Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Mój ogrodowy pamiętnik 23:35, 18 maj 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Azalia żółta piękna. Choruje na "clondyge" ale nie ma jej w sprzedaży u nas. Kupiłam jakieś 3 pomarańczowe ale kwiatuchy zmarzły zabardzo rozwinięta na takie przymrozki.

Berberys orenge dawno bym go wyrzucila, żeby nie miał tak cudownych przyrostów wiosna. Przez niego mam do dzisiaj kolce w palcach co roku. Potem jak wyrośnie znowu przycinam i mam non stop cudowny kolor. Znowu jesienią nie ma tak pięknego wybarwienia jak berberys thumberga.

Moja żółta to Limetta ale chciałam Umpqua Queen tyle, że tej niestety nigdzie nie znalazłam.
Berberysa Orange Ice uwielbiam, nie znam drugiego o tak intensywnym kolorze. Mam Orange Rocket ale one już nie są tak żarówiaste chociaż też bardzo ładne.
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 23:33, 18 maj 2019

Do góry
Nie dzwonie do siostry żeby jej nie wnerwiac. Pewnie też wodę przelewa i wylewa.
Tak się zdarza czasomi pamiętam chyba 2 lata temu wszędzie nie padało a w Wawie codziennie burze ale to jakie. Nawet w tv przerwano fakty aby pokazać błyski.
Zaraz siostra dzwoni i mówi co to się tam u was dzieje. Wtedy dzień bez burzy dzień stracony.

Współczuję wszystkim na południu Polski. U nas była bardzo dużą susza nie padało więc teraz nawet jak leje to ma gdzie wsiąkać.

Pozdrawiam i bez deszczowej pogody

Mój ogrodowy pamiętnik 23:25, 18 maj 2019

Do góry
Ja nie jeżdżąca jakbym zobaczyła takie cudenka też bym kupilam stado.
Właśnie u mnie brakuje takich detali a to bardzo ogród ozdabia.
EM mówi po cholere ci te bzdury może krasnala sobie kup.

Bardzo się nie zgadzamy mamy odmienne gusty. On chciałby sobie zainstalować marmurowa rzymska fontannę na trawniku a ja nie pozwalam i ciągła walka między nami.

Ja chcę ganek drewniany przy tarasie 5 kantowek dach oszklony a on zabudowa ze szkła i tak walka przez tyle lat trwa, że ganka nie ma.

U nas rano lalo jak cholera sino od deszczu, ale od południa piękna pogoda bardzo parno.

Pozdrawiam

Ja też nie mam takich ozdób ogrodowych. Zawsze byłam zdania, że rośliny same w sobie są piękne i nie potrzeba takich dodatków. Ale tylko krowa nie zmienia poglądów i coraz bardziej takie dekoracje do mnie przemawiają. Rdza jeszcze nie ale takie ptaszki, różnego rodzaju kule czy kogut od Sylwii to już tak.
Ja z moim eMkiem też mamy kompletnie inne gusty ale on na razie pozwala mi decydować . Walczę tylko z jego chęcią do zakupu krasnali ogrodowych bo tego bym nie przeżyła .
Mój ogrodowy pamiętnik 23:23, 18 maj 2019

Do góry
Azalia żółta piękna. Choruje na "clondyge" ale nie ma jej w sprzedaży u nas. Kupiłam jakieś 3 pomarańczowe ale kwiatuchy zmarzły zabardzo rozwinięta na takie przymrozki.

Berberys orenge dawno bym go wyrzucila, żeby nie miał tak cudownych przyrostów wiosna. Przez niego mam do dzisiaj kolce w palcach co roku. Potem jak wyrośnie znowu przycinam i mam non stop cudowny kolor. Znowu jesienią nie ma tak pięknego wybarwienia jak berberys thumberga.
Mój ogrodowy pamiętnik 23:14, 18 maj 2019

Do góry
Ja nie jeżdżąca jakbym zobaczyła takie cudenka też bym kupilam stado.
Właśnie u mnie brakuje takich detali a to bardzo ogród ozdabia.
EM mówi po cholere ci te bzdury może krasnala sobie kup.

Bardzo się nie zgadzamy mamy odmienne gusty. On chciałby sobie zainstalować marmurowa rzymska fontannę na trawniku a ja nie pozwalam i ciągła walka między nami.

Ja chcę ganek drewniany przy tarasie 5 kantowek dach oszklony a on zabudowa ze szkła i tak walka przez tyle lat trwa, że ganka nie ma.

U nas rano lalo jak cholera sino od deszczu, ale od południa piękna pogoda bardzo parno.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:04, 18 maj 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Też eMuś chciał po południu skosić trawę i ledwo wylazł i zrobił kilka pasków burza nas złapała i po koszeniu .

Właśnie jak tylko okazja trawnik wyschnięty to trzeba kosić.
Kiedyś tak się załatwił 2lata temu, że nie skosil bo jeszcze nie wysoka później 3 razy kosił. Trawa wysoka, gęsta, wylezala i brązowa plamy powstały.

Więc teraz już EM pilnuje.

U nas rano bardzo padało, ale ok 11 koniec później piękna pogoda że słoneczkiem ale bardzo parno.
Ptasi gaj 22:59, 18 maj 2019

Do góry
CD

Robinia pełno bzykow

Piękne młode przyrosty

Powojnik mazurski rośnie bardzo szybko. Z jodły zrobił sobie legowisko.

Ptasi gaj 22:43, 18 maj 2019

Do góry
Kamcia napisał(a)
Trawnik masz piękny. Moj przy Twoim nawet nie ma prawa się trawnikiem nazywać.

Sam chwałę trawniczek, że tak dobrze się spisuje. EM skosil dzisiaj drugi raz w tym sezonie. Deszczyk mu dobrze zrobił nawóz zaczyna działać.
Zresztą dobry nawóz zawsze kupuje no i wapno też było rozsiewane teraz pH twierdzi, że jest dobre.
Nie wtrącam się do trawników tylko obserwuje wiem wszystko co i jak robi. Raz się straciłam i już więcej się nie wtrącam.
Wysypał mi do kompostu trawę z kwitnącej łąki same nasiona więc będę musiała jutro albo jak go nie będzie wyrzucić z kompostu trawę z nasionami i wywieźć.
Nie mogę nic mówić bo zastrajkuje.

Dzisiaj sądziłam fot nie robiłam specjalnie bo ciągle brudne ręce i ciągle czasu brakuje.

Rozsadzalam bergenie przy oczku miały bardzo duże korzenie może dlatego nie kwitły. Powycinałam klacza,narobiłam dużo sadzonek niektóre rozetki z korzeniem posadziłam w innymmiejscu. W lasku tam będą miały dobrze Zień i dobra ziemia. Z części klaczy zrobiłam kawałki i wsadziłam do ziemi.

Prawie wszystko już wysadzalam jeszcze trawy mi zostały. Rabata nie skończona ziemi trzeba przywieźć więc sprawa się odwleka.
Kupiłam w tym roku sporo roślin np 4 budleje posadziłam przy rudbekiach będzie duzo motyli.

Teraz mi się przypomniało jeszcze mieczyków nie posadzilam, ale nie wszystko skończone.

Dzisiaj wykopałam jeden koszyk (potrzebne miejsce było) z tulipanami Van Eijk wyobraźcie sobie, że pod spodem wisiało kilkanaście młodych białych cebulek dorodnych.
Jest to odmiana bardzo plenna tak się ciesze. Widząc to będę musiała koszyki wyciągnąć i przebrać tulipany bo za dużo cebul.

Chce pokazać różanecznika który ledwo zipal wiosna a tak pięknie kwitnie. Jeszcze nie wszystkie rozety w całości rozwinięte ale zrobiłam wczoraj fotkę i dobrze może przyjść mocny deszcz lub grad i go wytrzepie

Koniec marca 28

Fota wczoraj

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:55, 18 maj 2019

Do góry
Dorotka ten piękny uśmiech. Radość z ciebie tryska kochana.
Ogród też piękny a co to za sznurki wodne z tego dzbana płyną co to za pomysł.
Jeszcze co dziennie do bajorka wieczorem 1 litr zimnej wody dolej.
Ja na ogół jestem pogodną osobą a z tego dzbana to niby strumienie wody wypływają, a tak na prawdę to ponawlekałam takie koraliki i ułożyłam tak jak widać. Wczoraj sąsiad był na rybach i dostałam 5 rybek (chyba Płotki). Przyniosły mi je sąsiadki w wiadrze. Dziś przyjechał wnuk, przyszła też mała sąsiadeczka i radości było ogrom. Żadne nie chciało wracać do swojego domu.

Rododendronowy ogród II. 21:12, 18 maj 2019

Do góry
Sonka napisał(a)
Pięknie, proszę, jeśli tylko możesz, pokazuj te cuda. Powtórzę za ElzbietaFranka czy ja doczekam takich okazów?
Fajnie by było gdybyś przy okazji napisała nazwę.Serdeczności przesyłam.

Krysiu nawet przez moment tak nie myśl. Rh stosunkowo szybko rosna a nawet jak małe to tez cieszą.Nazwy postaram sie pisac.Równiez pozdrawiam.
...uDany ogród 19:23, 18 maj 2019

Do góry

Nie jesteś odosobniona z tym fotografowaniem. Nie mam dużo fotek ze sobą. Ale Dana nie jest źle, w tym płaszczu oparta o mur bardzo elegancko wyglądasz.
U mnie to znowu wszystko na twarzy widać każdy cień, zmarszczka, piega, i wszystko co złego się można spodziewać.

Moja córka bez fryzury potargana, nie umalowana foty jak z żurnala.
Coś jest takiego, że jednych klisza lubi drugich nie

Piękne kaliny i wszystko co kwitnie teraz. U nas jeszcze nie zabardzo krzaki kwitną bo był przymrozek a potem zimno więc jeszcze czekam.

Pozdrawiam

Elu nigdy dobrze nie wychodziłam na zdjęciach, dlatego pokazuję głównie ogród który jest zdecydowanie lepsza modelką niż ja.
Znam ludzi, którzy nawet w worku na kartofle wyglądają świetnie, ja niestety nie...ale w zasadzie się tym nie przejmuję. Mam sporo zdjęć ze sobą zwykle z boku wtedy jest ok.

Kaliny uwielbiam. Maj pod względem kwitnienia jest wyjątkowy!
Kocham ten czas w ogrodzie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:10, 18 maj 2019

Do góry
Sylwia rozumie i współczuję też tak mialam. Cała woda ze wszystkich pól do mnie napłynęła bo najniżej. Zrobiłam drenaż działki że studzienkami aby mieć możność wypompowania nadmiaru wody do rowu lub rury melioracyjnej.

Ogród to jak nie urok to Sr,,....

Pozdrawiam

I niestety kochamy te nasze ogrody nawet z tą Sr...Woda dzisiaj wróciła do rowu, ale na cały terenie po zalaniu jedno wielkie mułowisko
Bez kaloszy nie przejdziesz.
Ptasi gaj 16:29, 18 maj 2019

Do góry
U nas rano się wylało teraz piękna pogoda słonko świeci w cieniu 25 stopni
Ptasi gaj 15:23, 18 maj 2019

Do góry
Jestem bardzo zapracowana sądzę i przesadzam. Kora przyjechała więc pełno riboty. Trawnik skoszony

...uDany ogród 13:50, 18 maj 2019

Do góry
Nie jesteś odosobniona z tym fotografowaniem. Nie mam dużo fotek ze sobą... U mnie to znowu wszystko na twarzy widać każdy cień, zmarszczka, piega, i wszystko co złego się można spodziewać.

Ze mną tak jak Daną ...
nie lubię być fotografowana, bo jestem absolutnie niefotogeniczna

Obiektyw mnie nie lubi. Mam zaledwie kilka zdjęć, na których jako tako wyglądam. Za to moja córka jak twoja, Elu.
...uDany ogród 12:25, 18 maj 2019

Do góry
dana1s napisał(a)

Aguś nie lubię być fotografowana, bo jestem absolutnie niefotogeniczna, wole stać z drugiej strony aparatu. Czuję się wtedy bezpieczna
Dziękuję za miłe słowo, ale piękna to na wyrost!
Mgłę uwielbiam, wtedy świat jest taki romantyczny. Natura sama potrafi się tak ozdobić...człowiek nie ma z nią szans.
Mój M uwielbia roślinne zakupy, ja też to bardzo lubię, ale teraz już tylko z listą. Człowiek nakupi, a potem myśli długo gdzie wsadzić, żeby za miesiąc nie przenosić w inne miejsce...
O tak, kaliny warto mieć w ogrodzie, są cudowne! Te różowe są oryginalne i wprowadzają życie w wiosennym ogrodzie.
Lubię ich ogród, szczególnie ten kąt angielski. Mogłabym tam zamieszkać
Taki domek będziemy stawiać dla siebie na emeryturę mam nadzieję, że ładnie się wpasuje do naszego ogrodu. Chciałabym żeby stał sie częścią ogrodu

Nie jesteś odosobniona z tym fotografowaniem. Nie mam dużo fotek ze sobą. Ale Dana nie jest źle, w tym płaszczu oparta o mur bardzo elegancko wyglądasz.
U mnie to znowu wszystko na twarzy widać każdy cień, zmarszczka, piega, i wszystko co złego się można spodziewać.

Piękne kaliny i wszystko co kwitnie teraz. U nas jeszcze nie zabardzo krzaki kwitną bo był przymrozek a potem zimno więc jeszcze czekam.

Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:07, 18 maj 2019

Do góry
Sylwia rozumie i współczuję też tak mialam. Cała woda ze wszystkich pól do mnie napłynęła bo najniżej. Zrobiłam drenaż działki że studzienkami aby mieć możność wypompowania nadmiaru wody do rowu lub rury melioracyjnej.

Ogród to jak nie urok to Sr,,....

Pozdrawiam
Ptasi gaj 11:00, 18 maj 2019

Do góry
Moja magnolia chyba nie przetrwa tych przymrozków w ogóle zamiast po tygodniu ruszyć wszystko brązowieje.

Teraz bardzo leje. O godz 5 nad ranem przeszła burza do tego czasu już 3 razy lało. Oczko mam przepelnione, ale katastrofy nie ma.
Jeszcze może padać gorzej, że nie mogę sądzić bardzo mokro może po południu.

Trawka podlana rośnie równo trzeba kosić znowu, ale mokro

Ogród Małej Mi 2017 08:56, 18 maj 2019

Do góry
Wizytowac bedziesz jak przyjdzie czas. OgLadala. Film i tez dooiero ide spac Aniu. Palka w oczku piekna u mnie nie za bardzo chce rosnac moze w donicy i dlatego. Wyciagne wszystkie rosliny z donic njech rosna gdziE chca przykryje tylko zwirem.

Moja pałka też w donicy,co prawda już ja rozwaliła ale jeszcze daje sie przestawić. Dlatego po wielkich wiatrach leży i muszę ja ustawiać ponownie.
Żurawki miałam wywalić bo ciągle zżarte przez opuchlaki i i grzyba.. a one proszę ... zaskoczyły... jak do koncepcji mi nie pasują.. i znów wesołe jarmarki.. żal teraz wyrzucić .
Rododendronowy ogród II. 07:41, 18 maj 2019

Do góry
Pięknie, proszę, jeśli tylko możesz, pokazuj te cuda. Powtórzę za ElzbietaFranka czy ja doczekam takich okazów?
Fajnie by było gdybyś przy okazji napisała nazwę.Serdeczności przesyłam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies