Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:47, 25 maj 2021

Do góry
Odgrzewane kotlety bo aparat w naprawie przynajmniej przez tydzieńMatko ile w nim zepsute Pan zapytał ile zdjęć zrobił Emus powiedział , ze po 2000 stracił rachubę. A prawda jest taka, że miesięcznie więcej niż 2000 trzaskałamZajechałam sprzęt....

dziecię gunci wytargane z piwnicy
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 23:39, 25 maj 2021

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Zanim zgram jakieś zdjęcia, to po prostu z telefonu wrzucę.. siedzę na kanapie, popijam kawę, przed chwilą przesadziłam spod wielkiej róży New Dawn gaurę, która raczyła przezimować.. zaraz pójdę po książkę i po prostu... posiedzę i poczytam

A tymczasem widoki wokół mnie..

Rozwalił mnie ten widok, przepięknie masz. I ten raureif przy tarasie, piękna trawa! zapisuję Kupowałaś online?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 23:36, 25 maj 2021

Do góry
Anitka napisał(a)

Basiu, zostaw ją na razie taka jaka jest. U mnie też jedna glediczja nie maiła przewodnika. Ale rośliny często sobie z tym radzą. Jedna z gałęzi obok przejmuje jego role. Nieraz przy iglastych trzeba wybrać jedna gałązkę i przymocować w pionie od jakiejś tyczki. Zobaczysz co się wydarzy, zawsze potem można przyciąć.
Ta na zdjęciu poniżej nie maiła przewodnika w pionie. Rosła pochylona ( kolor czerwony). Sama wykształciła pionowy przewodnik (kolor fioletowy).

Glediczja cały czas w różnych miejscach będzie wypuszczać na pniach pączki liściowe. Nawet takich już bardzo grubych. Ja nie pamiętam czy je usuwałam jakoś specjalnie. Możesz jeśli chcesz te poniżej miejsca gdzie nie chcesz by się zorkrzwiła za nisko. Teraz też jest ich sporo. Czy może być drzewem wielopiniowym - nie wiem. U mnie żadna takich zakus nie miała, pomimo, że pnie były pokryte tymi wypustkami liści. Taka wielopienne wersja zabierz sporo miejsca już od dołu, bo jej gałęzi częściowo w poziomie się układają.

Anitko, dziękuję za rady.
Usunę więc te dolne zawiązki. U mnie przewodniki to mają wszystkie trzy, tylko te niskie gałązki mnie ciekawiły.
Chyba już nie usunę zdjęć, za późno.
Zielony zakątek z Antonówką 23:29, 25 maj 2021

Do góry
Kwiecień plecień ...

i po zimie

W kwietniu nabyłam dwie hederki.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 23:29, 25 maj 2021

Do góry
anuska2507 napisał(a)
I kolejne zakupy na front: sesleria jesienna

Jaka piękna sesleria, ja zamówiłam i dostałam trawki praktycznie bez liści, będę czekać na efekt lata, jeśli w ogóle się przyjmą, super trafiłaś.
Zielony zakątek z Antonówką 23:26, 25 maj 2021

Do góry

Zielony zakątek z Antonówką 23:25, 25 maj 2021

Do góry
Kwiecień - zimny i ogród nieciekawy

Funkie - Hosta 23:01, 25 maj 2021

Do góry
Witam, bardzo proszę o pomoc. Co to za odmiany funkii na zdjęciach. Chcę je posadzić kaskadowo i muszę wiedzieć do jakiej wysokości dorastają i jaką średnicę mogą osiągnąć. Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam
Bawarka 23:01, 25 maj 2021

Do góry
Kasiek napisał(a)
Figa, spojrz jak tu rosnie.( I jak kwitnie) Mam nadzieje ze moja sie u Ciebie przyjela?

A co to za drzewo nie przypadkiem araukaria?
Napisałaś Figa a co ona porabia muszę do niej napisać.
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 22:47, 25 maj 2021

Do góry
Na dobranoc trochę soczystej zieleni
Paprotki Adiantum pedatum, tiarelle Pink Skyrocket i kalina.

Ogród w remoncie 22:44, 25 maj 2021

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Asiu, wszędzie pięknie.
Ależ wielkie rabacisko szykujesz Wszystko u Ciebie na tip top zrobione.

A pytanie mam, co Ci tu teraz na biało kwitnie, a co z przodu na niebiesko, bo ze zdjęć nie widzę?
Ogród z koroną w tle 22:39, 25 maj 2021

Do góry
Co do budy i otoczenia... dziś jest tak...
Przed budą rośnie sesleria jesienna i buczki przesadzane z żywopłotu który wcześniej tu sobie rósł... niestety przyjeły się tylko 3 - dwa zewnętrzne i środkowy.. zatem drugi i czwarty muszę usunąć.. Mam mieszane uczucia co do nich... bo warunki będę mieć kiepskie - sucho i gorąco od blachy... no ale miałam sadzonki wiec tu je wsadziłam...

Tył budy - podoba mi się najbardziej... tak ten tego - od D*** strony

bajzlownik (kompostownik i takie tam drewniane zasoby zasłoni żywopłot buczkowy, póki co niski

no i widoczek z daleka...
Dla odmiany czas na zmiany... 22:33, 25 maj 2021

Do góry
beta napisał(a)
Wczorajszy zachód słońca

Piękne widoki a to na pierwszym zdjęciu to jakieś pole uprawne fajnie wygląda teraz kwitnie rzepak na polach
Ogród z koroną w tle 22:26, 25 maj 2021

Do góry
Zanim zacznę wrzucać zdjęcia z dziś, chce tylko napisać, że w tej części ogrodu ziemia jest bardzo piaszczysta... taka była nawieziona.. trawa była tu okropnie brzydka. Może to wina pędraków ale myślę, że i jakości gleby. Dlatego świadomie teraz sadzę to, co da radę tu rosnąć... ale przy okazji też staram się wzbogacać glębę...

Gdzie się da, obsypują skoszoną trawę, dopiero na to kora.....
Ta metoda jest super... Tuje zwłaszcza lubią tą trawę no i chwasty na tym rosną słabo..

zamiast agroszmaty - kartony i tektura falista a dopiero na to kora...

no i gnojóweczka..

Mam też swój kompost...
Myślę że się opłaci kiedyś...
Sosna - Pinus 22:21, 25 maj 2021

Do góry

Winter Light
Droga do spełnienia 22:21, 25 maj 2021

Do góry
Kawa napisał(a)
kukliki i len kamasją

Meeega. Jakie kukliki cudne. Coś ostatnie wszędzie mi wpadają w oko a dalej ich nie kupiłam.
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 22:12, 25 maj 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Kukliki i żurawki za różami? róże w sezonie, nawet te niskie, ci je zjedzą a z przodu jak róże się ogołocą od dołu będzie łysawo. Na sezon kuklik przed różą to świetny układ. Idealny wypełniacz a i teraz jak kwitną to ładniej kwiaty wyglądają przed a nie za. Żurawka kwitnie później z reguły kwiaty ma niższe, niż róże a fajne są razem bo te drobne kwiatki nadają różom bardzo romantyczny wymiar. Więc też się prosi przed. Przesadziłabym je miejscami, przepraszam...
widzę w tle, że prace na całego idą. Powiem ci szczerze, że bardzo jestem ciekawa, jak wyjdzie u ciebie ta wodna instalacja.

Edit - jestem ciekawa jak u ciebie będzie się zachowywała 'Madame Anissete' - moja wystrzeliła na 2 metry, musiałam ja na płocie rozpiąć i zakulkować. Przecudne ma kwiaty i ja akurat ten jej anyżowy zapach bardzo lubię. A w teorii to miała być niewielka róża do 120 cm...

Iwonka, dziękuję za Twoje uwagi Przyznam, że chciałam uzyskać taki efekt, że to właśnie róże są na pierwszym planie i wychodzą na ścieżkę, wiem, może to nietypowe, ale wstępnie taki był mój zamysł.

Weźcie pod uwagę, że to w zasadzie moje pierwsze doświadczenia z różami. Będę uczyć się na błędach Myślałam, że kukliki kwitną wcześniej (póki jeszcze róże nie kwitną) i właśnie tak jak jest teraz fajnie to wygląda (są posadzone za różami i kilka sztuk między nimi). Rozumiem, że za rok będzie inaczej z kwitnieniem? Z etykiet miałam info: kuklik Mai Tai w maju, róże Garden of Roses od czerwca. No i to mi pasowało. Żurawki są jako barwna plama, nie zależy mi na wspólnym kwitnieniu, rosną na tyłach, z resztą tego nie widać na zdjęciach, ale to jest mała skarpa. Róże są na poziomie "0", a kukliki i żurawki są już trochę na wzniesieniu. Nie do końca mam dobre zdjęcie, na którym byłby to widać.
Nie za bardzo rozumiem też, co to znaczy, że róże ogołocą się od dołu? i kiedy to ewentualnie następuje? To one nie będą takim ładnym zgrabnym krzaczkiem? Specjalnie wybrałam właśnie takie małe, które rosną na 50 cm wysokości max

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:05, 25 maj 2021

Do góry
Wsadziłam dzisiaj trochę bylin, przetaczniki, przywrotniki

Penstemony

Powojniki w różach

Żeleźniaki żółte poszły na łączkę ood brzozami na wjazdowej a paprocie piuropuszniki strusie pod sosny przy rodkach.

Generalnie wszędzie brakuje kory, na nowych rabatach jeszcze goła ziemia a na innych kora się wchłonęła. Kupa kasy, trochę mi szkoda...
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 21:58, 25 maj 2021

Do góry
Rozchodnik Herbstfreude (ma różowe kwiaty) - przymiarki, na tej rabacie ma być kilka rozchodników, jakieś 4 odmiany, na pewno jeszcze Stardust biały i jakiś z ciemnymi liścmi, chciałabym mieć barwne plamy, tylko zastanawiam się jakie je porozmieszczać. Jak ktoś ma jakieś pomysły to poproszę i również propozycje rozchodników, bo odmian tyle, że głowa boli.

Parocja perska - zakochałam się w tych listkach jak tylko je zobaczyłam, a dziś dokupiłam rodgresję pierzastą (obok parocji)

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 21:54, 25 maj 2021

Do góry
Basia_KRK napisał(a)

Ewa, kukliki Mai Tai posadziłam jakby w kolejnej lini, za różami (częściowo pomiędzy), a przed żurawkami Marmalade. Tak trochę je wymiksowałam.

W zeszłym roku, omyłkowo, zakupiłam sadzonki Alchemilla erythropoda 'Alma', myślałam, że to ten typowy przywrotnik ostroklapowy 'Mollis' (nie zwróciłam uwagi na nazwę), na nim krople deszczu tak ładnie się nie osadzają (w zasadzie w ogóle się nie osadzają). Niestety nie mam pojęcia jak on kwitnie, ale może w takim razie przesadzę go przed róże? Akurat mam 8 sadzonek, więc powinno być OK

Fotka z soboty, widać już delikatne pączki

Kukliki za różami? Hmm, nie będzie ich widać, a jak żurawki sie wypiętrzą, to je jeszcze stłamszą …

Alchemilla mollis rośnie wielka i się pokłada po deszczach. Erythropoda to lepszy wybór. Przed różami na pewno będzie ładnie wyglądał
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies