Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 12:11, 31 mar 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
Elu nic nie przelatuje przez prety. Na podlodze jest karton, by przydusic chwascory, ktore byly pod.
Kompost lubi wode, wielokrotnie czytalam, ze podlewac sie powinno wiec chyba niepotrzebnie ten daszek masz.
Poszczegolne wastwy przesypuje maczka bazaltowa.

Izo mój kompostownik ma prawie 10 lat i przerabiałam kompostownik bez daszka. Jak deszcz padał to robił się obornik tłusty ciężki. Potem przykrywałam folia ale zawsze folie wiatr mi zwinął.
W zeszłym roku zrobiliśmy daszek i nie pada na kompost. Należy podlewać kompost ale nie zalewać jak miałam do tej pory bez daszku.

Zawsze raz w roku go przerzucała w tym roku jeszcze nie przerzuciłam więc wiem co to jest jak kompost mokry zbrylony i robi się cieszki.
Też sypie preparaty do kompostowania.

Ujecia foto bardzo ładne. U nas piękna pogoda idę zaraz działać trzeba wykorzystać pogodę.

Pozdrawiam Izo - Monachium i Bawarię tez
Ptasi gaj 23:10, 30 mar 2019

Do góry
Milka napisał(a)
A my cały czas tylko podlewaliśmy, ale też nie sa idealne po poprzednim lecie, może odrobią

A ja nie pamiętam jak żyje, abym w marcu podlewalam, róże bo nawiozlam i jest sucho,. Różaneczniki i bzy. Jutro będę podlewać tuje ale tutaj to kropelkowe podlewanie.
Znowu się dzisiaj na tyralam. To przycinanie krzaków mnie dobije ręce pokiereszowane.
Na szczęście piękna pogoda po południu byla.

Ja też podlewalam i co z tego jak ukrop lał się z nieba rośliny chłonęły.
U mnie tuje zmarnialy z jednej strony bo brzozy je podjadaly.
eM dzisiaj sypal nawoz pod tuje. Jeszcze za 2 tygodnie do listnie opryskam.
Bawarka 20:50, 30 mar 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

To Figus robi takie prezenty. Kasiu nic nie mowa przygarnij i juz posadzilas pewnie. Piekne rosliny tez bym posadzila chętnie.

Poza tym masz pieknie a widoki parkowe obledne. Jednak w Bawarii duzo cieplej to taki Dolny Ślask w Polsce.

Zycze sloneczka pozdrawiam

Elu, tutaj troche cieplej niz na Dolnym Slasku Z wiosna jestesmy troche dalej
U nas ciepultko-dzisiaj ponad 22 stopnie Jedzie nowa dostawa
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:30, 30 mar 2019

Do góry
Milus no mam, ale jak sie zajme rozami teraz to potem nie mam klopotow. Po okwitnieciu przycinam i to wszystko pozniej jesienia dopiero.

Zapomnialam jeszcze tyle hortensji masz ja nie moge.
Dla mnie to sa rosliny bardzo piekne i bezproblemowe. Tez sie rzucilam na nie mam ich sporo ale nie az tyle ze 30 szt lacznie z pnacymi. Jeszcze dokupie bo warte sa tego aby je miec.
U mojego ogrodnika juz przywiezli juz kupilam 4 szt limelling i 2 szt megical flame. Zawiozlam do ogrodka ktory tworza niepelnosprawni. Zawioze tez trawy rozplenice i wysokie ktore mam trzeba podzielic. Oddam jeszcze rozne byliny niech maja pieknie.

Ja róże częściowo na jesień skracam, a potem wiosną, sprawdza się.
A ja zapomniałam o pnącej, czyli o 1 więcej. rozmnażaj sobie z patyków, to akurat lubię. Też fajna sprawa, podarować rosliny, będą dziękować, a ty Elu będziesz szczęśliwa
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:33, 30 mar 2019

Do góry

Tez bede podlewac u nas tez sucho nawet bardzo. Mam studnie chlonne woda siega ok 50 cm od dekla to znaczy ze nie jest tak zle. Dawno nie pamietam tak suchej wiosny. W zeszlym roku o tej porze bo mroz juz odpuscil miam bardzo mokro.
Tej wiosny mamy tylko wiatru za duzo.

Też i ja mam wiatr w nadmiarze.
I też sucho, mąż już dał nawóz rodkom i azaliom, podlał, dziś ja dam hortensjom i tym, o których zapomniał.
Ptasi gaj 08:05, 30 mar 2019

Do góry
Oj co ty mówisz. U nas było pewnie jeszcze gorzej bo my ze wschodu i południa mamy takie wyże cieplne.
Ptasi gaj 06:34, 30 mar 2019

Do góry
Kamila zaopatrzylam sie w nastepne srodki lecznicze i bede czekac i leczyc. Cos musi podpasowac.

Pewnie. Warto ratowac roslinki, bo one sie potem odwdzieczaja.

Nie wiem jak w Polsce, ale w Niemczech zeszle lato bylo "zabojcze" dla rododendronow. A, np. musialam wykopac caly szpaler (15 sztuk). Rosky na tym miejscu ponad 10 lat

Ptasi gaj 13:37, 29 mar 2019

Do góry
Bogdzia ma tyle lat kwasolubnych pewnie też miała z rododendronami wzloty i upadki więc ma doświadczenie.
Coś ci powiem np w tym linku pisza artykuł opisuje choroby czy atakujące robactwo ale fotek w artykule jak na lekarstwo.
Jeżeli pisze o jakimś tam robaku to niech pokaże przykład nie mają aparatów.
Piszę o brazowieniu pąków kwiatowy gdzie jest to pokazane.
Nie raz mnie cholera bierze tak samo jest w niektórych czasopismach.
Przecież autor nie pisze sam dla siebie czy dla swoich znajomych tylko dla takich czytelników jak my.

Wiesz opryskam go na to robactwo jutro muszę poszukać jakiegoś mam specyfiki.
Jestem na wsi niby jest 16 stopni ale znowu wiatr i pochmurno.
Rozpaliliśmy w kominku i ide najpierw na obchod a potem do roboty
Rododendronowy ogród II. 12:43, 29 mar 2019

Do góry
Dziękuję Bogdziu przeczytałam opryskam jeszcze od robactwa i dobrze podleje.

Rododendronowy ogród II. 08:10, 29 mar 2019

Do góry
Dziękuję Bogdziu przeczytałam opryskam jeszcze od robactwa i dobrze podleje.
Rododendronowy ogród II. 06:06, 29 mar 2019

Do góry
Witam Bogdzia

Robie i ja miksture kupilam florowit, pinivit, zelaza nie udalo mi sie kupic, ale poradzono mi kupic florowit na mech w trawie ma duza zawartosc zelaza.

Zmieszam wszystko z woda i bede podlewac pryskac trudno co bedzie to bedzie.

Opryskam azalie, rodki i tuje bo nie wszystkie opryskalam.

Mam z jednym rododendronem problem podlalam przeciw fytoftorozie, opryskalam topsinem, kupilam bioczos - ratuje bo ladny Universytet helsinski.
Bogdziu na moim watku sa fotki zerkni twoim sprawnym okiem na niego.
Juz mialam wczesniej prosic, ale nie chcialam zawracać głowy.

Pozdrawiam

To opryskaj samym florovitem na mech , nigdy nie stosowałam ale na pewno jest w nim żelazo ,oczywiscie trzeba zrobic roztwór jak w przepisie.Resztę napisałam u Ciebie.
Ptasi gaj 06:04, 29 mar 2019

Do góry
Kasiu napisalam tez do Mazana jak zobaczylam ze jest i jesz ze tej Twojej Wejmutki dokladnie zobaczylam. Polalam bo zobacz nizej zaraz pokaze bo sa na telefonie foty przeskakuje z tabletu na telefon i to trwa szukanie.

Popryskalam dzisiaj topsinem tego rodka zobaczymy co Mazan powie.

Widzisz ma takie czerniejące pąki kwiatowe. Szkoda taki ładny był będę ratować. Już jednego drapaka uratowałam z fytoftorozy. W zeszłym roku przygielam jednego pedagogika może puści korzenie.

Zdjęcia pąków są mało dokładne ale myśle ze z tych pąków nic juz nie bedzie. Moim zdaniem latem zaatakował je skoczek różanecznikowy a teraz w jego następstwie grzyb sadzak, nic z nich nie bedzie , ja bym je oberwała a w sierpniu opryskaj pąki jakimkolwiek środkiem na owady, kilkukrotnie i przez dwa trzy lata bo skoczek może go atakowac co rok.

Tu nieco niżej o nim pisze.
https://fajnyogrod.pl/porady/choroby-rododendronow-co-warto-wiedziec-jak-leczyc_rosliny-ogrodowe/

Liscie w Twoim rh sa opuszczone , na razie bywają przymrozki i to jego ochrona przed nimi ale teraz trzeba go podlac a później jesli nadal bedzie miał jasny kolor to opryskaj mieszanką dolistna i oczywiscie daj nawóz doglebowy dla rh.
Ptasi gaj 22:11, 28 mar 2019

Do góry
Dzisiaj kąpałam storczyki pięknie rosną jeden od listopada a 2 sztuki od lutego.

Rododendronowy ogród II. 22:01, 28 mar 2019

Do góry
Witam Bogdzia

Robie i ja miksture kupilam florowit, pinivit, zelaza nie udalo mi sie kupic, ale poradzono mi kupic florowit na mech w trawie ma duza zawartosc zelaza.

Zmieszam wszystko z woda i bede podlewac pryskac trudno co bedzie to bedzie.

Opryskam azalie, rodki i tuje bo nie wszystkie opryskalam.

Mam z jednym rododendronem problem podlalam przeciw fytoftorozie, opryskalam topsinem, kupilam bioczos - ratuje bo ladny Universytet helsinski.
Bogdziu na moim watku sa fotki zerkni twoim sprawnym okiem na niego.
Juz mialam wczesniej prosic, ale nie chcialam zawracać głowy.

Pozdrawiam

Miłkowo - sezon 2016-2022 21:24, 28 mar 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)

No po zimie rodki natychmiast sie podlewa.

Tez bede podlewac u nas tez sucho nawet bardzo. Mam studnie chlonne woda siega ok 50 cm od dekla to znaczy ze nie jest tak zle. Dawno nie pamietam tak suchej wiosny. W zeszlym roku o tej porze bo mroz juz odpuscil miam bardzo mokro.
Tej wiosny mamy tylko wiatru za duzo.
Miłkowo - sezon 2016-2022 21:16, 28 mar 2019

Do góry
Milus no mam, ale jak sie zajme rozami teraz to potem nie mam klopotow. Po okwitnieciu przycinam i to wszystko pozniej jesienia dopiero.

Zapomnialam jeszcze tyle hortensji masz ja nie moge.
Dla mnie to sa rosliny bardzo piekne i bezproblemowe. Tez sie rzucilam na nie mam ich sporo ale nie az tyle ze 30 szt lacznie z pnacymi. Jeszcze dokupie bo warte sa tego aby je miec.
U mojego ogrodnika juz przywiezli juz kupilam 4 szt limelling i 2 szt megical flame. Zawiozlam do ogrodka ktory tworza niepelnosprawni. Zawioze tez trawy rozplenice i wysokie ktore mam trzeba podzielic. Oddam jeszcze rozne byliny niech maja pieknie.
Miłkowo - sezon 2016-2022 17:15, 28 mar 2019

Do góry

Masz blisko Czechy jeden wypad w sobote i przywieziesz u nas sa kilogramowe torby tego Lepo.... I kosztuja 195 zl w Czechach tanszy i w mniejszych torebkach. Effka dobrze jest poinformowana bo sprowadzala chyba tak wyczytalam.

Wzrosty u mnie a u ciebie to niebo i ziemia Dolnoslaskie duzo cieplejsze chociaz teraz u nas 15 w cieniu i nie ma wiatru.
Ja tam tez uwazam, ze powoli zrobie. W zeszlym roku jeszcze snieg lezal. W piatek zrobię porzadek z rozami przeglad ciecie, co niektore kopczyki odkryc, przesadzic, odkurzyc w zwirze, najpierw nawiezc podlac jak obeschnie opryskac przeciw grzybom miedzianem.

Drogo, poszukam, a jakby co to faktycznie blisko do Czech.
Ela, dużo masz tej pracy, ja róże tylko skróciłam i to nie wszystkie, bo część zostawiam, a inne jesienią mocno ścięłam. Ale i tak jest, co robić, ale do weekendu nie mam czasu.
Ogrod stewardessy 16:43, 28 mar 2019

Do góry
Kamcia nie wyrzucaj rozplenicy one tak maja.
Ogrod stewardessy 16:13, 28 mar 2019

Do góry
Kamciu witam

Moja znajoma latala przez 30 lat potem zrezygnowala, znalazla prace w Locie ale w porcie lotniczym na ziemi od czasu do czasu jeszcze latala na zastepstwa. Jak sie mozna domyslic teraz "wiekowa" byla szefowa stewardes na pokladzie. Obecnie chodzic nie moze porusza sie na wozku. Piekna kobieta za dlugo kochala ten zawod.

Kamciu jak masz mozliwosc zatrudnienia na ziemi to zrezygnuj z latania.
Masz juz prawie lato w ogrodzie u was duzo cieplej.
Chociaz dzisiaj u nas piekna pogoda cieplutko. Takie wariacje pogodowe mamy, ze codziennie inna kapotke przywdziewam oszalec mozna. Przed chwila wrocilam i cala mokra bo 18 na plusie a w sloncu wiecej.

Jezeli chodzi o rododendron bede leczyc. Szukam takiej krzewuszki nak u ciebie moze dostane

Pozdrawiam
Ptasi gaj 15:59, 28 mar 2019

Do góry
Kamila zaopatrzylam sie w nastepne srodki lecznicze i bede czekac i leczyc. Cos musi podpasowac.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies