napisał(a)
No sorry, ale te schody nie są wcale brzydkie, trzeba uzupełnić kafelki i tyle.
Patrzę troszkę inaczej na tą przestrzeń. Zobaczyłam w wątku, że to wejście do domu, podkreślą je kolumnowe iglaki po obu stronach schodów najlepiej, tuja Brobecks Tower, cis kolumnowy coś w tym stylu.
Nad hortensjami jeszcze się zastanów, tam jest bardzo sucho, gleba chyba piaszczysta z tego co widzę. Zimą liści nie będzie tylko suche badylki. Rozsadź tą trawę, która tam jest i daje sobie radę, dodaj jej trochę koloru, jakieś rozchodniki, jeżówki. Pod schodami i tę małą rabatkę wysyp żwirkiem, tylko nie białym i będzie wyglądać schludnie. Masz taras nowoczesny raczej trzymaj się tego stylu.
Jak zrobisz zdjęcie ze schodów do furtki, to pomyślimy co dalej

Kurczaki, to mi ćwieka zabiłaś Oki, będę myśleć.
Toszka 22:33, 11 sie 2015

Donia, a może daj kilka rozplenic - nadadzą zwiewności temu miejscu, robić przy nich nic nie trzeba prócz ścięcia na wiosnę. Ja swoje w styczniu-lutym jak zaczynają się rozsypywać i tracić wygląd tnę nożycami elektrycznymi (bom leniwa okrutnie) w kule jak buksy... potem w kwietniu tymi samymi nożycami przycinam na 10cm nad ziemią. Powiem tylko, że takie słomiane kule są bardzo piękne, a i ogród zimą nabiera innego wymiaru dzięki nim
A_gawa 22:36, 11 sie 2015

A może któraś z Was ma jakieś linki do inspiracji Pinteresta odnośnie skarpowatego terenu? Mam taki bałagan w głowie, że już chyba nic nie wydobędę :/
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies