Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:35, 08 maj 2015

Do góry
istatnio u Kapiasa byłam, ma brzozy doorenbos taki cały szpaler wystawiony za 150zł,. wys. ok 4,5 metra
Mój ogród pod górkę... 10:22, 08 maj 2015

Do góry
Lawendowo:

Czosnkowo-hortkowo:

Brzozowo:

I long trunk przez listki brzozy purpurowej

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 10:08, 08 maj 2015

Do góry
Gabisia napisał(a)
Wszem i wobec ogłaszam, że jestem maksymalnie WKURZONA!!!

- Róże oblepione mszycą!
- Na wszystkich grabach gąsienica piedzika przedzimka!
- Na jedynym Rohanie - zmasowana zdobniczka bukowa!
- Orliki doszczętnie zżarte przez piłecznicę orlikowaą!!
- Nigry, wiśnie, brzozy z liśćmi powygryzanymi jak sito!
- Oczywiście funkie już podżarte przez ślimaczory!
- w przedpokoju dwa chrabąszcze opuchlaków ubite kapciem!

Ja się chyba załamię w tym roku!

Mój biedny Małż widząc moją podłamkę, sam bohatersko opryskał cały ogród Mospilanem…

Za tydzień podleję chyba wszystko desperacko ProAgro!

widac że bardzo cię lubię
paputki sliczn ecudne masz, ja se nei kupię bo mam inne tyż fajowe
Mój ogród pod górkę... 08:19, 08 maj 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Mnie też wisiał, jak zobaczyłam Twoje brzozy i porównałam z moimi patyczakami. Za każdym razem jak na nie patrzę, to myślę o Twoich....
i sie cieszę że moje tez za chwilę takie będą
Mój ogród pod górkę... 08:17, 08 maj 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
JEssssu Kasia jakie cudne zakupy...jęzor wisi po kolana że tak powiem

Mnie też wisiał, jak zobaczyłam Twoje brzozy i porównałam z moimi patyczakami. Za każdym razem jak na nie patrzę, to myślę o Twoich. Graby się udały, długo czekałam na takie nie bardzo podkasane od dołu i dość duże
Ogród Oliwkowy :-) 23:19, 07 maj 2015

Do góry
Witam,

zdażyłam się juz przywitać i powzdychać u niektórych z was i nawet założyć mały wątek balkonowy. Od kilku lat sadzę, przesadzam sieję, wyrzucam dosadzam i walczę ze szkodnikami na balkonie. Nie sądziłam, że na trzecim piętrze można spotkać tyle nieprzyjemnych żyjątek: mszyce, przedziorki i nawet od ub roku opuchlaki

Tak więc, próbując i ucząc się każdego roku postanowiłam przenieść swoje marzenia o zielonym raju na cos większego: działkę budowlaną.
Działka nieuzbrojona, zarośnieta nawłocią (więc ziemia byle jaka IV,V klasa) i co najważniejsze pięknie położona. Wkoło rozciąga się las co było głównym powodem zakupu.
Budowa rozpocznie się pewnie za 10 lat, ale zanim do tego dojdzie my chcemy wproawdzić się do miejsca z klimatem. Chcielibyśmy już w tym roku zacząć pierwsze nasadzenia, zacząć trochę inaczej niż wszyscy: najpierw plan ogrodu i w to włozyc prostą bryłę domu.
Koncepcja domu już jest, umiejscowienie na działce również pokażę mniej wiecej na zdjęciach

Zwracam się do Was kochani, bo pomimo wielu zachwytów waszymi ogrodami, nadal nie moge sie zdecydować, w którą stronę pójść. Z jednej strony podobają mi się ogrody wymuskane jak spod gły, z drugiej pełne romantyzmu zostawione trochę samym sobie. Chciałabym, żeby ogród był dopasowany do naturalnego otoczenia, ale nie monotonny. Uwielbiam grzebać sie w ziemi i nie potrafie usiedzieć i tylko patrzeć (zawsze wypatrzę zeschnięty kwiat do natychmiastowego wyrwania Musze się jednak jeszcze dużo nauczyć, bo pomimo dobrych chęci cały czas popełniam masę błędów.
Mam nadzieję, ze przy waszej ogromnej wiedzy pomocy uda mi sie stworzyc mój wymarzony ogród. Byc moze po jakimś czasie poddam się i zatrudnie architekta, ale póki co chcę zakasać rekawy i spróbowac samemu. A teraz zdjecia działki:
Wymiary ok 23mx40m

tak wyglądało w ubiegłym roku.
Teraz wyglada tak

w ogrodzonym miejscu rośnie świerk serbski

sosna czarna

magnolia (nie pamiętam odmiany)

cis i kosodrzewinka

rysunek z wstępnym ustawieniem domu wrzucę następnym razem razem

To co wiem na pewno:

podobają mi się:

drzewa: brzozy, graby, iglaki
drzewa owocowe: jabłonie, czereśnie
krzewy: róze , bukszpany, hortensje, ostrokrzewy, lawenda
hosty, zurawki, bluszcze
trawy !!!!!!!!!

musi byc mały ogródek warzywny
i nie chcę oczek wodnych

kolorystyka: zielenie, szarości, róże, bordo, fiolety i biały

Po pierwsze chciałabym zapytać, czy jest sens zaczynać tak szybko a jeśli tak to od czego zacząć

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 21:41, 07 maj 2015

Do góry
Gabisia napisał(a)

- Róże oblepione mszycą!

Mój biedny Małż widząc moją podłamkę, sam bohatersko opryskał cały ogród Mospilanem…

Trochę dużo tych nieszczęść
Tulimy
Pod Laskiem 21:21, 07 maj 2015

Do góry
Azalia pięknie się reprezentuje na zielonym tle w towarzystwie brzozy
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 21:20, 07 maj 2015

Do góry

- Róże oblepione mszycą!

Ogród Proximki 17:01, 07 maj 2015

Do góry
Postaram się wkleić mój plan nasadzeń na tej rabacie i bardzo proszę o pomoc z waszej strony Podpowiedzi mile widziane.

Patrząc teraz po lewo mamy rabatę wzdłuż ogrodzenia

Tutaj na zdjęciu wyżej rododendrony madame masson tylko nie wiem czy nie będę musiała później podciąć gałęzi brzozy jak zacznie rosnąć

- tutaj niestety nic nie widać ale obsadziłam tą rabtę przed jałowcami hortensjami niestety na tle kory nic nie widać. Za nimi znajduje się perukowiec purpurowy. Hortensje na szczęście przezimowały i już wypuszczają listki. Hortensje bukietowe limelight

Na końcu rabaty bukszpany podsadzone trzmieliną. Czy można teraz przesadzać jeszcze bukszpany, bo mam możliwość otrzymania bukszpanów. Teściu chce się pozbyć z działki a ja chętnie przyjmę
Ogród Proximki 16:39, 07 maj 2015

Do góry
No dobrze to na pierwszy ogień front domu[img

Przed ogrodzeniem rosną sosny i brzozy, które w tym roku trochę przycięliśmy żeby nie rosły takie wielkie
Zielonym do góry... :) 11:30, 07 maj 2015

Do góry
Magda70 napisał(a)
Witaj no no...projekt w prezencie w sumie to nie wiem czy się cieszyć czy nie...no ale myslę, że projekt zgodnie z Waszymi sugestiami a nie całkowicie niespodzianka?

Zielonym do góry - tam mówi mój sąsiad ilekroć mnie dojrzy grzebiącą w ziemi

na priv wyslę namiary na gabiony...

pozdrawiam

Projekt jest rzekłabym na czasie (choć trochę nieczasowy). Miało być dużo traw (zawsze mi się podobały) i roślinki które kocham (cis, bukszpan, lawenda, brzozy, żywopłot grabowy i tawułki, goździk) czyli dopasowany do moich potrzeb. Teraz mogłabym im teraz pokazć Twój ogródek (oraz Makul i jeszcze kilka) i powiedzieć "Tak chce mieć". Ja lubie styl nowoczeny i domek też mam tak wykończony, a ogród ma być dopełnieniem całości.

Jak pokazałam mężowi Twoje ogrodzenie powiedział że bardzo fajny pomysł - co jest naprawde dużym wyróżnieniem - bo on wybredny jest
Za namiary dziękuję
Początki w Kruklandii 22:18, 06 maj 2015

Do góry
Pawlus napisał(a)
Brzozy Ci fajnie przytyły Mam dziwne wrażenie że pieńki im przez zimę grubieją.

Fajnie by było...gdyby tak było

Początki w Kruklandii 21:35, 06 maj 2015

Do góry
Brzozy Ci fajnie przytyły Mam dziwne wrażenie że pieńki im przez zimę grubieją.
Ogródkowy chaos u monitki 21:34, 06 maj 2015

Do góry
Justa to jest Pissardi.
Jeśli chodzi o brzozy to między nimi jest 2 metry a od siatki nie wiem ale max 1,5 metra. Teraz nie mam jak już zmierzyć bo ciemno i burza nad nami kręci ale jak ci zależy to jutro to zrobię

Joaśka no pewnie że będą Te co widzisz to moje największe jakie miałam. Sadziłam jeszcze większe maluchy a teraz całkiem zgrabne z nich kulaski
Wilcza Góra 16:28, 06 maj 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Brzozy cudne, a tak smieca, klon Flamingo u mnie cudny, smieci jeszcze wiecej
ja liście traktuję jako dodatkowy materiał na "próchnicę"...ściółkuję nimi rabaty, kopczykuję rośliny, a resztę kompostuję ... generalnie ...przyjaźnimy się
Wilcza Góra 16:17, 06 maj 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
No i czym najpierw się zachwycić? Chyba jednak tajemniczą Narnią, czyli fotką z brzozami... Potem krętymi ścieżkami, które pokazane z perspektywy "skrzyżowania" aż proszą, by zajrzeć, co znajduje się na końcu każdej z nich. Następnie... liliowcami! piękną mają zieleń liści (Jednak chodzi za mną taka wyspa. Mam nawet miejsce wstępnie wybrane) Oczywiście magnoliami. Elizabeth jest taka... czysta!
Ewciu moja Kochana. Ty wiesz, co ja myślę o Twoim ogrodzie i wiesz, dlaczego uwielbiam do Ciebie zaglądać. I nawet wtedy, kiedy jesteś zapracowana, tutaj sprawiasz wrażenie oazy spokoju. Buziaki z deszczowego Monachium!

Martuś ,

"Narniowe" brzozy z dnia na dzień, z coraz większymi listkami i coraz to bujniejszą zielenią też je uwielbiam
ścieżynki tak mnie fascynują, że już nowe kombinuję, bo nową rabatę buduję planuję tylko ich "skręty", bo szerokość +- wszędzie ta sama

czekam na dzień, kiedy napiszesz u mnie, że "Wilcza rabata z liliowcami" już powstaje
(ja mam właśnie 3 nowe okazy do dosadzenia)

bardzo się cieszę się, że zaglądasz

buziaki z deszczowej Wilczej
Wilcza Góra 16:04, 06 maj 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Piękna ta magnolia
Ja uwielbiam brzozy, a Twoje takie dorodne.Ślicznie się prezentują u Ciebie

Viola napisał(a)
Brzozy mają magiczną siłę. Wystarczy na nie popatrzeć i już człowiek jak w niebie. Postanowiłam "pójść" w brzozy. Mam na razie trzy swoje doorenbosy, ale wokół kilka wielkich zagajników brzozowych. Panicznie boję się, że mi je kiedys wytną. Chcę się zabezpieczyć i u siebie utworzyć kilka brzozowych skupisk. A magnolka urocza. Elizabeth - muszę zapamiętać

kiedy rozglądaliśmy się za "naszą ziemią", to właśnie obecność lasku brzozowego spowodowała, że zakochałam się w Wilczej to był zagajniczek z 5 metrowymi brzozami...a teraz...teraz uwielbiam je równie mocno...są dla mnie ważne
Tu ma być ogród :) 15:51, 06 maj 2015

Do góry
Młode hosty w deszczu - czeka je przeprowadzka - prawdopodobnie pójdą pod brzozy.

W zeszłym roku dostałam na jesieni 2 karpy od mamy, podzieliłam je i dziś wyglądają tak:

Typografia ogrodu 14:54, 06 maj 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Pojechałam dzis po bluszcze na przedpłocie i dalej ich nie ma - to skłoniło mnie do refleksji, że może sama powinnam sobie ukorzenić - skoro werbena z siewu mi wyrosła to co tam bluszcz - spróbuje.

za fatygę nagroda pocieszenia-trafia pod brzozy

dziołszka jak sie nazywa ta hosta, piekny zielony kolor ma
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies