Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

BASIA8 13:48, 25 maj 2021

Piękna rabata powstaje dużo pracy za Wami U Nas też leje od wczoraj. Wogóle pogody straszne są.
Martka 13:54, 25 maj 2021

Rabata jak się patrzy gratulacje! Sadzic można! Z trawkowymi zakupami miałam same porażki praktycznie. Nigdy więcej.
Agatorek 19:22, 25 maj 2021

ajka napisał(a)

Nawet nie wiesz jak bardzo cieszy mnie, że nie musieliśmy ręcznie zrywać tej darni. Sporo czarnej ziemi do zagospodarowania. Jak na jeden rok to i tak dla mnie za dużo. Sporo pieniędzy i wymyślania, a w tym nie jestem jeszcze zbyt dobra.

Moje kolejne rabaty tez tak będą robione
Wokół oczka niestety muszę ręcznie, bo i tak za blisko ścieżki nie można by było podjechać.
Super to wygląda
ajka 21:58, 25 maj 2021

Rozchodnik Herbstfreude (ma różowe kwiaty) - przymiarki, na tej rabacie ma być kilka rozchodników, jakieś 4 odmiany, na pewno jeszcze Stardust biały i jakiś z ciemnymi liścmi, chciałabym mieć barwne plamy, tylko zastanawiam się jakie je porozmieszczać. Jak ktoś ma jakieś pomysły to poproszę i również propozycje rozchodników, bo odmian tyle, że głowa boli.

Parocja perska - zakochałam się w tych listkach jak tylko je zobaczyłam, a dziś dokupiłam rodgresję pierzastą (obok parocji)

ajka 22:03, 25 maj 2021

Agatorek napisał(a)

Moje kolejne rabaty tez tak będą robione
Wokół oczka niestety muszę ręcznie, bo i tak za blisko ścieżki nie można by było podjechać.
Super to wygląda

Niestety część roboty trzeba zrobić ręcznie, szczególnie dopracować brzegi rabat, bo glebogryzarką nie da rady podjechać wszędzie, ale i tak świetnie Aga, że masz swój własny sprzęt, jesteś niezależna od nikogo, idzie na pewno dużo szybciej.

BASIA8 napisał(a)
Piękna rabata powstaje dużo pracy za Wami U Nas też leje od wczoraj. Wogóle pogody straszne są.

U nas zapowiadają deszcze przez kolejne dwa tygodnie. Jak zobaczyłam prognozę pogody autentycznie się załamałam.

Martka napisał(a)
Rabata jak się patrzy gratulacje! Sadzic można! Z trawkowymi zakupami miałam same porażki praktycznie. Nigdy więcej.

Niestety nawet chodząc po szkółkach ciężko znaleźć ładne sztuki.
Martka 22:07, 25 maj 2021

Parocja - właśnie czytam, że bardzo duże drzewo urośnie, a wygląda tak niepozornie Listki piękne.
anuska2507 23:09, 25 maj 2021

ajka napisał(a)
Rozchodnik Herbstfreude (ma różowe kwiaty) - przymiarki, na tej rabacie ma być kilka rozchodników, jakieś 4 odmiany, na pewno jeszcze Stardust biały i jakiś z ciemnymi liścmi, chciałabym mieć barwne plamy, tylko zastanawiam się jakie je porozmieszczać. Jak ktoś ma jakieś pomysły to poproszę i również propozycje rozchodników, bo odmian tyle, że głowa boli.

Ja ostatnio skusiłam sie na odmianę Thunderhead. Na O. często przewijał się też rozchodnik Matrona, on ma chyba też ciemniejsze liście.
Jak chcesz barwne plamy to musisz dobierać obok siebie kontrastowe liście i kontrastowe kwiaty. Co do rozmieszczenia to nie bardzo umiem doradzić.

A no i kawał rabaty i roboty macie zrobiony
ajka 23:16, 25 maj 2021

Martka napisał(a)
Parocja - właśnie czytam, że bardzo duże drzewo urośnie, a wygląda tak niepozornie Listki piękne.

No właśnie z tą wielkością to nie wiem jak to wygląda finalnie, bo wszędzie piszą co innego, podobno rośnie wolno, w szkółce kobitka mówiła, że to wersja kolumnowa i rośnie max 3m. Gdzie indziej piszą i 10 i 12m. Byleby za mocno nie rosła wszerz. Zobaczymy, trochę miejsca na nią mam jakby co na rabacie. Na ogrodowisku mało znana.
ajka 23:18, 25 maj 2021

anuska2507 napisał(a)

Ja ostatnio skusiłam sie na odmianę Thunderhead. Na O. często przewijał się też rozchodnik Matrona, on ma chyba też ciemniejsze liście.
Jak chcesz barwne plamy to musisz dobierać obok siebie kontrastowe liście i kontrastowe kwiaty. Co do rozmieszczenia to nie bardzo umiem doradzić.

A no i kawał rabaty i roboty macie zrobiony

O Matronie też myślałam, z tego względu co piszesz, że sporo dziewczyn ma i poleca. Thunderhead też chyba fajny.
Agatorek 10:20, 26 maj 2021

Moja Matrona, kupowana w tym roku w Alb....r ma zielone liście, może się przebarwią, ale może to pomyłka ...

Bo mam jeszcze mini sadzoneczki Dart Red i on od początku ma ciemne liście.