Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

popcorn 11:55, 12 lis 2013

Zaglądam, pozdrawiam!!
monteverde 22:22, 12 lis 2013

Gabriela napisał(a)
Od dzisiaj prawdziwa, słotna jesień. Za to dobrze podlewa mi posadzone cebulki. Nawet dwie kępy tulipanów wsadziłam, same królowe nocy, bo oczywiście z przekorzystnej przeceny.
W tym roku do moich wiązanek na groby pierwszy raz postanowiłam użyć ozdobnej kapusty i myślę że to był dobry pomysł. Dodałam też do białych chryzantem i błękitnych hortensji pędy szarego eukaliptusa.

Gabrysiu zaległości nadrabiam bardzo gustowne wiązanki, a róże choć piszesz, że nudne ale jednak nadal piękne i twarz sama się do nich nachyla, szukając niepowtarzalnego zapachu pozdrawiam
Gabriela 22:42, 12 lis 2013

paniprzyroda napisał(a)

Pozdrawiam, pozwoliłam sobie wstawić obiecane kiedyś zdjęcie.

Mariola, nawet nie wiesz jak się cieszę że je mam. Są wspaniałe, może i mnie na wiosnę już zakwitną z podarowanej kępy. Będę czekać niecierpliwie.
Załóż proszę wątek, będzie łatwiej do Ciebie pisać.
Tess 22:43, 12 lis 2013

Gabriela napisał(a)

I tak nawzajem się inspirujemy.
Z kółkami pod drzewkami będziemy sobie ćwiczyć i próbować co lepsze. Jak się zrobi cień pod nimi to na pewno rośliny trzeba będzie wymienić na cienioznośne.
Mam plan na posadzenie pod dębem czerwonym koła z funkią i liliowcami, to w ramach ciągu dalszego "małych Wojsławic", bo tam właśnie coś takiego pięknie rośnie. Funkie mi się nasiały w dużych ilościach, liliowców też sporo, więc sprawa jest do zrobienia.

Funkie środkiem, liliowce na zewnątrz:

Połowa funkii, połowa liliowców:

Świetne Kupuję pomysł. Mogę?

Świetne wiązanki zrobiłaś.
Co roku staczam walkę o wiązanki z żywych kwiatów - niestety - przegrywam (póki co).
Pozdrawiam
aldonaz 22:46, 12 lis 2013

Jak zwykle u Ciebie jakieś oryginalne pomysły - zdolniacha jesteś. Ja też lubiłam wymyślać różne ozdoby, ale nie mam już na to czasu. Największą atrakcją w dzieciństwie było robienie własnych zniczy na Świeto Zmarłych. Babcia topiła w misce zwykłe swieczki i ceres, potem malowanie szklanych opakowan, knot ze sznura do bielizny. Nawet teraz nie ma tak solidnych i nigdy nie zapomne tego zapachu.
Gabriela 22:48, 12 lis 2013

alinak napisał(a)
Gabi wiązanki podglądam u ciebie już dawno i wieńce które pięknie wykonujesz . za twoim przykładem tez w tym roku wykonałam wiązanki nagrobne . szkoda że fotek nie cyknęłam .męczy mnie ta wielka gama kolorów w tych kupnych , a na zamówienie niebotyczne ceny były w tym roku u nas . od 150 w zwyż .
kupiłam w casto pistolet już dawno do wieńcy na drzwi i zrobiłam z niego użytek . . ciągle jesteś dla mnie przykładem w tym względzie . to ty mnie zaraziłaś ozdobami na drzwi .
muszę ci podziękować za doradę w sprawie nasadzenia na rabacie . wiesz że skorzystałam i powtórzyłam rozchodnik jak radziłaś . teraz jestem utwierdzona że zrobiłam dobrze . obejrzałam masę fotek z Anglii i jestem spokojna że to najlepsze rozwiązanie .

Alina, nie wiedziałam nawet że wiązanki na groby z żywych roślin są aż tak drogie. Mnie te chryzantemy i kapusty z tym eukaliptusem na dziesięć sztuk nawet te 150 zł nie kosztowały. Może za rok będę robiła te wiązanki na zamówienie za pół ceny, co? Przyłączysz się do spółki?.

Skoro strzelałaś z nowego pistoletu, to ja bym chciała zobaczyć wianek. Dawaj mi go tu.

Co do rozchodników u Ciebie, byłam bardzo pewna tej kompozycji. Się cieszę że wyszło.
Gabriela 22:50, 12 lis 2013

ell napisał(a)
Gabrysiu pozdrawiam serdecznie.
Do wiosny obiecuję poprawę - będę częściej zaglądać. Jeszcze wszystkiego nie ogarnęłam, ale alejkę podziwiałam i nowy placyk z ławeczką, piękne wianki i wiązanki świąteczne.

Ela, przepadłaś na sto lat, dobrze że zima i wróciłaś. Alejkę możesz zobaczyć w naturze.
Gabriela 22:56, 12 lis 2013

Bożenko, Aniu i Irenko - bardzo się cieszę że Wam się podobają moje "wyroby kwiaciarskie", zachęcam do naśladownictwa.

Teresa, kółka pod drzewami z funkiami i liliowcami rób i u siebie, fajne wzory warte są powielania.
Nie rozumiem tylko dlaczego nie możesz zrobić wiązanek na groby, rodzina nie pozwala. Ciekawe dlaczego?
A wiecie że moja rodzina, jak zrobiłam pierwsze raz wiązanki z tymi moimi niebieskimi hortensjami, to myślała że one są sztuczne? Jedna z ciotek nawet macała podobno z niedowierzaniem. A moich bukietach sztuczna jest tylko gąbka i drut.
Gabriela 22:58, 12 lis 2013

aldonaz napisał(a)
Jak zwykle u Ciebie jakieś oryginalne pomysły - zdolniacha jesteś. Ja też lubiłam wymyślać różne ozdoby, ale nie mam już na to czasu. Największą atrakcją w dzieciństwie było robienie własnych zniczy na Świeto Zmarłych. Babcia topiła w misce zwykłe swieczki i ceres, potem malowanie szklanych opakowan, knot ze sznura do bielizny. Nawet teraz nie ma tak solidnych i nigdy nie zapomne tego zapachu.

Tak, tak to są wspaniałe wspomnienia, czytałaś wyżej o zniczach mojego taty i lampkach Ani Asc? Tak to było, wiele rzeczy trzeba było zrobić samemu i też miało to urok, który bezpowrotnie chyba minął. I życie wtedy tak wolno płynęło...
Tess 23:00, 12 lis 2013

Gabriela napisał(a)

Teresa, kółka pod drzewami z funkiami i liliowcami rób i u siebie, fajne wzory warte są powielania.
Nie rozumiem tylko dlaczego nie możesz zrobić wiązanek na groby, rodzina nie pozwala. Ciekawe dlaczego?

Z tzw. praktyczności
Kładzie się sztuczną wiązankę na płytę i ona leży przez całą zimę do wiosny.
Jako oznaka, że ktoś dba o mogiłę