Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:21, 17 sie 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

az metr ? duzo...

a jaka to brzoza ? tylko listkow troche widac
w sumie jest około metra różnicy w tym miejscu jeśli porówna się pozom z miejsca przy wiacie i siatce za thujami.
Brzozy kupowane w erze przed ogrodowiskowej jako nieznane
Pszczelarnia 15:42, 17 sie 2015

Do góry
Dziękuję!
Widzę, że ta róża jednak szlachetniej wygląda od pomarszczonych, o dzikich nie wspominając. Chcę ją mieć tak czy inaczej, jest wspaniała, ale może raczej w części przeznaczonej na wymarzony zielnik, podobnie jak u Ciebie. W lesie chyba rzeczywiście lepiej będzie dać jakieś pomarszczone. Spróbuję z grubą folią, może się uda.

Bukszpany to dobry pomysł, o hortensjach też myślałam albo o kalinach. Jakie byś dała w tym miejscu? Cień i sucho, bo u nas wydmy. Dlatego laurowiśnia raczej nie przetrwa. Poszycie w lesie oczywiście trzeba urozmaicić, przecinki też konieczne, choć monokultura świerkowo-modrzewna jest tylko z tej strony domu. Z drugiej, gdzie też zresztą drzewa są zbyt gęsto posadzone, sporo mamy dębów, brzozy, lipy, jarzębiny, z tyłu nawet ogromny jawor się uchował. Będziemy wycinać te mniejsze i cieniuchne, rachityczne drzewka przytłoczone przez większe.
Z laskiem mam problem taki, że wiosną i wczesnym latem zachwyca mnie taki, jaki jest. Kwitną zawilce, kokoryczki, jagody i poziomki, ogromne ilości przetacznika i jaskrów, fiołki, niezapominajki, konwalie i konwalijki, choć te akurat za bardzo ekspansywne. Jest pięknie. Ale im dalej w lato, tym bardziej robi się sucho, pusto, smutno. Coś trzeba zrobić, na pewno, ale bardzo, bardzo ostrożnie. Boję się zepsuć to, co chciałabym zachować, czyli prawdziwe leśne poszycie, na którym i swoje jagody, i poziomki, i grzyby się trafiają.
Śnieguliczkę dopisuję do listy obok głogów, dereni, kalin, parzydła leśnego i lilii złotogłów.

Dziękuję też za przypomnienie o Coton Manor. Zapomniałam, że tam też część leśna jest. Idę studiować i rozmyślać
Przyjazny ogród 14:56, 17 sie 2015

Do góry
Mariusz napisał(a)
Hosty w towarzystwie brzozy.

Ile tutaj jest tych host, że dają taki efekt?
Przyjazny ogród 14:48, 17 sie 2015

Do góry
Hosty w towarzystwie brzozy.

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 20:22, 16 sie 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)

W tamtych okolicach planuje przesadzic moją metasekwoje, ona szybko rosnie i jest wysoka. Ja wolałabym za zegarem, ale z lewej strony, wprost ze studni mogłabym węża przeciągać. W tamtym miejscu też będzie kompostownik. Tam będą tylko brzozy, ale mam zamiar je podcinać żeby wielkie nie urosły.

Argument "studnia w pobliżu" jest przekonujący Zwłaszcza że robi nam się tropikalny klimat.
Moja "przyziemna" :) pasja 11:33, 16 sie 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Jagoda chyba polecę obejrzeć moje brzozy

Lawendy nie podlewaj, da rade a jak przesadzisz z laniem to zgnije. Jaką masz odmiane lawendy? Czy pk takim ostrym cieciu latem zakwitnie ci jeszcze raz w tym sezonie?

Marzenko, u mnie w takie upały nic nie ma szans zgnić, nawet gdybym nieustannie lala wodę. Ziemia zmieniła się w paskudny pył. W ciągu około 3tyg padało raz przez 10min. Deszcze mnie omijają, choć wokół nawałnice.

Lawendę mam Hidcote. Nie będzie kwitła drugi raz, zabieg zamierzony. W zeszłym roku i dwa lata temu ścinałam same kwiaty. Krzaczki wybujały, były bezkształtne, paskudne, a kwiatków może z 20 w całym pasie, więc w tym roku już się nie łudziłam, że będzie ponownie fioletowy łan .
Ogród wśród pól i wiatrów 11:29, 16 sie 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Ale będzie pięknie I jak ja zazdroszczę tych gór na horyzoncie.

Myślę że będzie przyjemnie, jak już zamiast szczeropola trawa się zrobi A wczoraj faktycznie ładny był krajobraz, aż chciało się zrobić zdjęcie panoramiczne. Było tak cicho, spokojnie, niebo różowiało i powoli się ściemniało.. listki brzóz delikatnie drżały. Lubie te moje brzozy

Pozdrówka Anusia. Zostawiam Ci zapędzelkowane rozplenice
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 09:01, 16 sie 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Reniu, warzywniak musi mieć co najmniej 6h słońca, a tam poniżej "zegara słonecznego" po prawej stronie nie byłoby dobre miejsce? Nie pamiętam, jak u Ciebie wypadają kierunki geograficzne.

W tamtych okolicach planuje przesadzic moją metasekwoje, ona szybko rosnie i jest wysoka. Ja wolałabym za zegarem, ale z lewej strony, wprost ze studni mogłabym węża przeciągać. W tamtym miejscu też będzie kompostownik. Tam będą tylko brzozy, ale mam zamiar je podcinać żeby wielkie nie urosły.
Ogród tworzony z pasją 19:44, 15 sie 2015

Do góry
derbowianka napisał(a)
Witam Karolu,

Co do brzózek to ta płacząca jest bardzo ładna. Ja miałam dwie wykopane z pola. Jedna niestety nie przeżyła, a druga rośnie jak szalona. Zastanawiam się czy dobrze zrobiłam sadząc ją.

Hej.

Jeżeli masz dość spory ogród, to dlaczego nie? Brzozy są śliczne.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 15:58, 15 sie 2015

Do góry
Renia u mnie charakter działki taki uporządkowany tylko blisko i bliżej domu ma być, czym dalej czytaj wyżej tym bardziej naturalnie bym chciała dlatego drzewa przytarguję z samosiejek okolicznych jedynie modrzewie, wierzby, sekwoja,cedr są kupne, Wszystkie klony, brzozy, dęby, część sosen, graby, jesion, jarzębiny i sumak są przytargane skąd się dało. Jak widzisz same duże drzewa, będą kiedyś problemy z sąsiadami oj będą jak zacznie wiatr liście rozwiewać, ale wolnoć Tomku w swoim domku - prawa nie łamię więc będą musieli przełknąć takie sąsiedztwo. Za to zyskają piękny krajobraz i tlenu masę haha. W gminie jak o to pytałam powiedzieli, że ogród jest dobrem ogólnym i oni na przeszkodzie nie stoją.
Trudny teren - dużo pracy! 14:56, 15 sie 2015

Do góry
No właśnie nie wiem... Jestem ciekawa jakby wyglądały brzozy doorembos albo formowane buki lub grab....

Ciekawe co na to Enya73
Altana w ogrodzie 12:52, 15 sie 2015

Do góry
Danusia spodziewałem się efektu ale po przepłukaniu wodą i zamuleniu piaskiem szpar pokazał się jej cały urok
w altanie dobudowałem tą część od słupka w prawo

tu jeszcze bez cegieł

po obu stronach altany brzozy stara Youngii -czeka na uczesanie czupryny związanej na czas budowy i posadzona(już 2m) Long Trunk

jak widać ściany też z odzysku
Małymi kroczkami do celu... 12:22, 15 sie 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Mirellko chodziło mi o tuje, bo są bardzo mizerne. To może poczekam jeszcze z nawozem i na jesień nawioze? Co do drzew mi one tak porozrzucane nie przeszkadzają, planuje w przyszłości brzozy posadzić w rabacie, a tu przy wykuszu myślałam,żeby tak je rozsypac w trawie.

Paulinka o nawożeniu tujek to mogę się z Tobą podzielić moją wiedzą i praktyką
Ja tujki podsypuję nawozem 3 razy do roku: w marcu, w czerwcu (ale nie w upalne dni) i nawozem jesiennym w październiku.
Natomiast nawozem dolistnym dwa razy w marcu i w maju.
W marcu pryskam również miedzianem zapobiegawczo na grzyba.
Tuje podlewam cały czas do listopada włącznie, oczywiście jeżeli nie ma mrozu w listopadzie i jest susza.
To jest mój sposób na prowadzenie iglaków i u mnie się sprawdza. Dobrze rosną i są ładnie wybarwione
Małymi kroczkami do celu... 11:01, 15 sie 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
A co ma dojść do siebie? Chodzi Ci o tuje?

Dopisałm Ci jeszcze i drzewach w poprzednim poście

Mirellko chodziło mi o tuje, bo są bardzo mizerne. To może poczekam jeszcze z nawozem i na jesień nawioze? Co do drzew mi one tak porozrzucane nie przeszkadzają, planuje w przyszłości brzozy posadzić w rabacie, a tu przy wykuszu myślałam,żeby tak je rozsypac w trawie.
Przedwiośnie ogrodu..:) 22:25, 14 sie 2015

Do góry
Pięknie

Pomiędzy brzozy może coś podobne co u Sylwii?
Przedwiośnie ogrodu..:) 22:11, 14 sie 2015

Do góry

Na ostatni wciąż chory buk Dawyck Gold.

No i posadzone , jeszcze przed upalami Brzozy Pozyteczne. Teraz zastanawiam sie co pomiedzy nimi.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:59, 14 sie 2015

Do góry
Zawitka
Halinko, masz rację, co nie wytrzyma, przepadnie, trudno non stop się podlewać nie da.

Agata
naprawdę też masz trudno, wielki areał, sama na polu bitwy, dzielnie i tak sobie radzisz, jednak ograniczenia trzeba zrobić, no bo życie to nie tylko ogród, a kosztowny jest, a i zdrowie rujnuje też mnie oko spuchło, normalnie wyglądam śmiesznie, nogi stale pokąsane przez meszki, co zejdzie opuchlizna, znowu jest,zatem masz czas zimą pomyśleć, co i jak zmienić, będę też dumać bo jeśli lata będą takie upalne, będzie powtórka strat ogrodowych.
koniki i runianka są wytrzymałe, nic ich nie podlewam, bo mi wąż nie dojdzie tu

doskonale w upały radzi sobie hortensja pnąca, nigdy nie podlewam, ale brunera juz nie, nawet jak w cieniu

Kondzia
Kasiu, uśmiałam się, już widzę twoją minę na gadanie Rysia

Justyna eee_tam
Czytam, że u wielu osób z grujecznikiem problem, ja go nie mam, niezbyt mi się podoba, zamiast niego mam judaszowiec i ten doskonale znosi suszę, listki zielone aż miło.

Katkak
Kasiu, wymiana na hortkę super mój to bez koralowy Plumosa Aurea.

aga_pe
Brzozy jednak dużo wody potrzebują, klony u mnie jakoś dają radę, ale mają tez lepsze miejscówki.Za to tulipanowiec mam juz złoty i połowa liści na pseudo trawniku

Bogdzia
Tę swoją Laurę na pewno bardzo pilnujesz, toż to skarb. Za rok będą nowe liście, chyba te uschnięte oskubię, brzydko to wygląda, ale jak zacznę skubać, łyso będzie. Cały czas bez deszczu niestety.

bdan
Danusiu, chyba bym roślinki wybrała, są dużo droższe ale masz rację, trudne dylematy, też masz duży ogród.

mala
Agnieszko, widziałaś, jest co robić u mnie, więc nie chcę się zatyrać, zatem coś tam zmienię, teraz i tak taka susza, że nic nie da się. Nawet trawy nowe czekają na sadzenie, bo problem z kopaniem, chyba, że zleję dłużej wodą, coś pomyślę. Planuj dobrze u siebie i ciesz się, ze nie masz na razie niczego za dużo

a to nowe trawy
miskant chiński DRONNING INGRID
ma być bordowy, zobaczymy
http://archiwum.allegro.pl/oferta/rzadko-spotykany-miskant-dronning-ingrid-purpurowy-i4026351493.html

nowe przyrosty idą dołem

Na razie taka sobie trawa, czyli początki wymarzonego ogrodu u "KA" 10:35, 14 sie 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Szmaragdy ładne tło dają i szybko rosną, a pielęgnacji mało przy nich.
Joasia dobrze Ci radzi musisz zastanowić się choćby nad kształtem rabat, jak duże i szerokie chcesz, maja być geometryczne czy falujące? W jakim stylu chcesz mieć ogród? Nowoczesny ? Japoński? Angielski? Pamiętaj nie moda jest najważniejsza, bo ona się często zmienia, to Wy będziecie korzystać z tego miejsca i w nim żyć. Ogród powinien pasować do waszego charakteru, ale też charakteru domu i otoczenia.
Wie wiem dobrze się mówi, gorzej coś sensownego wymyśleć samemu, od tego jest forum , ale podstawowe założenia musimy znać, żeby móc pomóc.
Paulinka pomoże na pewno z ogrodem bardziej nowoczesnym, ja rustykalnym, wiejskim, angielskim.
Każdy lubi coś innego i coś innego mu się podoba. Każde miejsce stwarza inne możliwości.
Tobie łatwiej startować od zera ja muszę dużo przerabiać niestety- na części przydomowej.
Co do drzewa pomyśl czy ma być duże? iglaste czy liściaste? konkretnego koloru, albo wielkości liścia?
Drzewa liściaste przebarwiają się jesienią potem trzeba grabić liście, ale szybko dają cień, a wiele z nich jeszcze kwitnie.
Brzozy są piękne cały rok, ale trzeba pomyśleć czy nikt nie jest na nie uczulony np.
Odpowiedz na te pytania, a postaramy się pomóc. No i oczywiście oglądaj ogrody i rabaty, jeśli umiesz można dobór roślin kopiować, albo eksperymentować samemu. Głowa do góry będzie dobrze.

Dzięki Sylwia, musze się w końcu zebrać cos naszkicować...żeby zrobić rabaty na trzy poziomowe rośliny, tj np. tuja+tawuła+coś niższego jaka szerokość minimalna od płota ? co może być tłem dla rabaty z tulipanami, planuje jedną taką zrobić od strony zachodniej...

Moja "przyziemna" :) pasja 09:31, 14 sie 2015

Do góry
Jagoda chyba polecę obejrzeć moje brzozy

Lawendy nie podlewaj, da rade a jak przesadzisz z laniem to zgnije. Jaką masz odmiane lawendy? Czy pk takim ostrym cieciu latem zakwitnie ci jeszcze raz w tym sezonie?
Na razie taka sobie trawa, czyli początki wymarzonego ogrodu u "KA" 15:05, 13 sie 2015

Do góry
Szmaragdy ładne tło dają i szybko rosną, a pielęgnacji mało przy nich.
Joasia dobrze Ci radzi musisz zastanowić się choćby nad kształtem rabat, jak duże i szerokie chcesz, maja być geometryczne czy falujące? W jakim stylu chcesz mieć ogród? Nowoczesny ? Japoński? Angielski? Pamiętaj nie moda jest najważniejsza, bo ona się często zmienia, to Wy będziecie korzystać z tego miejsca i w nim żyć. Ogród powinien pasować do waszego charakteru, ale też charakteru domu i otoczenia.
Wie wiem dobrze się mówi, gorzej coś sensownego wymyśleć samemu, od tego jest forum , ale podstawowe założenia musimy znać, żeby móc pomóc.
Paulinka pomoże na pewno z ogrodem bardziej nowoczesnym, ja rustykalnym, wiejskim, angielskim.
Każdy lubi coś innego i coś innego mu się podoba. Każde miejsce stwarza inne możliwości.
Tobie łatwiej startować od zera ja muszę dużo przerabiać niestety- na części przydomowej.
Co do drzewa pomyśl czy ma być duże? iglaste czy liściaste? konkretnego koloru, albo wielkości liścia?
Drzewa liściaste przebarwiają się jesienią potem trzeba grabić liście, ale szybko dają cień, a wiele z nich jeszcze kwitnie.
Brzozy są piękne cały rok, ale trzeba pomyśleć czy nikt nie jest na nie uczulony np.
Odpowiedz na te pytania, a postaramy się pomóc. No i oczywiście oglądaj ogrody i rabaty, jeśli umiesz można dobór roślin kopiować, albo eksperymentować samemu. Głowa do góry będzie dobrze.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies