Toszka
10:44, 04 maj 2017
Poczytaj o przygotowaniu stanowiska dla rodków zwłaszcza na glebach ciężkich, z natury zasadowych. pisałam u Anbu. Przeczytaj kilka stron, bo dalej podałam wyliczenia (algorytmiczne) na ilość siarki potrzebnej w zależności od ph i typu gleby.
A u drugiej Ani zamieściłam link podany przez Danusię "jak zabić rodka" i linki do instruktarzy jak sadzić. Może się przyda.
Wygląd i kondycja rośliny jest wynikiem nieprawidłowego ph, a tym samym niemożności bytowania/życia mikoryzy żyjącej w symbiozie z korzeniem. Przez to korzenie nie mają możliwości pobierania i przyswajania składników pokarmowych karmiących całą roślinę (piszę jak kobieta dla kobiety

Jak ważna jest kondycja mikoryzy pokazuje przykład punktu pierwszego "jak zabić rododendrona" gdzie opisano przykłady żywotności tych roślin na przykładzie wykopanych i z różnych powodów zostawionych samych sobie (w tym wyrzuconych na kompost) na powierzchni ziemi. Nawet dla hodowcy zaskoczeniem było, że po roku przy powierzchniowym kontakcie z ziemią rośliny dalej były w świetnej kondycji i kwitły. Bardzo polecam ten artykuł przeczytać ze zrozumieniem i wyciągnąć wnioski

Przy okazji chcę podziękować Danusi za "wygrzebanie w czeluściach internetu" tego artykułu