Dzień dobry Wszystkim,
piszę do Państwa ponieważ mam problem z nowo założonym trawnikiem.
Zawsze z żoną chcieliśmy mieć zielony, piękny, puszysty trawnik jak dywan.
Wykonaliśmy na zamówienie projekt ogrodu wraz z nawodnieniem i codziennie kawałek po kawałku staramy realizować nasze marzenie o pięknym ogrodzie. Po rozmowie z zaprzyjaźnionym ogrodnikiem kupiłem mieszankę traw Kiepenkerl Classic, która jak czytałem jest jedną z lepszych traw.
Trawnik tuż po założeniu wyglądał całkiem dobrze był zielony, niezbyt rzadki ale tłumaczyłem sobie, że to kwestia czasu. Trawnik nawoziłem na przełomie marca i kwietnia Florovitem, w tej chwili kupiłem również nawóz z Florovitu Mikroflora 3 w 1 ale mam również Substral Osmocote. I tu chciałbym zapytać, który najlepiej użyć przy takim stanie trawnika?
Na trawniku widać miejsca z dużo niższą trawą, które są mniej zielone wpadające w żółty kolor. W niektórych miejscach co widać na zdjęciach trawa jest wysoka, zielona a tuż obok żółta. Obawiam się czy to nie jest chwastnica. Czy może problem jest w zbyt ubogiej glebie i nawożeniu.
Poniżej kilka szczegółów, które mogą mieć dla Państwa znaczenie przy ocenie:
- trawnik pryskałem w zeszłym roku i w tym roku Chwastoxem Trio 390SL
- trawnik podlewałem codziennie o 4-5 rano około 12 minut. Wydaje mi się, że zbyt często gdyż ziemia na koniec dnia była dość wilgotna, aktualnie ustawiłem co drugi dzień.
- niestety jak się dowiedziałem kosiłem trawnik zbyt nisko bo około 2-3 cm, następne koszenia będę wykonywał już na 4-5 cm.
Poniżej zamieszam kilka zdjęć zrobionych wczoraj.
Na jednym ze zdjęć po lewej stronie widać zieloną trawę założoną w tym roku a po prawej cześć założoną w ubiegłym roku około września. Skąd wynika taka różnica?
Bardzo proszę o pomoc i poradę. Do wykonania pozostała mi druga połowa trawnika.
Z góry bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Na tym zdjęciu po lewej stronie widać zieloną trawę założoną w tym roku a po prawej cześć założoną w ubiegłym roku około września. Skąd wynika taka różnica?