Gosiu też dokupilam kilka pluskwica brązowych 2 letnie sadzonki dosyć ładne po 15 zl. W zeszłym roku moje zielone kwitły kupione wiosna w Lidlu. Podobno tak pisała Irenka, że te zielone się lepiej trzymają.
Moje zielone bardzo wysokie i mają świece.
Brązowe są ładniejsze i pachną muszą mieć cieniste miejsce. Więc szukam takiego w ogrodzie. Dzisiaj cały dzień obserwowałam gdzie ewentualnie ja posadzić.
Poza tym wypielila s dużo i nie zarasta. U nas upał nie do zniesienia okna mam po otwierane aby wywietrzyć.
Basiu zawsze mówię spokój spokój nas uratuje, ale jakby mi ktoś zniszczył czy zakazał wchodzic tam gdzie zawsze chodziłam czy robiłam to by wióry leciały.
Trudno wóz albo przewóz. Mebelki ogrodowe bardzo ładne.
Mebelki ogrodowe bardzo ładne zdolniacha. Jak mnie by się przydała taka bujawka na te upały.
Elu jak kupowałam swoja powiedziano mi tak pierwsze lata rośnie w korzeń, aż dojdzie doo źródła i wtey dostaje pędu w górę i u mnie sie sprawdziło, więc może u Was te źródła po prostu głębiej
Moja wiem, że późno zaczęła, ale teraz rok w rok kwitnie, odurzająco pachnie. Nie ma kwaśnej ziemi, tylko kupę gruzu popowodziowego i tyle, nawozu nigdy nie dawałam, ona jak już odpali, to rośnie, nie myśl o nich, to cię zaskoczą.
U mnie sucho, to wyrywanie chwastów mija się póki co, z celem. Walczyłam z azaliami, dałam im kory, ale mi zabrakło, robię kant chodnika, bo potem oprysk na chwasty i cięcie...tego mam od groma. Tempo wolne, bo źle znoszę upały, nie to co kiedyśbuziaki i dzięki
Ale fajna rabata,Bardzo ladne hostki.
Mam pytanie co do igliwia .Czy w innych rabatach tez ono może byc ??
Sąsiadka ma sosny przy granicy mojej siatki.I na wiosnę tego tam pełno.Czym się martwiałam.a może nie potrzebnie ?
Ja zawsze je usuwałam Tam rosną horki, róże, byliny..
A może je zostawia ??
Pozdrawiam Elu
Witam Pani Elzbieto Roundup wykorzystałem do zupełnie innej lokalizacji i niemożliwoscią jest pomyłka gdyż miałem go trochę w kubeczku od sąsiada. Do trawnika się z nim nie zbliżałem bo wiedziałem że skutki mogą być oplakane.
Co Pani radzi w zaistniałej sytuacji? Skosić, wygrabić lać wodą i poczekać co się zacznie dziać? Czy przygotowywać się do zakładania od nowa?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
Troch za malo fotek pokazales, ale wedlug mnie jest tam chwastnica to najgorszy chwast i ciezko jej sie pozbyc poza wyrywaniem. Jest rozlozysta zreszta przeczytaj o jej w necie.
Wiec mogly sie znajdowac nasiona w glebie lub w nasionach trawy,. Ale sadze, ze to pierwsze.
Inne chwasty przy czestym koszeniu same sie wytraca.
Chwastnica ma ciemne kwiatostany czesto orzy ziemi ktore sie rozsiewaja i nie da rady ich skosic jedynie trzeba usuwac recznie z korzeniem.
Jest to nie mozliwe aby chwastoks tak wypalil trawnik. Nawet resztki randapu jak gdzies tam byly to tak nie wypala. Niezle pryskasz wszystko raz randapem raz chwastoksem. Pomyliles. Moze srodki i tak ske stalo.
Nie uzywaj randapu w Niemczech wycofany to najgorsza truciz a dla srodowiska.
Musisz czekac teraz kilka tygodni bo randap siedzi w ziemi i moze spalic nastepny zasiew trawy moze nie wzejsc.
Powinienes noz w kosiarce na ostrzyc trawa poszarpa a nie rowno cieta.
Co to znaczy nawoz i regarne ciecie to i sa efekty.
Sprawdź jeszcze. Ph ziemi moze ja trzeba nawiezc wapnem. Jak zbita to rozluzni sje troche koniczyna lubi kwaśna ziemie. To trzeba sprawdzic koniecznie.
Basiu ta kocimietka to groniasta taka jej uroda. Tez tak mialam nie wiem czy pamietasz przenioslam w inne miejsce bo przejsc nie mizna bylo i za duzo trzmielikow w jednym miejscu. Posadzilam po 2 sztuki i tez tak rosnie.
Jak okwitnie to ja zetnij i drugi raz zakwitnie.
Wlasnie Marczynski hodowca zle pokrzyzowal powojnik i wyszlo jest jak widac.