Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:51, 13 lis 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Zaraz wyślę. Obawiam się że to jaja ślimaków......

Ja też myślę, że to jaja ślimaków.
To na pewno nie są jaja opuchlaka. Są przezroczyście białe.
Opuchlaki 19:47, 13 lis 2013

Do góry
Całe forum szuka jajeczek?
Albo - nie jajeczek

A ja mam taką nieśmiałą propozycję - zamiast szukać jajeczek, sprawdźmy, czy mamy osobniki dorosłe.

W nicie czytałam, że dobrym sposobem jest położenie deseczek na ziemi, one się pod te deseczki schowają, więc można je ręcznie łatwo zebrać.
A miało być tak pięknie.... 19:41, 13 lis 2013

Do góry
O, są serby!
Piękne.
Ty nie marudź, że małe.
Dobrze zagęszczone są, raz-dwa urosną.

W Gąszczu u Tess 00:49, 13 lis 2013

Do góry
Tess, piękne roślinki, ale balia to szkoda, że nie ma otworów.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:46, 12 lis 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Madżen, zajrzyj do wątku o opuchlakach.
Szukam w Twoim wątku o tych kulkach wypłukanych spod graba i znaleźć nie mogę.
Pamiętasz, kiedy to było?
I one nie urosły?

Nie urosły Tesiu, tylko był nawóz....
Opuchlaki 23:29, 12 lis 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Może. Tylko że u Madżenki kulki w słoiku nie rosły, a wszystkie żurawki zżarte
Widziałaś na stronie 523?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3507-madzenie-ogrodnika-kiedys-tu?page=523

A może Pszczółka zrobiłaby zdjęcie tych kuleczek otrzepanych na coś? Jak leżą - wówczas się zobaczy, czy wszystkie są takie same w wielkości i kolorze.
Moim zdaniem to mogą być jaja, dość niedawno złożone.
Z biegiem czasu ciemnieją i grubieje skorupka.

Tesiu moje kulki byly pod gaulterią a żurawki rosną w innym miejscu, co nie zmienia faktu że gaulteria żyje a żurawki padly.
Nie jestem w stanie rozpoznać jaj opuchlaka od nawozu... Z jednych kulek nic nie wyplywa, z innych biała ciecz z innych woda... Podobno ta biała ciecz sygnalizuje, że to jaja opuchlaka...

Obawiam się ze jaja opuchlaka można wprowadzić do ogrodu w torfie..... Wiec nawet jesli roslina była z odkrytym korzeniem wystraczy że zainfekowałaś glebę skażonym torfem...jesli nie widać larw warto poszukać skoprupek po tzw linieniu larw. Po każdym sezonie zmieniają ubranko na wiekszy rozmiar i zostawiają charakterystyczną zachnięta rozkurszoną bialo-przezroczystą skorupkę w glebie. Jesli znajdziecie coś takiego w korzeniach to równieź jest sygnał, że żerowały tu larwy opcuhlaka, ktore orzeniosly sie w inne miejsce - podgryzać kolejną roslinę ...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:11, 12 lis 2013

Do góry
Madżen, zajrzyj do wątku o opuchlakach.
Szukam w Twoim wątku o tych kulkach wypłukanych spod graba i znaleźć nie mogę.
Pamiętasz, kiedy to było?
I one nie urosły?
Ogród w budowie - nieustającej 23:00, 12 lis 2013

Do góry
Gabriela napisał(a)

Teresa, kółka pod drzewami z funkiami i liliowcami rób i u siebie, fajne wzory warte są powielania.
Nie rozumiem tylko dlaczego nie możesz zrobić wiązanek na groby, rodzina nie pozwala. Ciekawe dlaczego?

Z tzw. praktyczności
Kładzie się sztuczną wiązankę na płytę i ona leży przez całą zimę do wiosny.
Jako oznaka, że ktoś dba o mogiłę

Zaczątek ogrodu 22:51, 12 lis 2013

Do góry
Asiu, na te kolorowe trzeba troszkę poczekać. Małe są, tegoroczne.
Ogród w budowie - nieustającej 22:43, 12 lis 2013

Do góry
Gabriela napisał(a)

I tak nawzajem się inspirujemy.
Z kółkami pod drzewkami będziemy sobie ćwiczyć i próbować co lepsze. Jak się zrobi cień pod nimi to na pewno rośliny trzeba będzie wymienić na cienioznośne.
Mam plan na posadzenie pod dębem czerwonym koła z funkią i liliowcami, to w ramach ciągu dalszego "małych Wojsławic", bo tam właśnie coś takiego pięknie rośnie. Funkie mi się nasiały w dużych ilościach, liliowców też sporo, więc sprawa jest do zrobienia.

Funkie środkiem, liliowce na zewnątrz:

Połowa funkii, połowa liliowców:

Świetne Kupuję pomysł. Mogę?

Świetne wiązanki zrobiłaś.
Co roku staczam walkę o wiązanki z żywych kwiatów - niestety - przegrywam (póki co).
Pozdrawiam
Mój zielony świat malowany roślinami... 22:40, 12 lis 2013

Do góry
A czy ja pisałam, że coś chcę w zamian?

Mam:
odętkę wirginijską białą,
przegorzan,
jeżówkę.

A dla cierpliwych (bo chyba to długo może trwać) nasionka czosnku Gladiator i Szuberta.
Mój zielony świat malowany roślinami... 22:24, 12 lis 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Czytam, że miałaś problemy ze zdrowiem.
Cieszę się, że się dobrze skończyło

Co do werbenki - waham się, czy przezimować je w domu na parapecie, czy w widnym garażu.
Obawiam się, że jak będą w garażu, to zapomnę je podlewać i nie dożyją do wiosny.
Natomiast nie jestem pewna, czy w domu nie będzie im za ciepło i za sucho.

Ale sporo osób w ub. roku przezimowało werbenę w domu. Między innymi Sebek. Poradź się go, da Ci informację z pierwszej ręki

Zdrówka życzę.
PS. Skoro myślisz o bylinach, to może chcesz nasionka?

Oooo interesująca propozycja
A co takiego masz?
Tylko ze ja nie mam nic w zamian
Troche żurawek, trzmielin, reszta jeszcze za mała
Opuchlaki 22:24, 12 lis 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Jeśli to nie są jaja opuchlaka (ja się nie upieram, znawcą nie jestem - też dopiero się z nimi zaznajamiam) to i tak warto byłoby wiedzieć, co to jest, skoro zeżarło Pszczółce roślinki.

Tess bedziemy szukac Slyszalam ze jaja slimakow w pewnym stadium sa ludzaco podobne do jaj 2 dniowych opuchlaka...Spotkalas sie z ta opinia?
Opuchlaki 22:20, 12 lis 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Kasiu, ja mam. Na stronie 313.

Tess nie, chodzilo mi o calkowity rozwoj jaja, od pierwszego dnia do wyklucia sie poczwarki. Zanim napisalysmy z Danusie ten artykul, szukalam dlugie tygodnie i nie znalazlam Tess moze Ty bedziesz miala wiecej szczescia?
Z tego co teraz widze, zdjecia w kom. moga rowniez inaczej pokazywac kolor.. To ze caly rozwoj ma swoj przebieg, wiemy wszyscy, tylko kto nam pokaze ten przebieg i jego ,,kolorki´´ od dnia 0 do...chrzaszcza Czyli cala zmiane jaja w palecie kolorow
I raczej nie wierze, ze majac jaja opuchlaka w ogrodzie, nie mamy najmniejszejszego azurka na jakiejs roslince One najpierw musza wyjsc na zer....Pszczolko, sprawdz prosze dokladnie ostatnie listki, moze cos zauwazysz?
Opuchlaki 22:13, 12 lis 2013

Do góry
Jeśli to nie są jaja opuchlaka (ja się nie upieram, znawcą nie jestem - też dopiero się z nimi zaznajamiam) to i tak warto byłoby wiedzieć, co to jest, skoro zeżarło Pszczółce roślinki.
Opuchlaki 21:58, 12 lis 2013

Do góry
Jaja dopiero co zlozone sa duzo mniejsze i maja inny kolor. Nie dajmy sie poniesc panice i nie traktujmy wszystkich kulek w ogrodzie jako jaj opuchlakow. Jest nawoz ktory bardzo przypomina jaja opuchlaka (to tak na marginesie) Na tej fotce niepokoi mnie to ze uklad jaj jest w ,,gniezdzie´´ i to juz napisalam....nie jestem jednak dalej przekonana co do koloru ( w koncu nie musze, tez dopiero co zaczynam ) Dobrym pomyslem jest obserwacja i fotki tych kulek.
Tess, w ogrodach mamy i kulki i opuchlaki, ja rowniez jestem zainteresowana calkowitym rozwojem jaj i co za tym idzie zmian ,poczwarek i larwy tego szkodnika, niestety nigdzie tego nie znalazlam.Nawet na ostatnim spotkaniu na lekcji pogladowej na ten temat u ogrodnika. Jedna informacja mnie zastanowila, a mianowicie to ze jaja opuchlaka raczej nie zyja az w takim zwartym skupisku, maja troche wieksza przestrzen w swoim ,, gniezdzie´´ ale...moj ogrodnik przeciez tez moze sie mylic i osoby sie tym zajmujace
Opuchlaki 21:56, 12 lis 2013

Do góry
Szkliste są tylko takie całkiem niedawno złożone.
Postaraj się zrobić zdjęcie.

Pszczółko, a larw nie widziałaś?
Nasz przydomowy ogródek 21:54, 12 lis 2013

Do góry
Zbyszku, dawno nie zaglądałam, a tu takie wieści...
Symbol Ogrodowiska padł. A miałam nadzieję, że da radę, jak jakiś czas temu pisałeś, że choruje.

Wejmutka świetnie tam pasuje.

Dawno nie czytałam tylu rymowanek na raz
Pozdrowienia zostawiam i buziaki (dla Krysi też, przekaż koniecznie)
Opuchlaki 21:39, 12 lis 2013

Do góry
Może. Tylko że u Madżenki kulki w słoiku nie rosły, a wszystkie żurawki zżarte
Widziałaś na stronie 523?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3507-madzenie-ogrodnika-kiedys-tu?page=523

A może Pszczółka zrobiłaby zdjęcie tych kuleczek otrzepanych na coś? Jak leżą - wówczas się zobaczy, czy wszystkie są takie same w wielkości i kolorze.
Moim zdaniem to mogą być jaja, dość niedawno złożone.
Z biegiem czasu ciemnieją i grubieje skorupka.

Opuchlaki 21:33, 12 lis 2013

Do góry
Tess, wykorzystalismy Twoje fotki do artykulu, za to dziekuje Ale zauwaz spora roznice w kolorze....Nie wiem, moze zle odbieram ten kolor? Moze warto by bylo te kulki Pszczolki przeniesc do sloika i po prostu obserwowac, tak jak to zrobila nasza Marzenka, gdzie okazalo sie ze nie wszystko co okragle i zolte to jaja opuchlaka...W ciagu paru dni powinno sie wyjasnic. Ania asc tez to fajnie opisala
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies